Klimt és a bécsi szecesszió + Botero / Szépművészeti Múzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2010, Szeptember 27

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2010 szeptember 27.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek

II. Bemutatjuk /  Klimt és a bécsi szecesszió + Fernando Botero kiállítás, Szépművészeti Múzeum  

 
A műsor vendégei:
Gonda Zsuzsanna művészettörténész
1983-ban  végzett az ELTE BTK művészettörténet-történelem szakán, majd 3 évig a Művészettörténet Tanszék ösztöndíjasaként a századforduló művészetével foglalkozott. Ezt követően 10 hónapot töltött az oxfordi egyetemen a Soros Alapítvány ösztöndíjával. 1987 óta a Szépművészeti Múzeum Grafikai Osztályán dolgozik. Fő kutatási területe a 19. századi  művészet és az Esterházy-gyűjtemény. Számos hazai és külföldi kiállítás rendezésében közreműködött.
 
Cser Judit művészettörténész, múzeumpedagógus
Tanulmányait az ELTE BTK Művészettörténet szakán végezte. 2005-től magyar és olasz nyelvű tárlatvezetéseket tart a Szépművészeti Múzeum kiállításain. 2010-től a Múzeumpedagógiai Osztály munkatársa.
 
Dragon Zoltán PhD, művészettörténész, a Botero kiállítás kurátora
a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum munkatársa. Kutatási területe a XIX-ik századi mexikói és magyar festészet, amit az ELTE BTK Művészettörténeti Intézetében oktat is.
 
Tettamanti Sarolta, múzeumpedagus
Tíz éve dolgozik múzeumpedagógusként. Először a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben tartott alkotóműhelyt gyerekeknek, majd néhány év múlva átkerült a Szépművészeti Múzeumba. A foglalkozásokon közösen beszélget, játszik, gondolkozik a művészetről, a múzeumról és a világról minden résztvevővel, aki eljut a Szépműhelybe, a  Szépművészeti múzeumpedagógiai műhelyébe, ahol a közös cél a múzeumba járó, művészetet kedvelő közönség nevelése.
 
 
I. Kaleidoszkóp
Zirc, Országos Széchényi Könyvtár Reguly Antal Műemlékkönyvtár (Rákóczi tér 1.) 
A legnagyobb magyar - Gróf Széchenyi István emlékkiállítás - 2010. szeptember 21. - 2010. dec. 31
A Széchenyi-emlékév keretében megrendezésre kerülő kiállításon Széchenyi István életét és munkásságát az író, politikus eredeti munkáin kívül gazdag korabeli folyóiratokból, metszetekből származó anyaggal bővítve mutatja be a tárlat, felidézve a 19. századi hangulatot is. A családi háttér bemutatásánál hangsúlyos szerepet kapott az apa, Széchényi Ferenc, hiszen az ő adománya képezte a könyvtár alapjait. Egervölgyi Dezső Széchenyi István témájú éremgyűjteménye teszi teljessé a bemutatót.
 
Békéscsaba, Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága - Munkácsy Mihály Múzeum (Gyulai út 1)  
Stefan Buban: Változások – 2010 szeptember 17. – 2010 október 31
A szlovákiai Pálócon született Stefan Buban a Szlovák Művészeti Szervezet tagja, Trebisovban (Tőketerebesen) él és dolgozik. Számos hazai és külhoni kiállítása után (Lengyelország, Ukrajna, Csehország, Németország, Ausztria, Olaszország, Bulgária, Egyiptom, Ciprus és Izrael., most Magyarországon is bemutatkozik.   1989 és 1992 között részt vett a kassai C+S-ART alkotó csoportjában.
 
