Césanne / Szépművészeti Múzeum, Budapest

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, Március 4

Tárlatról Tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2013 március 4.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Césanne kiállítás, Szépművészeti Múzeum
 
A műsor vendégei:
Geskó Judit művészettörténész, a „18. század utáni gyűjtemény” vezetője
Schilling Sára, művészettörténész, a Kiállítás-szervezési Főosztály vezetője
 
 
I. Kaleidoszkóp
 
Miskolc, Miskolci Galéria (Rákóczi utca 2.) 
Tizedik Kunszt. Torta – 2013. február 27. - 2013. június 22.
A Nagy Kunszt Kortárs Képzőművészeti Tanulmányi Múzeum kiállításán az ünneplés, és a köszöntéssel, ajándékozással kapcsolatos szokások foglalják el a központi helyet, kezdve az étkezési kultúrával, majd emléktárgyakon keresztül a legkülönfélébb művekkel és alkotásokkal. Közben a kortárs művészet szerepéről, helyzetéről, a közönséggel fennálló kapcsolatáról is szól a 10. Nagy Kunszt kiállítás, mely az utóbbi 5 évben 77 kortárs magyar művészt, és 167 alkotást mutatott be a látogatóknak, ill. tárt fel a foglalkozásokon részt vevőknek.
 
Miskolc, Miskolci Galéria / Rákóczi-ház (Rákóczi utca 2.) 
Csokonai 170 – 2013. február 28. - 2013. április 6.
A költő „halálának 170. évfordulója” előtt tiszteleg Szabó Ádám szobrászművész és művészettörténész, aki 1972 óta rendszersen állít ki egyéni és csoportos kiállításokon. Részben iskolázottságának köszönhetően, előszeretettel használ klasszikus szobrászati megoldásokat konceptuális összefüggésekben. Erősen foglalkoztatja a valóság és fikció kapcsolata.
 
Miskolc, Herman Ottó Múzeum kiállítási épülete (Papszer 1. ) 
„Kassai korzó” – 2013. február 22. - 2013. június 30.
A Kassai korzó alapját az a bőrkötéses album adja, amelyet Münster Tivadarnak, Kassa, Európa Kulturális Fővárosa, egykori polgármesterének adtak ajándékba, regnálása harmincadik évfordulóján. A politikus ugyanis 1872-1906 között 34 évig volt a város első embere. Az albumban majd háromszáz kassai férfiú fotója szerepel, akik a város kimagasló polgárai voltak abban az időben. Közülük mutat be a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum vándorkiállítása egy „korzózás” keretében jó néhányat fotók, életrajz, hátra maradt tárgyi emlékek segítségével. A tárlat a 13. Kocsonyafesztivál alkalmából nyílt.
 
Miskolc, Herman Ottó Múzeum / Képtár (Görgey Artúr u. 28. ) 
Örökség 2012 – 2013. január 22. - 2013. április 28.
A Képtár időszaki kiállítási termét betöltő tárlatban a tavalyi év szerzeményei láthatók, köztük Európa legrégebbi, neolit kútja, néprajzi emlékek, számos képzőművészeti alkotás, köztük például Drozsik István művei, de található jónéhány történeti és ásványtani emlék is. A gyűjteménybe vásárlás, pályázat és ajándék útján kerültek.
A Mackóságok c. kiállítás március 17-ig még megtekinthető.
 
Budapest, Magyar Írószövetség (Bajza u. 18)      
Nagy magyarok.– 2013. március 4. – 2013. április 2.  
Portrékarikatúra kiállítás Gaál Tibor műveiből, aki a MÚOSZ Magyar Karikatúraművészeti Szakosztályának T-Boyként is ismert tagja. Eredetileg porcelánfestőnek készült, hírnévre azonban karikatúristaként tett szert. Ő nyerte meg 2010-ben a dél-afrikai labdarúgó-világbajnoksággal egy időben zajló karikatúra-világbajnokságot egy Puskás Ferencről készült grafikával.
 
Győr, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum / Rómer-terem (Teleki L. u. 21.) 
Esterházy János emlékkiállítás – 2013. február 28 – 2013. március 10.
A Pozsonyi Magyar Galéria tárlata 43 kortárs képzőművész alkotásával idézi gróf Esterházy János emlékét, aki életével és tragikus sorsával kiállt a magyarság és a békés egymás mellett élés mellett. Tettei és vallomásai egyaránt emberi tisztaságot tükröznek és a haza céltudatos szolgálatát a korrekt politikai magatartással.
A művek alkotói: Bangó Miklós, Bugyács Sándor, Beöthy Élő Hajnalka, Csémy Éva, Csótó László, Gy. Simon Margit, Godány Sándor, Jaksics Ferenc, Kántor János, Kalita Gábor, Kocsis Ernő, Lábik János, Matúz Péter, Nagy József, Nagy Zoltán, Nyilasi Tibor, Ölveczky Tibor, Ősi Kovács Imre, Simek Viktor, Simon M. Veronika, Soós Csilla, Szabó Gábor, Szentessy László, Schrantz György
 
