Festett képek a városról / Budapesti Történeti Múzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2011, Január 10
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2011 január 10.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek

II. Bemutatjuk / Festett képek a városról, Budapesti Történeti Múzeum

A műsor vendége:  
Dr. Bodó Sándor, BTM főigazgatója
 
 
I. Kaleidoszkóp
 
Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Szent István tér 15.)
   Tóth József Füles. Legendás manekenek az 1970-80-as évek plakátnaptárain kiállítás 2010. december 30. - 2011. február 28.
Az 1970-80-as években a magyar kereskedelmi élet legnépszerűbb, évet záró és nyitó reklámhordozói a kártya és plakátnaptárak voltak. Minden magára valamit adó kül- és belkereskedelemmel foglalkozó vállalat egymásra licitálva többszázezres példányszámot meghaladó darabszámban készíttette, főleg a szép nőket ábrázoló kalendáriumait. Ennek az időszaknak - mondanivalójában ízlésesen szolid, fényképészetileg korszerű - darabjaiból állítottuk össze Tóth József Füles, a kor legendás manekenjeit ábrázoló kollekcióját.
 
Budapest, Senectus Idősek Otthona (1028. Patakhegyi út 83-85.) 
   MESTER ÉS TANÍTVÁNYA  2011. január 6. - 2011. február 6.
Tóthné Huszka Vali idős korában, alig 3 éve kezdett a festés iránt érdeklődni Magyar Ari festőművész irányítása alatt, főleg családja örömére. Témáit leginkább régi történetek, a hajdani paraszti életforma, a szőlészet-borászat, a pesthidegkúti tájak és régi utcák, csendéletek alkotják, bibliai témákkal, melyek megfestéséhez többnyire képekből és fényképekből merít ihletet. A mester szintén a helyi környezetről festett képeivel van jelen a tárlaton. A kiállítás azért is figyelemre méltó, mivel az idősek otthonának vezetője, dr. Morvai László felkérésére jött létre, aki ezzel is szeretne az ott lakóknak és látogatóiknak örömet szerezni. 
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4) 
   Pillanatképek Janikovszky Éva Szegedéről – 2011. január 10 - 2011. január 31.
A kamara-kiállításon az „Egy város - egy könyv” című olvasásnépszerűsítő játékhoz kapcsolódóan főleg az írónő szegedi aktualitású képei és rövid szövegei láthatók. Számos dokumentumot is bemutat a tárlat a könyvtár helyismereti állományának régi archív emlékei és fotói segítségével, mint például a nagyszülők könyvkereskedéséről készült fotó, Janikovszky Éva iskolai értesítő lapjainak másolata, és Szalmaláng c. könyvének szegedi helyszínei, melyhez a vetélkedő első fordulójának a kérdései is kapcsolódnak.  
   Csáth Géza rajzai – 2011. január 10 - 2011. január 31.
A kiállításon az orvos-író Földesen vezetett orvosi naplójába készített rajzaiból lehet válogatást látni, kiegészítve a könyvtár állományában található dokumentumokkal. A naplót a szabadkai Városi Könyvtár kézirattárában őrzik, és 1916 február elsejétől július nyolcadikáig vezette.  „Csak nézni kell ezeket a rajzokat…” címmel 2009-ben adták ki. A diagnózisok között színes rajzok tarkítják a lapokat, melyek néha stilizált növényornamentikák, máskor bonyolult, színpadi jelenetek harsány színekkel, hagyományos tájképek, sport élmények, szecessziós jellegű, kubista vagy éppen expresszionista jellegű fekete-fehér rajzok. Esetenként kalligrafikus betűkkel írt magyar, latin vagy francia szavak kapcsolódnak hozzájuk.     
   Anno 1911: hírek, képek, érdekességek – 2011. január 13 - 2011. február 23.
Mi történt száz éve az országban-világban, s persze Szegeden? A régi időkről mesél a Somogyi-könyvtár Anno 1911 című kiállítása. Korabeli újságok, illusztrációk teszik elképzelhetővé, hogyan festett a még „békebeli” kor, mi számított akkoriban szenzációnak, mi volt a divat, kikre figyelt oda a közvélemény. Ízelítőül: ebben az évben jutott el Amundsen a Déli-sarkra, ekkor járt Edison Budapesten. Javában készültek a szegedi dóm tervei, városképi jelentőségű épületeket emeltek. Régi fotók, színházi plakátok, báli meghívók, reklámok révén elevenedik meg száz éve élt elődeink hétköznapi élete.  
   Csillaghullás. 100 éve született Erdei Ferenc – 2010. december 2 - 2011. január 11.
A kiállítás Erdei életútját tekinti át művein keresztül, kortársakkal való kapcsolatát idézi fel, korabeli dokumentumok alapján. Erdei vallotta, hogy bár sokféle fronton harcolt, parasztpolitikusként kezdte, és úgy is végzi. A politikus, szociológus, a „népi írók” csoportjának tagja a szegedi egyetem jogtudományi karán tanult. Hallgatóként bekapcsolódott a falukutató mozgalomba. Tagja volt a Szegedi Fiatalok Művelődési Kollégiumának. 1937-ben jelent meg nagy feltűnést keltő műve, a Futóhomok.
 
