Múzeumok és Látogatók Alapítvány

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2012, Március 19

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2012 március 19.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Múzeumok és Látogatók Alapítvány
 
A műsor vendégei:
Miszné Korenchi Anikó, a Múzeumok és Látogatók Alapítvány kuratóriumának elnöke
 
 
I. Kaleidoszkóp
Kápolnásnyék, Vörösmarty Mihály Emlékmúzeum (Fő u. 6.)
Vörösmarty Mihály – 2012. március 14 - 2012. november 30.
Az új állandó kiállítás Vörösmarty Mihály (1800-1850) életútjának bemutatása közben annak ellentétes tendenciáira irányítja a figyelmet. A ház első helyiségében a pálya kezdeti, 1830-as évek végéig terjedő szakaszát lehet megismerni – tanulmányait, házitanítóskodását, lapszerkesztői munkáját, szerelmes verseit, a Zalán futásának létrejöttét, hazafias költészetének kiteljesedését és drámaírói sikereit. A következőben a biedermeier bútorok között Vörösmarty-relikviák találhatók, mint íróasztala, vagy pecsenyéstál a család tulajdonából, talpas borospohár, tisztelőitől kapott ezüst kupa, vagy egy balatonfüredi emlékváza. Az utolsó szobában élete másik felét mutatják be felesége és közeli barátai portréjával, a fóti szüreten és az 1840-es évek politikai közéletében való részvételével, ill. a szabadságharc bukását követő műveivel.
 
Budapest, Bajor Gizi Szinészmúzeum (Stromfeld Aurél u. 16.)
Pécsi Sándor életmű-kiállítás – 2012. március 18. - 2012. június 24.
A 90 éve született és 40 éve meghalt, a Madách Színház fénykorának egyik legnépszerűbb, színházban és filmen egyaránt halhatatlan alakításokról nevezetes színész életét mutatja be Cserje Zsuzsa magángyűjteményéből valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet anyagából összeállított tárlat .  
 
Budapest, Szépművészeti Múzeum (Dózsa Gy. u. 41) 
St. Gallen-i kalandok. Hartung, Tápies, Uecker és az Erker-jelenség – 2012. március 21 - 2012. július 1.
A tárlat a Franz Larese (1927–2000) és Jürg Janett (1927-) által alapított Erker Galéria, Kiadó és Műhely sokszorosított grafikai műhelyét, különböző művészeti rendezvényeit, és új absztrakt, ún. informel képzőművészeti mozgalmait mutatja be, mely az európai és az amerikai absztrakció két nagyobb, iskolateremtő központja (Párizs és New York) mellett az elvonulás tökéletes helyszínét kínálta a művészek számára. A technikai és ábrázolásbeli sokféleség, és a sokszorosítógrafiaki kísérletek jellemezték. Kizárólag papír alapon dolgoztak. Hans Hartung, Antoni Tapies, Günther Uecker mellett olyan jelentős művészek is dolgoztak itt, mint  Max Bill, Giuseppe Capogrossi, Eduardo Chillida, Piero Dorazio, Asger Jorn, Richard Paul Lohse, Robert Motherwell, Serge Poliakoff, Giuseppe Santomaso, Mark Tobey neves írók, költők, művészettörténészek, kritikusok, filozófusok társaságában. A tárlat fénykorra (1962-1987) helyezi a hangsúlyt, hangfelvételekkel és archív felvételekkel téve teljessé a képet.  
 
