ICOM / Magyar Nemzeti Bizottság

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2011, Február 7

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2011 február 7.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek

II. Bemutatjuk /Magyar ICOM Bizottság

A műsor vendégei:
Szolecki Emese / Hadtörténeti Múzeum
Galambos Henrietta / Szépművészeti Múzeum

 

 
I. Kaleidoszkóp
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár (Attila út 93) 
Képzelet és valóság. M. Kass Judit – 2011. február 2 - 2011. február 28.
M. Kass Judit festőművész, rajztanár a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végzett 1946-ban. Mesterei voltak: Rudnay Gyula, Bernáth Aurél és a grafikus Varga Nándor. Saját képi világa megtalálásában mégis Fischer Ernő volt leginkább segítségére. Festészetére jellemző, hogy képein sokszor a valóságnál is többet szeretne nyújtani. Munkáin az átélt, látott vagy elképzelt tájak, érzések jelennek meg. Számos kiállításon bizonyították képei nagymértékű fogékonyságát a színekre, és harmóniára. Egyéni, különleges technikákat alkalmazva keresi művészi kifejezésmódját.  Alkotásai javarészét papíron olajfestékkel készíti, de gyakran használ monotípiás megoldásokat, vagy vegyes technikákat.
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár (Attila út 93) 
Laukó Pál kiállítása – 2011. február 4. - 2011. február 28.
Az 1967 óta festő Laukó Pál számos kortárs művész műhelyében megfordult, így a 70-es években rendszeres látogatója volt Hincz Gyula festőművész műtermének, nyaranta a Zebegényben szervezett festőtáborokon vett részt, és most is különböző szakkörökön képezi magát. Főleg akvarellel és olajjal dolgozik, de textilfestéssel is foglalkozik .Kedvelt színei a narancs, vörös és zöld. a festők közül pedig Georges Braqueot, Umberto Boccionit és Giorgo de Chiricot érzi magához a legközelebb.
 
Budapest, Vasarely Múzeum (Szentlélek tér 6.)
Transzparencia - Átlátás – 2011. január 26. - 2011. május 1.
Az átlátszóság optikai köz-hely, mindenütt jelen van. Egy anyag vagy tárgy akkor igazán transzparens, ha csak tapintással érzékeljük, beleütközünk, minthogy a látható világ és közénk áll. A legtökéletesebb, aktív transzparenciát a szem képviseli. A kiállítás olyan műveket gyűjt egybe, amelyek az átlátszóság, az átlátás különböző mértékét és jelenségeit hordozóként, jelként és jelenségek elidézőjeként fogják fel. Az összeállítás eredménye egyfajta „Wunderkammer”, csodák kamrája, amely példáit a 20. század nagy avantgárdjából és a naprakész kortárs művészet több műfajából, ismert és egészen fiatal művészek munkáiból meríti.
 
Szentendre, Kovács Margit Kerámiagyűjtemény (Ferenczy Múzeum, Vastagh Gy. u. 1.) 
Kovács Margit (1902–1977) – állandó kiállítás
1972-ben a kerámiaművésznő a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának ajándékozta életműve nagy részét, és a következő évben megnyílt az erre a célra vásárolt és átalakított múzeuma. Az épület a 18. században sóház volt (az árusítási jogért az idegen kereskedők sóban itt fizették a vámot), később plébánia, majd kereskedőház, végül a Vastagh család lakóháza lett. Az újonnan megnyílt tárlat a földszintén továbbra is a gyűjteményben őrzött kerámiákat mutatja be, a tudományos áttekintést is megkönnyítendő kronológiai rendben. A művésznő valamennyi korszakából található alkotások jobb megértését digitális információs pultok és TV képernyős vetítések segítik elő. Ezek a kultúrtörténeti hátteret is bemutatják. Az emeleti galéria enteriőrjével és fotódokumentációja révén Kovács Margit otthonának és műtermének állít emléket. A kibővitett anyag bemutatásához az újonnan épült szárny is hozzájárul. A régi, műemléki jellegű-, valamint az 1979-ben átadott újabb épületrészek renoválása József Ybl-díjas építész tervei alapján történt.
 
