Wenamon beszélgető rovat: Fábián Zoltánnal

Rádió: 
Fáraók földjén
Adás dátuma: 
2011, Május 13

Fáraók földjén

Wenamon beszélgető rovat / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2011 július 1.
 
A műsor témája
- Társasági hírek: Egyiptom görög kapcsolatai volt a legutóbbi előadás; a kairói Egyiptomi Múzeumból ellopott műtárgyak listáját feltettük honlapunkra, aki véletlenül látja valamelyik tárgyat, kérjük jelezze nekünk, vagy az ICOMnak a listán megadott címen
- Vendégünk: dr. Fábián Zoltán, a Károly Gáspár Református Egyetemről   
 
Röviden a beszélgetésből   
Nefermenu ramesszida kori kormányzó sírjának a feltárása az1990-es évek közepe táján kezdődött, az 1983-ban megindult thébai magyar ásatás kiterjesztéseként. Az idei ásatási szezon a tervezettnél valamivel később kezdődött, mivel az arab forradalom kitörése miatt a hivatalok zárva voltak, az internet sem működött, de még a repülőjáratokat is felfüggesztették egy időre. Február közepére azonban a helyzet stabilizálódni látszott, és a kulturális tanácsos meg a követség segítségével sikerült megkezdeni az expedíció munkáját. Ekkor már az egyiptomi régészeti hivatalok is rendesen működtek, és a csapat kint tartózkodása alatt szokásos ásatási életét élte.
 
Nefermenu kormányzó sírja mögött egy valószínűleg az Első Átmeneti Korból származó szaff sír található (pillérsoros bejárattal sziklába vágott sír), melynek leletei között kiemelkedő jelentőségűek a szolgaszobrok és a közel 200 ép, szárított agyagból formázott étel modellt tartalmazó edény. Bejárata előtt idén a lejtős lejáratú, kaputornyos előudvar feltárását tervezték. Ez eddig egy itt álló modern vályogtégla ház miatt nem volt lehetséges. Az épületet azonban az SCA 2009-ben lebontotta, és tavaly sikerült a vályogtéglákat elszállítani. Így idén megkezdődhetett a több méter magas hordalékanyag elbontása.  
 
Mohamed Szaleh korábbi feltárásaiból és a lebontott házban tett látogatásokból lehetett tudni, hogy területen óbirodalmi sírok is vannak. Ezek egyike Uniszankh nomosz kormányzó számára készült. A kétpilléres bejárattal épített sír felett azonban váratlanul egy 18. dinasztia kori, vályogtéglából épített kultuszkamrára bukkantak, melynek falait festmények díszítették. Két nagyobb részlet összerakható törmelékéből, és ezek áldozatvivőket ábrázolnak, ill. a sörkészítés jeleneteit. A darabok összerakásán kívül a rendkívül porlékony, ritka kincs konzerválása is megkezdődött.
 
Ahol lehetett, a kultuszépület mellett, mélyebbre is lehatoltak, és egy homlokzati pillért díszítő elemet találtak egy kilépő előkelőség képével. Tekintve, hogy feliratából nem derül ki a neve, még az sincs kizárva, hogy esetleg nem a Mohamed Szaleh által feljegyzett négy óbirodalmi sír egyikéhez tartozik, hanem egy ötödik darabja lenne – már az egyiptomi kutató is talált olyan töredéket, mely további sír létezésére utalt. Nagy azonban a valószínűsége, hogy Uniszankh halotti együttesének a része, és akkor az ő alakját ábrázolja a dombormű.
 
Nefermenu udvarának másik késő óbirodalmi sírja Szeniiker „isteni pecsétőr” számára készült. A hajdan expedíciót vezetett főúr örök lakhelye számára két nagy helyiséget alakítottak ki, és sírkamrájába a belsőből vezetett lejárat. A lépcső felett, kb. 5 méter széles felületen kivehető a festett díszítés: áldozati jelenet, melyhez 3 sávban hozzák a férfiak az áldozati állatokat – gazellák és marhák láthatók. Ez utóbbiak festése a központi szakkarai síroktól eltérő stílusban és színekkel készült. Ezek között a kék és a lila is megtalálható, feltehetően a kánontól eltérő, helyi iskola újításaként. A festmény stílusa talán Ankhtifi kormányzó sírjához (Moalla) áll a legközelebb. A pontos vizsgálatokat erősen hátráltatja, hogy a fal egy része vastag vályogvakolattal lett betapasztva, a szabadon álló, közvetlenül a sziklára festett rész viszont erősen megkopott.
 
 
 
Szerkesztő és műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Technikai munkatárs: Molnár Bernadett