Csőrégészet és ?Vitézlő mulatság? / Egri Dobó István Vármúzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2011, Július 18

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2011 július 18.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Csőrégészet és „Vitézlő mulatság” az Egri Dobó István Vármúzeumban
 
A műsor vendége:
Dr. Veres Gábor, az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Országos Széchényi Könyvtár (Budavári Palota "F" épület) 
A Rákóczi-induló – 2011. június 14. - 2011. december 22.
A Rákóczi-szabadságharc 300. és Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójához kapcsolódva a kiállítás a 19. század egyik szimbolikus nemzeti dallama, a Rákóczi-induló történetét tekinti át. Kiderül, hogyan kapcsolódik Rákóczi nevéhez, kit tekinthetünk a dallam szerzőjének, miért kellett Liszt Ferenc első Rákóczi-feldolgozásának Erkel Ferenc lejegyzésében megjelennie, és milyen úton került Berlioz nevezetes hangszerelésének eredeti partitúrája az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményébe. De az olvasótermi vitrinekben el lehet olvasni a dallamra utólag "ráhúzott" hét különféle szöveget, melyek követik a politikai helyzet változásait.
 
Budapest, Országos Széchényi Könyvtár (Budavári Palota "F" épület) 
A cipőgombolótól a vaskályháig – 2011. szeptember 15
A 19–20. század fordulójának Műszaki műremekeiről szóló mini-tárlat szöveges és képi dokumentumokat mutat be a korabeli ipari termékekről plakátok, illusztrált katalógusok, árjegyzékek, számolócédulák és képeslapok segítségével. Különféle használati tárgyak, műszaki eszközök és gépek mutatkoznak be a törpéktől az óriásokig. A címben jelzettek mellett gázhűtőszekrények, írógépek, mezőgazdasági és ipari nagygépek, és számos más, díszes szerkezet megismerésére nyílik lehetőség. A dokumentumokat számítógépes „vetítés” és az MMKM Öntödei Múzeumából kölcsönzött tárgyak színesítik.
 
Budapest, Magyar Nemzeti Galéria (Budavári Palota, Szent György tér 2.) 
 „Magáért beszél”. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) éves kiállítása – 2011. július 15. - 2011. szeptember 4.
A kiállítás a mai magyar fiatal képzőművész generációt aktuálisan foglalkoztató kérdéseket járja körül közel negyven alkotó 125 munkájával, melyeket témakörök szerint rendeztek el. A festészet, a videó, a fotó, a rajz és a szobrászat újszerű megnyilvánulásaival válaszolnak a Petrányi Zsolt kurátor által a pályázatban feltett kérdésekre. A kiállítás célja annak bizonyítása, hogy a most induló művészeink minőségi, markáns alkotásokkal kívánnak megfelelni Európa és a világ képzőművészeti kihívásainak.
 
Budapest, Bélyegmúzeum (Hársfa u. 47.) 
Art Postal, Art Posté, Mail art, csak szabadon! – 2011. június 18 - 2011. november 20.
Michel Bohbot gyűjteményének kiállításaa posta által közvetített küldeményművészet nemzetköziségét hangsúlyozó, gazdag képi világot felvonultató, művészbarátságot, összetartozást szimbolizáló speciális művekre összpontosít. A francia gyűjtő kérésére a világ minden tájáról ismert művészek törékeny és közlékeny grafikái, kollázsai, térbeli objektumai készültek az 5 kontinens 32 országából származó 250 borítékján kínált felületre, a bélyegek és bélyegzők, postai kezelési jelzések ismert elemeihez kapcsolódóan.
 
