Egy csipetnyi Európa / Mezőgazdasági Múzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2011, Május 2

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2011 május 2.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Egy csipetnyi Európa, Mezőgazdasági Múzeum
 
A műsor vendégei:
Bálint Ágnes, közművelődési munkatárs
 
 
I. Kaleidoszkóp
Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum Csók István Képtár (Bartók Béla tér 1.) és Szent István Király Múzeum (Oskola u. 10) 
Bálványok és démonok. Csók István (1865-1961) festőművész életmű-kiállítása – 2011 április 17 - 2011 október 2.
A nagyszabású tárlat Csók István több mint 110 alkotását mutatja be számos személyes tárgyával és bútoraival. Szívesen vette ugyanis magát körül keleti tárgyakkal: kínai, japán és tibeti bútorokkal, kerámiákkal és bronztárgyakkal. A kiállítás egyik érdekessége, hogy ezeket a róluk készült festmények mellett állították ki. Látható pl. a Nirvána, a Júda gyűrűje, az Honi soit quit mal y pense (Rossz az, aki rosszra gondol), a Züzü-ciklus, és a Thámár-képek több variációja, vagy a nemrég felbukkant Tavasz ébredése. A Csók Galéria az akt- és nőábrázolásait, a Városi Képtár tájképeit és portréit mutatja be.

Budapest, Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Komor Marcell u. 1.)
Húzd rá! Mladen Stilinović retrospektív kiállítása – 2011. április 22. - 2011. július 03.
A közép-európai neoavantgárd egyik legjelentősebb alkotójának, Mladen Stilinovićnak (1947-) retrospektív kiállítása legfontosabb installációit, kollázsait, fényképeit, művészkönyveit és műcsoportjait mutatja be. Művészi pályája a 70-es években indult, és azóta is megszakítás nélkül állit ki a legfontosabb nemzetközi kiállításokon, mint például a kasseli documentán vagy az Isztambuli és a Sidney-i Biennálén. Művei az ideológiai jeleket és azok társadalmi kapcsolatait vizsgálják, a szimbólumok, színek és szlogenek kontextus-függőségét ill. átruházhatóságát. Az irónia, a paradoxon és a manipuláció eszközeivel kritizálja a politikai nyelvhasználatot, a művészet intézményi hierarchiáját, illetve a pénz és a munka szerepét a társadalomban. Médium megválasztása nagyon változatos.
 
Szeged, Móra Ferenc Múzeum (Roosevelt tér 1-3.)
Mobil-kor-történet - 2011. április 20. – 2011. augusztus 28.
Az első, ma már óriásinak tűnő mobil telefonok óta méretben, formában és a készülékek által nyújtott szolgáltatásokban óriási változások következtek be, éppúgy, mint a használók körében, és a használat módjában. Mára már már több milliárd mobilt használt az emberiség, ill. a gyárak egymilliárdot dobnak a piacra. A kiállított 400 hordozható készülék ezek nem is oly régi történetét eleveníti fel. A kiállítást rendező Mobil-kor Alapítvány azért gyűjti ezeket a relikviákat, hogy a robbanássyerű fejlődés fontos mérföldköveiként megőrizze őket az utókor számára.
 
Csíkszereda, Csíki Székely Múzeum (Piata Cetătii nr. 2)
Rejtélyek, sorosok, múmiák. A váci Fehérek templomának titka – 2011. április 14 - 2011, július 31.
A tárlat az 1995-ben, a váci Fehérek templomában feltárt leleteket, ill. tudományos vizsgálataik eredményeit mutatja be. A 18. századi város polgárait és egyházi személyiségeit festett, díszített koporsókban temették el. A viseletek, az egyházi kegytárgyak és a temetkezési textíliák nagy része kitűnő állapotban maradt meg a 16 múmián ill. környezetükben. Személyes sorsok, tragédiák elevenítődnek fel általuk. A tárlat Tudástár részében a múmiák tudományos vizsgálatát, az alkalmazott természettudományos vizsgálatok módszereit, lehetőségeit és eredményeit mutatják be, és egy virtuális (nem valós) „eseten” nyomon követjük egy elváltozás diagnózisának alakulását, pontosabbá válását, ill. a hozzá vezető vizsgálatok lépcsőfokait.
 
