Terek, emberek, évezredek / Mátrica Múzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2010, Október 11

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2010 október 11.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk/ Százhalombatta, Mátrica Múzeum 
 
A műsor vendége:
PhD Vicze Magdolna
 
 
 
I. Kaleidoszkóp
 
Budapest, Klebelsberg Kultúrkúria (Templom u. 2-10.)
Kozák Kata festőművész kiállítása - 2010. október 11 - 2010. november 1
A tárlaron modern, mégis figurális művészete révén jól követhetőn alkotásokkal jelentkezett a művésznő. Műveinek brmilyn témát is választott, érződik rajtuk az emberközpontú elfogás, a nyugalom és elmélyülés, mely rohanó világunkban igen drága kincs. A bölcselkedő jelleg ellenére furcsa ellentmondásként dinamizmus is érződik rajtuk, melyet festésmódjával ér el.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár ( Dóm tér 1-4)
Egy élet a művészet szolgálatában. Kopasz Márta kiállítása – 2010 október 10 - 2010 november 10.      
A tárlat az idén 99 éves szegedi festő- és grafikusművész, Kopasz Márta gazdag életművének teljességét igyekszik a lehetőség szerint minél hívebben bemutatni. Alkotásain megjelenik a múlt század számos művészeti irányzata, és különféle műfajok, mint a fa- és linómetszetek, ex librisek, kisgrafikák, pasztellportrék és temperaképek. Számos könyvtárai rendezvény, verseny, beszélgetés és foglalkozás kapcsolódik hozzá, és a könyvtár egyéb programjaihoz, melyhez ezúttal nosztalgia villamossal még „mozgókönyvtár” is kapcsolódik.
 
Budapest, Iparművészeti Múzeum (Üllői út 33-37.)
Mercedes-Benz design. Az alkotás művészete - 2010 október 7 – 2010 november 14.
A Mercedes-Benz új design-filozófiájába lehet betekinteni a  Design Héten nyíló tárlaton, melyen fejlesztés alatt álló kocsikat, ritkán bemutatott koncepcióautókat, és az új szupersportkocsit, az SLS AMG-et lehet látni, melyek jó példák arra, hogy a technikai követelmények és a modern szemlélethez folyamatosan alkalmazkodó esztétikai kivitelezés hogyan kapcsolódik egymáshoz úgy, hogy a márka megőrizze egyediségét, és általános jellemzőit. 
 
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum (Múzeum krt. 14-16.)
Széchenyi világai. "Egy rendkívüli élet rendkívüli pillanatai" – 2010 október 9. – 2011 március 6.
A Széchenyi István életművének emléket állító tárlat a korabeli tényeket úgy csoportosítja, hogy a mai emberek számára is érthető, inspiráló legyen. Három gondolat köré rendezi mondanivalóját: 1. Híd, város, ország, 2. Az álmok megvalósítója, a nagy összefüggéseket átlátó zseni, a sokoldalú gondolkozó, 3. Az önkényuralom ellenfele, és természetszerűleg a kiállított tárgyak helyét is ez határozza meg. Végül arra keres választ, vajon saját kultuszának hőse vagy áldozata volt? A kapcsolódó, bőséges programlehetőségről a honlapon lehet tájékozódni.
 
Miskolc, Mskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum (Rákóczi Ferenc u. 2.) 
XXVIII. Magyar sajtófotó kiállítás – 2010 szeptember 30. – 2010 november 13.
Számos világ hírű fotóművészt adott világnak hazánk, akiket nem csak Magyarországon, de külföldön is méltán tekintetnek igazi mestereknek. Az ő alkotásaikból látható egy válogatás ezen a tárlaton, mely műveiket a múlt századtól napjainkig tekinti át. A tárlat kialakításhoz végzett gyűjtőmunka során vált nyilvánvalóvá, hogy vannak köztük még élvonalhoz tartozó divatfotósok is, akik Milánóban, New Yorkban, Londonban, Párizsban értek el nagy elismertséget.
Kísérő kiállítása a „A divat világa a fotográfiában tegnap és ma” a miskolci Ifjúsági és Szabadidő Ház Fotógalériájában.
 
