Karácsony a kastélyban / Nagytétényi Kastélymúzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2012, December 17

Tárlatról tárlatra / KONTAKTRádió (87,6 MHz)
2012. december 17.

 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Karácsonyi kiállítás - Nagytétényi Múzeum, Budapest
 
A műsor vendége:
Fodor Andrea, osztályvezető, kommunikációs munkatárs
Kokas Nikolett múzeumpedagógus
Semsey Balázs művészettörténész
 
 
I. Kaleidoszkóp
Debrecen, Tímárház (Nagy Gál István u. 6.) 
Múltidéző mesterségek. 19. századi fehérnemű divat – 2012. november 16. - 2012. december 21.
A tárlat a 19. század végi női alsónemű divatot mutatja be eredeti míderek, réklik, bugyogók segítségével. Ezeket a gyűjteményes anyagokat egészítik ki Kormányos Lászlóné Népi Iparművész és Rácz Edina rekonstrukciói, valamint divatos, 20. század elején viselt zsabók és apró kiegészítő ruhadarabok.
 
Miskolc, Herman Ottó Múzeum / Herman Ottó Emlékház (Hámor, Erzsébet sétány 33.) 
„Dicsőség nincsen, csak kötelesség” – Herman Ottó élete és munkássága – új állandó kiállítás
Az "utolsó polihisztor" életének lillafüredi időszakát először dolgozó szobájának enteriőrjében személyes tárgyai, levelei, családi fotói mutatják be, majd ornitológiai, pók-fauna kutatása, a bükki barlangkutatásában és az ősrégészet megindulásában játszott szerepe, végül a néprajzi munkássága követi. Ez utóbbi téren a halászati eszközöket dioráma mutatja be. Film, hangfelvétel, madárhangok, kvízjáték és interaktív virtuális látogatás teszi a tárlatot teljessé.
 
Székesfehérvár, Fekete Sas Patikamúzeum (Fő u. 5.) 
Restaurált vizsgamunkák – 2012. november 30. - 2012. december 23.
A Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékén, az elmúlt tanévben elkészült római korból származó, a szabadbattyáni késő római kori épületet (Kr.u. IV. sz.) és a gorsiumi lakomatermet (Kr.u. II. sz. első fele) díszítő falfestmények restaurálásának menetét lehet megtekinteni fényképfelvételek és leírások alapján, melyek az anyag- és festékvizsgálatot és a készítési technikát is magukban foglalják. (Dudás Jelena Nyikolajevna, Papp Mónika és Tóth Alexandra restaurátorok témavezetője dr. Bóna István volt.)
 
Győr, Xantusz János Múzeum (Széchenyi tér 5.)  
Nyitott műhely – 2012. december 13. - 2013. március 20.
A Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban a restaurátorok tevékenysége a régészeti ásatások leleteit, a falun, városon gyűjtött régi használati eszközök, dokumentumok, kerámia, üveg, fém, fa, textil, papír, bőr, képkeretek megőrzésétől szükség esetén hiteles kiegészítésükig számtalan munkát magában foglal. Az utazó tárlat tárgyi, fényképészeti és dokumentációs anyaga lehetőséget nyújt ennek a sokféleségnek a bemutatására. A következő állomások Rév-Komárom és Székesfehérvár majd a veszprémi iskolák.
 
Veszprém, Lackó Dezső Múzeum (Török Ignác u. 7.) 
Éltető alkotás, Alkotó élet. Veszely Jelena szobrászművész kiállítása – 2012. november 28. - 2013. február 28.
A retrospektív kiállításon a most 95 éves szobrászművész életpályája követhető végig: az 1940-es évek elején Zágrábban a zeneművészeti és a képzőművészeti akadémiát egyidőben végezte, majd férjével, Szilvássy Pál festőművésszel az 1940-es években Budapesten élt, és harmonikus, dinamikus szobrokat alkotott főként a család témakörében. 1973-ban új műfajt hozott létre cérnagrafikáival, melyek varrógéppel lenvászonra futtatott kompozíciók. A 90-es évek "tévérajzai" készültek, a legutóbbi időben az aktok és az úgynevezett maszkok megalkotásával foglalkozott. Több mint húsz köztéri szobra áll pl. Budapesten, Pécsett, Komlón, Miskolcon és Egerben.
 
Budapest, Millenáris (Fény u. 20-22.) 
A bátorságpróba – 2012. december 12. - 2012. december 30.
A Bartos Erika mese illusztrációit bemutató kiállítás különlegessége, hogy egy olyan , kereskedelmi forgalomban nem kapható könyvet mutat be, melyben szülő, orvosok, pszichológusok és nővérek daganatos és leukémiás gyermekeknek mesélik el a betegségükkel együtt járó megpróbáltatásokat. A rajzok a különböző beavatkozásokat, kezeléseket ábrázolják, a képalkotó vizsgálatoktól elkezdve a kemoterápián át a sugárkezelésig.
 