Budapest, Néprajzi Múzeum (Kossuth Lajos tér 12.) 
EtnoMobil 2.0 - Lakókocsiban megrendezett utazó kiállítás – 2011. július 20. - 2011. október 15.
A kiállítás a mozgás és a kultúra kapcsolatát mutatja meg mai tárgyak és történetek mozaikos elrendezésével, a látogatók bevonásával. A lakókocsiban utazó kiállítás a MaDok-program 2011-es kiemelt rendezvénye.
Az EtnoMobil 2.0 című alternatív múzeumi kiállítási kezdeményezés több szempontból is izgalmas: hiszen nem egy múzeum vesz részt benne, hanem tizenhét! Múzeum csinálja, mégsem a múltról szól, hanem arról a világról, amiben élünk. Széles intézményi keret, szerteágazó téma (mozgás és kultúra), a megvalósításra mégis összesen 10 négyzetméter jut, egy erre a célra átalakított lakókocsiban, ami július 20. és október 15. között rója az utakat egy muzeológus és egy múzeumpedagógus közreműködésével.
Részletekből összeillesztett világ, amit a látogatók írnak tovább saját tárgyaikkal és történeteikkel. Olyan mint egy mozaik, vagy kirakós játék. A témák közül néhány kedvcsinálónak: utazás és mobilitás, menekülés, üzleti utazás, tanulás célú "felfedezés", diaszpórák utazásai, kamaszok mobil tárgyai, turizmus, rendszeres munkába járás, tájékozódás, mozgáskorlátozottság és mobilitás, zöld út, utazás és modellezés, utazás és higiénia.
Az EtnoMobil 2.0 különleges műtárgyait és a mozgás különféle eseteit szemléletes és interaktív játékokkal teszi a közönség számára élvezetessé. Az egyes megállókban a folyamatos Interaktivity során bárki részt vehet a műtárgyrejtvényben, alternatív tárlatvezetővé válhat, készíthet bérletet, mozgási naplót, körpanorámát, vagy éppen saját mobil tárgyának dokumentálásával is bekapcsolódhat a múzeumi mozgásba.
Második megálló: Művészetek Völgye Fesztivál, Kapolcs (Kastély), 2011. július 22-31.

Mezőkövesd, Mezőgazdasági Gépmúzeum (Eötvös u. 32.
„Székely életképek – tárgyakban őrzött hagyomány – 2011. június 18 - 2011.október 31-ig
Haszmann Pál Néprajzi Múzeum anyagából: Talán egyik legértékesebb gyűjteménye a régi mezőgazdasági szerszám- és gépkiállítás, mint a korabeli gőzgépek, cséplőgarnitúrák, traktorok, motorikus erőgépek, talajművelő gépek, valamint jó néhány egyedi mezőgazdasági szerszám.
 
Alsócsernát, Haszmann Pál Múzeum (330-as szám, Kovászna megye, Románia
Székely életképek – állandó kiállítás
A csernátoni falumúzeumot alapítójáról, Haszmann Pálról (1902–1977, Haszmann Pálné Cseh Ida 1909–2003) nevezték el, ma is a család vezeti. A Damokos Gyula-féle kúriában és annak parkjában, kapott helyet (1973. február 25 óta). Ez a XVII–XIX. században épült, neoklasszicista külsejét 1831-ben nyerte el. A több mint két hektáros területével lehetőséget teremtett skanzen és múzeum létrehozására.
A kertbe áttelepített többosztatú, ereszes és tornácos székely házak, régi háromszéki kapuk, kopjafák, keresztek, sírkövek, vízimalom, a székely népi építészeti örökség egy-egy jellegzetes típusa adja a skanzen jelleget, melyhez a vidék méhészkedési múltjának külön is érdekes és gazdag gyűjteménye járul. Bennük korabeli bútorzattal, berendezéssel, tárgyi emlékanyaggal, eszközökkel.
A későközépkori boltíves pincéjében magyar öntöttvasművességet bemutató kiállítás, „kályhamúzeum” található. Legrégebbi darabjai a 17–18. századból valók, többségük a 19. századból, a magyar öntöttvasművesség fénykorából, Erdély hírneves öntőgyáraiból kerültek ki. Technikatörténeti tárgyakat állít ki a „rádiós” kiállítás is: legkorábbi készülékek közé tartoznak a kristálydetektoros fülhallgatós rádiók. A vevőkészülékek sokasága mellett a hangrögzítő, hangvisszaadó készülékek, korabeli telefonok, gramofonok, patefonok is helyet kaptak az 1920-as, 1930-as évektől kezdődően egészen napjainkig. Több mint nyolcvan százalékuk működőképes.
De megtalálhatók itt a község és vidék művelődéstörténeti, illetve nevezetes személyeinek (pl. Bod Péter és Végh Antal) életét, munkásságát bemutató emlékek is.
A múzeummal párhuzamosan és „egy fedél alatt” működik a Csernátoni Népfőiskola: fafaragás, bútorfestés, nemezelés, fonás-szövés, ács, asztalos, kerekes mesterségek, művészi kovácsolás, székelykapu-építés és faragás stb..
 
