Hajdanvolt idők szépasszonyai ... / Főv. Szabó Ervin Könyvtár

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2010, December 6

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2010 december 6.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek

II. Bemutatjuk / Budapest, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Galériája

 
A műsor vendége:
Fodor Péter, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója
 
 
I. Kaleidoszkóp
 
Budapest, Magyar Tudományos Akadémia Művészeti Gyűjteménye (Roosevelt tér 9) 
PSZEUDO 40 PAUER 70 - Kettős jubileumi kiállítás – 2010. november 30. – 2011. február 28.
A Pszeudo 40. évfordulója és a rendezvényt először létrehozó Pauer Gyula 70. születésnapja alkalmából az MTA Művészeti Gyűjteményében megrendezett kiállítás a „Pszeudo art” különböző aspektusait mutatja be a fennmaradt művek, források és dokumentumok seg1tségével az „akadémikus” környezetében. A kiállítás megnyitására a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz kapcsolódik, zárása a PSZEUDO manifesztum létrehozójának a születésnapjához.
 
Százhalombatta, Georgiades Sportmúzeum (Kodály Zoltán sétány 3) 
A nemzeti sportváros – 2010. december 3tól állandó kiállítás
Százhalombatta dinamikusan fejlődő sportélete, és a sport terén elért nemzetközi sikerei indították a Város Képviselő testületét arra a döntésre, hogy az 1997 óta "Nemzeti Sportvárosban" a város sportéletét, és múltját az összegyűjtött emlékekkel, sportereklyékkel, fényképekkel és különböző dokumentumokkal az érdeklődőknek egy múzeum formájában mutassák be. Sportlabdák és olimpiai kosztümök éppúgy megtalálhatók itt, mint oklevelek vagy kupák. A múzeum névadója pedig Georgiades Gábor (1941- 2004) lett, aki fiatal korában maga is birkózott, és aki a város sportéletének fellendítésében - mérnöki munkája mellett - elért eredményei alapján már korábban is komoly elismerésekben részesült.  
 
Budapest, Klebelsberg Kultúrkúria (Templom u. 2-10.) 
Téli mese - Faltisz Alexandra grafikusművész kiállítása – 2010. december 1 – 2011. január 9.
Faltisz Alexandra főként mesekönyvek illusztrálásával foglalkozik, de készített animációs filmeket, báb-és díszletterveket is. Gyermekkora óta a mesék világában él, meséket rajzol, néha ír is. Ezen a tárlaton az eddig megjelent gyermekkönyvek, valamint a legújabb, Téli mese című mese illusztrációiból, illetve egyéb publikált grafikáiból mutat be ízelítőt.
 
Dunaszerdahely, Kortárs Magyar Galéria - Vermes-villa (Szabó Gyula u. 304/2) 
 „Szabadon választott” - képek a Saphier gyűjteményből – 2010. november 24. – 2010. december 24.
A műgyűjtéséről jól ismert Saphir Dezső képeiből látható itt válogatás, melyben olyan, főként hazánkban is ismert festőművészek alkotásai szerepelnek, mint Tallós Prohászka István, Nagy Márton, Murmann József Árpád, vagy Flache Gyula.
 
Budapest, Művésztek Palotája (Komor Marcell u. 1) 
Chopin Párizsban. A szerző műhelye  – 2010. november 27. – 2010. december 19.
Az interaktív kiállítás segítségével könnyen elképzelhető a kétszáz éve született zeneszerző érkezésének körülményei a kor szellemi központjába, Párizsba.  A párizsi Cité de la Musique és a Bibliothèque National kiállításának digitalizált, utazó változatában dokumentumok mutatják be Chopin mindennapjait, ragaszkodását a zongorához, és engednek betekintést műhelymunkáiba, felelevenítve a zeneszerző hétköznapjait a kor szellemi központjában, Párizsban, illetve azokat a körülményeket, melyek itt fogadták érkeztekor.
 
Budapest, Művésztek Palotája (Komor Marcell u. 1) 
Zenél a világ! A HANG-SZER-SZÁM kiállítás – 2010. október 9. - december 19.
A Fesztivál Színház bejárati szintjén a világzenei sorozatot különböző földrészek népi eredetű zenéjének és ritkán látható hangszereinek a bemutatása kíséri. Látható itt a perzsa eredetű szitár és a hat vagy hét hangnyílással rendelkező bambuszfuvola, a bansuri, mely Krisna kedvenc hangszere volt, a nyugat-afrikai ütőhangszer, a dzsembe, amely jellegzetes hangzását elsősorban lentről fölfelé szűkülő, majd hirtelen kiöblösödő, hengeres formájának köszönheti, vagy a kolumbiai bennszülött indiánok által használt fúvós hangszer, a Müpába: a gaita, amelynek csöve egy kaktuszféle üreges szárából, fejrésze méhviaszból és kacsatollból készül. Az indonéz szigetvilágból pedig egy  őshonos gamelán zenekart lehet meghallgatni, ahol függőlegesen felfüggesztett gongok és verők ütésével zenélnek, melyeket a dob (kendang) tart össze és irányít.
 