Budapest, Műcsarnok (Dózsa György út 37.) 
New York, Versailles, Budapest. Bernar Venet kiállítása – 2012. január 26. - március 25.
Bernar Venet (1941-) minimalista és konceptuális mozgalmak élvonalába tartozó sokoldalú művészete szokatlan formákban nyilvánul meg, a közízlést rendszeresen provokálva, ám tömeget megmozgatva. Egyenes - görbe - törött - végtelen csövei, rúdjai bejárták a világ kiállítótermeit és parkjait, performaszai világszerte ismertek –Budapesten legutóbb 1999. április 8-án, a Fémjelzés című kiállításon tartott. sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy színházi díszlettervező, majd költő, festő, szobrász, írt vertikális színpadtechnikára épülő balettet és zenét is szerzett. A Műcsarnok retrospektív kiállítása életművéről ad átfogó képet, az 50 évvel ezelőtti new yorki indulástól az idén Versailles-bvan felállított nyársapáti műhelyből származó 60 tonnás rozsdás „Mona Lisa fülébe tett piercing”-nek hívott vasrúd-csoportig.
 
Budapest, Klebelsberg Kultúrkúria (Templom u. 2-10.) 
Kötelék. Szöllőssy Enikő Munkácsy-díjas szobrászművész kiállítása – 2012. március 14. - 2012. április 11.
Munkácsy-díjas szobrászművész Szöllőssy Enikő utóbbi években készült szobrait és digitális grafikáit bemutató tárlaton a műveket összekötő közös gondolat a címben jelzett kötél, mely összekötött, kötelékbe fogott, lekötött, hálós szobrokat takar, illetve ezeknek kitágított értelmezéseit digitális grafikáin. Jellemzően a természeti és társadalmi környezettel szoros összefüggésben ábrázolja témáit.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4.) 
Láthatatlanul. Máté Bence fotói – 2012. március
A a szegedi Máté Bence 2010-ben a természetfotózás Oscar-díjának számító elismerést kapott, amikor átvette az „Az év természetfotósa” díjat. A Délmagyarország napilappal közös ajánló tárlaton most megjelent Láthatatlanul című könyvének felvételei láthatók, melyek kapcsán elolvasható, mennyi munka, tervezés, türelem és kitartás árán készül egy-egy fotó. 
 
Pécs, Természettudományi Múzeum (Szabadság u. 2.) 
Világok, virágok vonzásában. Pál János grafikus kiállítása – 2012. március 13. - 2012. április 30.
A 48 festményen Pál János grafikus szakillusztrátor, aki hosszú évekig a múzeum munkatársa volt, jellemzően növényekre szálló rovarokat mutat be, de néhány képen a növényzet alkotta táj képe is megjelenik. Különösen kiemelkednek a tarka színű pillangók, akikkel most nyugdíjasként is foglalkozik. A hazai élővilág mellett távoli tájakra is elkalauzolja a látogatót, megrajzolva azok állatait és növényeit eredeti élőhelyükön tett megfigyelései alapján, hiszen Afrikától Dél-Amerikáig bejárta a világot, hogy felfedezhesse a flóra és fauna változatos világát.
 
Budapest, Hadtörténeti Intézet és Múzeum (Kapisztrán tér 2-4.) 
Volt egyszer egy múzeum. Válogatás az egykori Aradi Ereklyemúzeum kincseiből – 2012. március 13. - 2012. május 21.
A vándorkiállítás annak nagyszabású nemzetközi tudományos együttműködésnek a záró tárlata, amely a hatalmas gyűjtemény egészét felölelő katalógus kötetek magyar, angol és román nyelvű megjelenését lehetővé tette. Bemutatják például a most azonosított és nevesített Leiningen tábornok vértanú búcsúlevél, Barabás Miklós róla készített portréját, Aulich Lajos tábornok szablyáját, Damjanich díszkardját, Kossuth bankjegynyomtatáshoz készített aláírás-kliséit, Vécsey Károly tábornok II. osztályú Hadi-Polgári érdemrendjét, a '48-as katonazenekar egyetlen fennmaradt tamburmajor botját  …

Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum (Fő u. 6.) 
Arcrekonstrukció – 2012. március 14. - 2012.május 6.
A Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészeti Anatómia Rajzi és Geometria Tanszékének hallgatói dolgozták fel a Perkáta Nyúli-dűlőn feltárt, 10-16. századig lakott falu emberi maradványait. Az árpád-kori magyarok és középkori mezőföldi kunok rajzi feldolgozása mellett a bronzkori anyagról sem felejtkeztek meg. A rekonstruált emberek mellett a perkátai lelőhelyek válogatott leletei egészítik ki a tárlatot.