Szécsény, Kubinyi Ferenc Múzeum (Ady Endre u. 7.) 
Egy művészházaspár a 20. századi Magyarországon - Bertha István és Szirmay-Kalos Margit életútja – 2010 szeptember 30. – 2011 június 15.
A kiállítás Bertha István (1884-1974) zeneszerző, karnagy és (neyedik) felesége, Szirmay-Kalos Margit (1903-1981) író, újságíró közel 700 tételből álló hagyatékának a segítségével jött létre, melynek feldolgozása és a művészek életpályájához kapcsolódó kutatás nemrég ért véget. Hagyatékukban izgalmas, dedikált levelek, fotók, kéziratok találhatók például Lehár Ferenc, Szirmay Albert, Vaszy Viktor, Tamássy Zdenkó, Dohnányi Ernő, Weiner Leó, Bruno Walter, Herczeg Ferenc, Szép Ernő, Harsányi Zsolt, Harsányi Gizi, Fedák Sári, Vaszary Piri és számos további író, színművész tollából.
 
Budapest, Erdős René Ház (Báthory u. 31.)
Paulikovics Iván szobrászművész kiállítása – 2010 szeptember 25. - 2010 október 17.
A  Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1977-ben végzett művész elsősorban kisplasztikákat és monumentális kompozíciókat készít, legszívesebben bronzból, amit azonban gyakran kombinál kővel. A realista szemléletű, figurális alkotásokra jellemző a groteszk, ironikus hangvétel. Kedveli a meghökkentő léptékváltásokat, az ellentétek közötti feszültséget, melyekkel asszociációk sorát ébreszti. A portrészobrok mellett készít portré-emlékműveket, melyeken a jellem és az álarc, az erkölcs állandósága és a pillanat múlandósága tükröződik.  
 
Dunaújváros, Intercisa Múzeum (Városháza tér 4. ) 
Perkáta grófjai - A Győry család – 2010 október 1. – 2010 november 26. 
A perkátai gróf Győry család könyvtárából származó könyvek, folyóiratok, kották zömében a 18-19. századból származnak, hiszen Mária Terézia 1775. június 25-én adományozta a perkátai uradalmat báró Radványi Győry Ferencnek (1723-1790), akit gyermekeivel együtt II. József 1875. január 20-án emelt magyar grófi rangra. Az 1974-ben megvásárolt példányok közül 27 restaurálása elkészült. Ezek mellett a Széchényi Könyvtárból, a Fejér Megyei Levéltárból, az Iparművészeti Múzeumból és magánszemélyektől kölcsönzött anyaggal kiegészítve a grófi család története elevenedik meg a tárlaton.
 
Budapest, Közlekedési Múzeum (Városligeti körút 11.) 
Mozgásban - a Hídember gépei – 2010 szeptember 30. – 2011 augusztus 21.
A tárlaton nem csak olyan érdekes, a 19. század első felére jellemző közlekedési eszközöket, technikai újításokat lehet látni, mint a kontinens első közforgalmú vasútja, vagy egy korát megelőző gőzhajó, hanem a látogató felülhet például az 1827-ben épült Pest-Kőbánya lebegővasút kocsijára, felmehet az első magyar gőzhajó fedélzetére, vagy ott lehet a Lánchíd alapkőletételén.
 
Budapest, Közlekedési Múzeum (Városligeti körút 11.) 
Mirr-Murr és barátai - Gyermekkorunk világa mesében és technikában - Foky Ottó életmű kiállítása – 2010 szeptember  17. – 2010 október 15.  
Foky Ottó, a 83 éves animációs film készítő életmű-kiállítása az országos turné után a Múzeum gyűjteményéből származó anyaggal bővítve tekinthető meg. A mesefilmjeiről emlegetett művész legkülönfélébb anyagokból készített szeretetteljes és kifogyhatatlan humorral készült figurái a hatvanas - nyolcvanas évekre jellemző használati tárgyakkal együtt jelennek meg, mint az ötvenes évekből származó tévékamera és a magyar tévézés őskorából származó Orion tévékészülék. Közben a népszerű mesefilmek végtelenített adásban futnak, de aki aktívabb tevékenységre vágyik, belefoghatnak egy egyszerű rajzfilm elkészítésébe, amit egy átalakított, régi tévékészülék segítségével le is lehet majd vetíteni.
 