Salgótarján, Nógrádi Történeti Múzeum (Múzeum tér 2.) 
A tisztaszoba mint műalkotás. XV. CERED - SALGÓTARJÁN NEMZETKÖZI MŰVÉSZTELEP KIÁLLÍTÁSA – 2010. december 1 - 2011. január 15.
    Tisztaszoba egymásra rakott párnái, a gondosan faragott bútorok és nemes egyszerűséggel berendezett szobák ezúttal Cereden a művésztelep alkotóinak a bemutatótermévé vált, akár saját művét a szobában, akár a szobát saját művévé alakítva. A művet pedig egyszerre inspirálta a tér és a hagyomány, melyek egymás nélkül nem érthetők. A múzeum kiállítása ezeket a tisztaszoba-installációkat aztán néhány kiváló fotóművész felvételével újabb műalkotássá varázsolta, vagyis így egyszerre lettek a népi esztétika, a hagyományra reflektáló kortárs művészet és az egyénien és mesterien dokumentáló fotóművészet kifejezői.
 

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Budapest, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum (Apród u. 1-3) 

A sebesült Görgei – 2010. december 2. – 2011. október 2.

Görgei Artúr tábornok 1849. július 2-án Komárom térségében életveszélyes fejsérülést szenvedett. Egy felrobbanó gránát szilánkja 12 cm hosszan felszakította fejbőrét, és a koponyaűrben látható lett az agyburok és a rátapadó éles csontszilánkok. Egy-két milliméteren múlott, hogy agya nem sérült meg. A sebesülést követő 9. napon azonban három hadtesttel Arad felé indult, a 13. napon bevette Vácot, kiverve onnan az orosz előőrsöket. Ekkorra sebe súlyos gennyesedésnek indult, s a sérülést újra fel kellett tárni. Két nappal később a fogatról nyeregbe szállt, visszaverte az orosz főerők támadását és előbb ért Miskolcra, mint az őt üldöző orosz sereg. A sebesülést követő 26. napon az orosz hadsereg teljes arcvonalát ismét megkerülve délnek indult. Augusztus 9-én, a sérülését követő 39. napon Aradra ért, 11-én este Kossuth diktátornak nevezte ki, és ő maga a török határ felé menekült. Görgei haditanácsot tartott, és 13-án, délután öt órakor a sebesülését követő 42. napon Világosnál letette a fegyvert. 1916. május 21-én halt meg Budapesten. Az eseménysor számos kérdést vet fel – a kiállítás ezekre keres válaszokat.

 
Budapest, Nagytétényi Kastélymúzeum (Kastélypark u. 9 - 11.) 
"Karácsony a kastélyban" - Karácsonyi színek, formák, hangok, ízek, illatok – 2010. december 4. - 2011. január 2.
A Kastélymúzeum hagyományait követve, 28 szobája karácsonyi díszbe öltözik. Fűszerek illata, zeneszó, fények és szemet gyönyörködtető díszek évek óta mind egybeforrva, elengedhetetlenül hozzátartoznak a kastélymúzeum decemberi képéhez. A "Bútorművészet a gótikától a biedermeierig" állandó kiállítás, mely Európa ötszáz évének lakókörnyezetét tárja a látogatók elé, most több mint negyven kortárs iparművésznek (textil- és öltözéktervező, keramikus, grafikus, jelmeztervező, stb.) ad lehetőséget, hogy az általuk tervezett fenyőfadíszekkel emeljék az ünnep fényét.
 
Budapest, Iparművészeti Múzeum (Üllői út 33-37.)
Megvalósult művek 2010 – 2010. november 26 - 2011. január 9.
A világítás – megvilágítás – vetítés hármassága által különleges hangulatot árasztanak az egyedi plasztikák, szériában gyártott használati tárgyak, ipari formatervek, ékszerek … Az alkotók egy része a fény-árnyék hatásokkal játszik az üveg plasztika, tűzzománc kép vagy porcelán, és így a megvilágítás lett anyagaik és a bennük rejlő gondolatok érzékelésének a kulcsa, mely újraértelmezi a mozgás és a torzulás fogalmát, és az átláthatóság-átlátszóság legkülönbözőbb módjait is megjelenítik. A magyar iparművészet és design körképe ezáltal sokszínűen, dinamikusan mégis egységesen nyilatkoznak meg. 
 