Sfintu Gheorghe / Sepsiszentgyörgy, Székely Nemzeti Múzeum - Gyárfás Jenő Képtár (Szabadság tér 2.) 
Spirál nemzetközi alkotótábor zárókiállítása – 2011. július 12. -
A szimpózium ideje alatt az érdeklődő művészetbarátok látogatása nem korlátozott, hiszen a rendezvény egyik fontos célja a különböző (vizuális) kultúrák megismerése, a rokon vonások és a különbségek számbavétele. A rendezők szívesen látnak mindenkit napközben és az esti előadásokon is.
 
Győr, Radnai Gyűjtemény (Király u. 17.) 
Lefejezve. A Dracula vámpírmítosz nyomában – 2011. július 9. - 2011.
Adam Géczy nagyszabású kiállításának egyik része a vámpír mítoszból ered, másik a berlini elektroakusztikus zeneszerző, Thomas Gerwinnel folytatott több mint tíz éves együttműködésének eredménye, mely a "Lefejezve" témához kapcsolódik, elvont és zenei. A kiállítás, a művész szándéka szerint, összevonja a személyes identitás és az erdélyi történelem aspektusait a mítosszal és a legendavilággal. A Dracula sorozat egyszerre humoros és melankolikus képein a legtöbb emberi alak egyszerű turista, mégis úgy sejlenek elő, mint kísértetek vagy egy gótikus dráma szereplői. A fotósorozat darabjai a Bran (várában a később Drakulaként elhíresült Vlad Tepes összesen négy hónapot töltött) és a Peles várak környékén készültek. A kép, rajz, videó, hang, fotó, installációs és szobor anyag egyszerre humoros és melankolikus, túlmutat a történet és a történelem aspektusain.
 
Verőce, Gorka Géza Kerámiamúzeum (Szamos utca 22.)
Giergl Kálmán műépítész emlékkiállítása – 2011. július 9. - 2011. szeptember 18.
Építészeti tanulmányait a Királyi József Nádor Műegyetemen, majd a berlini Königliche Preussische Bauakadémián végezte. 1889-től Budapesten előbb Hausmann Alajos tanársegédje, majd tervezőirodájában munkatársa. Az 1890-es évek közepén Korb Flóris barátjával önálló irodát alapított. Ma is látható jelentősebb alkotásai: Kolozsvár, Debrecen, Szeged klinikáinak épületei, az Üllői úti klinikák, a Mária utcai Szemészeti Klinika, a budapesti Kossuth Lajos utcai bérházak, a mai Ferenciek terén látható Klotild paloták, a királyi bérpalota, a Zeneakadémia és a Vörösmarty téren álló Luxus Áruház már az Art Decoba hajló palotája, Verőcén a Római Katolikus Szent Kereszt Kápolna. Építészeti stílusát a reprezentatív historizáló, később pedig a korai szecesszió jellemzi.
Verőcén először nyaralója volt, 1943-tól állandóan itt lakott (Árpád utca 74-76, majd 72.).
 
Veszprém, Várgaléria / Dubniczay-palota (Vár u. 29.)
Egy mecénás dicsérete. Válogatás a Győri Városi Művészeti Múzeum Radnai-Gyűjteményéből – 2011. július 9. - 2011. október 30.
Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos, Derkovits Gyula, Bernáth Aurél, Egry József, Szőnyi István, Hincz Gyula, Borsos Miklós, Medgyessy Ferenc, Beck Ö Fülöp, Beszédes János és Pátzay Pál művei Veszprémben!
 
Váci Értéktár - Közérdekű Muzeális Gyűjtemény (Köztársaság út 19.)
Bóbitától a Bibliáig. Hincz Gyula könyvillusztrációi – 2011. július 21.-tól
A több mint 140 könyvből kiválasztott 25 könyv illusztrációiból összeállított grafikai tárlat a késő avantgárd kiemelkedő mesterének a szemén keresztül mutatja be a történeteket, meséket, mint pl. Swift Gulliver utazása, Musset Szeszély, a Toll és Ecset című kiadvány költeményei, Karinthy Frigyes vagy Krúdy Gyula művei, felváltva komoly és könnyed stílusban. Az olvasósarokban a köteteket is kézbe lehet venni. Kiemelt témát jelentenek az életteli és vidám gyermekkötetek, mint Weöres Sándor Zimmzizimje, vagy Móricz Zsigmond, A török és a tehenek mondókája. A gyermekek számára mesekuckó épült.
 
