Ősök, hagyományok / Miskolci Herman Ottó Múzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, Január 21

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2013 január 21.

 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Ősök, hagyományok, Miskolci Herman Ottó Múzeum
 
A műsor vendége:
Tóth Arnold, múzeumigazgató-helyettes, néprajzkutató és történész
 
 
I. Kaleidoszkóp
Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum (Rákóczi-ház, Rákóczi utca 2.) 
Szívesen – 2012. december 13. - 2013. január 26.
A kiállító, "szívesen" fogalmának a megjelenítésére vállalkozott művészek sokszínű és szerteágazó tevékenységet fejtenek ki, amikor képesítik az említett határozószót. a jóindulatú, hétköznapi cselekvések, a végzett munka kedvező fogadtatása nem könnyen ábrázolható téma, a tárlaton mégis változatos formákat ölt, ahogy az élet maga is teszi. Az alkotók névsora tekintélyes: Á. Tóth József, Berka Attila, Deák-Takács Szilvia, Drozsnyik István, Éliás István, Fodor Tünde, Gyarmati Béla, Homonna György, Kiss Tanne István, Láng Eszter, Litwin József, Lőrincz Róbert, Lukács Róbert, Máger Ágnes, Méhes László, Némethi Lajos, Orosz Csaba, Pataki János, Pálfalusi Attila, Pásztor Márta, Seres László, Székelyhidi Zsolt, Urbán Tibor, Varsányi Emília, Vass Tibor, Veres Attila, Zombori József
 
Hódmezővásárhely-Kopáncs, Tornyai János Múzeum (Dr. Rapcsák András út 16-18.) 
Hazatért művek Ausztráliából: Erich Brosell gyűjteménye – 2013. január 19. - 2013. március 30.
Hódmezővásárhely városa évről-évre jelentős anyagi hozzájárulással és vásárlással segíti a műtárgyállomány gyarapodását. Az elmúlt évben a realista festészet kiemelkedő művészeinek tizennégy, saját tulajdonban lévő alkotását helyezte tartós letétbe a múzeumban, a helyi adórendelet alapján adókedvezmény jár azoknak, akik műtárgyakat adományoznak vagy hangszervásárlással támogatják a városi kulturális intézményeket. Az ausztrál műgyűjtő pedig az élő művészektől vásárolt, az alföldi tájat, a paraszti világot ábrázoló alkotásokat jelképes összegért, a szállítást is fedezve ajánlotta fel "hazatérésre" Hódmezővásárhely városának. Igy jutottak Vecsési Sándor, Szalay Ferenc, Szurcsik József, Németh József, Patay László, Csikós András, Bazsonyi Arany, Fejér Csaba és Kurucz D. István munkái most a gyűjteménybe.
 
Budapest, Műcsarnok (Dózsa György út 37.) 
Banksy. Kijárat az ajándékbolton át – 2012. december 8. - 2013. február 17.
Banksyt, az ismeretlen személyazonosságú street art alkotó stenciles graffitisból vált világszerte ismert politikai aktivistává, akinek művei társadalom-, és nem ritkán kormánykritikusak. Fő alkotó területét ugyan Nagy-Britannia utcái képezik, de időről-időre máshol is feltűnik. 2010-ben pedig, a Sundance Filmfesztiválon "dokumentumfilmmel", az Exit Through The Gift Shop (Kijárat az ajándékbolton át) jelentkezett, melyet "a világ első street art katasztrófafilmjeként" tartanak számon. Számos díj mellett 2011-ben még Oscar- és BAFTA-díjra is jelölték. Itt eredeti nyelven, magyar felirattal tekinthető meg, a magyar urban art és underground szcénát is magába foglaló környezetben.
 
Budapest, Mai Manó Ház (Nagymező u. 20.)  
Prix pictret power – 2013. január 18. - 2013. február 24.
A svájci Pictet & Cie magánbank által 2008-ban alapított Prix Pictet díj a fotográfia eszközét felhasználva a fenntartható fejlődést kívánja elősegíteni. Globális jelentőségű üzenete ezúttal az erő (power) fogalmának fotóművészeti bemutatása, fenntarthatósági szerepére irányult. A díjnyertes 12 fotográfus művei tekinthetők meg a tárlaton: Robert Adams (USA), Daniel Beltrá (Spanyolország/USA), Mohamed Bourouissa (Algéria/Franciaország), Philippe Chancel (Franciaország), Edmund Clark (Egyesült Királyság), Carl De Keyzer (Belgium), Luc Delahaye (Franciaország - 1. helyezett), Rena Effendi (Azerbajdzsán), Jacqueline Hassink (Hollandia), An-My Lê (Vietnám/USA), Guy Tillim (Dél-Afrikai Köztársaság).
 