Budapest, Kogart Ház (Andrássy út 112)
Fényhidakon át. Egry József gyűjteményes kiállítása – 2011 április 02 - 2011 július 31
A „Balaton festője” (1883-1951) a modern magyar festészet egyik legmarkánsabb képviselője. Életműve technikában és témában rendkívül gazdag, a tárlat mégis a teljesség igényével kívánja bemutatni a pályakezdéstől alkotó munkásságának befejezéséig. Korai időszakában az utca embere adta a témát. Az 1920-as évek elején a Balaton került a középpontba, melynek partján élt kisebb megszakításokkal egészen haláláig. Oldott, levegős technikája az olajpasztell, grafika és az olajfestmény határán mozog. Elsősorban az atmoszférikus jelenségek, mint a víz, pára, levegő, de leginkább a fény érzékeny, látomásszerű megragadására törekedett.
 
Budapesti Történeti Múzeum (Budavári Palota E épület, Szent György tér 2.)
Illúziók birodalma: jezsuita iskoladrámák színpadképei – 2011. március 26. - 2011. június 19.
A 106 darabos, az 1700-as évekből származó kollekció a barokk „theatrum mundi” gondolat vizuális megjelenítése. Ez az egyedülálló színpadterv gyűjtemény kiemelkedően fontos művészeti és színháztörténeti dokumentum, a világon szinte egyedülálló műtárgy-együttes. A jezsuita díszlettervekből Európában is alig 15-20 darab található. Kézzel festett díszlettervek, kelléktervek, színpadi terek metszetei, elő- és háttérfüggönyök, térkompozíciók, a barokk spektákulumok díszlettípusai, kerti architektúra képeinek színes ceruzarajzai, tusrajzai, kézi merítéssel, jó minőségű rongypapíron láthatók. A kiállítás árnyalt képet nyújt a barokk képzőművészetről, és bemutatja a jezsuitakollégiumok oktatásban és a színjátszás fejlődésében betöltött szerepét. A műveket az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet 1965-ben vásárolta meg a Storno Gyűjteményből.
 
Pápa, Jókai Mór Művelődési Központ, Somogyi József Galéria ( Erzsébet liget 1.)
Pápa Város Címer- és Fegyvertörténeti Kiállítása – 2011. március 15 - 2011 október 30-ig
„Szem megnézte, szűv megszerette” – 15 éves a Bakonyalja Népművészeti Egyesület, népművészeti kiállítás
 
Budapest, Fővárosi Képtár - Kiscelli Múzeum, Oratórium (Kiscelli u. 108.) 
XIX. századi román ortodox ikonkincsek a nagyszebeni ASTRA Múzeum gyűjteményéből – 2011. április 19. - 2011 május 30.
A Budapesti Román Kulturális Intézet (RKI) által szervezett kiállításon látható 33 ikon szimbolikus üzenetet hordoz: a szám a Megváltó földi életét jelképezi. Festészeti stílusuk a középkori miniatürizáló mesterek hagyományainak folytatása a szentek ruházatának díszítőmotívumain, azok redőin, és részletgazdagságán keresztül. Forráshelyek:  a Kolozs megyei Füzesmikola és Szamosújvár, a Fehér megyei Déznaláz és Lámkerék, a Brassó megyei Bolgárszeg és Fogaras, valamint a Szeben megyei Szeben-Hegyalja és Nagyszeben.
 
Szentendre, Muzsikáló Múzeum (Fő tér 1.)
Muzeális zenei ritkaságok – állandó kiállítás 
A 2007-ben megnyílt Muzsikáló Múzeum 200 év zenélő szerkezeteiből nyújt ízelítőt. A földszinten és emeleten látható zenélő szerkezeteket, muzeális ritkaságokat működés közben ismerhetik meg a látogatók. Fonográfok, gramafonok, zenélő és fuvolajátékos órák, gépzongorák, verklik, sípládák, óriási zenélő gépek láthatók itt. A kiállítás szombaton és vasárnap tart nyitva, de csoportos érdeklődés esetén más alkalommal is megtekinthető. 
 
"Európai Kulturális Intézetek Éjszakája" Budapest - (2011. május 6. ) 
A januárban megnyílt Európa Pont, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az EUNIC egyedülálló, ingyenes programsorozattal ünnepli hazánk soros elnökségét. A részvevő kulturális intézetek (Balassi Intézet, Budapesti Francia Intézet, Olasz Kultúrintézet, Román Kulturális Intézet, Cseh Centrum, Dán Kulturális Intézet, Európa Pont, Goethe Intézet, Lengyel Intézet, Osztrák Kulturális Fórum, Portugál Intézet- Instituto Camoes, Szlovák Intézet) mindegyike különleges, ingyenes programokkal várja a minőségi szórakozásra vágyó közönséget.
 