Budapest, Szépművészeti Múzeum (Dózsa György út 41.) 
Uecker. Képpé formált anyag – 2012. december 14. - 2013. március 10.
Günther Uecker a II. világháborút követő nemzetközi kortárs képzőművészet meghatározó alakja szögképeivel vált ismertté. Ezekben a háborús élmények és tapasztalatok feldolgozása, a fenyegetettség problémája, a hit, a rituálé és az ima, a katasztrófák következményeivel való szembenézés és más súlyos témák foglalkoztatják. Mindig éberen figyelte az őt körülvevő világot, és folyamatosan reagált rá. Elmúlt ötven évének munkássága látható ezen a retrospektív tárlaton.
 
Székesfehérvár, Szent István Múzeum (Fő u. 6. ) 
A székely Hadosztály emlékezete – 2012. december 14. - 2013. február 28.
 
 
Budapest, ELTE Egyetemi Könyvtára (Ferenciek tere 6.)   
Pázmány Péter könyvtára és az Egyetemi könyvtár – 2012 december - 2013. március 29. 
Pázmány Péter (1570-1637 március 19) pozsonyi magánkönyvtárának több darabját sikerült Knapp Évának az idei év folyamán beazonosítani, melyek között neki ajándékozott, aláhúzásokkal, széljegyzetekkel ellátott díszkötéses munkák, korabeli történeti, politikai és orvosi tárgyú nyomtatványok mellett a bíboros-érsek által létesített egyetem (1635, Nagyszombat) alapítóleveleis megtalálható. A pozsonyi jezsuita rend feloszlatása (1773) után Kovachich Márton György válogatta ki és szállíttatta a könyveket az Egyetemi könyvtárba, de feltehetően nem ismerte fel őket. Most lehetővé vált Pázmány Péter alkotói műhelyének megismerése, ill. a kötések megbontásakor több kordokumentum is előkerült, mint pl. Wofgang Lazius 1556-ból származó fametszetes Magyarország térkép-töredéke. A felfedezések a tárlaton megtekinthetők .
 
Debrecen, Déri Múzeum / Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum (Péterfia u. 28.) 
„A fény hátára vesz és fölemel”. Emlékkiállítás Debrecen költője, Kiss Tamás születésének 100. évfordulója alkalmából – 2012. október 27. - 2013. január 13.
A magát Debrecen "szellemi gyermekének" tekintő költő életművében az éles pusztai napsütés, a napfényes gyermekkor a versírás állapotával szorosan összekapcsolódott. Ezt a fénytöréshez, a sugarak egyik közegből a másikba átlépésének jelenségéhez hasonlította. Ugyanakkor a hit, a tudás, a ráció és a tisztaság kifejezőjének is tartotta. A tárlat éppen ezért a fény és az optikai jelenségek metafóráját használja fel költészetének az érzékeltetésére.
 
Budapest, Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Városliget, Vajdahunyadvár) 
Az éltető víz – 2012. december 14. - 2013. március 3.
A tárlat elsősorban a 18-19. századi vízgazdálkodást helyezi a középpontba, de felhívja a figyelmet a víz fontosságára is. A víz alapvető az élet szinte minden területén - szomjúság oltása, higiéné, öntözés energia előállítása, közlekedés, áruszállítás, sport és gyógyítás mind felhasználásának egy-egy nélkülözhetetlen területét nevezi meg. A Föld vízkészlete azonban csökken, és a meglevő vizek minősége is romlik - jelentős mértékben az ember természetkárosító tevékenységének a következtében. Pedig a teljes földi vízkészlet 0,03%-a hasznosítható csak az emberiség számára. Éppen ezért hívják fel a figyelmet a vízgazdálkodásban szükséges szemléletváltás fontosságára.

 

 
II. Bemutatjuk
Karácsony a kastélyban – 2012. december 1. 2010. december -30.
Advent várakozással teli időszakát idézi fel a késő-barokk kastély épületének berendezése az egyes helyiségekben elhelyezett fenyőfákkal, melyeken modern iparművészek által, kifejezetten az adott helyszínre készített karácsonyfa díszek lógnak. Illatok és zeneszó, no meg a látogatók teszik teljessé ezt a képet
 
Bútorművészet a gótikától a biedermeierig – állandó kiállítás
 
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Nagytétényi Kastélymúzeum (Kastélypark u. 9 - 11.)   
A kastély az Iparművészeti Múzeum állandó bútortörténeti kiállításának ad helyet, mely a bútorművesség kézműves korszakát mutatja be a 14. századtól a 19. század közepéig, ám  önmagában az A betűt formázó, Grassalkovich-típusú barokk kastély is figyelemre méltó igényes szobrászati díszeivel és kupolára emlékeztető tetőszerkezetével. Az épület magja római maradványokat is magában foglaló gótikus várkastély, mely a 13. sz. folyamán az Árpád-házzal rokonságot tartó helyi birtokos Tétény család számára épült. Jelenlegi formáját 1716-1778 között nyerte a török hódoltság utáni új tulajdonosai, Száraz György és Rudnyánszky József újjáépítő tevékenységének köszönhetően. Körülötte a sövényekkel övezett, szobrokkal díszített teraszos parkban rendszeresen rendeznek korszakokat átívelő sétálókoncerteket, hangversenyeket és előadásokat, de szívesen látják itt a kikapcsolódni, pihenni vagy csak feltöltődni vágyókat is. Különleges múzeumpedagógiai ajánlatuk a jelmezes múzeumlátogatás.
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Balassi Bálint megzenésített verse
Malek Andrea - Kulka János, Boldog Karácsonyt
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.