Stereo-chrom + A víz / Duna Múzeum, Esztergom

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, Február 18

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2013. február 18.

 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Duna Múzeum /Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Esztergom
 

A műsor vendége:
Bárd Edit, PR és marketing munkatárs 
 
 
I. Kaleidoszkóp
Százhalombatta, "Matrica" Múzeum (Gesztenyés út 1-3.) 
Bóbita 50! – 2013. február 4. - 2013. március 18.
Az 50 éves születésnapját ünnep Bóbita bábelőadásainak megidézésével
A 2011/12-es évadban az 50. születésnapját ünneplő pécsi báb együttes Kós Lajos vezetésével lépett színre, és a tévés Ki Mit Tud? vetélkedő révén vált közismertté felnőtteknek szóló, zenés bábparódiáival. a zenén alapuló, különböző bábtechnikákat alkalmazó együttes előadásai minden korosztályhoz szóltak. Fantáziadús képi világa korszakot és stílust teremtető bábokkal működött a következő művészgenerációk irányítása alatt is. díszletelemeket, jelmezeket, plakátokat színesítik az időutazást.
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (Attila út 93.) 
Agrárévfordulók, 2013 – 2013. február 11. - 2013. március 4. 
A most első alkalommal megrendezett kiállítás hagyományt kíván teremteni: jövő év elején is meg kíván emlékezni a születési vagy halálozási évfordulójukat ünneplő magyar, földműveléshez kapcsolódó szakemberekről. Életük és munkásságuknak a bemutatása Illusztrációk, rövid életrajzok, egy-egy ismertebb alkotás, mű és könyvek kiemelésével történik. A hosszú listából néhány név: Jablonowski József (1863-1943) növényvédelmi, Pethe Ferenc (1763-1832) talajművelési szakember, Reitter Ferenc (1813–1874) vízépítő mérnök, építőmérnök és Berzeviczy Gergely (1763-1822) néprajzkutatóról emlékeztek meg.
 
Budapest, Telefónia Múzeum (Úri utca 49.) 
Telefónia – 2013. február 16. - 2013. december 31.
A tárlaton látható az 1893-as német szabadalmi levél, hallhatók korabeli hírek a falra szerelt hallgatón, megismerhető az 1926-os telefonhírmondó hallgatókészülék, 1905-ből származó házi telefon, morzeasztal, plakátok és sok más, köztük a találmány története és az előzmények. Az első "beszélő újság” 1893. február 15-én kezdte meg adását, alig féltucat hallgatóval, ám ezek száma egy esztendő múlva ötezerre nőtt. A világ minden tájáról érkező híreket, az áru- és értéktőzsde jegyzéseit, időjárás-jelentést, pontos időt, színházi és hangverseny előadásokat közvetített. Mai utódja a Magyar Távirati Iroda (MTI) Rt.
 
Szeged, REÖK / Regionális Összművészeti Központ (Tisza Lajos krt. 56.)
Joan Miró kiállítása – 2013. február 2. - 2013. május 5.
A színek poétájaként aposztrofált katalán Joan Miró (Barcelona, 1893 ápr. 20 - Mallorca, 1983), a színek költője, jelentős mennyiségű grafikai művet is hagyott maga után. A tárlaton 100 alkotást mutatnak be. Gyermekien játékos, látványosan formabontó művei a szürrealizmus jegyében születtek. A bambergi Böttingerhausból érkezett magángyűjtemény az irodalmi-lírai Miró munkásságát tükrözi. A költői ihletés annál is inkább érthető, hiszen baráti köréhez kortárs festők mellett számos költői tartozott, és sok színpadi díszletet, kollázst és szobrot készített.
 
Szeged, Kass Galéria (Szeged, Vár u. 7.) 
Remake. Átjárók és áthallások – 2013. február 14. - 2013. április 7.
Szokatlan, megdöbbentő installációk, falba mélyesztett bútorok, trükkös trükkök, mindez Szekeres Ferenc grafikusművész alkotásait írja körül, aki különböző fotó-összeállítások segítségével éri el ezt a hatást. Tervezői munkássága, mely számos intézmény arculatát kialakította, és tipográfiai kiadványokban is megnyilvánult a címlapképek formájában jelen itt meg. Élete összefonódott Szegeddel, ahol a rajz tanszéken önálló szakmai programot dolgozott ki.
 
Budapest, Vármegyeháza (Városház u. 7.)
Dr. Finta József, Templomaim – 2013. február 20. - 2013. március 24.
A Ferenczy Múzeum szervezésében létrejött grafikai kiállítás, egy ma is aktív, számos kitüntetéssel díjazott építész munkássága enged betekintést. Dr. Finta József (1935-) ugyanis diplomája megvédése után Budapesten kezdett tervezni, és olyan épületeket tudhat munkája megvalósulásának, mint pl. az Alvar Aalto ház, Intercontinental (ma Mariott) szálló, Novotel, Penta, Liget, Taverna, a József Attila utca és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán lévő irodaház, Schönherz-kollégium Budapesten, vagy pl. az Aquasziget és a Hotel Aqua Palace Esztergomban. Látogatás telefonos egyeztetéssel (06-20-779-6654).
 
