Ácsolt fatornyok / Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, Április 8
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2013 április 8.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Ácsolt fatornyok, védelmező templomok. Válogatás a Néprajzi Múzeum grafikáiból, fényképeiből, Székely Nemzeti Múzeum (Sepsiszentgyörgy) 
 
A műsor vendégei:
Tasnádi Zuzsanna néprajzkutató, a kiállítás kurátora  
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Szépművészeti Múzeum (Dózsa Gy. u. 41) 
Helmut Newton (1920-2004) – 2013. április 3 - 2013. július 14.
A divat- és reklámfényképezés egyik legnagyobb alakjának közel 250 fotográfiáját lehet megtekinteni a Helmut Newton Stiftung közreműködésével létrejött tárlaton. A bemutatott fotográfiák Newton három jelentős albumával életműve három különböző korszakába nyújtanak betekintést. Az 1972-1983 közötti divat-, portré-, és akt felvételekat a Private Property negyvenöt fekete-fehér felvétele mutatja be, míg az 1985-1995 közötti korszakot a négy kötetes Helmut Newton's Illustrated provokatív felvételei képviselik. Végül az A Gun For Hire című albuma 1983-2003 közötti olyan divat- és reklámfotókat jelenít meg, melyek a legnagyobb divatházak (Chanel, Yves Saint Laurent, Versace, Vouge) megrendelésére készültek. A divat és akt újszerű felvételei nagy hatást gyakoroltak a fotóművészetre: erotikus tartalmú, provokatív stílusa ugyanis forradalmasította a divatfényképezést.
 
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum (Múzeum krt. 14-16.)    
XXXI. Magyar Sajtófotó Kiállítás – 2013. március 29. - 2013. május 12.
Az idei kiállitás témája a „Képben vagyunk! Életek és képek. Életképek” volt, melyre 253 fotós 7751 képpel nevezett. Mintegy 240 díjazott alkotás született, melyek a kiállításon meg is tekinthetők. A múlt, a tavaly megélt pillanatok a képeken összekapcsolódnak a jelennel, hiszen a mai képkultúra a nem is olyan régi múltból táplálkozik. A fényképek művészi értékével kapcsolatban a megnyitón Kincses Károly megjegyezte, hogy „a tisztességes sajtófotó a hiteles képi tájékoztatás eszköze kellene legyen, és csak másodsorban fotóművészeti produktum; ha ez a kettő találkozik, az isteni szerencse." A két fődíj nyertesei Reviczky Zsolt (Isten veled, Malév! /31. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíja) és Marton Szilvia (Abortus arteficialis / André Kertész Nagydíj). A kiállítással párhuzamosan kisérő tárlat nyílt, Tisztelgés Hemző Károly előtt (1928-2012) címmel, mely a fotóművész 5 évtizedes munkásságának vázlatos áttekintését nyújtja.
 
Kaposvár, Vaszary Képtár / Együd Árpád Kulturális Központ (Csokonai u. 1.) 
A Nyugat alkonya? – 2013. március 29. - 2013. május 12.
A csoportos kiállításon három, független alkotók által létrehozott csoport, a kecskeméti X csoport (Istvánffy Ilona, Kun-Sebők Kata, Szikora Imre, Szoboszlay Eszter és Zsolczai Balázs), a pécsi Kisház (Kis Endre, Pinczehelyi András, Gyuris Róbert) és a Vulgár Projekt (Mojzer Tamás, Sáros Miklós, Vágner Mátyás) egymással szoros kapcsolatban létrehozott alkotásai tekinthetők meg, melyeket nagyrészt a kalocsai művésztáborban készítettek. A közös cím Oswald Spengler, Nyugat alkonya című szellemtörténeti művéből származik, egy kérdőjellel kiegészítve. A tárlat válasza sokszínű. Maguk a technikák és médiumok is változatosak: festmény, mozgókép, objekt, akció-mű, graffiti. Ami közös: a kiútkeresés és önmegvalósítás. A művészek válogatásának legfőbb szempontja pedig a kortárs áramlatokhoz való kötődés vagy éppen azokra reflektálás volt.
 