Fiókkönyvtárak kiállításai: 2011 január 1 – január 31. 
Csillag téri fiókkönyvtár – Németh Istvánné Nagy Mária olajfestményei
Északvárosi fiókkönyvtár - Erkel Ferenc-emlékkiállítás
Francia utcai fiókkönyvtár - Adria virágai címmel összeállítás látható a Szegedi Horvát Kisebbségi Önkormányzat kiállítás-anyagából
Móra utcai fiókkönyvtár - A Napsugár Óvoda Őszi képek című gyermekrajz kiállítása
Odesszai fiókkönyvtár - Madonnák és virágok - válogatás Kocsubej Tamara festményeiből
Rókusi fiókkönyvtár - Csupa-csupa selyem... címmel Németh Istvánné Nagy Mária selyemképeiből, textíliáiból összeállított kiállítás
Szőregi fiókkönyvtár - Álmaim éjszakai hóesésben címmel az SZKTT KI Kossuth Lajos Iskola kézműves osztály kiállítása.
- Tárlat Kálmány Lajos életéről és munkásságáról
Tarjáni fiókkönyvtár - Kamara kiállítás a Szegedi Amatőr Alkotók Köre Fotóklubjának alkotásaiból Szeged Ősszel címmel.
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár (Attila u. 93.) 
   Luppej Ottó kiállítása 2011. január 7. - 2011. január 31.
A művész mintegy 70 képe a legkülönbözőbb jellegű képalkotó műfajok közül került ki, mint az olaj, grafika, patchwork, filcmozaik, krétarajz, homokkép, vagy akár szögekből összeállított mű. Az alkotó pályán alig négy éve elindult Luppej Ottó ez alatt az idő alatt számos tájképet, portrét, utcaképet készített, s mindezt harsány és egyedi színekkel. A korábban túráiról ismert alkotó változatos művei jól mutatják a kreatív tevékenység egy újabb, sokszínű megnyilvánulását.
 
Budapest, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye (Ötpacsirta u. 4.) 
   A csend ritmusa. Dombóvári Csaba fotókiállítása 2011. január 15. - 2011. február 25.
Az eredetileg történelem és angol szakon végzett, most jogászként dolgozó fotóművész első önálló fotókiállítása (2007 október) óta rendszeresen mutatja be képeit a legkülönbözőbb témákban. Felvételein éppúgy tükröződik a középkor hangulatvilága, mint a természet kincsei vagy a mai élet egy-egy mozzanata. Jelen kiállításán is több székesegyház, katedrális múltat idéző alakja tűnik fel fekete-fehér képeken, míg a fény játékát tükrözik a víztükör különböző napszakokban felvett színes képei. 
 
