"Isten veletek, ti boldog Vendelinek" / Óbudai Múzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2011, Április 4

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2011 április 4.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / „Isten veletek, ti boldog Vendelinek”, Óbudai Múzeum
 
A műsor vendégei:
Horváth Péter muzeológus
 
 
Tóth Anita kulturális szervező
az Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolán, majd a Pécsi Tudományegyetem művelődésszervező szakán végzett. Az Óbudai Múzeum és Könyvtár kulturális szervezője, közönség- és sajtókapcsolati munkatársa. Munkája révén szeretné a Múzeumot minél ismertebbé tenni, hiszen a kerület helytörténeti gyűjteménye a magyar történelemnek is jelentős helyszíne. 

 

 
 
I. Kaleidoszkóp
 
Siófok, Tojásmúzeum (Szűcs Menyhért utca 4) 
A Tojásművészeti Kiállítás – állandó kiállítás
2003. október 10­én a tojás világnapján mutatták először be ezt a magánygyűjteményt az első Balatoni Nemzetközi Tojásfesztivál apropójaként a siófoki Dél-Balatoni Kulturális Központban. Az állandó tojásművészeti központ a következő évben jött létre. Az alkotások többféle csoportba sorolhatóak, a különböző kézműves dísztojásoktól az iparművészeti munkákig. Népművészeti sajátosságok és motívumok gazdag tárháza található rajtuk tisztán, vagy ötvözve az újabbnál újabb díszítő formákkal. A helyszínen lehetőség nyílik dísztojások megvásárlására és a tojásmívesség egyes fogásainak a kipróbálására.
 
Budapest, Eötvös 10 (Eötvös u. 10.) 
Hommage á Liszt Ferenc 2011. március 19. - 2011. április 10.
Liszt Ferenc zenéje által ihletett alkotások sorát vonultatja fel a tárlat mai, modern alkotók sokaságától, mint Barabás Márton, Bodó Mihály, Budahelyi Tibor, ef Zámbó István, Fajó János, Fe Lugossy László, Fehér László,Filep Sándor, Gyémánt László, Horkay István, Joseph K’dar, Jovián György, Juha Richárd, Kárpáti Éva, Kertész Zsuzsa, Kilár István, Kiss Ilona, Konkoly Gyula, Kőnig Frigyes, Kulinyi István, Lajta Gábor, Nyári István, Orosz István, Ottó László, Prutkay Péter, Regős István, Váradi Róbert, Várnai Gyula. A festmények, grafikák és más műalkotások mellett megtekinthető egy válogatása a művész születésének és halálának évfordulóira készített emlékérmékből is.
 
Budapest, Klebelsberg Kultúrkúria (Templom u. 2-10.)
Fejér István, Elindultam szép hazámba 2011. március 23 - 2011. április 10.
A Kúriában nyíló fotókiállításon Erdély és a csíksomlyói búcsú pillanatait ragadta meg Fejér István. Mindenegyes  beállításaival az élet olyan szűk szeletét kívánta megragadni, hogy egy kép csupán egy gondolatot fejezzen ki, ám azt teljesen világosan, jól érhetően.
 
Kaposvár, Rippl-Rónai József Múzeum (Fõ u. 10.) 
Kertész Sándor gyűjteményes kiállítása – 2011. március 23.- 2011. május 5.
Az életét falusi tanítóként leélt művész életmű kiállítása a 70-es évekkel kezdődik. A bemutatott 83 festmény művészetének alakulásáról is képet ad. Zömében figurális alkotó, bár non-figurativ művei is vannak. Festményei kicsit groteszkek, humorosak, néha szürreálisak, szimbolikus elemekkel megtűzdeltek. Egyéni képvilágára jellemző, vissza-visszatérő figura egy kis puttó formájú szőke gyermek, aki szárnyakat fabrikál magának, hogy elrepüljön a számára szűkké vált, falusi világból, melyet múlófélben levőnek érez. A folyamat azonban számára természetes, szükségszerű átalakulás, melytől nosztalgia nélkül válik meg.
 