Szob, Börzsöny Muzeális Kiállítóhely (Szent László u. 14. ) 
B. Raunio Maria festőművész kiállítása – 2013. április 6. - 2013. május 5.
B. Raunio Maria (1979-) festői pályfutása alig több tíz évnél, mégis számos kiállítást tudhat maga mögött, melyek között egyéni és csoportos egyaránt található. Matematika és olasz nyelvtanárként indult, de közben Finnországban, Japánban és itthon is képezte magát művészeti Akadémiákon.
 
Esztergom, Duna Múzeum / Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum (Kölcsey utca 2.) 
Vízgyűjtő – 2013. március 22. - 2013. április 22.
A tárlaton Kádár Katalin húsz éve építgetett témái válnak láthatóvá, melyeken a víz állandóan visszatérő, ihlető forrás. A legkülönbözőbb formákban van jelen művein, az örvények, a hullámok, a vihar, a szél, de leginkább a tenger vagy az "égi tenger" formájában. A képek érdekessége, hogy ugyan emberi alak nincs rajtuk, mégis nagyon emberi hangulatok, érzelmek, életérzések közvetítői. A téma festményen, grafikán, plakáton és fotósorozaton is megjelenik.
 
Győr, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum / Borsos Miklós Állandó Kiállítás (Apor Vilmos püspök tere 2.) 
Éltető elemünk a víz – 2013. március 19. - 2013. április 30.
A Víz Világnapja alkalmából nyílt kortárs képzőművészeti kiállításon a fő téma a víz, mely nélkülözhetetlen az ember életében. A bemutatott műveken szimbólumhoz köthető megjelenési formái és az ezekhez kapcsolódó asszociációk jelennek meg, másrészt a hétköznapi hasznosítás különböző módjai. Egyúttal arra is rávilágít a tárlat, hogy egyre kevesebb a fogyasztásra alkalmas édesvíz, a szennyezettség rohamosan nő, és a víz felhasználásának a módja esetenként ugyancsak méltatlan, ami visszaüthet akár természeti katasztrófák formájában is. A tárlat a vízhez kapcsolódó történeti hiedelmekbe is betekintést enged, leginkább a vízinimfák révén.
 
Győr, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum / Váczy Péter Gyűjtemény (Nefelejcs köz 3.) 
Ferenczi Tamás önálló kiállítása – 2013. március 8. - 2013. április 30.
Ferenczi Tamás tárlatán utazások, tengerparti nyaralások emlékeit mutatja be. A festmények képi megformálását fotók és helyszíni vázlatok alakították, melyekről az ott élő, mozgó emberek sem hiányoznak. A francia Riviéra, az Adria kikötői és a görög szigetek mindennapjainak a világa is megelevenedik a gyermekkora óta festő művész képein, aki kezdetben akvarellel, később olajjal dolgozott. Egyedi képi látásmódját pedig filmes szakmájának köszönheti.
 
Győr, Városi Művészeti Múzeum / Napóleon-ház (Király u. 4.)
Divat a magyar – 2013. március 21. - 2013. április 21.
A Gombold újra! pályázat sikeres, fiatal divatbemutatós alkotói számos újdonsággal lepték meg kollekciójukban a közönséget. A különleges öltözékek Bálint Sára, a pályázat alkalmából megalapított KOMOD csoport, a barokkos pompát újra felfedő ERLEN, és még számos további ismert és ismeretlen tervező legizgalmasabb darabjaiból kerülnek ki. A tárlat a Győri Tavaszi Fesztivál keretében nyílik, és az ideivel együtt a tavalyi év legsikeresebb munkáit is bemutatja.
 
