Szinuhe irodalmi magazin: A Paraszt panaszai, 5. rész

Rádió: 
Fáraók földjén
Adás dátuma: 
2011, Október 7

Szinuhe irodalmi magazin / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2011 október 7.
 
A műsor témája
A paraszt panaszai: A paraszt 4. beszéde, előkelők időtöltése - vadászat, káosz megjelenítése, Ipuver siralma / panaszai, Herisef isten, költői képek, aforizmák, türelmetlenség
 
 
Tartalom röviden:  
Hunanup, a paraszt negyedszer tett panaszt Meru fia Renzi előtt, ám úgy tűnik, most is hiába. Pedig a nagy házelöljáró ezúttal Herisef templomából jött ki. Hasonlatok, felszólítások, tiltások, kérdések, felkiáltások révén próbál hatni rá a paraszt. Végül kétségek közepette távozik.
 
 
Irodalomtörténeti kitekintés - a beszéd szerkezete:  
Ezúttal éppen a Fajum egyik istensége, Herisef templomából jött ki. Tekintve, hogy egyébként nincsen arról szó szövegünkben, hogy papi tisztséget töltött be, ez talán valamilyen rendkívüli eseményre utalhat, talán egy áldozat bemutatására. Hunanup mindenesetre rögtön kéri az isten támogatását számára, őt pedig emlékezteti a tényállásra, és annak már addig is erősen elhúzódott állapotára.
 
A korábbiakhoz képest itt taktikát vált beszédében.  A harmadik panaszban egymást érték a kinyilatkoztatásként elmondott hasonlatok. Itt három kérdés is elhangzik rövid időn belül, és bár kettő is költőinek hat az általa felidézett képek révén, a következő sorok mégis válaszként értelmezhetők. Ezek a ráhangolás eszközei.
 
Átvezető funkciót tölt be a kellemes időtöltést ecsetelő magánéleti kép felvetítése, mely az előkelő élet részét alkotta. Most már jöhet a buzdítás, a helyes cselekedet bemutatása, ami csupa párhuzamos mondatszerkezetekkel történik. Ezek a tagadó mondatokkal elmondott rossz tulajdonságok ellentétpáron keresztül, aforizmaszerűen mutatják be a helytelent. Kisebb egységekbe tömörülnek, melyeket felszólítások, majd tiltások sora választ el egymástól.
 
Szinte észrevétlen az átmenet a bírói feladat ellátásának a bírálatához, ami azonban itt is teljesen általános szinten mozog. A rövid mondatok hirtelen pergővé gyorsítják fel az események menetét. A sok megszólítás és „íme” váltakozása, ill. a tiltások beépülése pedig a következő drámai helyzet előkészítésére szolgál.
 
A zárókép ugyanis egy süllyedő hajó, mely azonban valójában nem süllyed még, hiszen a kormányosnak van lehetősége a közeledő veszélyt elhárítani, ill. a következő drámai helyzetek is még megelőzhetőek. Mindez pedig párhuzamba állítható Hunanup helyzetével, akinek kezd fogyni a türelme, mint a panasz zárszavában olvasható kifakadása elárulja.
 
 
 
 
Szerkesztő: dr. Győry Hedvig
Műsorvezető: Varga Anna Mária
Technikai munkatárs: Molnár Bernadett