Sepsiszentgyörgy, Székely Nemzeti Múzeum - Gyárfás Jenő Képtár (Szabadság tér 2)
Ludium (Játékosság) - Vinczeffy László egyéni tárlata – 2011. március 23. - 2011. április 17.
Vinczeffy László Munkácsy-díjas festőművész, grafikus, restaurátor eredetileg rajztanári szakon végzett, és hosszú ideig tanitott is. 1979–1983 között azonban elvégezte a bukaresti Nemzeti Művészeti Múzeum képrestaurátori szakát, és a Székely Nemzeti Múzeumban helyezkedett el. Ettől kezdve párhuzamosan restaurált és festett saját kedvére. Számos kiváló erdélyi festő képét restaurálta. Saját festményein, grafikáin, szobrain, installációin egy álomszerű, absztraktizált szürreális világot tár elénk, erőteljes vonalvezetéssel, egyéni formavilággal. Munkásságáért 2006-ban a Pro Cultura Hungarica-díjjal, 2008-ban Munkácsy-díjjal, 2009- ben pedig Magyar Művészetért-díjjal tüntették ki.
 
Sepsiszentgyörgy, Székely Nemzeti Múzeum (Szabadság tér 2)
Diószeghy László-emlékkiállítás – 2011. március 10 - 2011. május 15.
Diószeghy László (1877-1942) 2085 fajhoz tartozó 23 194 példányt magában foglaló lepkegyűjteményét mutatja be a tárlat, melyet 1931-ben szülővárosa múzeumának adományozott. Közleményeit magyarul, románul és németül publikálta. Kutatásai során új fajokat és állatföldrajzi szempontból jelentős ritkaságokat talált 60 erdélyi és 14 további lelőhelyen. A gyűjteményt 1963-1987-ig Kovács Sándor, a múzeum volt munkatársa, és Căpuşe Iosif bukaresti lepkész dolgozta fel és katalogizálta. Gyűjteménye kb. 15ezer további darabja a világ különböző múzeumaiba került. A lepkészet tudománya mellett azonban művész is volt, aki elsősorban tájképeket és templombelsőket festett meg.  
 
Budapest, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Galériája (Reviczky utca 1./ Szabó Ervin tér 1.) 
Olvasók. Hajtmanszki Zoltán kiállítása – 2011. április 2. - 2011. április 29.
Az 1992 óta folyamatosan készített 340 felvétel - André Kertész On Readig című, az olvasásról szóló képeinek inspirációit is szem előtt tartva - a globális írásbeliség kérdéseit veti fel. A tudás hierarchiáját kutató dokumenum-fotográfus a felhalmozott ismeret helyes felhasználásra kérdez rá, a "tudás hatalom" fogalmát járja képeivel körül. A tárlat anyaga kinagyított képek számítógépes slide-show formájában tekinthető meg.
 
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum (Múzeum krt. 14-16.)
Az európai szecesszió nagymesterei – 2011. március 23 - 2011. május 3.
A Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén elhelyezett 1,5x1,5 méteres tablók az európai szecesszió három nagymesterének 15-15 épületét mutatják be (Antoni Gaudi (1852-1926), Lechner Ödön (1845-1914), Victor Horta (1861-1947)) Magyarország soros EU-elnöksége alkalmából. A tárlat Barcelonából érkezett, és Brüsszelben folytatja útját. Mindhárom építész a szecesszió stílusát követte, de jellegzetesen egyénit alkotott. A meseterek egyéniségének és munkásságának megismerésén túl a három város felfedezésére is módot adnak a kinagyított felvételek, hiszen . az alkotók életrajza mellett a városok térképét és a fotókon látható épületek helyét is bemutatja a tárlat. A néző ugyanakkor a városok egymással párhuzamos, egyidejű fejlődéséről is tájékozódhat.
 
