Szinuhe irodalmi magazin: Harris500 papirusz 2. versciklusa

Rádió: 
Fáraók földjén
Adás dátuma: 
2012, November 2

Szinuhe irodalmi magazin / KONTAKT Rádió(87,6 MHz)

2012. november 2.
 
 
A műsor témája    
MEBT hírek: Naglaa asszony az Egyiptomi követségről képekkel illusztrált előadást tartott a nők szerepéről és helyzetéről Egyiptom történetében, az ókortól napjainkig, és beszélt a jelenlegi nőmozgalmak céljairól is.
Mai téma: Harris papirusz, a szerelmes versek, madarászat, csapda és háló, a kibontott haj szimbolikus jelentése.

 

A Harris500 papirusz 2. versciklusa:
A Harris500 papirusz 4. oldalán kezdődik a második ciklus, és a 6. oldal 2. sorában végződik. Végig a leány beszél. Hasonlatokon és metaforákon keresztül érzékelteti szerelmét. Belső feszültséget kelt, hogy madarak elfogásáról beszél, és közben magát is zsákmánynak tartja, aki nem tud élni az ifjú nélkül. Még éjjeli szállásán is felkeresi, és viszonzottnak érzi szerelmét. Annál nagyobb a megdöbbenése, mikor hírnök jön hozzá sietve jelenteni, hogy az ifjú egy idegen nővel tölti idejét. Ennek hatására keresésére indul, és siettében frizuráját sem teszi rendbe - haja kibontva, mint a gyász idején szokás, vagy éjszaka az ágyban.
 
A feltételezések szerint a Ramesszeumban talált tekercsen ez a versciklus szinte teljesen épen megmaradt, csak egészen kis részek hiányoznak belőle. A gondos, ám ligatúrákkal teli hieratikus szövegben az egyes egységeket a kar jel választja el egymástól, és két esetben e fölött a szem hieroglifája is megtalálható, jelezve egy-egy ellenőrzési egységet. Mindkét jelet piros színnel festették fel, ahogy a cím is így szerepel.
 
A versciklus teljesen általános képet fest, a vers keletkezéséről nem árul el semmit. Tartalmilag szervesen kapcsolódik a többi ismert szerelmes vershez, és azokhoz hasonlóan szintén történetet mesél el. A szereposztás egyoldalúsága azonban feltűnő. Igaz, hogy a nők között is voltak írástudók, de női költőről a fáraók korában nem szólnak a források. A tekercs előző ciklusával összehasonlítva nyelvezete, és a költői eszközök használatában is jelentős különbségeket lehet találni, ám valamennyi a korszak jellegzetes irodalmi stílusával összhangban áll. Az eltérések tehát tudatos költői fogalmazásra vezethetők vissza, melyekkel talán éppen a változatos stílus megteremtésén munkálkodott az alkotó.
 
 
Irodalomtörténeti kitekintés:
Bármennyire is meglepő, mégis úgy tűnik, hogy ez művers, amit olvasásra szánták. Több helyen is megfigyelhető ugyanis, hogy a kétértelmű szóválasztást olvasva világosan látszik, az adott helyen éppen melyik jelentésre gondolt a költő. Ilyen például a ciklus 2. egységében a mH "megtölt, teljessé tesz" és "megragad, fogva tart" vagy az utolsó egységben a wnx "jól öltözik, becsomagol" és "ki-, felold".
 
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Technikai munkatárs: Szíjártó János