Budapest, Lengyel Intézet – Platán Galéria (Andrássy út 32.)
„Láss, ne csak nézz”. Benczúr Emese kiállítása – 2011. április 7. - 2011. május 27.
A Lengyel Intézet felkérésére Benczúr Emese egy, a tőle már megszokott helyspecifikus munkát készített a Platán Galériába. A művésznő, aki a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán diplomázott (1969), festés helyett inkább a hímzést választotta. Diplomamunkája egy 38 méter hosszú függönyfelhúzó gurtnira hímzett „Teljesítem a kötelességem” felirat volt. A "feliratozás" és szlogenek azóta is jellemzik művészetét. Különböző, varrás, aranyozás, vagy fénytechnika használatával megvalósuló konceptuális munkákat készít. A rendszerváltást követő évtized művészi generációjának egyik legkiemelkedőbb képviselője. Munkái egyszerűségük mellett mély, filozofikus üzenetet hordoznak, mint a mostani felirat.
 
Budapest, Lengyel Intézet (Nagymező u.15.) 
Ryszard Kajzer plakátkiállítása a Lengyel Intézetben. - 2011. április 7.- május 15. 
A Lengyel Plakátművészetet bemutató sorozatban a legendás lengyel plakát legújabb kori történetének az 1956–1970 közötti időszakban alkotók, mint pl. Henryk Tomaszewski, Jan Lenica, Józef Mroszczak, Waldemar Świerzy, Jan Młodożeniec, Wojciech Zamecznik, Roman Cieślewicz, Franciszek Starowieyski és számtalan kollégájuk a hatásos vizuális promóción túl súlyos közéleti-egzisztenciális problémákra is reflektáltak, egy sor képzettársítást hívva elő. Izgatni, provokálni, nyugtalanná, kíváncsivá tenni a nézőt, intellektuális erőfeszítésre kényszeríteni, aktivizálni. Ezek voltak a lengyel plakátművészet azon megkülönböztető jegyei, melyeknek köszönhetően világszinten egyedülálló jelenséggé válhatott. 1989-után az amerikai fototechnikákat használó, olcsó, közönséges ügynökségi reklám- és filmplakátok áradata kiszorították a hazai művészek munkáit, melyek fokozatosan átalakulnak.
A fiatal alkotók a hagyományokat leginkább a merész színválasztásban, játékosságban és művészi iróniában viszik tovább. Közéjük tartozik a most kiállító Ryszard Kajzer (1973-) is, aki szavakkal, képekkel, betűkkel, vonalakkal és színekkel játszik. Ezek összhangját, szépségét tanítja az akadémia diákjainak. A fő tevékenységi köre a plakát- és tervezőgrafika, valamint a rajz. Számos díjat kapott.
 
Budapest, Francia Intézet / Nessim Galéria (Paulay Ede u. 10)
X-Ray men. Láthatatlan világok – 2011. április 7 - május 20.
A XIX. Francia- Magyar Radiológiai Szimpózium alkalmából valósult meg ez a speciális téma köré rendezett tárlat, ahol a
röntgenfelvétel egy fotográfiai alkotás részévé válik. Különleges lehetőségek, speciális tartalmak jelennek meg a röntgenkép által. A felfedezéseket és válaszokat Hajdú József (Magyarország), Stane Jagodic (Szlovénia) és Marc Ferrante (Franciaország) művei közvetítik.  
 
Kecskemét, Szórakaténusz Játékmúzeum (Gáspár András utca 11) 
Népek Játékai – 2011. szeptember 25
A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely gyűjteményéből válogatott játékok a világ különböző tájáról (Érchegységi, mexikói, japán, salzburgi, Grőden-völgyi, orosz, indonéz, tadzsik, lengyel, román, szlovák, cseh, indiai és hajósi játékok) származnak. Többségük több évszáyadra visszanyúló, művészi megformálású darab, mely generációkon keresztül őrzött egy-egy formát vagy színvilágot. Legtöbbször kézműves mesteremberek, máskor életüket többnyire utcán eltöltő gyermekek, vagy éppen a különböző indián törzsek régmúlt szokásait felelevenítő nők és férfiak alkotásai, bár  hadifogságból hazatért családapa munkája is megtalálható közöttük. Az iparilag, gépekkel előállított játékok is a helyi hagyományokat követik.
 
