Népi Iparművészeti Múzeum / Kecskemét

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2012, Június 4

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2012. június 4.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Népi Iparművészeti Gyűjtemény, Kecskemét
 
 
A műsor vendége:
Kriskóné Dávid Mária etnográfus, igazgató
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum (Károlyi Mihály u. 16.) 
Minden megvan. Ottlik Géza (1912-) Emlékkiállítás 2012. május 23 - 2013. január 30.
Az „Iskola a határon” szerzőjének az életpályáját bemutató tárlat címét az író egyik elbeszélése nyomán kapta. Az első teremben berendezett dolgozószoba valamennyi bútora és tárgya Ottlik Géza hagyatékából származik, de a többi kiállitott dokumentum, fénykép és képzőművészeti alkotás is szorosan kötődik személyéhez, bridzsversenyzői pályájához és írói munkásságához. Irásaiból vett idézetek mutatják be gondolatvilágát, azokat a témákat, melyek leginkább foglalkoztatták, mint például az emberi és írói tartást, az emlékezet és írás kapcsolata, a hit kérdései és a nőkhoz való viszonyulása.
 
Budapest, BTM Budapest Galéria Kiállítóterem (Szabad sajtó út 5.)   
Do it / A tanítás mint alkotás. Bodóczky István kiállítása 2012. június 7. - 2012. július 29.  
A Permanent food névre keresztelt térszerkezet alkotja a tárlat központi egységét, melynek hálószerű szerkezetére a művész olyan képi elemek sokaságát helyezte el, melyek évek alatt gyűltek össze a tanítás során, a tanítványok alkotó tevékenységének inspirációjára – mely az oktatás részeként saját eredeti ötleteinek alakulását is szemlélteti, jelezve a tanár-diák folytonos egymásra hatását, kölcsönös együtthatását. Példák mutatják a pedagógiai ötltek, különféle képzetek, és a valóság megragadásának, visszaadásának folyamatát, a rögtönzések és tervezések együttesét. A térkollázs a kiállítás ideje alatt is alakul, változik.
 
Budapest, Ludwig Múzeum (Komor Marcell u. 1.) 
Robert Mapplethorpe kiállítása 2012. május 24. - 2012. szeptember 30.
A 20. századi fotográfia történetének ez a meghatározó alakja (1946-1989) személyes környezete mellett az antik és a reneszánsz szobrászatból merített inspirációt. Fényképei jellegzetes fekete-fehér tónusban jelennek meg, változatos témában. A most bemutatott reprezentativ válogatásban a virágcsendélettől a portrékon át az aktok és szexuális helyzetekig sok minden megtalálható, éppúgy, mint életében. Gyermekeknek nem ajánlott.
 
Győr, Esterházy palota - Radnai Gyűjtemény / Városi Művészeti Múzeum   (Király u. 17.) 
Francisco de Goya: Rézkarc ciklusok 2012. március 30. - 2012. június 30.
Francisco José de Goya y Lucientes (1746. március 30 - 1828. április 16.) grafikai munkássága, egyedülálló rézkarcai és aquatintái révén, jelentősek a képgrafika nemzetközi történetében. 1793-tól fogott bele ezen kisméretű művek készítésébe, melyeket szélkes körben kívánt terjeszteni. Kora erkölcseit, babonáit, az emberi gyengeséget szellemesen, iróniával ábrázolja rajtuk. A fennmaradt 80 lapból álló két sorozat (Szeszélyek, Ötletek, 1799 és A háború borzalmai, 1810-1812), a 22 lapos Balgaságok (1816-1824) és a 40 lapos Bikaviadal (1816) közül az első és utoldó rajzai tekinthetők meg.
 
