Orosz fémikonok a 18-20. századból / Laczkó Dezső Múzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2011, December 26

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2011 december 26.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Orosz fémikonok a 18-20. századból, Laczkó Dezső Múzeum
 
A műsor vendégei:
S. dr. Perémi Ágota, népvándorlás koros régész, igazgatóhelyettes
Koncz Pál papír restaurátor, műtárgyvédelmi osztály vezetője
Farkas Attila fémrestaurátor
Cziráki Vera szilikát restaurátor
Dr. Pilipkó Erzsébet, néprajzkutató, irodalmi muzeológus
 
 
I. Kaleidoszkóp
 
Budapest, Budapesti Történeti Múzeum (Szent György tér 2.) 
Empire és bedermeier bútorművészet Magyarországon 2011. december 16. - 2012.  április01.
A 18. századi, elsősorban az egyházi illetve Pozsony, Sopron és Debrecen központú hazai bútorművészet után a 19. században a szellemi és gazdasági központ Pest-Buda lett. A kb. 1800 és 1840 közötti időszakban a stílusterjedés útja kimutathatóan Bécsből eredeztethető. A tárlat azt a folyamatot mutatja be, ahogyan a bécsi mintalapok, rajziskolai tanulmányrajzok, enteriőrképek, illetve bútorok hatása itthon meghonosodott, és a hazai igényeknek megfelelően átalakult. Rendszerezve mutatja be a korabeli vidéki központok (Kőszeg, Pozsony, Sopron, Győr, Nagyszombat, Kassa, Ungvár, Nagykároly, Szatmár, Arad, Temesvár, Kolozsvár, Eszék, Újvidék, Varasd, Pécs, Veszprém, Eger, Szeged, Debrecen) emlékanyagát is. Olyan dokumentumokkal is kiegészül, mint az asztalos céh, rajziskolák irat- és iratanyaga, vagy pl. behívótáblák, céhládák és céhes könyvek.
 
Budapest, Bélyegmúzeum (Hársfa utca 47) 
Albumba zárt emlékezet 2011.12.16.-tól
A tárlat a bélyeg és a bélyeggyűjtés történetét kívánja felvázolni, mely a polgári kor legelterjedtebb hobbitevékenysége volt világviszonylatban. Egyidős a bélyeggel. A tárlat a bélyegek és a legjelentősebb hazai bélyeggyűjtő egyesületek meg gyűjtők személyiségeinek a bemutatásával az egyszerűtől a művelt polgári világ minőségi szabadidős tevékenységet eltöltő rétegéig széles kultúrtörténeti skálát nyújt. A postabélyeg, mely a modern hírközlés egyik alaptalálmányaként tűnt fel, itthon 140 évvel ezelőtt került először forgalomba. Külön helyet foglalnak el a bemutatott példányok között a Liszt év alkalmából a Liszt Ferenc kapcsolható bélyeges megjelenések, köztük az első magyar bélyegblokk, melyet a Levélbélyeggyűjtők Első Hazai Egyesülete (LEHE) alapításának 50 éves jubileumára bocsátottak ki.
 
Budapest, Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum (Andrássy út 103.) 
Elsüllyedt hajók kincsei. Kínai porcelánok Bácsi Magda gyűjteményéből – 2011. december 23 - 2012. január 15.
A gyűjtemény "fehér arany" edényeinek legjava a dél-kínai kikötőkből a mai Vietnam, Indonézia, Malajzia vagy a Fülöp-szigetek partjai felé kifutó hajók búvárrégészeti leleteit tartalmazza, melyek a Kr.u. 10 – 19. századig keltezhetők. Hajók gyakran név szerint ismertek, pl. Belitung, a Nanyang, a Royal Nanhai, a Longquan, a Turiang, a Xuande, a Hoi-an, a Santa Cruz, a Binh Thuan, a Sulu, a Hatcher, a Wanli, a Vung Tau, a Ca Mau, a Göteborg, a Nanking, a Diana, a Desaru. Kiemelkedik közöttük a Song-kor (960–1279) elegáns vonalú, a jáde és a bronz színeit utánzó másas edények sora. a képet még teljesebbé teszik a szárazföldi ásatásokon előkerült porcelánok. Ezek a neolitikum (Kr.e. 3000) idejétől készültek.  
 
Pécs, Sikorski-ház (Zsolnay út , Zsolnay Kulturális Negyed)
Gyugyi-gyűjtemény. A Zsolnay Aranykora – 2010. szeptember 1. - 2011. december 31.
Az Amerikában élő dr. Gyugyi László műgyűjtő több mint 600 tárgyból álló Zsolnay-gyűjteménye a gyár páratlan értéket képvisel főként a historikus és szecessziós korszakból (1870-1910) származó kerámiáival. Jellemzően tervezői prototípusok, vagy feltehetően világkiállítási darabok, melyeknél minden forma-, dekor-, technikai és színvariációból csak néhány darab készült. Megtalálható közöttük egy Zsolnay Vilmos kézírásával jelzett és Rippl-Rónai által festett tányér is.
 
