Kúny Domokos Múzeum / Tata

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2012, Augusztus 27

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2012. augusztus 27.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk /  Kúny Domokos Múzeum, Tata
 
A műsor vendége:
Csapucha Árpád, Kúny Domokos Múzeum osztályvezető etnográfusa
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, BTM Budapest Galéria Kiállítóháza (Lajos u. 158.) 
 Megízlelt formák/Tasted shapes. Malene Landgreen, Maria Lavman Vető és Thorbjørn Bechmann kiállítása – 2012. szeptember 6- 2012. október 14.
A tárlaton három skandináv művész mutatkozik be: Malene Landgreen, aki színkombinációkkal és a vizuális kommunikáció más formáival játékos és érzéki térbeliséget hoz létre műveiben, Maria Lavman Vetö, aki számítógépes és nyomtatási eljárásokkal, valamint installációkkal reagál a kor térre vonatkozó megoldásaira, és Thorbjørn Bechmann, aki a rá jellemző absztrakció és minimalista hagyományok alkalmazása ellenére is a valóság lényegét világosan bemutatja.
 
Budapest, Magyar Műhely Galéria [MMG] (Akácfa u. 20.)
Bartus Ferenc, Felszíni fejtés – 2012. augusztus 29 - 2012. szeptember 21. 
A Magyar Képzőművészeti Egyetemen frissen végzett festő sokszínű, absztrakt műveivel jellemzően a felszín alatt rejtőző dolgokat kutatja. A most kiállított festményeivel áttetsző és félig-átlátszó üvegeken keresztül mélységet és rejtett képeket varázsol elő, néha jól érzékelhetően kortárs alkotók műveire vagy módszereire reagálva.
 
Budapest, Öntödei Múzeum (Bem József u. 20.) 
Mobilmementók kiállítás –2012. augusztus 23. - 2012. október 31.
A táralton lényegében három gyűjtő 250 mobilja tekinthető meg, melyek segítségével a jelenleg használatos mobiltelefonok létrejöttének a folyamata kísérhető végig. A boltokban kapható típusok mellett az új megoldások tesztelésére készített prototípusok is találhatók. A teljesség kedvéért az anyagot a MMKM gyűjteményéből kiegészítették, és részletes magyarázó szövegekkel látták el.
 
Szombathely, Iseum (II. Rákóczi Ferenc u. 6-8.) 
Megmentett örökség2012. augusztus 22. - 2012. szeptember 23.
Kiállítás az elmúlt húsz év legfontosabb hazai régészeti leleteiből, a Parlament és a Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeuma után első vidéki helyszínként tekinthető meg az Iseumban.
 
Szombathely, Iseum (II. Rákóczi Ferenc u. 6-8.) 
Temető a város határán: Utazás a túlvilágra. Két nyugat-pannoniai példa: Alsópáhok és Nemesbőd – 2012. augusztus 22. - 2012. november 18.
A kiállítás révén bepillantást nyerhetünk Pannonia tartomány nyugati felének Kr. u. 1-4. századi római temetkezési szokásaiba, ennek révén pedig megismerkedhetünk a hódító rómaiak és a bennszülött lakosság kulturális kapcsolatrendszerének egy érdekes elemével is. 
 
Budapest, Ernst Múzeum (Nagymező u. 8.
Aj Vej-vej (Ai Weiwei) – 2012. augusztus 16. - 2012. október 21.
A pekingi Aj Vej-vej (1957-) napjaink egyik legbefolyásosabb kortárs képzőművésze. Sokoldalúsága, kritikus szemlélete változatos művészi utakra vezette. Alkotottói területei közé tartozik az építészet, konceptuális művészet, szobrászat, fényképészet, bloggerezés, twitterezés, kultúrkritikus és riporteri tevékenység. Minden területen a kortárs témákról és társadalmi problémáat dolgoz fel. Itt New Yorkban töltött évei alatt készített fotóival mutatkozik be.
 
Pécs, Múzeum Galéria (Káptalan u. 4.) 
Régi idők, új módszerek – 2012. február 22. - 2012. augusztus 31.
A Régészeti Osztály által 2005-ben elnyert európai uniós támogatással megkezdett légi régészeti, geomágneses, geofizikai talajradar-vizsgálatok és terepi régészeti kutatások eredményeiről lehet a tárlaton tájékozódni. A módszerrel a lelőhelyek bolygatása nélkül lehet kiterjedésükre és szerkezetükre következtetni. Fotók, poszterek és leírások szólnak többek között Szemely, Villánykövesd, Zengővárkony, Majs és további lelőhelyekről. Érmék, apró vasleletek, nyílhegyek, lövedékek, és egy sírrekonstrukció látható Borjád és további ásatási területek leleiből.
 
Hegyfalu, Képeslap Múzeum (Kossuth L. u. 19.)
Az élet megalázta, a halál felmagasztalta. Mindszenty emlékkiállítás – 2012. augusztus 9. - 2012. október 9.
A tárlat érdekessége, hogy Mindszenty József életútját képeslapok segítségével mutatja be, melyeknek gyűjtése az 1970-es évektől folyik. A név nemcsak a bíboros üldözésével és kínzásaival forrt össze, hanem az egyház üldözésével, a magyarok szenvedésével, és ez a képeslapokon is tetten érhető. Az anyag adományokkal folyamatosan bővül, az egyházi témájú képeslapok feldolgozása pedig folytatódik. 
 
