Öntödei Múzeum, Budapest

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2012, Szeptember 3

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2012. szeptember 3.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / MMKM Öntödei Múzeuma, Budapest
 
A műsor vendége:
Képes Gábor, az Öntödei Múzeum mb. vezetője
Huszics György, öntőmester, múzeumpedagógus
 
I. Kaleidoszkóp
Tiszadada, Hagyományőrző Tájház (Nagy u. 5.) 
„A szó elszáll, az írás megmarad” – 2012. augusztus 30.- 2012. szeptember  
A Közösségi Ház – Hagyományőrző Tájház alapításának 9. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás keretében IV. Béla király Dadai oklevelének másolata mellett az elmúlt 200 év távlatából számos helyi ipar és kereskedelmi dokumentumot mutat be, köztük kötélverő mester, italkimérés iratait, és a múlt további érdekes dokumentumait, mint tuberkulózisra vonatkozó egészségügy igazolványt, 1949-ben kiállított kerékpáros igazolványt, Tisza szabályozásra vonatkozó hivatalos iratokat, fapados vonatjegyet …
 
Mohács, Kossuth Filmszínház Galéria (Deák tér 3.) ,
Mohácsi iskolák 1960-ig – 2012. augusztus 30. - 2012. szeptember 30.
A város oktatásának tárgyi emlékekben is gazdag múltja elevenedik meg a Kossuth Filmszínház kamaratermében nyíló kiállításon a Magyar Éremgyűjtők Mohácsi Csoportjának a szervezésében. A tárlat anyagát Csorbai Ferenc, Mórócz Sándor, Grünfelder Lőrinc, Nagy Kálmán és Mayer Antal gyűjtésében és közreműködésével állították össze.
 
Szeged, Fekete Ház (Somogyi B. u. 13.) 
Az Alaptörvény illusztrációi – 2012. augusztus 31. - szeptember 30.
 Alkotmányfestmények történelmünk utolsó másfél századát jelenítik meg az alaptörvény illusztrációiként. A tizenhat historikus festményhez a „Magyarország múltja, jelene és jövője” című, 2011-ben kiírt gyermekrajz pályázat 30 díjazott munkája társul a tárlaton. Első bemutatkozásuk a Magyar Nemzeti Galériában volt. A vándorkiállítás várhatóan 2014-ben kerül végleges helyére a Parlament épületében.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4) 
175 éves a Morse-távíró – 2012. szeptember 3 - 2012. szeptember 22.
Samuel Morse távírója korszakos jelentőségű kommunikáció történetében. A híradástechnikai eszköz feltalálójáról azonban kevésbé ismert, hogy magas szinten művelte és tanította a festészetet, és különösen a portrékért rajongott. Samuel Finley Breese Morse telegráfján küldött az első üzenete 1844. május 24-én Washingtonból Baltimore-ba pedig így hangzott: "What hath God wrought?" (Mit művelt Isten?). További érdekességek is felfedezhetők a feltaláló életéről és munkásságáról a kamara kiállításon – és egy működőképes Morse-távíró is megtekinthető.
 
Budapest, Kogart Ház (Andrássy ú. 112.) 
Friss 2012 – 2012. augusztus 25 - 2012. október 7.
A 9. alkalommal megrendezett FRISS-kiállítás, a hagyományokhoz híven, pályakezdő művészeket mutat be a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem – Művészeti Kar valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjai közül. A meghívott művészek pedig a svájci Zürcher Hochschule der Künste hét végzős hallgatója. A 26 művész festészet, szobrászat, grafika, videó, installációs alkotásainál a kulcsfogalom az empátia és a manipuláció együttes jelenléte, melyek segítségével a tárlaton a segítségnyújtás és a nyomásgyakorlás, a megértés és a hódítás bonyolult viszonyrendszerének különféle művészi megnyilvánulásai, felvetései jelennek meg. Tükrözik, hogy milyen szerepet játszik az empatikus (megértő, együtt érző, toleráns) és a manipulatív (befolyásoló, irányító, taktikázó) hozzáállás a pályakezdő alkotók konkrét munkáiban, valamint a művészet egészéhez és a globális világhoz való egyéni viszonyaiban.
 
Fülek, Városi Honismereti Múzeum (Hlavná ul. 14, Szlovákia) 
Digital & Traditional Art – 2012. augusztus 17. - 2012. november 18.
A Múzeum galériájában a füleki Tóth Enikő hagyományos és digitális technikákkal készített képeit lehet látni. Az egri Eventus Üzleti Művészeti Középiskola animációs filmkészítő szakos diákja eddig már Eger és Hatvan kiállítótermeiben is bemutatkozott.
 
Budapest, Magyar Írószövetség (Bajza utca 18.) 
A Nemzetközi Művésztelep kiállítása – 2012. augusztus 24. - 2012. szeptember 23.
A kiállítás valójában 4 kiállítást foglal magában, ugyanis nemcsak a címben megnevezett AIR/HMC Budapest-Nemzetközi Művésztelep idei alkotásait mutatja be, melyeket majd húsz művész hozott létre, hanem a „Gondolatok a Könyvtárban” magyar és külföldi résztvevőinek az alkotásait, a a 9 X12, Budapest projekt és a Mini Art Video Fesztival (MAVF) műveit is.
 