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum (Múzeum krt. 14-16.) 
XXIX. Magyar Sajtófotó Kiállítás 2011. március 25. - 2011. május 8.
A többszáz fotót bemutató, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által kezdeményezett tárlaton a tavalyi év nevezetes eseményei, szürke hétköznapja, a körülöttünk élő természet csodái, az emberi élet békés, örömteli, humoros, tragikus és drámai pillanatai váltakoznak egymással. Láthatók a tavaszi árvíz és vörösiszap-katasztrófa megrázó és elgondolkoztató felvételei, úszó-Európa-bajnokság férfi műugrói, választási kampánykörút, egy lebontásra ítélt belvárosi társasházba önkéntesen beköltözött punkok, a magyar kortárs művészek és alkotásaik képei, a mohácsi busójárás
 
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum (Múzeum krt. 14-16.)
Magyar fotósok a világ élvonalában 2011. március 25. - 2011. május 8.
Az 1955-ben indított World Press Photo pályázaton (a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotóversenye) 1955 óta díjnyertes magyar fotográfusok munkáiból látható itt válogatás: Benkő Imre, Dezső Tamás, Gárdi Balázs, Farkas József, Fejes László, Friedmann Endre, Komlós Tibor, Korniss Péter, Lakatos Péter Zoltán, Pólya Zoltán, Révész Tamás, Soós Lajos, Szentpéteri L. József, Szigetváry Zsolt, Szlukovényi Tamás, Török László, Vadas Ernő, Wéber Lajos.
 
Szombathelyi Képtár (Rákóczi Ferenc u. 12.)
Pető Tamás festőművész kiállítása 2011. március 25. - 2011. április 30.
Pető Tamás az emberi és spirituális mélységek ábrázolására törekvő fiatal festő, aki szívesen fogadja magába az új ismereteket. Mint mestere, Bertalan Tivadar fogalmazott, sajátosan egyéni stílusa azonban már érezhetően formálódik. Bár építészmérnökként indult, képeire az emberábrázolás a jellemző. Mint a művész mondta, képei „korunk csontvázát próbálják elénk tárni. A kőbe merevedett lelkek világa a mi hétköznapi életünk és az egyén magányosságának tükre.”
 
Szombathelyi Képtár (Rákóczi Ferenc u. 12.)
Szipál Martin és tanítványai – 2011. március  25. - 2011. április 30.
Szipál Martin (1924. Debrecen) a legnagyobb hollywoodi sztárok fényképésze volt az 1956-1990-es évekig (pl. Leslie Nielsen, Margaux Heminway, Priscilla Presley, John Wayne, ZsaZsa Gabor, John Huston, Timothy Hutton, Olivia Hussey), az amerikai ki kicsoda a fotográfia világában című kiadványban, az első 10 portréfényképész között található. Képein a fények és árnyékok különleges világa ragadja meg a nézőt. Alapos és mesteri tudását hazaköltözése óta mesterkurzusokon adja át tanítványainak, akiknek a felvételeivel közös tárlaton mutatkozik most itthon is be.
 
Dunaszerdahely, Kortárs Magyar Galéria - Vermes-villa (Szabó Gyula u. 304/2, Szlovákia)
Fény. Háger Ritta textilművész és Bohus Zoltán üvegművész közös kiállítása – 2011. március  25. - 2011. április 21.
A szobrász és üvegtervező Bohus Zoltán (1941, Endrőd) üvegművészeti alkotásaival számos díjat nyert itthon és külföldön egyaránt. A 70-es évek legjellegzetesebb kifejezésmódjának, az újkonstruktivista-minimal szobrászatnak jeles képviselője. Kezdetben főként acéllal dolgozott, amit a 80-as évek elejétől fokozatosan a hidegen megmunkált, ragasztott, csiszolt síküveg váltott fel. Művészi képzeletét leginkább áttetszősége, átlátszósága, és a fény alakította terek foglalkoztatták. Háger Ritta (1931, Budapest) textiltervező az Operaház kosztümfestőjeként kezdte meg pályáját, majd 1964-től kezdett önállóan dolgozni. Jellemzi a spirituális, szakrális tartalmakhoz való vonzódás, az ünnepélyes, drámai fogalmazásmód, a barnás, rozsdabarna tónusok. Szívesen váltogatja az alkalmazott technikákat, és faliszőnyegei néha szobrászati jelleget öltenek.
 