Herendi Porcelánművészeti Múzeum (Kossuth Lajos utca 140.)
Az Augarten Porcelánmanufaktúra történelmi porcelánjai – 2013. febrtuár 28. - 2013. április 14.
A több mint 200 porcelántárgyat felsorakoztató tárlaton az Augarten büszkesége, a Dubsky padlóváza is látható, melyet 1925-ben terveztek. Másik különlegesség egy keleties motívumokkal díszítették  art deco szervízkészlet. Augarten Európa egyik legrégibb manufaktúrája (1718-), ahol a bécsi "fehér arany" neves művészek, mint Philipp Bruni, Marco Dessi, Franz von Zülow vagy Michail Powolny tervei alapján készültek. Virágkorát a biedermeier korban élte. 1864-ben bezárták, majd újra nyitása  1924-ben történt, az augarteni kastélyban. A tárlat érdekes összehasonlításra ad lehetőséget a herendi porcelánok forma- és motivumkincsével.
 
Fehérvárcsurgó, Károlyi-Kastély (Petőfi utca 2.)
Barokk Vizuális Műhelykiállítás – 2013. március 24. - 2013. április 19.
A Barokk Vizuális Műhelykiállítás a Fejér Megyei Művelődési Központ kreatív foglalkozásokat vezető munkatársainak szervezésében a különféle képzőművészeti technikák segítségével elkészült barokk épületeket, ruhaviseleteket mutatja be. Különosen izgalmas rész a barokk szinház.  
 
Budapest, Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Városliget, Vajdahunyadvár) 
A Darányi Ignác Terv névadójáról – 2013. január 25. - 2013. április 15.
Darányi Ignác (1849-1927) több mint egy évtizeden át irányította a Magyar Királyi Földművelésügyi Minisztériumot (A Bánffy-, a Széll-, a Khuen-Héderváry- és a Wekerle-kormányokban – 1895-1903 és 1906-1910 között), és jelentősen felfejlesztette a hazai mezőgazdaságot. A századfordulón Európa élmezőnyébe került. Elsősorban az agráriusokra, az egyik mezőgazdasági érdekképviseleti csoportra támaszkodott, és modernizálta a termelést. Több tudományos kutatóintézet, ún. mezőgazdasági kísérletügyi állomást hozott létre, korszerüsítette az agrároktatást, és fontosak szociális intézkedései is. A tárlaton bemutatott dokumentáció jelentős része hagyatékából származik.
 
 
Előzetes:
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (Attila út 93.)
Családi trilógia – 2013. április 3. - 2013. április 12.
Bottyán János, Bottyán Marianna (1967-) és Halácsy Mária (1938-) egy festőcsalád tagjai, akik művészeti tanulmányai a Vasutas Képzőművészeti Körig nyúlnak vissza, melyet Kling György és Benedek György irányított akkoriban. Számos hazai és külföldi kiállításon szerepeltek egyénileg vagy csoportos résztvevőként. Anya és lánya elsősorban plain air festőként alkot, és gyakran állít ki együtt. Marianna jellemzően olaj és akvarell képeinek fő ihlető forrása a Rózsavölgy, a Szigetköz, és a 2009-es művésztábor óta Hvar szigete Dalmáciában.
 
 
Budapest, Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Városliget, Vajdahunyadvár)  Orchidea kiállítás és Miénk a Vár! – 2013. május 18-20.
A csodálatos virágkompozíciók mellett orchidea gondozási szaktanácsadással is várják az érdeklődőket. A Miénk a Vár! rendezvényen pedig Magyarország szinte valamennyi vára (pl. Csesznek, Csobánc, Diósgyőr, Eger, Esztergom, Érsekújvár, Gyula, Hollókő, Kőszeg, Léva, Nagyvázsony, Pétervárad, Sárospatak, Sárvár, Siklós, Somló, Sümeg, Szigetvár, Szigliget, Tata, Várpalota és Visegrád) bemutatkozik, és ízelítőt ad színes nyári programkínálatából.
 
 
II. Bemutatjuk
Ácsolt fatornyok, védelmező templomok. Válogatás a Néprajzi Múzeum grafikáiból, fényképeiből – 2013. január 10. - 2013. február 9.
 
 
A tárlat helyszíne:
Sepsiszentgyörgy, Székely Nemzeti Múzeum (Kós Károly utca 10.)
Budapest, Néprajzi Múzeum (Kossuth tér 12.) 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Csárdás a Rokka néptáncegyüttes előadásában
Herczku Ágnes – Nicola Parov, Utolsó tánc
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.