HÍR:  2011. február 1-től 28-ig - a szentendrei Kovács Margit Múzeum és a Szentendrei Képtár kivételével – a Pest megyei múzeumi szervezet valamennyi intézménye (Aszód, Cegléd, Nagykőrös, Ráckeve, Szob, Tápiószele, Vác, Verőce, Zebegény, Szentendre többi múzeuma) takarékossági okokból ZÁRVA tart!
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4)
Farsangi jelmezek. Ötletek könyvekből és folyóiratokból – 2011. február 1 - 2011. február 28.
Az elsősorban gyermekek részére elkészíthető jelmezek és kiadványok bemutatója.
„In memoriam Bessenyei György” – 2011. február 3 - 2011. március 2.
A Somogyi-könyvtár köteteiből válogatott kiállításon a literátus testőrkapitány művei és élete elevenedik meg. Tanulmányaiban, röpirataiban elsőként hirdette a megújhodás szükségességét, és megteremtette a 18. század utolsó harmadában kibontakozó magyar irodalom alapjait.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4)  fiókkönyvtárai – 2011. február 1 - 2011. február 28:  
Csillag téri: „Édes anyanyelvünk” - irodalmi kiállítás a Nemzetközi Anyanyelvi Nap (február 21.) alkalmából
Dorozsmai: A 2010 júniusában rendezett Fekete István vetélkedőre érkezett illusztrációk kiállítása
Francia utcai: Rózsák között élünk - fotókiállítás a Szegedi Amatőr Alkotók Fotóklubjának munkáiból.
Odesszai : Múltidéző képeslapok kiállítása
Rókusi: Farsangi szokások, téltemetés címmel könyvajánlót és kiállítást
Szőregi: Kálmány Lajos néprajzkutató és katolikus lelkész élete, munkái
Tarjáni: Összeállítás a Szegedi Horvát Kisebbségi Önkormányzat Adria virágai című anyagából.
 
Kecskemét, Kecskeméti Képtár – Cifrapalota (Rákóczi út 1) 
Bolgár művészek Magyarországon 2011. január 28. - 2011. február 27.
A 19. és 20. századi hazai bolgárok jellemzően kertészek voltak, és magas színvonalú munkájukkal közismertek lettek. A ma hazánkban élő bolgár eredetű emberek között sok a művész is, akik így mindkét nép képzőművészetét gyarapítják. Teljes mértékben beilleszkedtek a magyar művészek világába és szerte az országban folyamatosan láthatók önálló és közös kiállításaik. Jelen tárlaton együttesen mutatják be az utóbbi 20 évben végbement fejlődésüket. Kiállító művészek: Bozukova Zsenja, Encsev Nacsev Nándor, Doncsev Antoni, Gendova Miroljuba, Kneisz Eszter, Kozsuharov Ognjan, Orosz Klaudia, Ruszev Roszen, Szárencsev Károly, Ullmann Katalin, Vladimirova Milena.
 
Kecskemét, Magyar Fotográfiai Múzeum (Katona József tér 12.) 
Képek a magyar fotográfia XX. századi történetéből  – 2011. január 28. - 2011. február 18.
A vándorkiállitáson a múlt század fotóiból olyan válogatás látható, mely egyfajta öszképet kiván nyújtani hazai fotózásunk történetéről, a fénykép időben és térben betöltött szerepéről. „A fényképezõ alany magányossága térben és idõben egyaránt összefügg a tárgy magányosságával és jellegzetes csendjével.” (Jean Baudrillard: A fényképezésről)
 
Kecskemét, Magyar Fotográfiai Múzeum (Katona József tér 12.) 
Langer Klára és Sándor Zsuzsa retrospektív kiállítása 2011. január 28. - 2011. március 20.
Langer Klára (1912-1973) és Sándor Zsuzsa (1923-1969) fényképeinke összegző tárlat a fényképezés korai időszakába vezeti vissza a látogatót, bemutatva mindazt, amit akkoriban női szemmel érdekesnek tartottak.
 
