Démonok és bálványok / Szent István Király Múzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2011, Május 16

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2011 május 16.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Démonok és bálványok, Szent István Király Múzeum
 
A műsor vendégei:
dr. Demeter Zsófia, megyei múzeumigazgató
Gertner Petra művészettörténész
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Magyar Nemzeti Galéria (Szent György tér 2)
Markó Károly (1793-) és köre. Mítosztól a képig – 2011. május 6 - 2011. október 2.
Honnan indult Markó Károly, kik voltak mecénásai, mit csinált az alig dokumentált bécsi években, kik voltak tanítványai, vannak-e kedvenc témái, helyszínei, van-e életművének valami világosan artikulálható struktúrája, s volt-e érzékelhető hatása utódai és követői festészetére? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ ez a kiállítás, illetve a hozzá kapcsolódó impozáns katalógus. A szerény kivitelű Fővárosi Képtár 1951-es majd 1899-es tárlata után a most nyíló nagy kiállításon egy új Markó-értelmezés született meg: festészetét négy nagy tematikus csoportba sorolja: a pályakezdő éveik topografikus tájképeivel (pl. Aggteleki-cseppkőbarlangról készült grafikai sorozat, Visegrád) után a mitológiai festményeik (pl. Diana- vagy a Páris ítélete, Európa elrablása, Diana és Callisto története), majd a bibliai témájú alkotások (pl. Illés próféta és a sareptai özvegy, a mexikói megrendelésre készült 4 képe, Szent Péter-kompozíciók, Ószövetség aratási jelenetei), végül az itáliai és magyar tájképek (Appeggi, Tivoli, a római Campagna, két pusztai tájkép), melyek mellett gyermeikeinek (Károly, András, Ferenc, Katalin) és tanitványainak (Ligeti Antal, Telepy Károly, Kovács Mihály vagy Molnár József) képei is megjelennek. Befejezetlen művein megfigyelhető munkamódszere: előrajzolta kompozíciót, majd részletről részletre kifestette a motívumokat.
Gazdag vázlat-rajzanyaga Esztergomban a Keresztény Múzeum kiállításán lesz megtekinthető június 18. és október 2. között.
 
Százhalombatta, „Matrica” Múzeum (Gesztenyés út 1-3.) 
Pituk József Viktorián (1906-1991) festőművész emlékkiállítása – 2011. május 20 – 2011. szeptember 4.
Sokoldalú művészegyéniségéhez gazdag alkotói pálya társul. Festészete, grafikái, monumentális üvegablakai eredeti értékeket, jelentéseket hordoznak. A "csak tiszta forrásból" táplálkozó művész az egyetemesség érzékeltetésére és érthető ábrázolására törekedett a munkásságában központi szerepet betöltő életképek, tájak és történeti kompozíciókban is. Glatz Oszkár növendékeként indult, és a természetelvű festészet útját járta az életképeken, rézkarcokon, nagyszerű portrékon és filozofikusan elmélkedő, olykor groteszk hangvételű grafikáin. Főképp olajat, temperát, akvarellt, gouache-t használt, és elsőrendű kolorista volt a színekben rejlő fényhatások szuggesztív alkalmazásával. Ahogy Dr. Benedek Katalin fogalmazott, fénypoéta. Saját verseit illusztrálta a „zarándokok énekeiben”.  
 
Miskolc, Lézerpont Látványtár (Győri kapu 57)
Történelmi Mozaik. A Kárpát-medence népviseletei és a közelmúlt emlékei  
A Kárpát-medence népeinek és nemzetiségeinek több mint 300 eredeti öltözetét és a viselés körülményeit mutatja be a hatalmas tárlat. A mezőkövesdi, nyitrai, kéméndi, máramarosi, toroczkói, vistai, kalocsai, ecseri, sióagárdi, kapuvári és még több száz viselet mintakincsét, fejdíszeit, anyagválasztását és más részleteit együtt látva egy hiteles, átfogó képét lehet kapni a hazai népviseletekről. A közelmúlt emlékei az 1945 – 1968 közötti, ma már eltűnő kismesterségek és technikai eszközök, mint az irodagépek, optikai eszközök és egyéb tárgyak jelenítik meg. Mellettük az erdélyi ásványok világába is be lehet tekinteni.
 