Budapest, Boszorkánymúzeum (Bajnok u. 32.)  
A boszorkányság története s eszközei a kezdetektől napjainkig – állandó kiállítás  
Boszorkányok, sámánok, voodoo gyakorlók, totemimádók, törzsi varázslók, tündérek, strigák, bruják és más valós vagy kitalált lények soráról, a hozzájuk fűződő valós és képzelt hagyományokról lehet itt tájékozódni és megismerni valós hátterüket. olyanoktól, akik magukat is boszorkányoknak vallják. Maga a kiállítás rendezője egy délalföldi boszorkányfaluból származtatja magát. A tárlatot elemlámpával, sötétben lehet megtekinteni.
 
Kaposvár, Vasary Képtár / Művészetek Háza (Fő utca 12.)  
A spanyol királyi család magyar fotósának emlékkiállítása – 2012. augusztus 14. - 2012. október 27.
AQ kaposváron született Juan Gyenes (1912 -1995) 14 éves kora óta fényképez, életműve több, mint 10 millió felvételt tartalmaz. Rajtuk olyan nevezetes szémélyek láthatók például, mint Bartók, Kodály, Lehár, Furtwängler, Prokofjev, Toscanini vagy Rippl-Rónai József halálos ágyán. 1940-ben telepedett le Madridban, ahol később a spanyol királyi család hivatalos fotósa lett, és Spanyol Királyi Szépművészeti Akadémia választott tagja. Képei spanyol bélyegekre és pénzekre is felkerültek. Emlékkiállításán 121 felvétele látható, köztük saját portréképe.
 
Kaposvár, Vasary Képtár / Művészetek Háza (Fő utca 12.) 
„Rejtett kincsek az Esterházy gyűjteményből”. A Szépművészeti Múzeum kiállítása a kaposvári Vaszary Képtárban – 2012. augusztus 16. - 2012. október 27.
A Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál és a város alapításának 300. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon az alapító gróf Esterházy Pálról (1635–1713) az Esterházy-gyűjteményből származó, részben frissen restaurált 48 festménnyel emlékezik meg a Múzeum. A birodalmi herceg, Magyarország nádora 1690-es évektől visszavonult a közélettől, és neves műgyűjtő és műpártolóként élt, ill. a költészetet maga is művelte. Az itt látható, 1871-ben vásárolt képek Itáliai reneszánsz, barokk, és 17. századi holland és flamand mesterek művei.
 
Devecser, Esterházy-kastély / Városi Könyvtár (Petőfi Sándor tér 5.) 
Megvalósult álmok – 2012. augusztus 16. - 2012. augusztus 30.
A tárlattal a vörösiszap-katasztrófa sújtotta város főépítésze, Turi Attila munkássága előtt tiszteleg 42 munkájának a bemutatásával. A 2011-es év "válságkezelő főépítészének" munkássága nagyméretű fotók formájában ismerhető meg, köztük az új lakóparkok házai Devecserben és Kolontáron, a 2001-es beregi és a 2010-es felsőzsolcai újjáépítések, a Herendi Porcelánmanufaktúra nyersgyártó csarnoka, óvoda, iskola, faluház.
 
Budapest, E-Galéria / Erdély Művészetéért Alapítvány (Falk Miksa utca 8.) 
Paulovics László erdélyi művész kiállítása – 2012. augusztus 15. - 2012. szeptember 31.
Paulovics László (1937-) expresszionista majd szürrealista erdélyi festő- és grafikusművésznek életmű-kiállításán 35 műve tekinthető meg. Többségük olaj-vászon, de akad grafika, tusrajz és akvarell is. A témákat Erdély és Németország ihlette, ahol 1985-től élt. Nemrégiben Szentendrén telepedett le. Előtte a szatmári Állami Magyar Színház díszlet- és jelmeztervezőjeként dolgozott. 82 díszlet- és több mint 50 jelmezterv, színházi plakátok és műsorfüzetek kerültek ki a keze alól.
 
 
Előzetes:
Budapest, VAM Design (Király utca 26. )
Emberek aranyban. Fejedelmi sírok leletei a sztyeppe piramisaiból – 2012. szeptember 6. - 2012. december 31.
A szkíta lovasnomád kultúrát bemutató tárlaton túlnyomó többségében az „Issyk-kurgánból” és a Berel mellett feltárt lovas temetkezésen előkerült tárgyak láthatók pontos másolatban, de látható a Cárok völgyéből származó Tuvai lelet, és a régészeti feltárás, feldolgozás, konzerválás és reprodukciókészítés folyamatát is bemutatják, ahogy Krym Altynbekov professzor, az Ostrov Krym régészcsoport vezetője végezte.
 
 
 
II. Bemutatjuk
Néprajzi kiállítások
 
 
Régészeti kiállítások
 
 
A tárlatok helyszíne:
Tata, Kúny Domokos Múzeum (Váralja u. 3.
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 Zenei betétek:
Dan hadnagy, A legjobb Tatán 2011_06_25
Sváb táncház a Múzeumban, részlet
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Szíjártó János
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.