Budapest, Magyar Fotográfusok Háza (Mai Manó Ház, Nagymező u. 20.) 
Közös nevező: INDIA. Keleti Éva, Benkő Imre, Olasz Tamás, és Szamódy Zsolt fotográfiái 2011. március  24. - 2011. május 15.
Keleti Éva a Magyar Fotó, majd MTI fotóriportereként kereste kenyerét, és több magazinnak is dolgozott. 1976-ban sajtófotót tanított Indiában a Press Institute felkérésére, később a Magyar és a Nemzetközi Újságíró Iskolában. Témái jellemzően a színházhoz, tánchoz kapcsolódtak. Benkő Imre ugyancsak több hazai és külföldi díjat nyert felvételeivel, és az MTI fotóriportere volt, ahol a 70-es években az oktatás, a kulturális élet eseményeinek fényképezése volt a szakterülete. Ttöbb képből készült riportjaiban az események bemutatása gyakran szociográfiai felfedezésekkel is szolgált. 1996-ban jelent meg az Acélváros Ózd, 1987-1995 című fotóesszéje. Szamódi Zsolt válogatott vívó, majd edzőként indult, és 1990-től fotózik hivatásszerűen. Kezdetben a madárfotográfia, majd a sport és a természet, végül a tárgy- és épületfotózást választotta területének.
 
Százhalombatta, Régészeti Park /„Matrica” Múzeum (Poroszlai Ildikó u 1)
 „Együtt a múlt nyomában. Évezredek találkozása” – 2011. április 1 -  szeptember vége
Ismét látogatható Magyarország első őskori szabadtéri múzeuma, mely gazdag programokkal várja mindazokat, akiket érdekel a korabeli élet, annak körülményei, építészete és tárgyi világa. Az egyik feltárt 2700 éves tölgyfából épített folyosós halomsír sírkamráját eredeti helyén bejárva, és többnyelvű film segítségével lehet megismerni a korabeli temetkezési szertartással együtt. A programok között megtalálható az őskori mesterségek kipróbálása és receptkóstolók is.
 
Szeged, Kass Galéria (Vár u. 7.) 
Kass János – 2011. március 29-től (állandó)
Újjárendezték Kass János (Szeged, 1927. december 26. – Budapest, 2010. március 29.) grafikusművész alkotásait a szegedi Kass Galéria állandó kiállításában a mester halálának első évfordulóján. A tárlat a művész illusztrációs és grafikai munkásságának keresztmetszetét mutatja be. Kezdve a gyerekkönyv illusztrációktól, néhány unikumnak számító eredeti, szabadkézi rajzon át a legjelentősebb művekig. Látható egy kisebb válogatás plasztikai munkásságából és a híres Fej sorozatból is. A hagyományok tisztelete mellett alkotó elméjét a modern vivmányok sis foglalkoztaták, igy 1980-ban Londonban John Halassal elkészítette a világ első komputer animációját, a Dilemma című rövidfilmet.
 
Mohács, Kossuth Filmszínház Galéria (Deák tér 3.) 
Vanyúr István szobrászművész kiállítása – 2011. április 1. - 2011. április 27.
Vanyúr István (1961, Siklóson) ötvös, majd szobrászati tanulmányokat folytatott. Rendszeresen állít ki bronz, kő és fa kisplasztikákat valamint grafikákat hazai és külföldi egyéni és csoportos tárlatokon, és több köztéri szobra van. A korábbi tűkkel és szögekkel konstruált szobroktól eltérően az utóbbi években a zárt, organikus formákat kedveli, mint a magok, csírák, és ezekhez kapcsolódnak az emberi momentumok. Reális és szürreális alakzatok együttesében alkot.  
 
Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum (Károlyi Mihály u. 16.) 
Képzőművészek Gyurkovics emlékére. 80 éves lenne Gyurkovics Tibor – 2011. március 30 - 2011. május 20.
Az író alakja előtt szobrászok, festők és grafikusok tisztelegnek műveikkel. Minden alkotás mellett egy Gyurkovics-idézet olvasható, amelyet a művészek választottak ki, s amely számukra leginkább megidézi az író alakját. A kiállítók között olyan neves képzőművészek szerepelnek, mint Melocco Miklós, Kő Pál, Szabó Tamás, Kárpáti Tamás, Földi Péter, Sulyok Gabriella, Orosz István, Gross Arnold.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Magyei Könyvtár (Dóm tér 1-4. )
„Szeged jótevője” – 2011. április 1- 2011. május 18
200 éve, április 1-én született Somogyi Károly esztergomi kanonok, aki könyvei odaajándékozásával lehetővé tette az 1878-as nagy árvíz után a szegedi könyvtár létrehozását. Ezért nevezte el a korabeli sajtó „Szeged Széchényi Ferencének”, és a tárlat címéül választott „Szeged jótevőjének”. Műveinek, kéziratainak, a könyvtáralapítás dokumentumainak, valamint az alapítványi gyűjtemény könyvritkaságainak bemutatásával tiszteleg az alapító nevét viselő Somogyi-könyvtár.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Magyei Könyvtár (Dóm tér 1-4. )
A kárba veszett szépség drámája – 2011. március 28 - 2011. április 18.
A Csehov Három nővér című színművének szegedi bemutatójához kapcsolódó kamara-kiállításon a dráma megírásának (1900) körülményeit, és 1922-ben a budapesti Vígszínházban rendezett magyar ősbemutatóját eleveníti fel a tárlat.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Magyei Könyvtár (Dóm tér 1-4. )
Szeged panorámaképeken. Illés Tibor fotókiállítása – 2011. április 1- 2011 május 31.
A szegedma.hu internetes portál fotós-újságírójának „rejtett”, eddig a nyilvánosság előtt nem látható képeiből mutat be a tárlat egy csokrot. Három nagy kép különleges technikával készült: több, egyes esetekben akár negyven képből összeállított alkotás. Ezzel a panorámaképpel a legapróbb részletek is megfigyelhetők, mégis harmonikus egységet alkotnak.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Magyei Könyvtár (Dóm tér 1-4. )
Munkácstól Rodostóig – 2011. március 28 - 2011. április 8
1676. március 25-én született II. Rákóczi Ferenc, az  1703-ban kirobbant szabadságharc névadó vezetője. A kuruc fejedelem élete, küzdelmei kamara-kiállítás formájában tanulmányozható.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Magyei Könyvtár (Dóm tér 1-4. )
Spiró György görbe tükre 2011 április 4 - 2011 április 9.
Április 4-én lesz 65 éves Spiró György, a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja. Különleges népszerűségét többek között annak is köszönheti, hogy görbe tükröt állít, korának kényes témáit gyakran szatirikus formában jelenítve meg műveiben. Az író életművét bemutató tárlaton elsősorban művei és az azokkal kapcsolatban megjelent értékelések láthatók.
 
Szeged, Fekete Ház (Somogyi u. 13.)  
Az Ohridi Szent Naum magyarországi kultusza
A magyar hagyományokra is támaszkodó bizánci keresztény szent ikonjait bemutató tárlaton régi és új művek egyaránt megtalálhatók. (Ismertetést ld. január 24. Tárlatról tárlatra adása) Közöttük kettő kortárs alkotás (Morelli Edit: Naum a sugárzó, Pankovits Aranka: Szent Naum) tiszteletdíjával kívánják a kultuszról készülő könyv kiadását lehetővé tenni.
 