Kecskemét, Szórakaténusz Játékmúzeum (Gáspár András utca 11) 
Játékok, titkok, csodák, örömök – állandó kiállítás
Már közel 18000 muzeális értékű darabot őriz az intézmény, kezdve az ősi játékszerektől a gyári játékokig. Bemutatják a különböző népek hagyományos játékszereinek sajátosságait, mint a lengyel, észt, mordvin, mexikói és japán nép játékkultúrájának jelentős együtteseit. A legrégebbi egy francia mozaikrejtvény az 1760-as évekből. A polgári játékok számára különleges hátteret jelent az Udvardy és a Kovachich család sokoldalú hagyatéka. A tárlat feleleveníti a 20. század első évtizedeinek iparművészeti játékterveit és megvalósult tárgyait, közöttük a képzőművész Undi S. Mariska, Juhász Árpád és az építész Márkus Géza munkáit, a néhai festő és rajztanár, Grabowieczky Leon évről évre egyre gazdagabban kirajzolódó játékkészítő műhelyét. Mindennek folytatásaként jelennek meg az 1970-es évek hazai alkotásai, és napjaink kézműves játéktárgyai.
 
Sepsiszentgyörgy, Székely Nemzeti Múzeum / Gyárfás Jenő Képtár (Szabadság tér 2.)
A Kuny Domokos Megyei Múzeum és kincsei. Műremekek a tatai fajansz manufaktúrából – 2011 április 8. - 2011. május 14.
A tatai Kuny Domokos Megyei Múzeum és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum 2010 tavaszán a tatai múzeumban aláírt együttműködési megállapodása keretében sor került erre bemutatkozó kiállítására. A tatai Kuny Domokos keramikus a híres tatai fajanszmanufaktúra révén kapcsolódik a gyűjteményekhez. A múzeum kiállításait és gyűjteményeit bemutató tablókiállítás mellett a tatai fajanszmanufaktúra remekeit sorakoztatták fel, és a restaurátorok munkáját mutatják be panelek segitségével.
 
Komárom, Klapka György Múzeuma (Kelemen László u. 22)
A komáromi vám- és pénzügyőrség története – 2011. április 27. - 2011. július 10.
A 20. Komáromi Napok keretében megnyílt időszaki kiállítás a komáromi vámosok és pénzügyőrök 19. század végi történetébe enged betekintést. Az 1920-ban Dél-Komáromba települt testület laktanyája 1927-re épült meg: ennek egy részében ma a múzeum időszaki kiállítóterme található. A kiállítás bemutatja a vám-és pénzügyőrség helyi történetét, az itt dolgozók életét és azoknak az életrajzát, akik a közzétett felhívásra jelentkeztek.
 
Várpalota, Magyar Vegyészeti Múzeum (Thury-vár ) 
A magyar kémia és vegyipar története - 2011. április 1 - november 1. (állandó kiállítások)
A tárlat a kémia és a vegyészet régmúltját mutatja be a római birodalomban működő aranybányászattól a fémkohászat, ötvösművészet kifejlődéséig, át az alkímián, és iatrokémián, aminek fontos képviselője a hazákban kétszer is járt Paracelsus. Ásványvizekre, kőzetekre, azok kémiai elemzésére, vagy gyógyhatásuk regisztrálására számos feljegyzés és korabeli könyv vonatkozik. A múzeum egységei segítségével éppúgy megismerhetők a középkori fémkohászat (ekkor Európa aranytermelésének kb. 90%-át, az akkor ismert világénak pedig egyharmadát Magyarország szolgáltatta), mint a reformkor vegyészete, amikor a Herendi porcelán, a „mártógyufa” vagy az azóta természetessé vált gáz háztartási szerepének kialakulása.
 
Mosonmagyaróvár, Hansági Múzeum (Szent Isván király út 1. )
Kötélverés Mosonban és Magyaróváron – 2011 március 11. - 2011 június 11.  
Több más kiállítás mellett az eltűnőben lévő mesterség helyi hagyományait és emlékeit mutatja be a tárlat. Végigköveti a kötélverés egyes munkafázisait: a kender és len finomítását, gerebenezésének eszközeit, a fonókereket, amellyel a fonalat sodorta a kötélgyártó. Bemutatjuk a céhes világ tárgyait (vándorkönyvet, mesterremeket), a zsinórozás munkafolyamatát, a falusi kötélverés eszközeit, valamint a mosoni és magyaróvári kötélgyártók emlékeit.
 