Esztergom, Duna Múzeum (Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum, Kölcsey utca 2.)
GŐZERŐ 2011. február 2. - 2011. április 24.
Duna Múzeum és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a "Felemelő század" rendezvénysorozat alkalmából rendezi,
 
Budapest, Országos Széchényi Könyvtár (Budavári Palota "F" épület.) 
Terv és Mű. Vaszary János iparművészeti alkotásai – 2011. január 21. - 2011. március 10.
2009 őszén két darab Vaszary János által készített és eddig ismeretlen gobelinterv bukkant fel az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtárának gyűjteményében. Katona Anikó művészettörténész, az OSZK munkatársa a két rosszállapotú pasztellkréta-rajzban a Vaszary által tervezett és az Iparművészeti Múzeumban őrzött nagyméretű gobelin, a Vásár és a Jegyespár eredeti terveit ismerte fel. A festő Vaszary mindössze néhány évig foglalkozott kárpitok tervezésével, ezért az elkészült darabok jól ismertek és a magyar iparművészet történetének fontos alkotásai. 1905-ben Radisics Jenő, az Iparművészeti Múzeum akkori igazgatója a velencei nemzetközi kiállítás magyar terme számára rendelte meg őket, és a gobelinek Kovalszky Sarolta kivitelezésében a velencei kiállításon egy ajtó két oldalán függtek. Minthogy azonban a szövés a mű mindkét oldalán egyforma, évtizedeken keresztül fordítva állították ki, mint a most előkerült terv és fényképek mutatják. A tervezőművész Vaszary számára a szőnyegek szövési technikája szükségessé tette nagy, színes foltok és határozott, de dekoratívan ívelő kontúrok használatát is. A tárlaton bemutatásra kerülő Vaszary plakátokat és azok terveit hasonló formavilág jellemzi. Az alkotó ezzel az iparművészeti műfajjal is csupán néhány évig foglalkozott, mégis annak hazai fejlődését meghatározó műveket alkotott. A dekoratív, síkszerű és szecessziós formák mellett Vaszary tervezői sajátossága a visszafogott, harmonikus színvilág is. Az alkalmazott művészként is sokoldalú Vaszary János legszebb könyvillusztrációi - a tárlat részeként - ezt a képet egészítik ki.
 
Budapest, Klebelsberg Kultúrkúria (Templom u. 2-10.) 
Téli tárlat, a Budai Képzőművészeti Egyesület kiállítása – 2011. február 7. - 2011. február 27. 
Mosolytár – Sajdik Ferenc grafikusművész alkotásai – 2011. február 3. - 2011. február 20.
A kiállításon a különböző illusztrációk mellett Sajdik Ferenc festményei valamint karikatúrái láthatók. „Amit Sajdik tud, azt nagyon kevesen tudják, Magyarországon egy-kettő, talán a világon is egy-kettő, ugyanis ő párhuzamosan újraéli a történetet:” Csukás István.
 
Zalaegerszeg, Göcseji Múzeum (Batthyány u. 2.)
60 + 30 = … 100? - Horváth László és Ludvig Dániel kiállítása - 2011. február 4. – 2011. február 27.
A címben szereplő, eredményét tekintve értelmetlennek tűnő matematikai feladvány arra utal, hogy az életkorát tekintve idén jubiláló, más szempontból esetlegesen egymás mellé rendelt két alkotó közös tárlata kerek egységet képez. Bár világértelmezésük eltér, megközelítési módjuk hasonló: mindketten szűkszavú, letisztult formákra épülő metaforákban gondolkoznak, amelyekkel filozofikus vagy pszichologizáló kérdéseket vetnek fel. Horváth László alapvetően szobrász, Ludvig Dániel festő, ábrázolási módjukban azonban mindketten a másik művészeti területére merészkednek.
 
Győr, Xantus János Múzeum (Széchenyi tér 5.)   
Dinasztiák születése: a Nádasdyak, Pálffyak és Esterházyak – 2011. január 22. - 2011. február 27.
A 16. században felemelkedett Esterházy, Nádasdy és Pálffy család története a török hódoltságtól szenvedő, belharcoktól dúlt időszakban kezdődött, amikor e történelmi családok szinte a semmiből nőttek ki. Nem csupán a hatalom és gazdagság birtokosai lettek, de a kultúra legfontosabb mecénásai is. Európai hírű tudósokat támogattak, nyomdákat alapítottak, és a korszak híres művészeit pártfogolták. A Magyar Kultúra Napán nyílt kiállítás így arra is felhívja a figyelmet, hogy a vagyonnal felelősség is jár.
 
Győr, Xantus János Múzeum (Széchenyi tér 5.)   
Iskolai könyvtárak kincsei – 2011. február 3 - 2011. március  4.
A kiállításon nyolc győri középiskola könyvtárának könyvritkaságaiból és iskolatörténeti tárgyi emlékeiből látható válogatás.
 
