A kunok öröksége. Népélet a Nagykunságban / Karcag

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2012, December 3

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2012. december 3.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / A kunok öröksége. Népélet a Nagykunságban, Karcag
 
A műsor vendége:
Dr. Nagy Molnár Miklós, múzeumigazgató és néprajzkutató
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Magyar Nemzeti Galéria (Szent György tér 2.)
Világmodellek: műtermi kísérletek és dokumentumok Kondortól napjainkig – 2012 november 30 - 2013. április 28. 
A tárlat a művész és a műterem viszonyát, és a műtermet az alkotás helyszíneként állítja a középpontba. Miben különbözik egy műteremben készült alkotás a többitől? Mit jelent ma a műterem fogalma? A kiindulópontot Kondor Béla élete végén készített fotósorozata képezi, mely saját készítésű alkotásait magába foglaló műtermét mutatja be, és egyúttal a hetvenes évektől kibontakozó kísérleti fotóhasználatra is példát ad. A modellépítésen keresztül Csernus Tibor és Megyik János munkásságához vezet az út, majd Erdély Miklós Altorjai Sándorról, ill. Mátis Lilla Hajnóczy Péterről forgatott rövidfilmje következik, és további kísérletek során a digitális és mobilfotók világáig juta látogató. A kiállítás egy sorozat bemutatkozása, mellyel digitális formában a honlapon is megismerkedhetnek az érdeklődők.   www.mng.hu/content/docs/informacio/vilagmodellek.pdf
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4) 
„Isten országa". Ancsa-Molnár Hajnalka ikonjai – 2012. december 6. - 2013. január 12.
Az Advent jegyében nyíló tárlaton modern ikonokat lehet látni. A művész örökérvényű fényt, hitet szeretne hozni az évszázadok óta változatlan műfaj alkotásainak segítségével a mai változékony világba. Ancsa Molnár Hajnalka (1970-) majd 20 éve foglalkozik ikonfestéssel. Útjára egy finnországi orosz ortodox festő kurzus indította. A Nina Inkari kezdetek óta számos egyéni és csoportos kiállításon vett már részt saját alkotásaival. 
 
Szombathely, Szombathelyi Képtár (Rákóczi Ferenc u. 12.)   
Távoli stúdiumok. Az Udmurt Állami Egyetem (Izsevszk) Művészeti és Dizájn Intézete hallgatóinak kiállítása – 2012. november 22. - 2012. december 15.
 Luiza Bazilevskih, Alija Gabdrahmanova, Jelena Gyerengyajeva, Irina Kozsevnyikova és Jekatyerina Szibagatova grafikai alkotásai Szent-Pétervárt, Izsevszket, Kazanyt és Szvijazst mutatják be nyári gyakorlatok során készített alkotásokkal. Templomok, kolostorok éppúg helyet kaptak a képeken, mint pályaudvarok, csendes utcák vagy sikátorok. Minden munka sajátos hangulatot tükröz: hol ünnepélyes, hol lírai. A hallgatók ceruza, marker, szén, szangin, guash segítségével örökítették meg a hangulatot, látásmódjukat. fontos céljuknak tekintették a múlt örökségének megőrzését, a történelmi emlékezet megtartását.
 
Győr, Városi művészeti Múzeum / Radnay gyűjtemény (Király utca 17.) 
Orosz István és Keresztes Dóra grafikusművészek kiállítása – 2012. december 1. - 2013. január 20.
Orosz István a hetvenes évek óta alkotó Kossuth-díjas grafikusművész, a klasszikus rézmetszet és a vizuális talányok legendás nagymestere. Külföldön az egyik legismertebb magyar kortárs képzőművész. Feleségével, Keresztes Dóra grafikusművésszel közös győri kiállításán képgrafikai sorozatok, könyvillusztrációk, plakátok és animációs filmek révén a vizuális kultúra sokféle szegmense kerül bemutatásra.
 
Budapest, BTM Budapest Kiállítóterem (Szabad sajtó út 5.) 
Fény-nyomatok–Leplek–Képek. Polgár Csaba kiállítása – 2012. december 6. - 2013. január 6.
Polgár Csaba kilencvenes évek végétől 2012-ig terjedő műveiben közös elem a fény művészi felhasználása. Az érzékenyített fotoemulzió helyett, melyet az első tudatosan művészi céllal alkotott photogenic drawing / fotogram / fény-nyomat képvisel (Henry Fox Talbot, 1839), ő a feketére festett klottvásznat alkalmazza, így pozitív, vizuális képleteket kap: fehérít. Másik kedvelt technikája az átnyomás, vagy frottázs. Ezen alkotásainak többsége a római kultúrához kötődik.
 