Székesfehérvár, Fekete Sas Patikamúzeum (Fő u. 5.)
                Álom és élet. Portrék. Őri Tóth István (1955-2010) fotográfus emlékkiállítása 4 helyszínen – 2011 július 3-től
Székesfehérváron Őri Tóth István alkotó és művészetszervező munkásságával a fotózás egész műfajának teremtett otthont. Gyakran szorította háttérbe saját munkáit pályatársai és tanítványai érdekében - saját alkotásaiból alig rendezett kiállítást, pedig számos riportsorozatot, könyvillusztrációt készített. Hagyatékának feldolgozása most kezdődött meg. A város intézményei és a család összefogásával most mintegy száz-százhúsz fényképének a bemutatásával állítnak neki emléket állítani neki.
 
Ópusztaszer, Nemzeti Történeti Emlékpark (Szoborkert 68.) 
„Népek, lovak, évezredek” – 2011. július 15. - 2011. július 17.
A Nyeregszemle programsorozat keretén belül a Kárpát-medence több évszázadra visszatekintő lovas szokásait, lovas történelmét bemutató tárlat, mely a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből egyedi lószerszámokat és lovas díszeket is bemutat a kikölcsönzött, száznál több használati tárgyat és kiegészítő között, mint a szironytartós veretek, kantárrózsák, szíjvégek, több tucat sarkantyú, rozetta, patkó, zabla, körte alakú kengyel.
 
Debrecen, Timár-Ház (Nagy Gál István utca 6.)
Múltidéző mesterségek. Bemutatkozik Tóth Sándor szíjgyártó mester – 2011 július 15. – 2011 szeptember 9.
A szíjgyártó szakmával az 1950-es években megismerkedő mester 1978-tól Kathy László, mestere biztatására kezdte munkáit zsűriztetni: Kulacsokat, sallangokat, kantárokat, és más bőrdíszműveket. Műhelye bemutató teremként is funkcionál. Feleségével, Némethy Erzsébettel dolgozik együtt, a bőrös-szíjgyártó szakkönyvet (2001) is közösen írtak.
 
Debrecen, Timár-Ház (Nagy Gál István utca 6.) 
Gyermekélet régen és ma – 2011. június 10. - 2011. szeptember 2.
Mint a cím is mutatja, régi és mai játékokat lehet a tárlaton összehasonlítani tárgyi valójukban vagy fényképek segítségével. A táborokban hasonló játékokat a gyermekek maguk is készítenek.
 
Debrecen, Medgyessi Emlékmúzeum (Péterfia u. 28.)
Hrabal-galaxis pillanatképei és a Pilzeni Régió sörtörténeti kiállítása – 2011. július 15. - 2011. szeptember  15.
A kiállítás a Cseh kulturális és gasztronómiai fesztivál része.
 
Komárom, Klapka György Múzeuma (Kelemen László u. 22) 
20 év Brigetióban – 2011. július 20 - 2011
Az elmúlt időszakban számos megelőző feltárás folyt Komárom szőnyi városrészének építkezései során. Amikor az új biodiesel üzem építéséhez készítették elő a terepet 2007-ben, az Olajgyár területén, egy római kori hordó is előkerült, mely vörösfenyőből készült, és egy különleges feliratot pecsételtek bele. Eszerint illetékmentesen lehetett szállítani benne a Legio I. adjutrix tábori kórházába. Az Önkormányzat és az NKA támogatásával pedig a vásártéri polgárvárost tárja fel a Múzeum - az ELTE Régészettudományi Intézete Ókori Régészeti Tanszékével közös ásatáson immár 20 éve. A munkák rajzos és képi dokumentációjából összeállított válogatást tárgyi anyaggal együtt mutatja be a tárlat, de érdemes az állandó kiállítást is megtekinteni, hiszen az előkerülő anyag folyamatosan beépül annak anyagába.
 