Budapest, Országos Idegennyelvű Könyvtár (Molnár u. 11.)  
   Made in Spain. Hajdú Mónika fotókiállítása 2011. január 5. - 2011. január 28.
Egy spanyolországi utazás sajátos látásmóddal "kikevert" képeiben az ottani világ legjellemzőbbnek vélt elemei tűnnek fel egy-egy művészien sikerült életképben, mint például a bikaviadalon árnyékként megjelenő bika. Tipikus kulináris szokások, a tenger adta lehetőségek, a vallás és világnézet még mindig meghatározó szerepe, a Fiesták szenvedélye, az etnikumok, kultúrák és tradíciók korok és társadalmak által csiszolt szabályainak alakulása – mindezek egy-egy mozzanata került lencsevégre a kiállítás képein.  
 
Budaörs, Jókai Mór Művelődési Központ, Jókai Galéria (2040 Szabadság út 26) 
   Fekete fáraók, Mustafa Maisara fotókiállítása 2011. január 7. - 2011. január 19
Az Egyiptom déli határától kezdődő hatalmas ország egy ősi kultúra bölcsője volt, melynek számos emlékét feltárták a régészek. Kutatása a Merowe gát építésével újabb lendületet kapott (az elöntött területek gyors, előzetes kutatásában magyar expedíció is részt vett), hiszen sok eddig ismeretlen régészeti lelet és műalkotás került a felszínre. A kiállítást filmvetítés kíséri, mely a szudáni kultúra különböző területeit mutatja be.  
 
Dunaújváros, Modern Művészetért Közalapítvány, Kortárs Művészeti Intézet (Vasmű út 12.) 
   LUX - Mátrai Erik kiállítása 2011. január  7. - 2011. február 5.
A dunaújvárosi bemutatón Mátrai Erik művészetének különleges atmoszférája a fény élményét nyújtja. A füsttel megtöltött terekben ugyanis a szokatlan fényviszonyok révén különlegesen hatnakalkotásai, melyek egyszerűségükben is a misztikus, vallásos, a lét és nemlét határát vizsgáló művészeti tradíciókhoz kapcsolódnak. A műveken a félhomályba burkolódzó sötét ködöt helyenként fénysugarak világítják meg, rámutatva a terek és utak valószerűtlen vagy nagyon is valóságos hatást keltő létére.
 
Székesfehérvár, Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza (III. Béla király tér 1.) 
   Hegedűs 2 László és Hegedűs Hanna Léna kiállítása 2011. január 7. - 2011. január 30.
A számos díjat elnyert filmrendező, fotóművész, képzőművész Hegedűs 2 László (pl. 1994ben a Szépművészeti Múzeum díját a Piranéző c. kiállításon, vagy 2002ben a Munkácsy-díjat) kora ifjúságától tudatosan készült a művészeti pályára.  Műveit 1975-től hazai és külföldi kiállításokon egyaránt bemutatja. Egyéni alkotásai mellett azonban a Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermében háttereket is tervezett, és filmeket rendezett. Lányával itt is több olyan grafikát, objektet és installációt alkotott, melyek szöveges idézeteket felhasználva, a montázselvre épülnek, a hétköznapi tárgyakat szokatlan közegbe emelve be.
 
Bonyhád, Völgységi Múzeum (Szabadság tér 2) 
   A Szentföld Bonyhádi utazók szemével 2010. október 1. - 2011. április 30. 
A bibliai Izrael földje, Hérodotosz Palesztinája, Európa Szentföldje az ókori világ két nagy kultúrközpontjának, Egyiptomnak és Mezopotámiának a találkozási pontján fekszik. Három világvallás, a zsidó, a keresztény és muszlim hit szent helyeként egyaránt különleges tiszteletnek örvend. Az itt található emlékeket bonyhádi turisták felvételei mutatják, az őket létrehozó kultúrákat pedig a Pécsi Zsidó Hitközség és a bonyhádi Katolikus Plébánia szakrális tárgyai, valamint Pál Csaba iszlám gyűjteményének fegyverei és ékszerei idézik fel. A tárlaton így a múltban gyökerező mai élet sokszínűsége is jól kifejeződik.
 