Szeged, Kass Galéria (Vár u. 7.) 
Kass Eszter, LÁT-KÉP – 2012. november 30. - 2013. február 10. 
Az textiltervező iparművész (1984-) közel huszonöt festménye a pillanat élményét igyekszik maradandóvá tenni, főként tájképek, és kiállító termek belső tereinek a bemutatásával. Kass Eszter életében szorosan összefonódik a művészcsaládból magával hozott vizualitásra épülő alkotás, és a tanítás. Nagyméretű, dekoratív munkái, a természet apró mozzanatainak egybefűzése, a növények növekedése, a természet megannyi apró mozzanata, az élénk színhasználat is az élet apró örömforrásainak befogadására, a belső látás kialakítására tanít.
 
Székesfehérvár, Új Magyar Képtár (Megyeház u. 17.) 
A Zichy-expedíció. Kiállítás gróf Zichy Jenő születésének 175. évfordulója tiszteletére – 2012. szeptember 14. - 2012. december 16.
A tárlat címét Zichy Jenő (1837-1906) kelet-ázsiai expedícióról kölcsönözte, de valójában a gróf egész életét mutatja be. A dualizmus korának egyik legismertebb mágnása apja, Zichy Ödön (1811-1894) nyomdokain haladt, aki neves műgyűjtő, múzeum-alapító, bécsi világkiállítási biztos, közlekedési és pénzügyi vállalkozások atyja és mecénás volt. A politikai és kulturális életben egyaránt aktív ifjú gróf javaslatára állították fel a fehérvári Vörösmarty szobrot (1866), kiállítást és feltárásokat szervezett, műtárgyakat adományozott a Székesfehérvár Városi Történelmi és Régészeti Egylet keretében (1873-1876), szerepet vállalt a Városi Szinház megépítésében, majd vezetésében, megszervezte az 1879-es székesfehérvári országos vásárt, ... Közéleti tevékenységei mellett expedíciókat szervezett Kaukázus és Turkesztán környékére, Szibériába, Mongóliába és Kínába. A hazahozott művek bemutatására pedig múzeumot alapított ... Korabeli fotók, rajzok, metszetek, festmények, szobrok és egyéb tárgyak ismertetik meg életútját.
 
Budapest, Iparművészeti Múzeum (Üllői út 33-37.) 
Cérnába szőtt évszázad. 110 éves a Halasi Csipke – 2012. december 13 - 2013. február 24.
A halasi, ún. levegőbe varrott csipke 1902-ben az Országos Iparművészeti Múzeumban rendezett karácsonyi kiállításon mutatkozott be először. Az azóta is folyamatosan készülő csipkék történetét lehet most a tárlaton áttekintenti kész és félkész munkákon, munkaeszközökön, fényképeken, rajzokon, okleveleken és bélyegeken keresztül.
Dékáni Árpád (1861-1931) tervezte és Markovits Mária (1875-1954) készítette el az első darabokat, a háziipari mozgalom keretében. Dékáni Árpád a szecesszió formavilágát, a magyar népművészet mintakincsét és a család nőtagjai által készített és gyűjtött kézimunkákat vette alapul. Markovits Mária (1875-1954) pedig egyedi technikát alakított ki. Személye ismert volt a Mátyás templom miseingeinek hímzéseiről, és a királyi garnitúra kárpitjairól, melyekkel az 1900-as Párizsi Világkiállításon aranyérmet nyert. A rendkívül dekoratív csipkék határon innen és túl is nagy feltűnést keltettek. Kezdetben ruhakiegészítők, az 1. világháború után lakberenezési tárgyak lettek.   Ezzel változott jellegük, és az öltéstechnikák is bővültek - 60 fölé kerültek. Mára új stílusirányzatok alakítják. 2010 óta pedig a magyar Szellemi Kulturális Örökség védett eleme. 2012-ben a Magyar Szellemi Kulturális Örökség Milleniumi díját is megkapta.
 
Szentes, Koszta József Múzeum (Kossuth tér 1.)
"Fazekasok a tiszavidéki kiállításon" – 2012. november 20. - 2012. január 15.
1927. október elején Szentesen rendezték meg a Tiszavidéki Mezőgazdasági, Ipari, Kereskedelmi és Kulturális kiállítást. Hat helyszínen zajlott. Itt mutatkozott be a nagyközönségnek a szentesi feketekerámia mesterei, Berényi Bálint és Molnár Sándor. Munkásságuk, a Vásár, a szentesi fazekashagyományok, és a hozzá kapcsolódó kunszentmártoni fazekas, Bozsik Kálmán termékei képezi a tárlat témáját. A fazekasok művei mellett magyarázó tablók egészítik ki a képet.
 