Budapest, Iparművészeti Múzeum, Budapest (Üllői út 33-37.) 
Két korszak határán. Perzsa művészet a Qádzsár-korban (1796-1925) – 2011. január 28 - szeptember 18.
A polgárosodó Perzsia művészetét bemutató tárlat a Qádzsár (1796-1925) dinasztia uralma alatt kialakult művészeteket mutatja be, azok alakulását, alkalmazkodását az új társadalmi, gazdasági helyzethez, a tömegtermeléshez. (bővebben ld. január 24. adásunk előzetesét.)
 
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum (Múzeum krt. 14-16.) 
A kassai aranykincs – 2011. február 1. - 2011. március 20.
A tárlat a 20. század egyik legszenzációsabb régészeti leletét mutatja be a páncélteremben, a teljes kassai aranykincset: a hires kétméteres reneszánsz aranyláncot, két, titokzatos állatalakokkal díszített rézedényt a 15-17. századból, és különböző korszakokból származó, majd háromezer érmét. Ezek legértékesebb darabja I. Ferdinánd 1541-ben vert aranyérme, mely ritkasága miatt egyedülálló. A kincset valószínűleg a Thököly-felkelés idején rejtették el Kassa belvárosában, a Szepesi Kamara épületének padlózatában. Csak 1935-ben fedezték fel egy építkezés során. A különleges leletet ma a Kelet-Szlovákiai Múzeumban őrzik.
 
Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum (Rákóczi Ferenc u. 2.) 
(CSAK) KÉPEK - Bujdos Tibor, Szécsi Zoltán és Á.Tóth József közös fotókiállítása – 2011. január 26.- 2011. február 26.
Három teljesen különböző stílusú egyéniség, a fotózást hivatásszerűen (is) végző kiállító egy térben, a Miskolci Galéria Kondor-termében.
 
Budapest, Fővárosi Képtár - Kiscelli Múzeum (Kiscelli u. 108.) 
Amnesia temporis / Időleges felejtés. Kovács Endre fotókiállítása – 2011. január 27. - 2011. március 6.
A kiállításon válogatás látható a fotóművész utóbbi években végzett munkájának a terméséből, és néhány erre a kiállításra készült különleges alkotásából. A látogató egy különleges világba érkezik. Több úton indulhat, és néha egészen közel kerül a megismerni vágyott objektumhoz, néha úgy érzi, hogy egyre távolodik. Mintha csak egy nagyon szép, hatalmas térben lebegne, felette magasság, alatta bizonytalan sötétség, messze és közel hívogató tárgyak, érdekes látványosságok.  
 
Budapest, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény (Ráday u. 18.) 
Zala Tibor Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész életmű kiállítása – 2011.február 7 - 2011. március 26.
Zala Tibor 1964-től 1980-ig a Török Pál utcai Képző-és Iparművészeti Szakközépiskola igazgatója volt, így nevéhez nem csak alkotások sora, hanem több művészgeneráció nevelése és elindítása is fűződik.
 
Budapest, Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Városliget, Vajdahunyadvár)
Egy csipetnyi Európa. A Taste of Europe – 2011. január 26. - 2011. augusztus 31.
Európa 9 különböző országának jellemző élelmiszerét egyszerre mutatják be a programban részt vevő 9 múzeumban. A burgonyát vagy kukoricát nagyobb mennyiségben fogyasztó szomszéd népekkel szemben a magyarok, mint búzatermesztő és búzakenyérrel élő nép élnek a köztudatban. Ezt a kérdést mutatja be részletesen a hazai tárlat. Bővebben ld. január 24. adás előzetesében.
 
Százhalombatta, „Matrica” Múzeum (Gesztenyés u. 1-3.)
„A 40 év a lakosság szolgálatában!”. 40 éves a Szákom Kft. – 2011. január 28 -2011. március 6.
A tárlat a fennállásának 40 éves évfordulóját ünneplő kommunális szolgáltató Szákom Kft. tevékenységét villantja fel a kezdetektől a mai napig. A kiállított dokumentumok és tárgyak jelentős részét a Szákom gyűjtötte össze, más része a munkatársak és volt munkatársak rejtett gyűjteményéből került elő. A pályázati gyermekmunkákon a város kabalájának, Gyapinak a „testvérét” látni, a „Szákom Szaki” kabalafigurát. Ez egy helyi diák tervei alapján készült el.
 