Esztergom, Keresztény Múzeum (Mindszenty tér 2.) 
                Erdély ezeréves püspöksége. A gyulafehérvári Szent Mihály székesegyház és érseki palota régészeti kutatása és helyreállítása – 2011. március 5 - 2011. június 13.
A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség alapításának 1000 éves évfordulója alkalmából rendezett vándorkiállítást (ld. korábban a BTM-ben) itt Mudrák Attila, a székesegyházról készített fotókiállítása  kíséri.  
 
Kaposvár, Ripple-Rónai Múzeum (Fő utca 10)
Bernáth Aurél freskótervei – 2011. április 25 - 2011 június 26.
Bernáth Aurél (Marcall, 1895. nov. 133 – Bp, 1982, március 13) magyar festőművész, grafikus, művészpedagógus és művészeti író volt. Ripple-Rónai Ödön tanácsára kezdett el a festészettel foglalkozni, majd Nagybányán tanult tovább, majd 1921-ben Bécsbe költözött, és expresszionista és absztrakt stílusban kezdett festeni. Utána Berlinbe költözött, de rendsyeresen állitott ki itthon a Műcsarnokban és az Ernst-Múzeumban. 1930tól visszatért (Pöstyén) a nagybányai hagyományokhoz, és lírai hangulatú, egyedi színvilágú, filozofikus műveiket alkotott , jobbára impresszionista stílusban (Reggel, Tél, Aratóünnepre menő lány). Ekkoriban a Gresham-kör szellemi vezére volt, és a szolnoki művésztelep látogatója. Az 1940-es években a ridegebb színvilág jellemzi, és egyre több monumentális megbízást teljesített. Alkotott grafikát, falképet és írói munkássága is jelentős.
 
Szekszárd, Wosinsky Mór Múzeum (Szent István tér 26)
                Démoni ragály: A pestis – 2011. március 17 - 2011. - december 31.
A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum vándorkiállítása bemutatja az ötszáz esztendőn át öldöklő pestist, és hatását a gazdaságtörténetben, a társadalom- és a művelődéstörténetben. A tárlaton a művelődés- vagy mentalitástörténet is érdekesen rajzolódik ki, sok háttér-információt nyújtva az Európában 1347-től több hullámban is pusztító kórról, mely sokat változtatott a közegészségügy, az orvosi gondolkodás, a vallásgyakorlat, a temetkezés módja, a gazdasági és társadalmi élet, és a művészet eszköztárán is. Az ember és a betegség küzdelme áll itt a középpontban. A kór okát és a fertőzés terjedésének módját csak 1894-ben tisztázták, addig az egyetlen eredményes védekezési módnak a menekülés, a "fuga pestis" számított.
 
 
Előzetes
Budapest, Egyetemi Könyvtár (Ferenciek tere 6.) 
Az ismeretlen Mikes – 2011. május 3. - 2011. október 13.
A 2011-es év kiemelkedő irodalomtörténeti eseménye Mikes Kelemen halálának 250. évfordulója. Ebből az alkalomból az MTA Irodalomtudományi Intézetének XVIII. századi Osztálya átfogó szakmai és művelődési programot dolgozott ki, melynek része az ELTE Egyetemi Könyvtára és az Egri Főegyházmegyei Könyvtár együttműködésének keretében létrejött kettős kiállítás. Az Egri Főegyházmegyei Könyvtár őrzi a Törökországi levelek eredeti kéziratát. Az első Mikes-fordítás, Az ifjak kalauza egyik szerzői kézirata az ELTE Egyetemi Könyvtárában található.
A kiállítás tanúsítja, hogy a korai felvilágosodás magyar irodalmának egyik fő műve elválaszthatatlan részét alkotja az európai irodalmi örökségnek, s hogy a fordítások ebben az időszakban nélkülözhetetlen részei az írói életműveknek. A bemutatott művek és dokumentumok segítik megérteni a folyamatot, melynek során Mikes a jezsuita oktatás keretében elsajátított retorikai ismeretekre építve, hazájától távol élve kreatív módon asszimilálta és egyéni módon fejlesztette tovább a gáláns francia levélkultúrát. Bár Mikes több mint kétszáz éve foglalkoztatja a költőket, írókat és az irodalomtörténészeket, életműve és személyisége ma is megoldatlan kérdések sorát veti fel.
 
 
 
II. Bemutatjuk
 
Egy csipetnyi Európa / A taste of Europe – . 2011. április 8. – 2011. június 5.
 
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Vajdahunyadvár) 
 
 


 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
Zenei betétek:
Varga Miklós, Vén Európa
Vuk
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Molnár Bernadett
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.