Baja, Türr István Múzeum / Nagy István Képtár (Arany János u. 1.) 
Ötven kép - ezer év. Történelmi séta Máday Norbert műgyűjteményében – 2012. március 14. - 2012. május 18.
A magyar történelem jeles személyiségeit, sorsfordító pillanatait bemutató kiállítás Máday Norbert műgyűjtő eddig ismeretlen, egyedülálló 19. századi metszet-gyűjteményéből mutat be válogatást. A szinte kizárólagosan a magyar kulturális örökség relikviáit tartalmazó, de leginkább a magyar '48-as relikviák különleges gyűjteményében litográfiák is találhatók.
Ez a 18. század végén született és a 19. században uralkodóvá vált grafikai eljárás, mely az ofszetnyomás elterjedéséig a sokszorosítás általános formája volt, ma magas színvonalú, különleges kifejező művészeti forma. A tárlaton bemutatott 50 mű a magyar történelem ezer évének legfontosabb pillanatait eleveníti fel.

Szombathely, Szombathelyi Képtár (Rákóczi Ferenc u. 12.) 
A Sezession Graz köszönti Szombathelyt – 2012. március 17. - 2012. május 26.
Az 1923-ban alapított "Sezession Graz" művészcsoport korábbi szecessziós irányzatoktól eltérően a korabeli művészvilág életérzésének a megfogalmazására törekedett, a stiláris sajátosságok összehangolása helyett. Tagjai különböző nemzetekhez tartoztak. Az alapítók Wilhelm Thöny, Fritz Silberbauer és Alfred Wickenburg volt. Működésüket 1938-ban betiltották, a háború óta viszont újra aktívak, és az új elképzelések gazdag formai megvalósítására törekszenek, mint a tárlaton bemutatott műveken is látni. Kiállító művészek: Walli Feller, Sigi Hrad-Rynda, Helga Hudin, Linda Leeb, Helmut Lichtenegger, Raymonde Marcher-Greinix, Renate Polzer, Ingrid Pototschnik, Marion Rauter-Wieser, Barbara Rittler, Monika Schönbacher-Frischenschlager, Renate Sterlika, Heinz Tagger, Ingrid Wieser, Mil Vega

Budapest, Iparművészeti Múzeum (Üllői út 33-37.) 
Art Deco és modernizmus. Lakásművészet Magyarországon, 1920-1940 – 2012. március 17. - 2012. szeptember 30.
A tárlaton művészi igényű, belsőépítészek iránymutatása nyomán létrejött enteriőrök, iparművészek alkotta lakberendezési tárgyak láthatók a korszak legbefolyásosabb művész-egyéniségeitől, mint Kozma Lajos és Kaesz Gyula, olyan kitűnő tervezők bútorai, mint pl. Kovács Zsuzsa, Fränkel György, Kóródy György, Vágó Pál, Nagy Károly, olyan népszerű alkotók, mint pl.  Gádor István, Gorka Géza, Kovács Margit, Márkus Lili, Zilzer Hajnalka keramiái, P. Szabó Éva, Pekáry István, Vértes Árpád textiljei, az alkalmazott grafikus Lukács Kató és mások munkái, ill. az ezeket kiegészítő további alkotások – 440 műtárgy - és tervek láthatók sajtótermékek, kiállítások és vásárok dokumentumainak a kíséretében, bemutatva a korszakra jellemző, bauhaus nevével fémjelzett "klasszikus modern" hatását modelláló, elegáns art deco, a magyar közízlést mélyen meghatározó eklektika és népies irányzatok együttesével létrejött korabeli hazai lakásművészetet.
.
Hódmezővásárhely, Emlékpont (Andrássy u. 34.) 
Szétlőtt városok - Poznan - Budapest 1956 – 2012. február 22. - 2012. március 25.
A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet Poznani Részlege és magyar partnerei által összeállított, 32 fényképekkel gazdagon illusztrált tablóból és néhány forradalmi relikviából álló kiállítás a világtörténelem legnagyobb szovjetellenes felkelésének, a magyarországi 1956-os forradalom és szabadságharcnak és előzményének, a poznani júniusnak állít emléket, amikor a poznani munkások az alacsony bérek, a norma megemelése és az évek óta tartó megalázottság ellen 1956 június 28-án tüntetni kezdtek. Ez fokozatosan kiszélesedett és konkrét követeléseket megfogalmazó forradalmi megmozdulássá lett. Katonai erővel verték le őket. 1956. október 23-án a budapesti Műszaki Egyetem hallgatóinak szolidaritási tüntetése indította meg a hazai eseményeket. A két nemzet összetartozását és sorsközösség vállalását erősítette e két tragédia.
 