Szeged, Somogyi-Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4.) 
Fitz József emléktárlat – 2013. február 28. - 2013. április 10.
Fitz József (1888 – 1964), a magyar könyvtárügy kiemelkedő alakjának „élete, tudása, tehetsége és energiája a könyv, a könyvtár, a könyvet szerető ember szolgálata volt.” Tanulmányait a budapesti, müncheni, párizsi, lausanne-i egyetemeken végezte. Feldolgozta a magyar könyvtárak ősnyomtatványait, újjászervezte a Nemzeti Bibliográfiát, Könyv-, könyvtár- és nyomdászat-történettel foglalkozott, és novellákat is írt. 1988-ban díjat alapítottak a nevére a könyvtárakban legnagyobb sikert aratott, legértékesebbnek, legszebbnek tartott művek számára.
Fiókkönyvtárak
Csillag téri fiókkönyvtár: Kalocsai hímzett terítők - Maruzsa Anna munkái – 2013. március 1- 2013. március 29.
Hangoskönyvtár: A Nap-Fény Senior Fotókör szervezésében tagjaik, Tavasz a télben című fotókiállítása tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási ideje alatt – 2013. március 7.- 2013. április 4.
Móra utcai fiókkönyvtár: Bazsant Lorett díjazott rajzai és alkotásai - rajzkiállítás – 2013. március 1. - 2013. március 29.
Odesszai fiókkönyvtár: Lélekalkotások címmel Bullás Mária üvegkép és ikonfestő kiállítása – 2013. március 1.- 2013. március 21.
Petőfi-telepi fiókkönyvtár: Felvidék – 2013. március 1.- 2013. március 29.
Pocsai Sándor fotókiállítása tekinthető meg könyvtárunkban
Rókusi fiókkönyvtár: Magyar vasúti életképek – 2013. március 4. - 2013. március 29.
Papdi Balázs alkotásaiból rendezett fotókiállítást tekinthetik meg az érdeklődők
 
Szentendre, Ferenczy Múzeum (Fő tér 2-5.)  
A Dunakanyar a középkorban – 2013. március 1. - 2013. április 30.
A szentendrei Ferenczy Múzeum, a váci Tragor Ignác Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma, és a Balassa Bálint Múzeum együttműködésével megvalósul régészeti vándorkiállítás a kor legjelentősebb történeti-régészeti és művészeti emlékeinek segítségével mutatja be a középkori Dunakanyarba (Börzsöny és Pilis közötti Duna szakasz) koncentrálódott politikai hatalom és fejlett urbanizáció Esztergom, Vác és Visegrád emlékein keresztül. A tárlat kialakulásuktól a török hódoltság végéig tartó időszakot öleli fel.
 
Ipolytarnóc, Ősmaradványok (Természetvédelmi Terület) 
„Ősvilági Pompeji” 2013. március 1. – 2013. október 31.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a sikeres uniós fejlesztések bemutatására rendezett programjának Nyílt Napjával nyíló kiállításon a 20 millió évvel ezelőtti vulkánkitörés által megőrzött "ősvilági Pompeji" kincseit mutatják be szimulációs időutazás keretében. A geológiai ösvény méltán nyert világhírt, hiszen ősvilági lények lábnyomai, óriási, megkövesedett miocénkori fák, cápafogakkal teli tengerpart és lombkoronasétány mellett a bükkábrányi ősfenyő is látható, a gyermekekre pedig gólyafészkes-sodronycsúszdás játszótér vár.
 
Budapest, Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (Fő utca 6.)  
                Anyáról lányára – 2013. január 25. - 2013. március 7.
Az idén 90 éves Beszprémy Józsefné és Beszprémy Katalin közös hímzés-kiállításán saját gyűjtésen, kutatással megismert minták és modern igényeknek megfelelő feldolgozásuk színes kavalkádja fogadja a látogatót. A mintegy 50-60 db hímzés, szőttes, öltözete motívumkincsét főleg Nyugat-Dunántúlról és Erdélyből merítették, és illesztették napjaink környezetkultúrájába. Sok jól ismert motívum is visszaköszön - számos szakkör, alkotóház és pályázat kapcsolódik mindkettőjük életútjához, de talán legszorosabban a velemi Stúdió.
 
 
 
Előzetes:
Szentendre, Ferenczy Múzeum (Szentendre, Bogdányi út 32)                  
Művészeti Szabadiskola Bemutatkozó kiállítása – 2013. március 5. - 2013. március 17.
 
Budapest, Magyar Fotográfusok Háza (Nagymező u. 20.)
Konyhában, ágyban, társaságban… – 2013. március 13. - 2013. április 28.  
Női szerepmodellek bírálata a hazai kortárs fotográfiában. Kiállítók: Baglyas Erika, Ember Sári, Eperjesi Ágnes, Fabrícius Anna, Fátyol Viola, Gáldi Vinkó Andrea, Gőbölyös Luca, Nagy Kriszta x-T, Szabó Benke Róbert, Szabó Eszter, Szász Lilla, Szombat Éva
 
 
 
II. Bemutatjuk
Césanne kiállítás
 
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Szépművészeti Múzeum (Dózsa Gy. u. 41) 
A Szépművészeti Múzeum nemzeti gyűjtemény, története szorosan összefügg a magyarországi műgyűjtés történetével, létrejötte a magyar nemesség adományainak köszönhető. Műtárgyállományának alapját az Esterházy-, Pirker-, Ipolyi- és Jankovich-gyűjtemények képezték. A Schickedanz Albert tervei alapján elkészült épület 1906. december 1.én nyitotta meg kapuit. Az utóbbi évtizedekben is gondos vásárlások és adományozások révén gyarapodnak tovább gyűjteményei. A Múzeum számtalan időszakos kiállítással és a legkülönfélébb programokkal segíti látogatóit, hogy élményekben gazdagodva, egy-egy korszakról, stílusról vagy alkotóról minél szélesebb körű ismereteket szerezhessenek.
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Ravel, Egy kiállítás képei – részletek
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.