Budapest, Néprajzi Múzeum (Kossuth Lajos tér 12) 
XIV. Antik Enteriőr régiségkiállítás és vásár – 2010. 12. 2. – 2010. 12. 5.
Festmények, dísztárgyak, szecessziós lakásdíszek, ékszerek, bútorok, étkészletek, szobrok, kilimpárnák, tálak, papírnehezékek, falikarok – és még százféle kincs várja a régiségek rajongóit a XIV. Antik Enteriőr régiségkiállítás és vásáron, mely idén visszatér az első évek sikereinek helyszínére, a galériás negyed szomszédságában található Néprajzi Múzeum falai közé.
 
Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Szent István tér 15.) 
125 éves a dobos torta! – 2010 december 1. – 2011 január  31.
Az 1885. évben rendezett Budapesti Általános Kiállításon Dobos C. József szakács és csemegekereskedő bemutatta legújabb kreációját  a dobostortát, aminek újdonsága az addig ismeretlen vajkrém volt. Dobos hagyatékának néhány érdekes tárgyát és dokumentumát láthatjuk múzeumunk és Éliás Tibor gyűjtő, a szentendrei Nosztalgia Kávéház volt tulajdonosának jóvoltából.
 
Pécs, Postapalota (Jókai u. 10) 
Művészetünk a kommunikáció – 2010 december 3. – 2010 december 10.
Magyarországon először láthatja a nagyközönség, hogy mi rejlik a fogyatékossággal élő művészek alkotásainak hátterében, hiszen a társadalmi elszigeteltségükből fakadóan a festészet és a grafika számukra az önkifejezés elsődleges eszköze, a képekkel fejezik ki intenzív érzelmeiket, világnézetüket, a társadalmi és egyéni helyzetre reflektáló nézeteiket. A kiállítás szervezői a művészi munkák felhasználásával szeretnék ösztönözni a munkahelyteremtést, a társadalmi tudatformálást és az állam támogatáspolitikájának változását.
 
Budapest, Millenáris Fogadó Galéria (Kis Rókus u. 16–20) 
Barbie & LEGO 50 éve. Jubileumi Kiállítás és Vásár – 2010 december 3. – 2010 december 19.
A Barbie babák és a Lego kockák elmúlt öt évtizedes történetét bemutató tárlat Lisszabon, Athén, Thesszaloniki, Bécs, Bukarest, Frankfurt, Pozsony, Hamburg, Stuttgart után érkezett Budapestre. A kiállított játékokon nem csak népszerűségük története olvasható le, hanem az egyes korszakok divatja, ízlésvilága is az eltérő rétegekben és helyeken. (Barbie 3,6 milliárd dolláros forgalmával minden idők legtöbb nyereséget hozó játéka lett.) A több ezer kockából épített LEGO birtok pedig, melynek neve a dán „leg godt”, azaz ’játssz jól’ szószerkezetből tevődik össze, nem csak a kreativitásról beszél, hanem megdöbbentő precizitásról is: az egyes kockák mérete közötti eltérés legfeljebb egyezred milliméter lehet.
 
Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Szent István tér 15.) 
Tóth József Füles. Legendás manekenek az 1970-80-as évek plakátnaptárain – 2010 december 3. – 2011 február 28.
Az 1970-80-as években a magyar kereskedelmi élet legnépszerűbb, évet záró és nyitó reklámhordozói a kártya és plakátnaptárak voltak. Minden magára valamit adó, kül- és belkereskedelemmel foglalkozó vállalat egymásra licitálva többszázezres példányszámot meghaladó darabszámban készíttette, főleg szép nőket ábrázoló kalendáriumait. Ennek az időszaknak – mondanivalójában ízlésesen szolid, fényképészetileg korszerű – darabjaiból áll össze Tóth József Füles, a kor legendás manekenjeit ábrázoló kollekciója.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4) 
Emlékek a Szegedi Kereskedelmi és Iparkamara múltjából – 2010. december 2 - 2011. január 11
„...a virágzásnak mellőzhetetlen föltétele” A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Somogyi-könyvtár közös kiállítása  a 120 éves fennállását ünneplő kamara megalakulása idejére tekint vissza. A 19. század második felének és a 20. század elejének szegedi emlékeiből válogat: korabeli hírlapok, könyvek, fényképek, különleges aprónyomtatványok idézik meg a helyi ipar és kereskedelem egyik dicsőséges korszakát. A múltba tekintő tárlatot a jelen kézműveseinek kiállítása varázsolja ünnepi hangulatúvá.
„Csillaghullás” - 100 éve született Erdei Ferenc – 2010. december 2 - 2011. január 11
A kiállítás Erdei életútját tekinti át művein keresztül, kortársakkal való kapcsolatát idézi fel, korabeli dokumentumok alapján. Erdei vallotta, hogy bár sokféle fronton harcolt, parasztpolitikusként kezdte, és úgy is végzi.
A politikus, szociológus, a „népi írók” csoportjának tagja a szegedi egyetem jogtudományi karán tanult. Hallgatóként bekapcsolódott a falukutató mozgalomba. Tagja volt a Szegedi Fiatalok Művelődési Kollégiumának, és 1937-ben jelent meg nagy feltűnést keltő műve, a Futóhomok.
Magyar tudomány háza – 2010. december 2 - 2011. január 11
185 éve, 1825. november 3-án Széchenyi egyévi összjövedelmét  ajánlotta fel a Magyar Tudós Társaság céljaira, s ezzel lehetővé tette  a Magyar Tudományos Akadémia alapítását. A Társaság az Akadémia nevet ugyan 1840-ben vette csak fel, de megalakulásának időpontjaként hivatalosan az emlékezetes alsótáblai Széchenyi-felszólalás napját ünnepli az utókor.
 „A szív imája” – ikonkiállítás – 2010. december 2 - 2011. január 11
Urbán Sándorné Belinyák Olga ikonfestő kiállítása. Az alkotó a pedagógusi pálya zárása után kezdte el a már régóta vágyott új feladat megvalósítását. 2000-ben a Jószai Sándor hódmezővásárhelyi képzőművész vezetésével működő ikonfestő körben sajátította el az ikonfestészet technikai és formai alapjait. Első kiállítása 2006 szeptemberében volt, majd ezt követte még három alkalom. A legutóbb 2010 októberében Salgótarjánban.
Fiókkönyvtárak: 2010 december 1 – december 31.
Adria virágai – fotókiállítás, Összeállítás a Szegedi Horvát Kisebbségi Önkormányzat anyagából - Francia utcai fiókkönyvtár
Akvarellek - Tisza és Szeged, Somoskövi Sándor építész, grafikus festményei – Dorozsmai fiókkönyvtár
Madonnák és virágok - Kocsubej Tamara festményei, Odesszai fiókkönyvtár
Szent Karácsony” -  kiállítás Maruzsa Anna kézműves alkotásaiból, Csillagtéri fiókkönyvtár
A virágok királynője: a rózsa, Németh Istvánné festmény- és fotókiállítása - Móra utcai fiókkönyvtár
Kamarakiállítás a téli ünnepkör hagyományaiból - Tarjáni fiókkönyvtár
A karácsonyi ünnepkör - Rókusi fiókkönyvtár
Álmaim éjszakai hóesésben. Az SZKTT Közoktatási Intézménye Kossuth  Lajos Iskola 2/b  kézműves osztály  tanulóinak alkotásaiból – Szőregi fiókkönyvtár
Rajzolással is mesélhetsz! Gyermekolvasók meseillusztrációiból összeállított kiállítás, karácsonyi könyvajánlóval – Északvárosi fiókkönyvtár
Ünnepváró adventi és karácsonyi kamarakiállítás - Hangoskönyvtár

 

 
Előzetes: 
Budapest, Hotel Oriental, Körösi Csoma Sándor terem (Fáy u.. 61)
Denshchikov Vladymir Anatolevics makramé-kollázs-ikon kiállítása – 2010. december 9 – 2010. december 15.
Az Ukrajna Krim félszigetén élő szimferopoli művész, rendező, a „Nemzet Színésze” tárlata egy különleges világba vezeti be a látogatót, ahol képek gyanánt sorakoznak a dombormű jellegű alkotások. A csomózásos technika bravúros alkalmazásának a következtében, melyet néhol festett részletek egészítenek ki, egyes alakok szoborszerűen kiemelkednek, mások vászon jellegükkel szinte el is tűnnek. Az alkotás folyamatát az érdeklődő videófilmen tekintheti meg. Bár az alkotásokat nyers színű fonallal hozta létre az ikonkészítő mester, képei mégis színesnek hatnak a változatos csomó-vezetés és -formálás következtében. Az így érvényesülő fény-árnyék hatások sokféleségébe a festett részletek is szervesen illeszkednek.
 
 

II. Bemutatjuk

 
Írónők magyar gyökerekkel - 2010. november 22 - 2011. január 22.

 
Decsi Ilona Luca festő- és grafikusművész. Hajdanvolt idők szépasszonyai nyomában – 2010  november 24 - 2010 december 30.
 
 
A tárlatok helyszíne: 
Budapest, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Galériája (Reviczky utca 1./ Szabó Ervin tér 1.) 
 

Ha kíváncsi vagy a részletekre, itt meghallgathatod!Zenei betétek:
Karády Katalin-Testamentom (Juhász Gyula-Buday Dénes)
Koncz Zsuzsa, Valahol egy lány
Abba, Dancing queen
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs:
 
 A műsor a KKDSZ www.kkdsz.hutámogatásával készült.