Tiszafüred, Kiss Pál Múzeum (Tariczky sétány 6) 
Kovácsoltvas készítmények – 2011. július 1. - 2011. július 30.
Az egyik legősibb mesterség, a kovácsmesterség művelői szerteágazó munkát végeztek.  Műveik között voltak példul ajtóvasalások, kulcspajzsok, ablakrácsok,  oromdíszek, deszkafogó vasak. A 18. századtól Tiszafüreden is sokan éltek. Munkájukat őrzi a városban a díszes házoromzatok sora. A tárlaton  kilenc,  vélhetően az 1880-as évek táján készült kovácsoltvas díszítményt lehet látni a Gábor Áron utca 4. és az Igari út 26. szám alatti parasztház oromzatáról, ahol a nádtető nádrétegének a leesését akadályozta, illetve ez védte az időjárás viszontagságaitól, mivel az azokat fogó széldeszkák felerősítésére szolgált. A két oldalon 8-12 ilyen kovácsoltvas készítményre volt szükség. Különösen népszerűek voltak itt a tulipándíszítésű darabok , bár a széldeszka vasak között előfrodultak lándzsahegy és liliom formában végződőek is.

 

 
Előzetes
Győr, Xántus János Múzeum (Széchenyi tér 5)
Az érctől az aranypénzig. Válogatás a múzeum éremgyűjteményéből – 2011. július 21. - 2011. október 22.
 
21. Művészetek Völgye Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd – 2011. július 22. - 2011. július 31.
Összesen több mint 1000 program, köztük Kaláka Versudvar, Hobo retrospektív sorozat, Palya-udvar és néprajzi filmfesztivál is várja a látogatókat a 21. Művészetek Völgyében, amelyet idén három faluban rendeznek meg július 22. és 31. között.
A Művészetek Hölgye címet idén is Palya Bea énekesnő viseli, aki a kapolcsi Palya-udvarban számos zenészt, színészt, egyéb előadót és írót lát vendégül, többek között Pintér Bélát, Szokolay Dongó Balázst vagy Gryllus Samut. Közösen lép fel Dés László és Esterházy Péter, szólókoncertet ad Snétberger Ferenc, de látható lesz mások mellett az Artus - Goda Gábor Társulata is.
Újdonságként nyílik meg Kapolcson a Kaláka Versudvar, elsősorban a zenét és a költészetet összekötő programokkal. A "zenés-verses együtt zizegésekben" többek között Ferenczi György és a Rackajam, Lovasi András, Szalóki Ági, Harcsa Veronika, illetve Mécs Károly, Máté Gábor és Gryllus Dorka vesz részt. A számos gyermekprogrammal is jelentkező helyszín "udvarmesteri" tisztét Lackfi János költő látja el.
Bokréta és biciklilánc címmel szervez magyar néprajzi filmfesztivált Vigántpetenden a DocuArt Dokumentumfilmes Központ és a Néprajzi Múzeum. A Sebő Ferenc vezette zsűri mintegy 100 film közül választ győztest, de a mozizáson kívül számos egyéb program vár a völgyvendégekre, például a Vigántpetendi Filmharmonikusok néven közös zenélésre összeálló filmesek koncertje vagy az esti Árok Party-k.
Nem hiányzik majd a Művészetek Völgyéből Hobo sem, aki hét nap alatt hét előadással lép a közönség elé, Szörényi Levente pedig személyes történetekkel jelentkezik. A VölgyJazz Minifesztivál többek között a Budapest Ragtime Bandet, a Gayer Mátyás Quartetet és a Tony Lakatos Quintetet látja vendégül, de a látogatók számos klasszikus, illetve világzenei koncertből is választhatnak.
A Néprajzi Múzeum idén a malomkultúrával kapcsolatos programokat visz Kapolcsra, ezen kívül a Művészetek Völgyében további csaknem 50 helyszínen lesznek kiállítások. A vigántpetendi Muharay Színpad a hagyományőrző együttesek fellépéseinek ad otthont, míg az Alexandra Könyvudvar egyaránt színhelye lesz koncerteknek és könyves rendezvényeknek, valamint a Magyar Írószövetség programjainak.
Több mint 14 ezer négyzetméternyi lécből építenek fainstallációkat, például egy óriási, mozgatható csigapavilont a Hello Wood építészeti fesztivál résztvevői.
A völgyprogramban helyet kapott többek között a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, az Amadinda Ütőegyüttes, a katalán Orquestra Cambra Empordá és a sérült gyermekekből álló Parafónia Zenekar is.
Az idei völgyvendégek a Kelet-Veszprémi Kistérség és a Körös-Sárrét Kistérség lesznek.
Helyszín: Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd
 
 
II. Bemutatjuk
„Segítsd felebarátodat!” Társadalmi szolidaritás az iszlámban, iszlám kalligráfia – 2011. június 29 - 2011 július 30.
A kiállítás az isztambuli Albaraka Türk Bank gyűjtemény anyagából nyílt. A Bank rendszeresen szervez kalligráfiai versenyeket melyeknek díjnyertes alkotásait mutatja be a Vármúzeum kiállítása. A 30 alkotás az arab írás 5 különböző stílusában íródott. A Koránból és Mohamed prófétának tulajdonított hagyományból válogatott szövegek közös témája a társadalmi szolidaritás és a jótékonykodás. A kiállítás kezdeményezője és kurátora az ELTE Arab Tanszékének tanára, a MEBT elnöke, Fodor Sándor professzor volt.
 
