Gödöllői Királyi Kastélymúzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2012, Július 16

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2012. július 16.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Gödöllői Királyi Kastélymúzeum
 
A műsor vendége:
dr. Papházi János történész-muzeológus, Múzeumi osztály vezetője
 
 
I. Kaleidoszkóp
Vác, Tragor Ignác Múzeum / Középkori Pince (Széchenyi u. 3-5.) 
Környéked jártam– 2012. július 18. - 2012. augusztus 20.
A négy fiatal festőművész (Boda Melinda, Jagicza Patrícia Linda, Kiss Viktória és G. Horváth Boglárka) kiállításán a realista stílusban kidolgozott valamennyi kép a hétköznapokról szól, annek sajátosságait, történéseit és szépségeit mutatják be, a sok közös vonás ellenére is nagyon különbözőképpen. Eltérő látásmódjuk jól tükrözi az élet sokszínűségét, az emberi felfogás, érdeklődés változatos világát.
 
Budapest, Art9 Galéria (Ráday utca 47)  
Égi alaprajzok. Piante Celesti: Nagy Gábor György kiállítása – 2012. július 17. - 2012. július 28.
A debreceni születésű, festőnek induló, majd grafikussá fejlődött művész (1966-) hagyományos és 1997 óta modern grafikát egyaránt készít. Az előbbinél a hidegtű és a rézkarc a jellemző, bár az olaj és pasztell festmény sem ritka, az utóbbinál a nagyméretű, fotó alapú grafikák számítógépes vagy nyomtatóval előállított változatai a gyakoriak. Számos díjat nyert, több kiállításon szerepelt. Kedvenc motívumai, a különféle mértani alakzatok,mint a gömb, oszlop, hasáb, vagy figurális elemek, mint a madár, ház, ezen a tárlaton is különféle formákban jelennek meg. Már létező képekre regál, ezekből kiindulva készülnek digitális alkotásainak sorai. A mediatizálódás a számítógépes rajzprogramokkal létrehozott alkotások között reklám jellegű figurális és absztrak művek együttesen megtalálhatóak.
 
Budapest, Ernst Múzeum / Művészetek Palotája (Komor Marcell u. 1) 
A hős, a hősnő és a szerző – 2012. július 6. - 2012. október 21.
A magyar és külföldi művészek alkotásaiból rendezett tárlaton a különféle szerepfelfogások kerülnek egymás mellé, kezdenek párbeszédet a körülöttük kiállított, és a képeket szemlélő látogató között. A változó szerepfelfogás (alkotó és alkotás szerepköre) jól tükrözi a társadalmi szerepekben megnyilvánult átalakulási folyamatot. Ezekben a személyes megközelítés különböző művészi stratégiái és pozíciói váltakoznak a tárlaton.
 
Szentendre, MűvészetMalom (Bogdányi út 32.) 
Tér pontok. II. szobrász biennálé 2012. július  7. - 2012. szeptember 2.
A II. Szobrász Biennálé, melyre az egész ország területéről érkeztek alkotások Szentendrén került megrendezésre. Mint a cím is mutatja, ezúttal a tér-pontok fogalomkörébe tartozó tematika szobrászati megfogalmazása, megjelenése alkotta központi témát. A két évesenként tervezett rendezvény a kortárs magyar szobrászat különféle irányzataianak a válaszait mutatja be a trárlaton a kiválasztott alkotásokon keresztül.
 
Szob, Börzsöny Múzeum (Szent László u. 14.) 
 Kubászova Tamara szobrászművész kiállítása – 2012. június 30. - 2012.augusztus 31.
A művésznő orvosi pályájával párhuzamosan folytatja alkotó tevékenységét 1980 óta. Eddig 156 csoportos kiállításon vett részt, és 48 egyéni kiállítást rendezett, számos érmet tervezett és kivitelezett, és 14 köztéren kiállított alkotása is van. A tárlaton ez utóbbiakból tizet poszteren mutatnak be, a többi 18 kisplasztika, mellszobor és portré, valamint 45 érme és plakett fizikai formájában van jelen. Vizuális formában a természet értékeiről, az élet tiszteletéről szólnak, ill. az ember és természet kapcsolatáról. Másik fő témája a hazai és európai kultúra értékei, mint például Assisi Szent Ferenc, vagy a József Attilát idéző Mama című alkotások és a Szent Erzsébet, Lorántffy Zsuzsanna, Kodály Zoltán, Csontváry Kosztka Tivadar, Hugonnai Vilma érem.
 