Budapest, Klebelsberg Kultúrkúria (Templom u. 2-10) 
Szemtől szembe. Kulinyi István Munkácsy-díjas képzőművész kiállítása – 2011. május 13. – 2011. június 5.
A kiállításon a Munkácsy-díjas képzőművész, dizájner által az utóbbi években készített kétféle elgondolkodtató képsorozat alkotásait tekinthetik meg a látogatók. Az egyik az állatszemeket sajátos nagyításban megjelenítő, az állatok védelmében született művek, a másik humán vonatkozású, korunk érzésvilágára reflektáló munkák csoportja. A különleges, újszerű technikai eljárással készített képek, festmények, grafikák látványosságuk és az esztétikai élményszerzés mellett helyzetünk továbbgondolására késztetnek.
 
Levél a füleki Múzeumok (Hlavná ul. 14) Éjszakájáról: 
                2011. május 14-én zajlott, a negyedik alkalommal megrendezett, Múzeumok Éjszakája a füleki várban. A város és a szélesebb régió lakosai óriási, szinte nem várt érdeklődést mutattak a rendezvény iránt. Négy óra alatt több mint 1400 látogató lépte át a várkaput, így tehát egy éjszaka alatt annyian látták a múzeum kiállításait és vettek részt a tudományos ismeretterjesztő előadásokon, mint ahányan rendes körülmények között egy hónap alatt járják be a vár romjait. Ezzel megdőlt a 2009-es látogatottsági rekord, amikor a Múzeumok Éjszakáján a „Törökök Szlovákiában” című kiállítás megnyitójára mintegy 800-an voltak kíváncsiak. Az érdeklődők özönét a vár csak annak köszönhetően viselte el, hogy az egyes előadásokat és attrakciókat a vár különböző pontjain tartották meg. A szervezők először próbálták meg újra belakni az egykori erősség épületeit és romjait. Az új őslénytani állandó kiállítás megnyitója keretén belül látogathatóvá vált az alsó vár egyetlen épen maradt kazamatája is. A romantikus földalatti helyiségben a környék cápafog, masztodoncsont és más ősállatcsont lelőhelyeiről szóló előadás hangzott el, majd az új Végvárklaszter első nyilvános bemutatkozásának számító, dél-szlovákiai várakat bemutató, film vetítésére került sor. A középső vár egy népzenei koncertnek, a környék egykori vulkánjainak működését szemléltető előadásnak, valamint a látogatók számára különösen attraktív tűzshownak köszönhetően éledt meg. A Nógrád népművészetét bemutató néprajzi kiállítást kézműves mesterek bemutatói színesítették. A tárlatot egyébként a nagy látogatói érdeklődésre való tekintettel augusztus végéig meghosszabbították.
 
Győr, Váczy Péter Gyűjtemény (Városi Művészeti Múzeum, Nefelejcs köz 3.) 
Pusztai Csaba festőművész kiállítása – 2011. május 6. - 2011. június 5.
A győri Kovács Margit ÁMK és AMI tanáraként rajzoló és művészettörténetet tanító festőművész most barokk hangulatok című önálló tárlattal mutatkozik be. A műfaji sokszínűséget figurális kompozíciók, gyümölcs és virágcsendéletek, impresszív tájképek és a városban élő barokk hagyományok felelevenítésének jeles pillanatai (barokk bál, barokk esküvő) biztosítják.
 