Tiszafüred, Kiss Pál Múzeum (Tariczky sétány 6.)
Hónap műtárgya: Bélyeges, címeres és monogramos téglák (3.) – 2010 október 1. – 2010 október 31.
A korábbiakhoz hasonlóan 5 bélyeges falazótégla képei a kiállításmagját, melyek felirata a tulajdonos azonosításra, az elszámolás segédleteként vagy minőségjelként szolgált, és a kutatástörténetbe lehet betekinteni. Bizonyos jelek (pl. szív, kulcs, csillag) használata akár 16-17. századi gyártást is jelenthet. A 17. és a 18. században évszám és monogram alkotta a téglabélyeget, a 18. század közepétől csak évszám, később csak monogram jelölte az egyes darabokat.
 
Budapest, Néprajzi Múzeum (Kossuth Lajos tér 12.) 
Átváltozások. Palotából múzeum - 2010 szeptember 30. – 2011 június 30.
A Múzeum épületének a történetét bemutató tárlat az egykori Igazságügyi Palota tervrajzaival indul, majd a Nemzeti Galéria időszakát megörökítő fotók követik, végül a Néprajzi Múzeum térhasználatának a képei az épület nagyszabású architektúráját és titkos részleteit is megmutatják a gazdag fotódokumentáció segítségével. Minthogy vannak köztük olyanok, melyek ugyanott, ugyanolyan beállítással készültek, néha igen látványos az átalakulás a bíróságból képzőművészeti majd néprajzi kiállítássá.
 
Szeged, Móra Ferenc Múzeum (Roosevelt tér 1-3.) 
                Tibet kincsei – 2010. október 15 – 2010 november 7.
A buddhista tanítások ezer évvel ezelőtt érkeztek meg Indiából és honosodtak meg Tibetben, majd ott kibontakozva gazdag formakincset hoztak létre. Az összetett szimbólumrendszer és a szigorú szabályokat követő alkotások mostanra a nyugati kultúrákban is megjelentek, és a hétköznapok részévé váltak. Történeti és mindennapi értékük bemutatására törekszik a tárlat a szobrok, tekercsképek (thangkák) és további tárgyak segítségével, melyek azonban az ember belső gazdagságára is szeretné felhívni a figyelmet. A kiállítást filmvet1tés, előadások és meditációk egészítik Pécs,
 
Pécsi Művészetek és Irodalom Háza (Széchenyi tér 7-8.)
Boldog Arábia meséi - Balogh Ádám festőművész-fotográfus kiállítása – 2010 október 25. – 2010 november 15.         
A festőművész-fotográfus kiállításán egy zarándokköpenybe bújt utazó szemén keresztül megragadott jemeni tájak és emberek tűnnek elő. Az Ezeregyéjszaka vendégszerető világából pillanatfelvételek, életképek szólnak az ott élő ismeretlen ismerősök vendégszeretetéről, életéről. A térben és időben végtelennek tűnő egzotikus utazás ma is a mesék misztikus világának képzetét kelti.
 
Pécs, Pécsi Művészetek és Irodalom Háza (Széchenyi tér 7-8.)
Akkor és Most. Magyarok Margatban: a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió kutatásai a Szentföld legnagyobb keresztes várában - 2010 október 25. – 2010 november 15.
A Szíriai-Magyar Régészeti Misszió első kiállítása a margati kutatási program látványos eredményei mellett a Magyar Királyság szerepét, és kiterjedt, a Szentföldtől a Brit-szigetekig terjedő kapcsolatrendszerét mutatja be az érdeklődőknek, hiszen a korabeli Európa egyik legjelentősebb állama, a Magyar Királyság 1217-18-ban Közép-Európában egyedülálló módon saját királya, II. András vezetésével önálló sereggel ment a Szentföldre. Ennek az útnak a során II. András királyi évjáradékot adományozott Margat várának.
 