Csőrégészet – 2011. május 5 - 2011 augusztus 28.
210 kilométer hosszú vezeték, három munkaszakasz, négy megye, öt méter széles sávú terület – több mint ötvenezer négyzetméter.
Az ukrán határtól Szeged-Algyőig húzódó gázvezeték nyomvonalán végzett feltárást, összesen több mint ötvenezer négyzetméteres területen végzett régészeti munka leleteit bemutató tárlat nyílik május 5-én a Dobó István Vármúzeumban "Csőrégészet" címmel.
A tárlat különlegessége, hogy interaktív eszközökkel, számítógépes programok, 3D-s animációk segítségével nyerhetünk bepillantást a múlt egy-egy szeletébe. A látogatók kézbe vehetik az őseik által használt tárgyak másolatait, kipróbálhatják, hogyan dolgozik egy restaurátor, ízelítőt kaphatnak a régészek munkájából, s mindeközben betekintést nyerhetnek a nagynyomású földgázszállító vezetékek építésének folyamatába is. A nem mindennapi kiállítást minden korosztálynak ajánljuk.
 
"Vitézlő nagy szépség" - válogatás a Déri Múzeum fegyvergyűjteményéből – 2011. március 10 - augusztus 28.
A Déri Múzeum fegyvergyűjteménye. A Déri Múzeum, melynek létrejötte nagy mértékben köszönhető Déri Frigyes gyűjtő és adományozó tevékenységének, 1930. május 25-én nyílt meg országos ünnepség keretében. A megnyitón Klebersberg Kunó is beszédet mondott, aki méltatta Déri Frigyes gyűjteményét és kiemelte: „Elsőrendű gyűjtemény jött létre, amely nemcsak országos, hanem európai relációban is megállja a helyét”.
A fenti kijelentés különösen igaz a fegyvergyűjtemény esetében, amely a Déri-hagyaték egyik legnagyobb és legszínesebb műtárgy-csoportját alkotja. A gyűjtés során ugyanis Déri Frigyes elsődleges célja nem csak az volt, hogy egy-egy fegyvertípusból a legteljesebb sorozatot összeállítsa, hanem az, hogy minél több és minél változatosabb harci eszköz kerüljön a gyűjteményébe. Ennek köszönhetően olyan fegyverritkaságok jutottak a birtokába, amelyek igen magas szintre emelték kollekciója értékét mind hazai, mind pedig nemzetközi viszonylatban is.
A fegyvergyűjtemény anyaga három nagyobb csoportra osztható. Az elsőbe a keresztény Európa harctéri és vadászati fegyverei tartoznak, amelyek elsősorban a XV-XVIII. századi magyar, német és olasz területekről származnak. A gyűjtés főleg azokra a régiókra terjedt ki, amelyek korábban hosszabb-rövidebb ideig Habsburg uralom alatt álltak.
A második nagyobb egységet a muzulmán világ klasszikus fegyverei alkotják, amelyek az Oszmán-birodalomból és Perzsiából származnak. Elmondható, hogy szinte minden közel-keleti mester kiemelt figyelmet fordított a fegyverek művészi megmunkálásra is. Ennek köszönhetően a fegyvergyűjtemény talán legdíszesebb harci eszközei itt találhatóak.
A harmadik csoport, amely a távol-keleti fegyvereket mutatja be, a legkisebb, ám a legegzotikusabb egység. Az európai szemnek olykor szokatlannak és különlegesnek tűnő fegyverek Japánban és Indiában készültek a XVII-XVIII. században.
 
 
A tárlatok helyszíne:
Eger, Dobó István Vármúzeum (Dózsa György tér)  
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
 
Zenei betétek:
Tinódi Lantos Sebestyén, Summáját írom ... (Címzene az „Egri csillagokból”, 1968)
La quinte estampie real / Early Music Consort of London
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Zoltán
 
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.