Pécs, Janus Pannonius Múzeum (Felsőmalom u. 9.) 
A szépség nyomában – 2013. február 13. - 2013. április 7.
A nagyváradi magyar zsidó családban született Berkó Ferenc (1916-2000) gyermekkorától Németországban tanult, majd, angliai és franciaországi fotográfusi képzést szerzett, és indiai filmes karriert csinált, végül amerikai professzorságig vitte. Az avantgárd mozgalmak központjában állt, de nem kötelezte el magát egyik mellett sem. Hét szakterülete ellenére a kép, a látvány embere volt. Felvételein aktok, városok, absztrakciók, tájak, portrék, filmek, és egy utópisztikus világ bontakozik ki. Párizsban alakította ki a vonalra, formákra, motívumokra, az időtlen szépségre alapozott stílusát, mellyel egy derűs, humanista világot talált meg, bármerre is járt. A hétköznapi részletekben is az esztétikumot vette észre, ahogy a kiállított életmű válogatásában is megfigyelhető. A tárlat a párizsi Institute Hongrois vándorkiállításának első állomása.
 
Pécs, Modern Magyar Képtár II. (Papnövelde u. 5.) 
Magyar Kerámia 2012 – 2013. január 26. - 2013. március 31.  
A 47 alkotó száz munkáját a zsűri 90 alkotó 150 pályaművéből választotta ki, arra törekedve, hogy lehetővé tegye az elmúlt öt év kerámia művészetének átfogó bemutatását. Jellemző a változatos anyag- és technikahasználat, és a konstruktív és szobrászati megközelítés egyaránt felfedezhető. A keramikusok között sok az új, fiatal alkotó, és meghatározó a harmincas-negyvenes korosztály jelenléte. Az előző hasonlóan átfogó kiállítást 2008-ban rendezték, a biennálé hagyománya azonban 1968-ig visszanyúlik.
 
Győr, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum / Esterházy-palota (Király u. 17.) 
Blaskó János szobrászművész önálló kiállítása – 2013. január 26. - 2013. március 3.
Blaskó János retrospektív kiállításában több mint öt évtized alkotómunkájának eredményeit összegzi. Mestere, Somogyi József által meghatározott modern plasztikai forma-képzés továbbfejlesztésével alakította ki egyéni hangját, melyben hangsúlyos szerepet kapnak az ellentétek. Ez a dichotómia az embert is a ritmikus formavilág részeként kezeli, ám egyúttal művészete legfőbb tárgya. A világtermészet relációjában helyezi el. Autonóm plasztikai művein kívül köztéri alkotásainak tervei, makettjei és vázlatai is helyet kaptak az életmű bemutatásában.
 
 
Előzetes:
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (Attila út 93.) 
 Pomázi Bauhaus Festőiskola – 2013. február 19. - 2013. március 17.
A Kiss János festőművész által 1990-es években életre hívott képzőművész stúdió alkotói mutatkoznak be. Kiss János oktatási módszere az ún. Bauhaus módszer, amely a weimari, Gropiushoz kapcsolódó képzőművészeti iskolában gyökerezik. Sokszínűség, szabad oktatói légkör, egyéni korrektúrák, mindenkinek saját fejlettségi szintjén, elemző munka és főképp a lényeg képpé alakítása jellemzi alkotásait és tanítványai oktatását.
 
 
II. Bemutatjuk
Stereo-chrom – 2013. február 2. - 2013. március 12.
Galyasi Géza Attila és Radócz Balázs közös tárlatán ugyanaz a hang, de különböző oldalról szólal meg. Monokróm képek helyett a kézműves fotográfia elkötelezettjei. Színes fényképeket alkotnak - fekete-fehér filmjeikkel. Ez a készítési mód, és a megörökített téma, mely a természet egy-egy kis mozzanatát hivatott visszahozni, jelentősen eltér a korszak klasszikus fotóművészeti trendjeitől.
 
                A víz – állandó kiállítás
A kiállítás a víz természetét, a környezetben és az emberi életben betöltött szerepét mutatja be.  Az Aquamobil – 2001 szerkezet például mely egy 18. századi vízimalom gépezetére emlékeztet, és a víz erejének népi felhasználását mutatja be. A pancsolóban ki is próbálhatók egyes vízi szerkezetek.Tablókon nézhető végig a magyar történelem vizekkel kapcsolatos eseményeinek sora, a vízzel foglalkozó mérnökök főbb tevékenységi körei, a műszaki eredmények, melyek Mikovinyi Sámuel, Beszédes József, Vásárhelyi Pál, Zsigmondy Vilmos, Kvassay Jenő, Sajó Elemér, Lampl Hugó és Dégen Imre munkájának köszönhetők. Vízrajzi és térképészeti eszközök, műszerek, feljegyzések, emlékkönyvek és képek teszik szemléletessé a természetes vizek állapotát, a folyamszabályozás, árvízvédelem módszereit, a hajózást, de megismerhető a csatornázás és vízellátás rendszere is, sőt be lehet pillantani a 19. századi fürdőkbe és fürdőszobákba is. Pihenésképpen hallhatók vizes zenék, olvashatók vizes versek, és megnézhetők vizes filmek is. 
 
 

A tárlatok helyszíne:
Esztergom, Duna Múzeum / Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum (Kölcsey u. 2)  
A múzeum 1980-ban nyitotta meg kapuit Esztergomban egy barokk Káptalan-épületben. Első állandó kiállítását 20 évig lehetett látogatni, ami aztán egy kis megújításra szorult. A ma is látható kiállítás megalkotásánál fontos volt, hogy érdekes, áttekinthető, interaktív legyen, és ezzel együtt maradandó élményt és ismeretekben való gyarapodást nyújtson a gyerekeknek, fiatalos felnőtteknek, de még a sérült embereknek is. Állandó és időszakos kiállításokkal várja látogatóit.

 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
Zenei betétek:
József Attila, Harmatocska
Future Prophecies, Illusion Of Time
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza

A műsor a KKDSZ támogatásával készült.