 
Természetesen számos további kiállítás is nyitva tart még, mint például
az Iparművészeti Múzeumban (Bp. Üllői út 33-37) a „Főúri öltözetek az Eszterházy-kincstárból” (2010. december 21 - 2011. szeptember 4.),
a Magyar Nemzeti Galériában (Budavári Palota B, C, D épület) a „Munkácsy – Krisztus trilógia” (2010. november 23-2011. április 23.)
a Magyar Nemzeti Múzeumban (Bp. Múzeum krt. 14-16.) a „Szécshenyi világai” (2010. október 9 - 2011. március 6)
a Szépművészeti Múzeumban (Bp., Dózsa György ú. 41) a Fernando Botero kiállítás (2010. szeptember 20 - 2011. február 20.)
a győri Esterházy-palotában (Király u. 17.) a „Térképzetek. Várady Róbert kiállítása” (2010. december 12 - 2011. január 15.),
a Paksi Képtárban (Tolnai u. 2.) a „Kognitív mentés. Vincze Ottó kiállítása”  (2010. november 25-2011. február 6.)
az egri Kepes György Vizuális Központban (Széchenyi út 55.) Erdős Júlia textilművész kiállítása (2010.december 1 - 2011. február 11.),
a debreceni MODEMben (Baltazár Dezső tér 1.) „A Hét Toronyba zárva. A kartuson kívül” címmel a melankólia a modern művészeti feldolgozása (2010. október 23.-2011. február 13.),
a budapesti Textilmúzeumban ( Lajos u. 138.) „Érzéseim” címmel Maevszka-Koncz Borjana kárpitművész kiállítása (2010. október 20 - 2011. január 31)
vagy a nemrég bemutatott „Mikszáth Kálmán fekete városai” (2010. október 12 - 2011. május 31.) a Petőfi Irodalmi Múzeumban (Bp., Károlyi M. u. 16.)
és a „Fardagály és kámvás rokolya. 19. századi divatképek” (2010. szeptember 23-2011. február 28.) a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (Budapest V., Szent István tér 15.),
és még sok más kiállítás.
 
 
Előzetes: 
Debrecen, Tímárház - Kézművesek Háza (Nagy Gál István u. 16)       
Múltidéző mesterségek: Bútorfestés. Kiállítás dr. Rozsnyai István gyűjteményéből  2011. január 14. - 2011 február 25.
A diplomás gyógyszerész és közgazdász családi hagyományokat folytat. Nagyanyja majd apja ugyanis az 1960-as, 70-es évektől főként kalotaszegi falvakban és a szász vidékeken gyűjtött jelentős mennyiségű és minőségű, festett bútort, tordai, zilahi és szász kerámiát, szintén szép számú hollóházi, bélapátfalvai és telkibányai keménycserepet. István figyelmének központjában a népi kerámia áll, amit igyekezett úgy kiegészíteni, hogy az egész Kárpát-medence magyar fazekasságát felölelje a magángyűjteményekből, vásárokon és néprajzi aukciókon vett edényekkel. Erdélyben, főleg a Székelyföldön és Kalotaszegen gyűjt, amit még lehet. A kiállításon például Gyergyószárhegyről való tulipános bútorokat, Nyárszón, Almáson, Kalotaszentkirályon, Gyerőmonostoron készült fafaragásokat, mángorlókat, borotvatokokat lehet látni.
 

II. Bemutatjuk

 
 
Festett képek a városról. 18-19. századi látképek Pest-Budáról – 2010. december 16 - 2011. február 27.
A tárlat válogatás a Fővárosi Képtár régi képeiből, városképeiből. Buda, Pest ill. Óbuda részletei kezdetben szentek képei mellett jelentek meg. Később egy-egy élő személy hátterében, vagy történeti esemény illusztrációjaként is feltűntek a város látképének részletei, mint a József nádor mellett látható Budai vár és Tabán képe, majd a téma fokozatosan áttolódott a városi látkép, a veduta felé, ahol már a valóságos részletek megörökítése képezte a művészi téma vezérfonalát. Ennek érdekében maga a főváros is többször hirdetett pályázatot – az első látkép pályázat a1884/85-ből ismert. Az itt kiállított festmények az I. világháborúig terjedő időszak városképeit mutatják be sokszor fényképi pontossággal. Mégis, a bemutatott 72 műalkotással a tárlat elsősorban az ábrázolás igényeinek a változását kívánja végigkövetni és a veduták változatos voltát bemutatni, nem a város fejlődését végigkísérni.
 