Budapest, Közlekedési Múzeum (Városligeti krt. 11.) 
Játékország – 2012. december 6. - 2012.
Bakelit Pobjeda, Mikrolin vasút, JAVA építőjáték, Hatpályás Elektromobil… rég elfeledett, vagy még ma is használt játékok sora tekinthető meg - több működés közben - a most nyílt kiállításon. A játékok a nosztalgián túl a szocialista tervgazdaság ipari- és gazdasági szerkezetébe is betekintést engednek. Egyedi ritkaságok egészítik ki a képet, mint az Ikarus 630-ast mintázó „Elektróbusz” egyetlen fellelhető prototípusa, a 0-ás méretarányú Kandó-villanymozdony tanulmányterve, és az egykori Lemezárugyár népszerű játékainak eredeti műszaki rajzai. A kiállított tárgyak egy részét magángyűjtők bocsájtották a múzeum rendelkezésére.
 
Békéscsaba, Munkácsy Emlékház (Gyulai út 5.)
Babazsúr. Régi idők babakonyhái, terítékei. Miklya Zoltánné játékgyűjteményéből - 2012. november 30. - 2013. január 20.
A szenvedélyes, békéscsabai gyűjtő saját gyermekkori játékaihoz 50-es, 60-as és néhány a 30-as évekből való babakonyhát, szobácskát, a hozzájuk illő megterített asztalokat, babákat gyűjtötte, de megőrzött katona figurákat, sőt várat is, melyek szintén jelen vannak a kiállításon. Olyan különlegességek is találhatók itt, mint egy teljes hollóházi porcelán készlet, működőképes varrógép, vagy több ezer szalvéta - bár közülük csak a legszebb 140 látható.
 
Budapest, Nagytétényi Kastély (Kastélypark u. 9 - 11.)
Angyali karácsony. Karácsony a kastélyban, iparművészek karácsonyfái – 2012. december 1. - 2012. december 30.
Advent várakozással teli időszakához a Múzeum kamara-kiállítással járul hozzá, melyen az elmúlt tíz év – iparművészek által készített – karácsonyi díszei tekinthetők meg.
 
 
 
Előzetes:
Budapest, Szépművészeti Múzeum (Dózsa Gy. u. 41)
Rodin és a Szépművészeti Múzeum – 2012. december 5. -2013. március 3.
A Szépművészeti Múzeum megnyitása előtti szerzemények között kiemelkedő fontosságú Auguste Rodin öt szobra, melyeket Térey Gábor közvetlenül a művésztől vásárolt meg. Most együtt láthatók az 1968-ban megvásárolt A csók című művével. A tárlat az újabb kutatások eredményeivel is megismertet, köztük technikai jellegűekkel is, mint például, hogy a technikai analízis során kiderült, hogy Az érckor című gipszszobor különleges eljárással készült, és patinázása is kiemelkedő minőségű. Érdekes kordokumentum a művész dedikált fényképe „Az örök tavasz” című szobráról, melyet Wlassics Gyula kultuszminiszternek küldött. A kiállítás katalógusában pedig a művésszel folytatott levelezés is végigkövethető az új vizsgálati eredményekkel.
 
 
 
 
II. Bemutatjuk
A kunok öröksége. Népélet a Nagykunságban – 2012. november 9. - állandó kiállítás
A 8 termes tárlaton a kun népcsoport történetét, életmódját és hagyományait mutatják be saját múzeumi tárgyak és dokumentumok segítségével. Több tízezer fotó és kereken hétezer tárgyi eszköz közül válogattak. A kiállítás a kunok betelepülésével, beilleszkedésük folyamatával kezdődik, majd felidézi az 1745. évi jászkun önmegváltást (redemptio), és annak hatását a Nagykunság gazdasági, társadalmi fejlődésére, a kun tudat alakulására. Bemutatja a Tisza szabályozásának hatását az életmódra, és a főbb gazdasági ágazatokat. Láthatók azok a motívumok és díszítő eljárások, amelyek meghatározzák Karcag és a Nagykunság népművészetét, és kitér a szokásokra, hagyományokra is, köztük a két éve a magyar szellemi kulturális örökség listájára került birkapörköltre is.
 
 
A tárlatok helyszíne:
Karcag, Györffy István Nagykun Múzeum (Kálvin u. 4.) 
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Omega, Ezüst eső
Presser Gábor, Kék asszony
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő és technikai munkatárs: Padi Géza
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.