Győr, Bazilika (Káptalandomb 11.) 
Kiállítás Szent László számítógépes arcrekonstrukcióiból 2012. május 9. - 2012. június 27.
A lovagkirály plasztikus arcrekonstrukciója a győri bazilikában őrzött Szent László-hermában található koponyaereklye alapján készült el. A tárlaton vele együtt az itt alkalmazott komputerfestési eljárást is bemutatja Boda László professzor, míg Kustár Ágnes a plasztikai arcrekonstrukció fázuisait tárja a látogató elé, a koponya gipszmásolatán valósított meg. Megállapították az embertani vizsgálatokon, hogy 50-55 éves férfi lehetett a csontos szemöldökív jellegzetes kiemelkedésével. A herma tiszteletére június 23-27-ig Szent László napokat tartanak. felelevenitve a hajdani királyi város hétköznapi pillanatait és kiváltságos, ünnepi eseményeit.
 
Sepsiszentgyörgy, Székely Nemzeti Múzeum / Gyárfás Jenő Képtár (Sfintu Gheorghe / Kós Károly utca 10.) 
Szekeres Attila István. Jelkép és identitás. Székelyföldi közigazgatási címerek 2012. május 23. - 2012. június 6.
A széleskörű összefogással megrendezett kiállításon a jelenkori címerhasználatról és a címerkészítés műhelytitkairól tájékozódhatnak a látogatók, melynek szabályait a heraldika tudománya ma is szigorúan veszi. A pajzsforma címer felső részére kerülő vár például megyeszék esetén hét bástyát számol, municípiumoknál ötöt, városoknál pedig három kiszögellést engedélyeznek, míg kisebb településeknél csak egy bástyát szabad festeni. A több, mint húsz székelyföldi közigazgatási címer a tervezés és alkotás folyamatán túl a székelyek hovatartozásának és önazonosságának a kifejezői is, ugyanakkor sokat elárulnak az adott városok, községek történelméről, jellegzetességeiről. A címerek Szekeres Attila István heraldikus művei. A műfaj fellendülésében nemcsak a községek igénye játszik szerepet, hanem a családok, genealógiai társaságok történeti kutatásai is.
 
Zabola, Csángó Néprajzi Múzeum (Vasút út. 789) 
A gorzafalvi kerámia 2012. május 18. - 2012. december 31.
A Székely Nemzeti Múzeum külső egysége, a zabolai Csángó Néprajzi Múzeum legújabb tematikus kiállításán a moldovai Gorzafalván készülő, hagyományokat őrző, mégis a mai élethez alkalmazkodó kerámiákat mutatnak be. A település egyébként nevbét 1410-ben nyerte, és lakói Erdélyből érkezett székelyek voltak. Érdekes képet mutat a hagyományok alakulása, őrzése.
 
Szentendre, Skanzen (Sztaravodai út) 
A Balkán szellemi kulturális örökségei 2012. május 27 - 2012. augusztus 26.
A Szellemi Kulturális Örökség Találkozója alkalmából létrehozott kiállításon az UNESCO "szellemi kulturális örökség reprezentatív listáján" szereplő három hagyomány bemutatását kívánta a Skanzen bemutatni meghívott vendégek segítségével. Így került sor az ünnepekhez, elsősorban évfordulókhoz kapcsolódó többhangú albán éneklésére, a Bisztrica Bábi (bisztricai nagymamák) torok-énekléssel tarkított, például a nővé avatási szertartáson elhangzó énekére, és a török mevlevi szertartás felelevenítésére, melyet dervis-táncként is szoktak emlegetni. A kiállításon mindhármat fotókkal, filmmel és magyarázó szöveggel mutatják be.
 
Szeged, Móra Ferenc Múzeum (Roosevelt tér 1-3.) 
Biciklik gurulnak nyáron ... – 2012. május 11. - 2012. június 24.
A kiállításon 36 veterán kerékpárt mutatnak be biciklisáv mellé állítva, áttekintve ezzel az elmúlt 150 év biciklis múltját. Néhány különlegesség is megtalálható közöttük, mint egy 1860-as öntöttvas velocipéd, korabeli nevén a Csontrázó, vagy egy fából és bambuszból készített bicikli, és Mark Cavendish híres versenykerékpárosnak a 2010-es Tour de France-on használt gépe.  A magyar retro bringákkal együtt francia, holland, olasz és német gépek is szerepelenk. Emellett egy Szegeden készült chopper is megtekinthető, ill. kerékpáros alkatrészek, ereklyék, múlt századi katalógusok, használati útmutatók, különleges csengők, lámpák, érmek, márkajelzések, versenykerékpáros fejvédők és mez.
 