Hódmezővásárhely – Kopáncs, Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ (Dr. Rapcsák András út 16-18.) 
Csernus Tibor műtermében. Válogatás a KOGART gyűjteményéből – 2012. szeptember 1. - 2013. január 6.
Csernus Tibor (1927-2007) több mint fél évszázados életműve, hazai és párizsi iskolája, alkotásai, meghatározó szerepet töltenek be a magyar képzőművészetben, és az egyetemes festészet történetének is szerves részét képezik. A Kovács Gábornak, a KOGART alapítójának személyes gyűjteményéből és a Csernus-hagyatékból válogatott mintegy száz Csernus-festmény, grafika és akvarell ebből a világból mutat be ízelítőt. A tárlaton a művész párizsi műtermét is megidézik.
 
Makó, József Attila Múzeum (Megyeház utca 4.)  
A Natura művésztelep kiállítása – 2012. augusztus 20. - 2012. szeptember 18.
A tárlat az 5. művésztelep anyagának a bemutatója. A képeket 12 hazai és határon túl élő magyar alkotó készítette, köztük Barabás Márton Munkácsy díjas festő, Balog Gyula, a gyulai művésztelep vezetője, Szabó Ábel, vagy a telepvezető és rendező, Karsai Ildikó grafikái, festményei láthatók. A Makovecz tiszteletére rendezett kiállítást a művész és alkotásainak fotói egészítik ki, különös tekintettel a makói Hagymatikumra és hagymára.
 
Miskolc, Színháztörténeti és Színészmúzeum (Déryné utca 3.) 
Csillagvitézek - 2012. augusztus 30. - 2012. december 21.
A magyar mondák és mítikus meséink világából a jubileumát ünneplő Miskolci Csodamalom Bábszínház különleges bábjai, látványtervei tűnnek fel. Olyan hősökkel és mitikus lényekkel lehet találkozni, mint a Fehérlófia, Mátyás király, Toldi Miklós, vagy a csodaszarvas és a griffmadár.
 
Kiskunhalas, Thorma János Múzeum (Köztársaság u. 2.)
Thorma János (1870—1937) nemzetközi vándorkiállítás – 2012. augusztus 17. - 2012. szeptember 15.
A kiskunhalasi Thorma János Székely Bertalannál kezdett festeni (1883), majd a müncheni Hollósy-iskolában és 1889-ben a Bajor Királyi Képzőművészeti Akadémián tanulta a festészet művészetét. Ezen a vándorkiállításon több mint 60 festménye látható, melyeket hazai, német és román múzeumi gyűjteményekből állítottak össze. A tárlat Nagybányáról érkezett, és Münchenben, Stuttgartban és Berlin után a 2013 februárjában Magyar Nemzeti Galériában ér útja végére. – ld. Cifrapalota, június – július
 
Pécs, Dóm Múzeum (Káptalan u. 8.)
Arc – Test – Lélek című
dombóvári Bernát János életmű kiállítása, melyen itthon, Berlinben, Itáliában, majd Észak-Amerikában készült grafikái, festményei és számos vázlata láthatók, kiegészülve pályájának dokumentumaival, továbbra is megtekinthető. A kiállítást ugyanis 2012. szeptember 30-ig meghosszabbították. ”
 
 
Előzetes:
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (Attila u. 93.) 
Tíz év után – 2012. szeptember 6. - 2012. szeptember 28.
Az idei Egri Festőtábor idején készült alkotásokat 20 művész hozta létre, akik az ország különböző tájairól érkeztek. A festőtábort Angyal Mária művészettörténész alapította 10 évvel ezelőtt. A jubileum alkalmából rendezett tárlaton ezúttal a korábban született alkotásokból válogatott festményeket is meg lehet tekintetni.
 
 
 
II. Bemutatjuk
Mobilmementó
A 250 telefont felvonultató tárlaton a látogatók valószínűleg találkoznak egykori készülékeikkel - felidézhetik, milyen volt az első mobiltelefonjuk -, és végigkísérhetik azt a folyamatot, amely keretében a mobiltelefon drága, kevesek számára elérhető luxuscikkből előbb mindennapi használati tárggyá vált, majd ma már sok esetben a számítógépet, a fényképezőgépet, a könyvet és a zenelejátszót is magába olvasztó, sőt helyettünk tájékozódó multifunkcionális eszköz lett.
A kiállításon azonban sok olyan készülék is helyet kapott, amelyet soha nem láthatott még a nagyközönség, nemhogy bárki akár meg is vásárolhatta volna. A prototípusok, az új megoldások tesztelésére használt, „ahogy sikerül” burkolattal ellátott készülékek, és a promóciós darabok, mint a Motorola első Magyarországon gyártott telefonja, most mind tudományos igénnyel feldolgozva kerülnek a nagyközönség elé.
A tárlat három fiatal magángyűjtő gyűjteményéből áll össze, Csernák Márton, Novák László és Szepes György ajánlották fel féltett kincseiket e kiállításhoz, amelyet természetesen a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum saját szakmai anyaga és gyűjteménye tesz teljessé.
A tárlat helyszíne is különleges, hiszen a kamara kiállításnak a II. kerületben, ezen belül is a Víziváros közepén található Öntödei Múzeum (a Ganz gyár 150 éve épült és 1964-ig öntödeként funkcionáló eredeti épülete) ad otthont. Az Öntödei Múzeum, mint helyszín nem idegen a témától, hiszen állandó kiállításában látható haranggyűjteménye azon korokat idézi meg, amelyben a harang fontos információtovábbító eszköz volt.
 
Állandó kiállítás
 
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Öntödei Múzeum (Bem József u. 20.)
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!


 
 
Zenei betétek:
John Mackey, Foundry
Maroon 5, Payphone ft. Wiz Khalifa Lyrics
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.