Győr, Mobilis (Vásárhelyi Pál u. 66.) 
Mozgásban a tudomány! – Interaktív állandó kiállítás 2012. március 19-től
Az Európában is egyedülálló tematikus tudományos interaktív kiállítási központ 73 interaktív eszközét látványlabor és kreatív foglalkoztató terek teszik teljessé. A háromszintes oktatási-kulturális-turisztikai egység a műszaki életpályák színes bemutatásával és az oktatással a szabadidő eltöltésének játékos, a műszaki tudományok felé irányuló módját tűzte ki célul. Szeretnék egyre több diákkal megszerettetni a műszaki- és természettudományokat. A központi szerepet a járműipar, illetve annak technikai vívmányai töltik be.  
 
 
Előzetes:
Budapest, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (Városligeti körút 11.) 
Szabad pálya – 2012. március 21 - 2012. december 31.
Kipróbálható csőposta, telefonhírmondó és virtuális realitás – a 19. és a 21. század technikai megoldásai együtt, működés közben láthatók a „Szabad a pálya” kiállításon, a Közeledési Múzeumban. A „boldog békeidők” azaz a Dualizmus korának technikai fejlődését bemutató tárlat digitális, úgynevezett kiterjesztett valóság (augmented reality) eszköz igénybevételével – okostelefon és tablet - szemlélteti az urbanizáció folyamatát. A működő csőposta és telefonhírmondó mellett a megnyitón kiderül, hogy ki a telefonközpont feltalálója, és mi hajtotta az első mosógépeket.
 
 
II. Bemutatjuk
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány   
célkitűzése, hogy a múzeumok és más örökségi helyek látogatói minél hasznosabban, kellemesebben töltsék el idejüket az adott helyszínen, hogy ezeket megkedvelve szívesen járjanak ezekibe az intézményekbe. Ennek érdekében az ott dolgozó szakemberek képzését segítik különböző konferenciák, műhelyek, akár külföldi tapasztalatcserék, és további különféle programok szervezésével, és szakmai anyagok, felmérések és kutatások készítésével, terjesztésével, ill. szakkönyvtárral. A továbbképzések között például kiállítás tervezési, stratégiai tervezési önkéntesekkel való foglalkozásra előkészítő műhelyek találhatók, de mintaprojektek bemutatásai is szerepelnek – pl. Gasztromemória. fókuszcsoportos beszélgetés, nemzetiségi teaház vagy akár múzeumi nyelvoktatás. most éppen a speciális igényű látogatókkal foglalkoznak. Több nemzetközi projektben is részt vettek, és szerveznek nemzetközi cseréket, és sok mást, amiről a honlapon lehet tájékozódni. Fontosnak tartják a múzeumok nagyobb társadalmi szerepvállalását, és a múzeumlátogatók bevonását az intézmények életébe.
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 


 
Zenei betétek:
Wolf Kati, Vár a holnap
Tina Turner, Golden Eye
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő és technikai munkatárs:
Viola Roland
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.