Győr, Váczy Péter Gyűjtemény (Városi Művészeti Múzeum, Cziráki-terem - Nefelejcs köz 3.) 
Kubászova Tamara szobrászművész és Csák József festőművész közös kiállítása – 2011. május 9. - 2011. június 5.
Az eredetileg orvos-kutatató Kubászova Tamara munkássága jelentős részét a portré domborművek képezik, melyek legtöbbje köztéri munka lett. Portréiban nagy hangsúlyt ad a tekintetnek. Kiemelkedő „Mama” című kisplasztikája, mely József Attila fájdalmas sorait idézi, vagy „A tudás forrása” című kisplasztika, mely könyvek szerkezetéből fogalmazza meg mondanivalóját. Csák József festőművészhez a képzőművészet, az építészet és a zene világa is közel áll: eredeti hivatását tekintve operaénekes. A hagyományos műfaji témák feldolgozása mellett a gesztusértékű, nonfiguratív kompozíciók is foglalkoztatják. A két világ a gazdag színhasználat, a zene és a látvány igaz szeretete révén kapcsolódik össze.
 
Győr, Városi Művészeti Múzeum Képtára – Napóleon-ház (Király u. 4.) 
Válogatás a Városi Művészeti Múzeum gyűjteményéből – 2011. május 14. - 2011. június 3.
A tárlat elsősorban a művész fotómunkáiból és festményeiből áll, melyek egy része a győri Nemzetközi Művésztelepeken készült. Mint írja, a képek számára valójában próbálkozások, melyekben az érzéseket igyekszik megfoghatóvá tenni. Így „egy festmény lényege megfejthetetlen, vagy mindenkinek mást jelent”.
 
Budapest, Közlekedési Múzeum (Városligeti körút 11) 
Repüléstörténeti és Űrhajózási Állandó Kiállítás a Petőfi Csarnok emeleti részén – 2011. május 1 - 2011. október 10.
Újra megtekinthető a Közlekedési Múzeum teljes űrhajózási gyűjteménye, amely eredeti műszerek, modellek, dokumentumok mellett olyan érdekességekkel is várja a látogatókat, mint Farkas Bertalan űrkapszulájának méretpontos másolata, amelybe bárki beleülhet, vagy a Marson évek óta működő Spirit Marsjáró 1:1 arányú másolata.
Több mint 50 eredeti repülőgépet (motoros és vitorlázó gép), valamint számos eredeti repülőgép-motort állítottak ki, és kipróbálhatók számítógépes repülés szimulátorok, valamint be lehet ülni egy Góbé vitorlázó repülőgép kabinjába.
 
Budapest, Kassák Múzeum (Fő tér 1. Zichy-kastély)
                Állandó kiállítás – 2011 április 19 -től
A most megnyílt új állandó kiállításon Kassák életművét a barokk palotabelsőben nehéz merész megoldással oldották meg: fekete pengefal tereli a látogatókat az avantgárdot idéző kiállítási térbe. A tárlat átfogó képet nyújt az író sokoldalú munkásságáról, szerkesztői, képzőművészeti és írói tevékenységéről, valamint közéleti szerepeiről. A korabeli dokumentumok, kiadványok, képzőművészeti alkotások segítségével végig lehet követni élete szakmai és magánéletének fontos állomásait, szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerét. Gazdag szépirodalmi, publicisztikai munkásságába szemléltető ábrák segítenek eligazodni, és további magyarázatokat digitális illusztrációk és magyarázó szövegek nyújtanak.
 
Budapest, Kassák Múzeum (Fő tér 1. Zichy-kastély)
               
Az avantgárd múzeuma. 35 éves a Kassák Múzeum – 2011. április 19 - 2011. szeptember 18. 
Az állandó kiállítás kísérőtárlata a múzeum 35 éves történetét tekinti át korabeli dokumentumok és fotók segítségével. Az egykori igazgató, Csaplár Ferenc nagy szerepet játszott a képzőművész Kassák elfogadtatásában, a magyar avantgárd történetének feltárásában és kiállításokon való bemutatásában. A tárlat róla is megemlékezik.
 