Esztergom, Duna Múzeum / Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum (Kölcsey utca 2.) 
Stereo-chrom – 2013. február 2. - 2013. március 12.
A két esztergomi fotográfus, Galyasi Géza Attila és Radócz Balázs közös kiállításán ugyanazt a témát: az elmúlás megnyilvánulásait, különböző oldalról szólaltatja meg. Mindketten a múltat kutatják, az abban maradandót kívánják felvételeikkel megragadni. A hagyományos analóg technika hívei, akik a fekete-fehér előhívás után színezik képeiket. A 6-7 évvel ezelőtt egymásra talált két férfi részt vesz az Esztergomi Art Fotóstúdió, Esztergomi Művészek Céhe és a Magyar Fotóművészek Szövetségének a tevékenységében is.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4) 
Álom és valóság. Mozgás érzékeltetése fotográfiákon – 2013. január 1 - 2013. január 30.
Büchelbauer Attila fotói egyéni stílusban egyéni mondanivalót közvetítenek. A vibráló fények, különleges színhatások mellett a mozgás érzékeltetése jellemző rá, pedig hagyományos filmes fototechnikával dolgozik, digitális “manipulációt” nélkül. Témája a küzdő ember, aki az ok és okozat összefügését keresi, a dolgok mélyebb értelmének a megismerésére törekszik.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4) 
Quentin Tarantino: 50 – Michael Mann: 70 – 2013. január 1 - 2013. január 30.
A kamarakiállításon két filmrendező életútjával, munkásságával ismerkedhetnek meg a látogatók. Az idén 50 éves Quentin Tarantinot mint színészt, forgatókönyvírót, producert, a posztmodern, ezredfordulós mozi egyik legnagyobb hatású egyéniségét mutatják be (Tiszta románc és a Született gyilkosok, Kutyaszorítóben, Ponyvaregény / Pulp fiction), a 70 éves jubileumát ünneplő Michael Mannt pedig mint amerikai létére európai iskolázottságával a művészfilm megszületésének időszakában rövid-, reklám-, dokumentum- és televíziós filmekkel kitűnt alkotót ( Miami Vice, Az embervadász, Közellenségek).
 
Kecskemét, Cifrapalota (Rákóczi út 1.) 
Kolostorok kincsei – 2013. január 18. - 2013. június 30.
Az Interaktív régészeti kiállítás a 12/13. századi bugaci kolostor működésének idejébe vezet vissza, a zarándoklatok, és a keresztes hadjáratok korába, a tatárjárás idejébe. Péter és Pál monostora 1219-ben a Becse-Gergely nemzetséghez tartozott, és feltételezések szerint a bencés vagy az ágostonos rend működött benne. Igényes kivitelezésű kőfaragványok és aranyozott, limoges-i típusú kegytárgyak tanúskodnak korabeli helyzetéről, melyet az 1241-42-es tatárjárás azonban elsöpört. A látványos digitális installációval felszerelt enteriőrben folyamatosan vannak múzeumpedagógiai foglalkozások.
 
Budapest, Hadtörténeti Intézet és Múzeum (Tóth Árpád sétány 40.) 
A tervasztaltóla harcmezőig. A magyar kézifegyverek 100 éve – 2011. november 16. - 2013. január 31.
1911 szeptemberében jegyezték be a magyar királyi Honvédség első, teljes egészében magyar tervezésű és gyártású fegyverének a szabadalmát, és 1991 novemberében rendszeresítették a Magyar Honvédségben a Gepárd M1 nagyteljesítményű mesterlövészpuskát. Ebbe a keretbe illeszkedik a konstruktőrök életútját végigkövető tárlat, ahol Frommer pisztolyok, Gebauer-féle motorhajtású géppuska, Király géppisztolyok, Vécsey kézigránát, Kucher géppisztoly és a Gepárd fegyvercsalád várja a látogatókat. E mellett a hazai fegyvergyárakban, vagy a Haditechnikai Intézetben dolgozó mérnökök, technikusok munkáját is felvillantja, ill. kisfilmek, fénykép és rajz, a fegyverek működését bemutató eszközök teszik színessé a hazai, utóbbi években végzett kutatói és állagvédelmi munka eredményeinek a képét.
 