Budapest, Hadtörténeti Múzeum (Tóth Árpád sétány 40.) 
Jelszavaink valának: haza és haladás. Magyarország hadtörténete 1815-1866. – új állandó kiállítás
A tárlat a 19 század hadtörténetéből elsősorban az 1848-49 körüli időszakot mutatja be, az előzmények majd a kiegyezés ideéig történő változásokkal együtt. A fegyverek, ruházat, hadi dokumentumok mellett azonban a látogató képet kaphat a korabeli hétköznapokról, az otthoni felszerelési tárgyakról, életmódról. A korszakról nyert képet neves történeti személyiségekhez kapcsolódó dokumentumok, tárgyak és őket ábrázoló művek színesítik.
 
Pozsonyi vár 
A tűzkárt szenvedett krasznahorkai vár múzeumi tárlatának egy része – 2012. május 27 - 2012. december 31.   
A tárlaton a krasznahorkai vár csaknem ötezer darabot számláló gyűjteményének egy részén kívül fotókiállítás is látható a tragikus eseményről. A tárlatot a Szlovák Történeti Múzeum és a Betléri Vármúzeum rendezte. Megmentett és tűzkárt szenvedett emlékeket egyaránt kiállítanak – ez utóbbiak elsősorban a gótikus várban, a reneszánsz stílusú melléképületben, és a kínzókamrában voltak.
 
Győr, Xántus János Múzeum (Széchenyi tér 5.) 
Fénös fegyverek villagnak, csattagnak. Válogatás a Xántus János Múzeum fegyvergyűjteményéből – 2012. május 18. - 2012. szeptember 30.
A két teremben berendeyett tárlat a fegyvereket a hadászatban és mindennapi életben betöltött helyük mellett művészeti alkotásokként is a látogatók szeme elé tárják. Ezzel a múzeum helstörténeti anyagának egy 40 éve raktárban őrzött része vált láthatóvá két egységre bontva: a szúró és vágófegyverek képezik az első terem anyagát, kardok, spádék, jatagánok, szablyák és tőrök formájában, a másikban pedig a lőfegyverek láthatók, a számszeríjtól a szakállas puskákon, elöltöltő kovás szerkezetű fegyvereken át a forgópisztolyokig és revolverekig. A folyosó a győri Nemzetőrség emlékeit mutatja be.
 
 
 
Előzetes:
Győr, Váczi Péter Gyűjtemény / Városi Művészeti Múzeum (Nefelejcs köz 3.)  
Ékszerdoboz. Ékszertervezők Győrben – 2012. június 9. - 2012. augusztus 31.
A győri ékszertervezők látványos munkáit bemutató tárlaton négy különböző világ, négy szemlélet találkozik egy közös cél érdekében, hogy az art and crafts jegyében tervezett, igényes ékszerekkel örvendeztesse meg a gyöngyöket és ötvösműveket szívesen viselő közönséget: Kokas Éva gyöngyvarázsai, Borkai Petra ékszer-kompozíciói, Németh Hajnal Auróra üvegből alkotott kollekciói, T. Csapó Dorottya népművészeti és különböző korú művészeti irányzatainak mintavilágának ötvözetéből alkotott öltözékkompozíciói.
 
 
II. Bemutatjuk

Kalotaszeg: Válogatás Zana Dezső gyűjteményéből (viselet, kerámia, hímzett és szőtt népi textilek).

 A X. Országos népi mesterségek művészete pályázatra beérkezett alkotásokból rendezett kiállítás  

 

A tárlatok helyszíne:
Kecskemét, Népi Iparművészeti Múzeum (Serfőző u.19.) 

 

Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 


Zenei betétek:
Kecskemét is kiállja
Megkondult a kecskeméti nagyharang
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs:
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.