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum (Múzeum krt. 14-16) 
                "A lélek fénye". Ghitta Carell portréi – 2011. május 20. - 2011. június 26.
A saját korában a portréfotózás és a retusálás nagymesterének tartott magyar származású Ghitta Carell (Klein Gitta, 1899 - 1972) portréi első alkalommal láthatóak Magyarországon. Firenzei műtermében a 20. század derekán királyok, királynők, arisztokraták, diplomaták és művészek álltak sorba. Fényképezni Székely Aladár műhelyében tanult, később Bécsben, majd Lipcsében képezte magát. 1924-ben készítette az ifjúsági mozgalom plakátjaként egész Olaszország területén ismerté vált fényképét. Következő sorsforditó műve Zsófia görög királyné portréja volt. Utána Milánóban, majd Rómában élt. Klienseivel egy bőröndnyi ruhát készíttetett össze már a fotózás előtti napon, hogy ebből választhassa ki az általa elképzelt portréhoz a legmegfelelőbbet. Carell a retusálás nagymestere volt: eltüntette a ráncokat, a tokákat, fényt varázsolt a hajfürtökre. Egyik utolsó nagy munkájaként készítette el XXIII. János Pápa portréját.
 
Budapest, Országos Idegennyelvű Könyvtár (Molnár u. 11.) 
Grandioso! 1. A Liszt Ferenc Társaság története 1873-2011, 2. Liszt Ferenc életútja és művészete képes levelezőlapokon Steiner Józsefné nagyatádi képeslapgyűjtő magángyűjteményéből – 2011 május 11 - 2011. június 9.
A Társaság még a Mester életében formálódó  kezdeményezés után, 1893-ben alakult, és a második világháborúig kisebb-nagyobb szünetekkel működött, majd 1973-ban egyesület formájában újjászületett. Számos érdekes és értékes dokumentumot őriz. A tárlat a Társaság története mellett Liszt Ferenc zenéjének és korának művelődéstörténeti-és társadalmi szerepét is bemutatja, többek között az Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zenei Gyűjtemény birtokában levő értékes és érdekes kották és levelek segítségével. A képes levelezőlapok hatvan témában, címszavanként két-két, magyarázó szöveggel ellátott képeslapot mutatnak be: Liszt szülőháza Doborjánban; Liszt Ferenc Franciaországban, Angliában, Svájcban; Liszt és szerelme, Marie d'Agoult; Liszt barátai, ismerősei: Chopin, Hector Berlioz, Paganini, George Sand, Széchenyi és végül Liszt karikatúrákon.
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (Attila út 93) 
Liszt Ferenc emlékkiállítás – 2011. május 5. - 2011. május 27.
A kiállítás a Liszt-évhez kapcsolódva érdekes dokumentumokat és publikációkat felvonultatva mutatja be Liszt életét, munkásságát, a zenei életben betöltött szerepét és kapcsolatait.
 
 
Előzetes
Dunakeszi, Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola, Iskolagaléria (Garas u. 26.) 
Dr. Vanek Zsuzsanna, „Carter nyomában” című munkafotó és -rajz kiállítása – 2011. május 20. – 2011. június 3.
A harminc legsikeresebb magyar 2010 címet elnyert egyiptológus régész vezette Horus egyiptomi expedíció ásatásának felvételeiből látható egy válogatás, valamint egyiptomi életképek, melyeket az expedíció tagjai ottlétük alatt készítettek.
 
május 18: Múzeumok majálisa Magyar Nemzeti Múzeumban és kertjében 
Adásunk ismétlése előtt, a Múzeumok Majálisán, mely egyúttal a Múzeumi Világnap is, átadták hazák legmagasabb múzeumi kitűntetéseit:
az „Év Múzeuma” kitüntetést a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (Budapest) és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum – Szlovák Tájház (Kiskőrös), 
a Magyar Nemzeti Múzeum Különdíját a Bátai Tájház
az ICOM MNB és Pulszky Társaság közös különdíját a szalkszenmártoni Petőfi Emlékmúzeum
az „Év Kiállítása” díjat pedig a szentendrei Szabadtéri Múzeumban az Észak-Magyarországi Tájegység 
nyerte el.
 
 
II. Bemutatjuk
 

Romkert  (április 15 - október 31)

Csók István Képtár
 
Fekete Sas Patikamúzeum
 
Babamúzeum
 
Rácz utcai Skanzen
 
 
A megyei múzeumi központ:
Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum (Fő u. 6.
 
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 


 
Zenei betétek:
István a Király: Felkelt a Napunk
István a Király: Oly távol vagy tőlem
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs:
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.