Budapest, Ludwig Múzeum / Művészetek Palotája (Komor Marcell utca 1.) 
Yona Friedman retrospektív – 2011. október 28. - 2012. január 8.
Yona Friedman (1923-), a világhírű magyar származású építész, teoretikus, vizuális művész retrospektív kiállításán gondolatainak inspiráló erejét és lehetőségeit kívánják megismertetni. Soha sem csupán építészetről vagy urbanisztikáról beszél, gondolatai egy társadalomvízió részei. Írásai, rajzai és makettjei mellett az általa rajzolt képregények jelentik gondolatai kifejtésének leghatékonyabb formáját. Érdemes a kiállításhoz kapcsolódó programokat is megnézni.  

Budapest, Magyar Műhely Galéria / MMG (Akácfa utca 20.)
Évzáró csoportos kiállítás - 2011. december 21. - 2012. január 13.
Válogatás Babinszky Csilla, Balázs Áron, Block csoport, Daradics Árpád, Detvay Jenő, Erdélyi Gábor, Elekes Károly, Herendi Péter, Koroknai Zsolt, Nagy Zopán, Ocskay László, Pető Barna, Pető Hunor, Robitz Anikó, Szombathy Bálint, Veres Andor legújabb munkái közül.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4.) 
Mesterségek dicsérete: Kovácsok, szűcsök, szabók – 2011. december 9 - 2012 január 18.
A Somogyi-könyvtár és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara több részesre tervezett közös tárlata egy-egy helyi hagyományokkal rendelkező mesterség könyves emlékeit, ábrázolásait mutatja be. A papíron megidézett szakmák a kiállított kézműves tárgyak segítségével elevenednek meg, ezúttal a címben jelzett kovácsok, szűcsök, szabók munkája.
A könyvtárban több további kamara-kiállítást is meg lehet tekinteni, mint a „Forró nyomon - kortárs német nyelvű krimik”, az Ipolyi Arnold és Gárdonyi Géza emlékkiállítás, Illés Tibor sajtófotó-kiállítása, Somogyi Andrea „Selyembe álmodott ünnepek” tárlata, vagy a Délvidéki képeslapok és „Mire figyel Európa?” fotókiállítás, ill. fiókkönyvtárainak tárlata.  
 
 
 
Előzetes:
Virtuális Diafilm Múzeum 
A legkülönfélébb ismeretterjesztő, oktató és szórakoztató diafilmek gyűjteménye. Diafilm-történeti Gyűjteménye az egyetlen, ilyen jellegű hazai (magán) gyűjtemény. Bíró Ferenc 35 éves rendszerező és gyűjtőmunkájának köszönheti létrejöttét, aki mostanában a több ezer darabos filmállomány feltöltésén fáradozva ingyenesen hozzáférhetővé teszi őket. Jelenleg 750 teljes film érhető el. A filmekhez tartozó szövegkönyvek, használati utasítások, korabeli kereskedelmi árjegyzékek, katalógusok, valamint a filmekhez tartozó hangfelvételek szintén megtalálhatók a diafilmgyűjteményben. a múyeum eyen kívül tartalmazza a hazai kereskedelmi forgalomban régebben beszerezhető mese-diavetítők minden típusát, a hozzájuk tartozó műszaki dokumentációval, kezelési utasításokkal együtt. A témába vágó tájékozódást segíti az a gazdag nyomtatott katalógus-kollekció, mely az elmúlt évtizedekben működő diatárak, könyvtárak, és film és szemléltetőeszköz tárak egykori állományáról ad átfogó képet.
 
 
II. Bemutatjuk
 
Szellem … a tárgyban …a helyben … a képben …
Veszprém megye kulturális örökségét mutatja be az őskortól napjainkig.
 
Látványkönyvtár és Tudástár
Ősnyomtatványok, több száz éves antikvák, első kiadású XVII–XIX. századi magyar szépirodalmi és tudományos művek mellett a modernkori vetítőin Veszprém megyéről készült archív és mai filmfelvételek forognak.
 
Minden bajban védelmező. Orosz fémikonok a 18-20. századból – 2011.november 11. - 2012. április 22.
 
Iparosok élete a múltban és napjainkban. 125 éves a Veszprémi Ipartestület 2011. december 10-től 2012. február 20
 
Ékesítés módja és jelleme … Népművészet Veszprém megyében 2011. június 15. - 2012. február 5.
 
Felszabadulástól a megszabadulásig. Emlékezés a szovjet csapatkivonás 20. évfordulóján 2011. június 19. - 2012. január 22.
 
 
A tárlatok helyszíne:
Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum (Erzsébet sétány 1.) 

 

 
Zenei betétek:
Goszpodi pomilui, orosz egyházi ének
Gryllus: Gyújtsunk gyertyát
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Molnár Bernadett
 
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre hét végén meghallgathatod!