Előzetes
"Hervé 100" Dunanújvárosban
A Szépművészeti Múzeum és a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) hosszú távú együttműködési megállapodást kötött. A több területet érintő szakmai kooperáció elsősorban a dunaújvárosi intézményben zajló munkát segíti, és az együttműködés első állomásaként a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében szereplő műtárgyak - többek között a most látható Lucien Hervé műveit bemutató kiállítás (2010. október 27 – 2011. április 30.) anyagának dunaújvárosi vendégszereplésében állapodtak meg.
 
Budapest, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (Krisztina körút 57.)
Kiss Manyi 100 – 2011. február 16. - 2011. április 4.
A legendás művésznő idén lenne százéves. Őrá emlékezik ezzel a kiállítással a Kultea Színház termében az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet.
 
 
ICOM
Az ICOM kb. 30ezer tagot tömörítő nemzetközi szakmai szervezet. Célja a világ természeti és kulturális örökségének a megőrzése, a látogatók számára hozzáférhetővé tétele, és ennek a kulturális örökségnek a fenntartása. Párizsban székel, az UNESCO palotában. Az elnök képviseli, aki mellett egy 16 tagú Végrehajtó Tanács működik, és számos bizottság. A nemzeti bizottságok száma 171, és 31 nemzetközi bizottsága van, mint a muzeológiai (ICOFOM), egyiptológiai (CIPEG), néprajzi jellegű (ICME), filmekkel, videókkal foglalkozó (AVICOM), az iparművészeti (ICDAD) és a várostörténeti múzeumok (DEMHIST) egyesülete, restaurátorok (ICOM-CC), adatarchiválással foglalkozó (CIDOC) vagy a most alakult gyűjtéssel/szerzeményezéssel (COMCOL) foglalkozó nemzetközi bizottság. A szakbizottságok évente összeülnek, az ICOM nagy kongresszusát 3 évente tartja. Legutóbb tavaly volt Sanghajban. Az ICOMnak van egy olyan szerepe is, hogy „red-listeket”, vagyis nemzetközileg is keresett műtárgyakból összeállított listákat bocsát ki, és van egy „kék-pajzs” névre hallgató szervezete, amelyik az ENSZ mintájára az okozott károk felmérésében és helyrehozásában segít - az egyiptomi események kapcsán a CIPEG is bekapcsolódott ebbe a munkába. Az ICOM napja május 18, a Nemzetközi Múzeumi Nap. Ezt Magyarországon teljesen egyedülállóan, országos szinten valósítjuk meg, a Múzeumok Majálisa formájában, hála a Nemzeti Múzeum kezdeményező készségének. Az ICOM rendezvényeken való részvételt tagjai számára pályázatokkal próbálja elősegíteni.
 
Az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága (MNB)
Célkitűzése, hogy összehangolja a magyar és nemzetközi múzeumi szervezetek tevékenységét. Alapvetően a nemzetközi életben felhalmozódott tudást szeretné hazahozni, az irányelveket lefordítani, a legjobb gyakorlatokat itthon is meghonosítani, és a nemzetközi bizottságokon keresztül aktívan közreműködni a nemzetközi ICOM működésében. Az MNB nekapcsolódik a hazai műhelymunkákba, szakmai rendezvényekbe, a normatíva és jogi rendszer alakításába, harmonizálásba. Az ICOM etikai kódexe alapján éppen a magyar múzeumok számára érvényes etikai kódexen dolgozik. Részt vesz az európai és a közép-európai regionális szervezet munkájában, tartja a kapcsolatot a többi nemzeti bizottsággal, és közös programokat szervez. Aktívak vagyunk jogszabálytervezetek véleményezése és előkészítése terén is. Az idei év ICOM témájának angol címét a leginkább „a tárgyak mesélnek, a tárgyak beszélnek hozzánk” formájában lehet lefordítani. A Magyar Nemzeti Bizottság erről a témáról és a fiatal szakemberek kérdéséről szervez most a Német Nemzeti Bizottsággal közös szakmai konferenciát. Anyagi kerete azonban – már csak azért is, mert társadalmi szervezet – meglehetősen szűkös.
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre, itt meghallgathatod!
 
Zenei betétek:
Ravel, Egy kiállítás képei (Shanghai Filharonikusok)
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs:
 
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.