Budapest, WAX Kultúrgyárban (1047 József Attila u. 4-6)
Ramszesz - Az ásatás. Időutazás II. Ramszesz városába - 2010. október 3. - 2011. február 28.
Az „élménykiállítás” szokatlan módon közelíti meg II. Ramszesz fáraó korát: monumentális másolatok között, a homokban járva lehet felfedezni a korabeli emlékeket, melyek a sötétben bányászlámpák fénye mellett bontakoznak ki a látogatók szeme előtt. A nézelődést tárlatvezetés segíti, a gyermekeket játszóház és különféle programok fogadják, melyre Kiss Enikőnél lehet jelentkezni. 
 
Budapest, Budapest Bábszínház (Andrássy út 69.)
Mesék és Mandalák. Kapala Györgyi kiállítása – 2010 szeptember 30. – 2010 december 31.
A Bábszínházban járva, az előadások szüneteiben a pihenést képzőművészeti élménnyel is szeretnék elősegíteni. Így került sor a Magyar Képzőművészeti Egyetem Tervezőgrafika szakán végzett művésznő alkotásainak a bemutatására. 
„Bábszínház az egész világ” – 2009 október 8. – 2009 november 8.
Ugyancsak kiállítással emlékeznek meg az intézmény 60 éves jubileumáról, mely egy több részes rendezvénysorozata keretében került megrendezésre, és a pesti Bábszínház történetét mutatja be.
 
 
Előzetes
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4)
Tapintható kiállítás – 2010 október 15 – október 22.
A fehér bot nemzetközi napja, október 15. alkalmából tapintható képzőművészeti alkotásokból rendezett kiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár alagsorában a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete segítségével. Kevesen tudják, hogy a látássérültek közül többen foglalkoznak egyebek közt festészettel, szőnyegkészítéssel. Az ő munkáik mellett néhány látó művész munkája egészíti ki a tárlatot. Utóbbiak ugyancsak megérinthető, megfogható alkotások, amelyek segítenek a vakok és gyengénlátók számára elképzelhetővé tenni a világot.
 
 
Bár a Múzeumok Őszi fesztiválját idén a Minisztérium nem finanszírozza, számos múzeum a már betervezett programját megtartja, ezért érdemes körülnézni, és megnézni a honlapokat. A Szeged, Móra Ferenc Múzeum, győri Városi Művészeti Múzeumban például érdekes programot lehet találni. A győri Fuhrmann-házban pedig oktatási bemutatót tartanak.

 

II. Bemutatjuk

Terek, emberek, évezredek – állandó kiállítás
A 2009-ben nyílt állandó kiállítás kronologikus sorrendben mutatja be a város különböző arculatait. A szakrális és ideológiai élet, a mindennapi élet és a környezettel való kapcsolat egy-egy termet tölt be. Tavaly ez a tárlat nyerte a megtisztelő Év Múzeuma címet.
 
"Római istenek - istennők" fotókiállítás - 2010. szeptember 23 - november 14.
Válogatás Gelencsér Ferenc fotóművész alkotásaiból, aki immár 30 éve a Fejér-megyei Múzeumok fényképésze. Egyes tárgycsoportoknál olyan tökélyre fejlesztette a fényképezést, hogy felvételei már önmagukban is művészi alkotások. A római kisbronzok képei például 30 szoros nagyításban is élvezetett nyújtanak, sőt nem egyszer a szakemberek számára is új részletekre hívják fel a figyelmet.
 