Szovjet fogságban. Emlékek Dr. Gyermek László rabságának idejéből – 2010. november 5. - 2011. január 9.
A hadifogolyként 1945-ben a Szovjetunióba került orvos Szovjet Karélia munkatáboraiban a fizikai munka mellett gyakorolta orvosi tevékenységét, és amikor papírhoz jutott, rajzokat és kisméretű akvarelleket is készített. Szinte csoda folytán sikerült ezeket egy koffer és egy bot segítségével szabadulása után, 1948-ban hazahoznia. Fiai a mintegy 70 rajzot és akvarellt magukkal vitték Amerikába, ahonnan tavaly kerültek vissza Magyarországra. Ekkor adományozták a BTM-nek. Nemcsak művészi értékük egyedülálló, hanem mint kordokumentumok is páratlanok, hiszen a többi ismert táborkép emlékezetből készült, nem a helyszínen.
 
Erdély ezeréves püspöksége. A Gyulafehérvári Szent Mihály Székesegyház és Érseki Palota régészeti kutatása és helyreállítása – 2010. október 12. - 2011. január 9.
A két tárlat a székesegyház és az érseki palota történetét, és a legújabb feltárásokat, ill. ezek alapján létrejött újabb ismereteket mutatja be dokumentumok, tárgyak és fényképek együttesével. Egyik a 2002-2008 között végzett román ásatásokat Gyulafehérváron bemutató kiállítás átvétele. Itt a frissen előkerült leletek mellett a dokumentációhoz tartozó rajzok és metszetek, meg rekonstrukciók is láthatók. Másik fele a BTM munkatársainak a munkája révén jött létre, és azt mutatja be, hogy Erdély életében milyen jelentősége volt a gyulafehérvári püspökségnek. A tárlat kiemelkedő műtárgya a nyitrai egyházi gyűjteményből kölcsönkapott késő gótikus remekművű kehely, mely budai Udalrik tulajdona volt.
 
A kiállítások bemutatásához rövid helyszíni bejátszás hallható a BTM (Farbaky Péter, Spekner Enikő, Végh András), és az MTA Történettudományi Intézetének (Stark Tamás) a munkatársaival készült interjúkból.
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Budapesti Történeti Múzeum (Budai Vár)
Az 1887-ben alapított Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményei számára a Vármúzeum, Kiscelli Múzeum és Aquincumi Múzeum nyújtanak helyszint. Maguk a műtárgyak régészeti leletekből, a várostörténet tárgyi anyagából és képzőművészeti alkotásokból tevődnek össze. A Várban több állandó kiállítás látogatható: Ősi népek, antik kultúrák – A magyar Anjou címeres selyemkárpit – Buda középkori királyi várpalotája – Budapest a középkorban – Gótikus szobrok a budai királyi palotában.
Jelenleg éppen az újkori és legújabb kori várostörténeti kiállítás megújításán dolgoznak. A régihez képest a koncepció változása abban nyilvánul meg, hogy a készülő új kiállítás a városképi és történeti részletekre igyekszik koncentrálni. A városi polgári tudatot igyekszik erősíteni. Ezt a célt szolgálta tavaly például a „Pesti polgár, Budai bürger” és a Házmán-kiállítás. Különleges volt 2010-ben az itthon letelepedett görög és ciprusi kereskedők életét, történetét bemutató tárlat, mely Ciprusra és Görögországba is eljutott ill. eljut, olyan helyekre, mint Kozani, Thesszaloniki, Patra, és rövidesen Athén. …  
A 2011-es tervek között szerepel többek között az ősi hitvilág emlékeinek felvonultatása, egy Gerevich László születésének 100. évfordulója alkalmával életéről, munkásságáról megemlékező kiállítás, mely Pest megyébe is eljut, biedermeier bútortörténeti tárlat, a tavaszi fesztivál idején az „Illúziók birodalma”, ahol a jezsuita iskoladrámák színpadképei kerülnek kiállításra, melyek az iskolai bemutatók számára készültek. … 
 

 

Ha kíváncsi vagy a részletekre, itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Alleluja (Schola Hungarica, Gregorian)
Bakfark Bálint, Fantázia
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Molnár Bernadett
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.