Szolnok, Damjanich János Múzeum (Magyar Királyi Szálloda, Kossuth tér 4)
...Hazánknak szabadsága helyre állíttassék... – 2011. március 31. - 2011. június 16.
A és A szatmári béke megkötése meghatározó eseménye a magyar történelemnek, hiszen lezárta a Rákóczi szabadságharc hosszú küzdelmét, és aláírták az európai fejlődéshez történő csatlakozásunkat lehetővé tevő megegyezést. A tárlat ennek az időszaknak kül- és belpolitikai eseményeit, diplomáciai manővereit mutatja be fegyverek, pénzek, képzőművészeti alkotások, könyvek és kéziratok segítségével, melyek a Máday-gyűjteményből, a Déri Múzeum, a Dobó István Vármúzeum, a Hadtörténeti Múzeum, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár, a Jósa András Múzeum, a szolnoki Magyar Éremgyűjtők Egyesülete, az Öntödei Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből származnak.
 
Budapest, Magyar Műhely Galéria (MMG, 1072 Akácfa u. 20)
Ekszpanzió XXIII. ArcMaszk – 2011. április 6 - 2011. április 29.
Az arc lenyomata a személy felismerhetőségét az örökkévalóságba emeli, mint például Ady Endre, Babits Mihály, Pilinszky János, Szabó Lőrinc, Németh László Szentkuthy Miklós, vagy Liszt Ferenc és Ludwig van Beethoven, Friedrich Nietzsche és Georg Wilhelm Friedrich Hegel halotti maszkja. Az álarc ezzel szemben az arc elé helyezett, azt eltakaró, felismerhetetlenségét, alakoskodását szolgáló tárgy. A két fogalom összemosódását vizsgálták az összművészet nyelvén az Ekszpanzió XXII. Alkotói.
 
Néhány hir és előzetes:
Budapest, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Tanulmánytára (1117 Prielle Kornélia utca 10.)
A MOVEO, ultrakönnyű, összehajtható elektromos robogó bemutatása – 2011. március 31.
A magyar Antro Csoport környezet- és felhasználóbarát összecsukható robogója első alkalommal állt a nyilvánosság elé, immár sorozatgyártásra kész termékként. Három évvel ezelőtt indították útjára a SOLO hibrid koncepció autójukat, melyet 2010-ben a Time magazin a „legjobb 50 Innováció” közé választott.
Bor és Tudomány. Egész napos múzeumi szombat – április 2.
A Magyar Kémikusok Egyesületével közösen szervezett programon a bor zamatának a nyomába erednek e résztvevők a látványos kísérletek mellett borkóstolással.
 
Budapest, MMKM Öntödei Múzeuma (Bem József u. 20.) 
Vas-és acélöntészetünk története – állandó kiállítás
területén rendhagyó előadás lesz, melynek cime: Sarastro volt-e Born Ignác? (2011. április 19, 15 óra), melyből kiderül, hogy Mozart tényleg a szabadkőműves selmecbányai professzor tudós alakját formázta-e meg a Varázsfuvolában.  
 
Püspökladány, Karacs Ferenc Múzeum (Kossuth Lajos utca 28.)
Repüléstörténeti kiállitás Fischamendből (1909-1945)  – 2011. április 9 - 2011. június 26.
Püspökladány testvérvárosa, a Bécs melletti Fischamend. A település életének meghatározó tényezője a repülés a tőszomszédságukban lévő schwethati repülőtér miatt. Ezért is tartják fontosnak a kapcsolatépítésben a repülés történetének a bemutatását, melyet az osztrák Helytörténeti Múzeummal közösen rendeznek.
 