„De nehéz az iskolatáska" - Iskolatörténeti kiállítás - 2010. szeptember 17-től
A 25 éves Arany János Általános Iskolát és Gimnáziumot bemutató kiállítás egy iskola hétköznapjain, ünnepein keresztül mutatja meg a 40 évvel ezelőtti battai ifjúság életét. A kisdobos- és úttörőnyakkendő, az örsi- vagy rajnapló, mozgalmi dalok, úttörő és KISZ jelvények, egyenruhák és klubélet megannyi érdekes, a mai tanulók számára felfedezést és élményt nyújtó kaland.
 
Régészeti Park
Ez 3,5 hektáros területen található, amit az önkormányzat vásárolt meg, és ajándékozott a múzeumnak azon a közel 100 vaskori sírhalommal borított kb. 50 hektáros vidéken, melyről a város nevét kapta. A folyamatos talajművelés és erózió miatt azonban a halmok száma folyamatosan csökken, ma már csak 98 azonosítható. Legutóbb Holport Ágnes tárta fel az egyik Halstatt halomsírt, melynek rekonstruált, teljes mértékű bemutatására az önkormányzat ezzel a parkkal biztosított lehetőséget. Az előkelő, jellegzetes vaskori tárgyakkal bemutatott nemesi sírt kívül-belül bejárhatják a látogatók. Megismerését egy többnyelvű multimédiás program segíti, melyben az ismertetőt hang és fényeffektusok színesítik. Szakmai körökben is jól ismert, hiszen Európán túlról is eljönnek tanulmányozni. Unikum, azért is, mivel az első és legnagyobb európai régészeti park. Bemutatása módszerében még 10 év után is vonzó, informatív. A Magyarországon, annak főként dunántúli részén Kr.e 8- 6/5. sz.ig virágzó vaskori kultúrközösség és azt megelőző bronzkori kultúrák bemutatására a területen eredeti anyag alapján korabeli házakat is rekonstruáltak, és a kísérleti régészet segítségével ismereteink minél teljesebb bemutatására törekednek.
A háttérmunkát a múzeum főépületében végzik, itt egy állandó és három időszaki kiállítás egyidejű megvalósítása lehetséges.
 
A tárlatok helyszíne:
Százhalombatta, „Mátrica” Múzeum (Gesztenyés u. 1-3.) 
Százhalombatta város múzeuma alapvetően két részből áll, a főépületből és a Régészeti Parkból. A múzeumépületben egy állandó kiállítás és három időszakos kiállítás megrendezésére van lehetőség. Ezek tematikája igen széles skálán mozog, aktuális és érdekes témák feldolgozásai, melyeket a munkatársak általában együttesen alakítanak ki, bár az utóbbi időben a külső kezdeményezések száma növekszik. Új hagyomány is kezd kialakulni: a helyi újság kezdeményezésére már harmadik évben került sor egy hónapos karikatúra kiállításra a „Szabad sajtó Napja” alkalmából (március 14). Százhalombatta idén ünnepli a 40 éves évfordulóját annak, hogy elnyerte a városi címet. A Múzeum idei kiállításai ehhez az évfordulóhoz kapcsolódnak.
 
Poroszlai Ildikó emlékérem:
Poroszlai Ildikó régészetet végzett az ELTE Régészeti Tanszékén, majd a város önkormányzatához került előadónak. Itt rendkívüli tetterővel és hihetetlen szorgalommal dolgozott Százhalombatta régészeti emlékeinek megmentésén, a helyi múzeum és a régészeti park létrehozásán. Hirtelen, tragikus halálát követően a Pulszky Társaság Kismúzeumi Tagozata és Százhalombatta Önkormányzata a Mátrica Múzeummal létrehozta a Poroszlai Ildikó emlékérmet, melyet azóta évente adományoznak egy-egy kismúzeumnak az elmúlt évi tevékenységük elismeréseként.   

 

 
Ha kíváncsi vagy a részletekre, itt meghallgathatod!
 


Zenei betétek:
TaylorSwift-Love Story
Szalóki Ági, Munka után
Republic, A kisdobos
Beatrice, 8 óra munka
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Molnár Bernadett
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.