Kaposvár, Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára (Rippl-Rónai tér 1.) 
Bűnök és bűnhődések – 2013. január 10. - 2013.május 31.
Kaposváron a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltárában a somogyi megyenaphoz kapcsolódó egyhetes rendezvénysorozat keretében megrendezett "folyosótárlat" a megye bűnelkövetési és bűnüldözési történetét tekinti át a 18. századtól az 1980-as évekig. A kiállítás látogatói a többi között elolvashatják a 18. századi boszorkányperek dokumentumait, a száz évvel ezelőtti kéjelgési rendeletet, és számos érdekességet tudhatnak meg a somogyi betyárvilágról, földesúri visszaélésekről is.
 
Szolnok, Damjanich János Múzeum (Kossuth tér 4.)  
Dostalgia – 2013. január 17. - 2013. március 1.
A személyi számítógép hőskorába vezető tárlat bemutatja az IBM, az Intel és a Microsoft kooperációjának eredményeként létrejött IBM PC, személyi számítógépét, mely a mai gépek elődje. Megismerhető az Intel 4004, az első mikroprocesszor létrejöttének a története, és utódainak világa, az SZKI, majd a Műszertechnika, a Videoton és más magyar cégek IBM-kompatibilis személyi számítógépei, a számítógépek térhódítása az irodákban és mindennapjainkban. Tudománytörténeti különlegesség az IBM PC elődje: az IBM Displaywriter, valamint az első magyar gyártású PC - egy IBM-klón, a Proper, de Charles Simonyi ajándékai is, mint például egy korai e-book olvasó.
 
 
 
Előzetes:
Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum (Török Ignác u. 7.) 
110 éves a Laczkó Dezső Múzeum – 2013. január 22. - 2013. december 31.
A múzeumtörténeti kamara-kiállítás egy sikertelen 1870-es évekbeli kísérlettel, és az 1903-as megalakulással indul. Bemutatja a Veszprémvármegyei Múzeum első igazgatóját, Laczkó Dezső (1903-1932) földrajz-természetrajz szakos piarista szerzetes-tanárt, geológust, aki papi és tanári hivatása mellett szentelte szabad idejét és energiáját a múzeum ügyének. Természettudományi (idővel önálló múzeummá alakult), régészeti, történeti, néprajzi, képzőművészeti gyűjteményeket alakított ki könyvtárral és adattárral. Az önálló épület 1914-1920 között készült el, és Horthy Miklós kormányzó nyitotta meg 1925. május 24-én...
 
 
 
II. Bemutatjuk
Ősök és hagyományok. Régészeti és néprajzi kiállítás a Herman Ottó Múzeum gyűjteményeiből – 2012. november 6. - 2013. június 30.
A tárlatot létrehozói elsősorban az iskoláknak szánták, hogy a diákok rajta keresztül bepillantást nyerhessenek a régészet és a néprajz munkamódszereibe, mindennapi tevékenységébe, és ezzel párhuzamosan környezetük múltját és jelenét is pontosabban lássák, megértsék. Ezen a téren konkrétan kapcsolódik a történelem, a hon- és népismeret tantárgyak tananyagához.
A néprajzi terem a gabonatermesztés-kenyérsütés, és a kenderfeldolgozás-textilkultúra munkafolyamatait mutatja be a tárgyi eszközök és magyarázatok segítségével, a régészeti teremben az egyes régészeti korszakok kiemelkedő helyi leleteivel, köztük az arany-ezüst műkincsekkel, ill. a hozzájuk kapcsolódó ismeretekkel a régészeti feltárás és feldolgázás fázisaiba is be lehet tekinteni. 
 
 
A tárlatok helyszíne:
Miskolc, Herman Ottó Múzeum (Görgey Artúr u. 28.) 
A múzeum 1899-ben alakult meg Borsod-Miskolczi Múzeum néven és csak később, 1953-ban vette fel a tudós Hermann Ottó nevét. Régészeti gyűjteménye a legnagyobb és az ásványtár őrzi a Kárpát-medence legteljesebb hazai kőzet- és ásványkollekcióját. Jelentős képzőművészeti, történeti, néprajzi gyűjteménye is, illetve itt található az egyik legnagyobb vidéki numizmatikai-falerisztikai gyűjtemény. 1999-ben az „Év Múzeuma” címet nyerte el.  

 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Ars Musica, Reneszánsz zene Mátyás király udvarában
Matyóföldi Folklórfesztivál, Felvonulás 2009.
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.