Budapest, Állatorvos-történeti Gyűjtemény (István u. 2.) 
Mit adott a magyar állatorvostudomny a világnak? Állatorvosok Éve 2011 – 2011. június 24. - 2012. július 30.
2011 az Állatorvosok Éve volt, és a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának 225. tanéve is ekkor kezdődött. Ennek kapcsán a tárlat a hazai állatorvoslás nemzetközi teljesítményeit mutatja be, mint a háziállatok világszerte Marek-, Aujeszky-, Köves-, Derzsy-, Preisz-Nocard-betegségként ismert fertőző kórjait, a Magyar Királyi Állami Bakteriológiai Intézetet; magyar fejlesztésű diagnosztikai és gyógyászati eszközöket és eljárásokat, a Hutra-Marek-féle belgyógyászat tankönyvet, az 1900-as párizsi világkiállításra épült Magyar királyi Állatorvosi Főiskola pavilonját ...
 
Berettyóújfalu, Bihari Múzeum (Kálvin tér 1.) 
A bihari méhészet – 2012. június 23. - 2012. szeptember 13.
Az 1993-ban alakult Berettyóújfalu és Vidéke Méhészek Egyesülete a méz és méhészet értékeinek minél szélesebb körű megismertetésére, a bihari méhészet hagyományainak ápolására törekszik. Igy született meg ennek a tárlatnak is a gondolata. Mergnyitója egyúttal a Bihari Mézlovagrend avató első eseménye volt. A tagok által összegyűjtött régi és új méhészeszközöket, a méhész ruháját, régi - köztük több mint száz éves - tankönyveket, kiadványokat, méhészeti szaklapokat, továbbá a bihari méhészegyesületek történetének dokumentumait lehet látni. A feliratokkal mindezek a méhészet történetét, a méheket és ökológiai szerepüket, a legfontosabb mézelő növényeket, mézfajtákat, propoliszt és virágport, a kaptártípusokat, a pergetőt és a viaszfeldolgozás eszközeit mutatják be, és a Több mint méz márkanevű gyógyító mézek is láthatók.
 
Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Korona tér 1.) 
 Én elmentem a vásárba. Vásár, piac, sokadalom – 2012. július 12. - 2012. november 18.
A hajdan társadalmi eseményként is funkcionáló piac történetét mutatja be a tárlat képekben és tárgyakban. A hangsúly jellemzően a a 19. századra és a 20. század első felére tevődik, ezek működését, hangulatát mutatják be. Kiemelkedő szerepet tölt be a pesti vásár, mely a 19. század végéig a legjelentősebbnek számított – ekkor épült meg a Vásárcsarnok. A képek a jellegzetes vásári figurákat, mint a jeges, mézeskalácsos, handlés, nürnbergi árus, szegedi sziksóárus, talján fagylaltos és árukat egyaránt bemutatják.
 
Debrecen, Timárház (Nagy Gál István u. 6.) 
Debrecen anno – 2012. július 13. - 2012. augusztus 31.
A kiállításon bemutatott debreceni viselet, különösen a parasztpolgári ruházat mintái a 19. század végéről, 20. század elejéről származnak. A különböző korosztályok öltözékén jellegzetes formai- és díszítménybeli sajátosságok egyedi vonásokra hívják fel a figyelmet. A rekonstrukciók mintájául részben a Déry Múzeumban őrzött eredeti viseletek, részben archív fotók szolgáltak.
 
Debrecen, Timárház (Nagy Gál István u. 6.) 
Erdély fotókon és viseleteken – 2012.június 8. - 2012 augusztus 31.
Illés Gábor, Károlyi Gábor, Máthé András és Süli István fényképein Erdély szinte valamennyi tájegysége megelevenedik. Természeti szépségei mellett hagyományápoló életmódját is bemutatják képek, melyekhez egy-egy tájegységre jellemző viseleti darabok kapcsolódnak Molnár Tiborné hímző népi iparművész gyűjteményéből.
 
Mezőtúr, Túri Fazekas Múzeum (Bajcsy-Zsilinszky E.út 41.) 
Búsi Lajos és Gonda István a Népművészet Mesterei – 2012. július 13. - 2012. augusztus 25.
Mezőtúr kortárs kerámiaműves kultúrájának két alkotója a hazai fazekas szakma Atyamesterei. Kivételes forma-és arányérzékkel rendeleznek és magas színvonalú korongos tudásukkal a hagyományos népi cserépedény készítésen alapuló szín-és díszítményvilágukkal egyszerre ápolják a hagyományokat é teremtenek új, ma is jól használható tárgyakat. a tárlaton átfogó képet lehet nyerni népművészeti tevékenységükről.
 