II. Bemutatjuk
 
„Isten veletek, ti boldog Vendelinek”, avagy az óbudai vendéglátás aranykora – 2011 március 25 - 2011. október 31.
A Krúdy Gyula egyik írása címéből kölcsönvett kiállítási cím korának kisvendéglői hangulatát idézi. A tárlat valóban az 1880-as évektől a II. Világháborúig terjedő Óbuda kiskocsmáinak, vendéglőinek borkiméréseinek leánderes, szőlőlugasos világát kívánja megidézni, de leginkább az 1920-1930-as éveire összpontosítva. A mezővárosból ipari külvárossá váló város lakossága gyakran töltötte idejét ezeken a helyeken, melyek száma ekkoriban a 800-at is elérte. De gyakran járt ide a pesti művészvilág is, hogy kis sramlizenét hallgatva, kockás abroszos asztalnál élvezze a gasztronómia áldásait és folytasson eszmecserét. Törzshelyeiknek a Bródy kávéház (ma Sipos étterem) és a Központi kávéház számított. Ez utóbbi Krúdy Gyula lakásával szemben helyezkedett el. Az író személyes kötődése az óbudai aranykorhoz különös fűszer a tárlaton: sok személyes tárgya el lett rejtve a bemutatott emlékek között – érdemes felfedezni kisbicskáját, söröspoharát, levesestálát, cukorfogóját és további tárgyait. A mintegy 30 négyzetméteres térben jól érzékelhető a korabeli kisvendéglők hajdani beosztása is, ahol a vendégek szeme láttára készültek el az ételek, a legkülönbözőbb itt megtelepedett nemzetiségek igényeit egymással párhuzamosan kiszolgálva. Az akkoriban is többnyire önálló légtérben kialakított társalgóban pedig lehetőség nyílik az asztaltársaságok által gyakran játszott kártyajátékok kipróbálására. Viszonylag kevés a felirat, a tájékozódás azonban így is egyértelmű.
Óbuda aranykora az 1948-1952 között bekövetkezett államosítással ért véget, amikor ezeknek a mai kifejezéssel vendég-látóipari egységeknek a tulajdonosait nemcsak munkájuktól fosztották meg, hanem földönfutókká is lettek. A rendszerváltás után azonban többeknek sikerült a régi családi hagyományokat újraindítani.
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest,  Óbudai Múzeum és Könyvtár (Fő tér 1.)
Az utóbbi két év alatt megújult Óbudai Múzeum idei programtervét lényegében erre a kiállításra építette. A kiállítás nyitvatartási ideje alatt az óbudai vendéglátáshoz, gasztronómiához kapcsolódó múzeumi programokkal, családi nappal, bográcsos főzőversennyel, macskaköves estékkel, és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várja a látogatókat. Belső-Óbudán pedig két órás kocsma-sétákat tartanak. Az első az április 30-i főzőverseny után indul. Egyedülálló módon, egy igen sikeresnek bizonyult gasztroblog is kapcsolódik az időszaki kiállításhoz, mely már a nyitás előtt 3 héttel látogathatóvá vált. A régi óbudai vendéglátás hagyományait pedig kis szakácskönyvvel is fel kívánják eleveníteni, melynek receptjeit színes illusztrációk teszik szemléletessé. Ezeket a kiállítás kurátora készítette el, aki korábban maga is dolgozott szakácsként. A tavalyi év során a Múzeumnak sikerült két pályázaton múzeumpedagógiai támogatást nyerni, így az általános és középiskolai múzeumpedagógiai órákat ingyenesen tudják folytatni, akár az állandó kiállítás egészéhez, akár annak valamelyik egységéhez kapcsolódik. Valamennyi interaktív tárlatvezetéssel és kézműves foglalkozással történik. 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre, itt meghallgathatod!
 
 Zenei betétek:
Jöjjön ki Óbudára, Bilicsi Tivadar előadásában
Kovács Norbi, Falu végén füstös kocsma
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs:
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.