Budapest, Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Városliget, Vajdahunyadvár)  
Magyar kézművesség 2012. A víz világa kézműves szemmel – 2012. július 03. - 2012. július .20.
A kettős tematikájú pályázatra beérkezett művekből készített válogatás egyrészt a mai magyar kézműves tárgykultúra széles választékának, másrészt a hazai vizeinkkel kapcsolatos mesék, mondák ill. a hozzá kapcsolódó tárgyaknak a bemutatására vállalkozott. Igy kerül elő a húsvéti locsolás szokása, a halászat eszközei és a vizek élővilága is. A korábbiaktól eltérően ezúttal a téma gyerekszemmel történő fantáziadús, ötletes és szellemes megközelítése is látható.
 
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum (Múzeum krt. 14-16.) 
Megismételt pillanat. Fekete Zsolt fotográfiái Orbán Balázs és Veress Ferenc nyomában – 2012. július 10. -2012. szeptember 23.
Fekete Zsolt marosvásárhelyi fotográfus szokatlan feladatot tűzött maga elé: felkereste a hazai fényképezés két kiemelkedő úttörőjének, Orbán Balázs (1830-1890) és Veress Ferenc (1832-1916) fényképeinek színtereit, és lencsevégre kapta jelenlegi állapotukat. A tárlaton így rég letűnt erdélyi kastélyok, templomok, várak, udvarházak és tájak bukannak fel és mellettük megjerlenik mai valóságuk. A változás vagy éppen a változatlanság meglepő élménye a vizuélis hatáson túl az elmúlás derűs elfogadására is példa. A kiállítást albumok, könyvek, folyóiratok teszik teljessé.
 
 
 
Előzetes:
Szeged, Vármúzeum / Kőtár (Stefánia sétány 2.) 
Baráth Ferenc kiállítása – 2012. július 24. - 2012. szeptember 2.
Baráth Ferenc (1946-) vajdasági magyar tervezőgrafikus, aki az Új Symposion művészeti és irodalmi folyóirat grafikai, majd Fórum Kiadó grafikai és művészeti szerkesztője volt, a színházi plakáttervezéshez, grafikai formatervezéshez, dimenzionális grafikákhioz kapcsolódó munkáival mutatkozik be a tárlaton. 1992-es áttelepüléséig ugyanis az Újvidéki magyar színháznak is rendszeres munkatársa volt, és az alkalmazott grafika azóta is kedvelt területe – munkái részben szerkesztői tevékenységével függnek össze. Művészeti díjai között megtalálható a Munkácsy-díj is.
 
 
 
 
II. Bemutatjuk
Királyi és főúri lovaskultúra – Új állandó kiállítás
A barokk istálló felett elhelyezkedő, 18. századi falfestményekkel díszített szobák a lovaskultúra különböyő arculatait mutatják be műtárgyak és fotók segítségével: A magyar huszártiszt, A magyar nemesi testőrség, Dámalovaglás, Főúri, királyi vadászatok ... A modern technikai eszközök, mint szemüveg nélküli 3D-s monitor, a témához kapcvsolódó további ismereteket tesznek lehetővé.
 
Titkok, bálok, utazások. Erzsébet királyné és magyar udvarhölgyei – 2012. június 9 - 2012. szeptember 30.
Az eredeti, sokszor most először bemutatott tárgyak Erzsébet királyné gödöllői tartózkodásába engednek betekinteni, és ezzel együtt az őt magyarországi reprezentációi alkalmával körülvevő magyar udvarhölgyek és palotahölgyek világába is bevezeti a látogatót. Egy részük világjáró utazásain is elkísérte a királynőt, akivel magyarul is beszélgethettek. Különösen a kisnemesi származású Ferenczy Ida, felolvasónője személye emelkedik kia, aki leghűségesebb barátnője, bizalmas ügyeinek kezelője lett. A műtárgyakat dokumentumok egészítik ki. Az eredeti levek másolatai is olvashatók.
 
 
A tárlatok helyszíne:
Gödöllői Királyi Kastélymúzeum (Szabadság út)   
 
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre hét végén meghallgathatod!
 
 


 
Zenei betétek:
Elisabeth, részlet
Wagner, Nürnbergi mesterdalnok, nyitány
 
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.