Budapest, Klebelsberg Kultúrkúria (Templom u. 2-10.) 
A páratlan Páros. Üvegkiállítás – Glass-exhibition a vinotékában – 2010. szept. 21 - 2010 október 17.
Lukácsi László és Polyák János, Borbás Dorka és Szőke Barbara munkáiból
 
Nagyatád, Városi Múzeum (Széchenyi tér 2. ) 
Térbe zárt pillanat - Epizódok a sztereofényképezés történetéből - 2010 szeptember 3. - 2010 november 7.
A Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítása a Történeti Fényképtár és Felvinczi Sándor magángyűjteményének 1850 és 1918 között készült sztereofelvételeit háromdimenziós fényképek formájában mutatja be: a fotók egy piros-kék "szemüveg" segítségével térhatásúvá válnak, a magasság és a szélesség két dimenziója mellett a mélység harmadik dimenziójával gazdagodnak. A felvételek témája igen változatos, közös bennük, hogy mindegyik eredetije egy sztereofénykép.
 
Győr, Xantus János Múzeum (Széchenyi tér 5.) 
Egy polgárcsalád a reformkorból. Az Unger família - 2010 szeptember 9 – október 10.
A XIX. század elején telepedett le Győrött a soproni Unger-család, amelynek tagjai kártyakészítéssel foglalkoztak. A nyomtatáshoz használt fa nyomódúcokból több sorozat is fennmaradt, amelyekkel a korszakban közkedvelt kártyajátékokat gyártották. A család egyik ifjan elhunyt tagja a bécsi akadémián festészetet tanult: tehetségéről ekkor készült rajzai és festményei tanúskodnak
 
Gyõr, Esterházy palota - Radnai Gyűjtemény (Városi Művészeti Múzeum, Király u. 17.) 
Hommage a Puskás Öcsi. Képzőművészek hódolata – 2010 szeptember 25. – 2010 október 31.
A 2010 áprilisában Budapesten nagy sikerrel bemutatott vándorkiállítás első vidéki tárlata. A tárlat Kertész Csabának, a Home Galéria (Budapest) vezetőjének a felkérésére készült műalkotásokat mutatja be, melyekkel ismert hazai művészek állítanak emléket a legendás Puskás Ferencnek. (Kulinyi István, Gyémánt László, Várady Róbert, Tónió, Kaján, SI-LA-GI, Joseph K’adar, Lajta Gábor, ef. Zámbó István, Rácmolnár Sándor, Prutkay Péter, feLugossy László, Szirtes János, Regős István, Wahorn András, Orosz István, Pap György Zoltán, Kristóf Lajos, Zoltán Sándor, Vetlényi Zsolt, Dr. Máriás, BADA DADA, Kiss Ilona, Szilágyi Kornél, Vándor Csaba, Kertész Zsuzsa, Konkoly Gyula). A színes festmények, rajzok, grafikák, szobrok és installációk mellett Hemző Károly és Kristóf Lajos fotói idézik fel életének legfontosabb pillanatait, ill. vetítik a Puskás Hungary c. portréfilmet (2009) és a legendás angol - magyar 6:3 mérkőzést.
 
Tiszafüred, Kiss Pál Múzeum (Tariczky sétány 6.)  
Horváth Tibor, a Népművészet Mestere és Horváthné Csanálosi Katalin népi iparművész bőrművesek kiállítása - 2010 július 19. - 2010 október 9.
Horváth Tibor autodidakta módon sajátította el a népi bőrművesség alapjait, mesterfogásait. 1990-ben nyerte el a népi iparművész címet, majd feleségével, Horváth Tiborné Csanálosi Katalinnak együtt folytatta a mesterséget, aki 1999-ben szintén népi iparművész lett. Munkáikon az archaikus népi kultúra motívumkincse jelenik meg általában marhabőrön, marha lábszárcsont és szaru felhasználásával, rátétek, szironyozás és ványolásos technika alkalmazásával.
A bőrműves házaspár munkásságát számos elismerés kíséri. Horváth Tibor 1992-ben és 1994-ben Gránátalma díjat kapott, 2008-ban pedig a "Népművészet Mestere" címmel tüntették ki. Emellett a a házaspár a 2006. évi Országos Mesterremek Pályázat "Mesterremek" díját, 2008-ban a Kárpát-medencei Magyar Népmesemondók, Népzenészek és Népi Mesterségek Őrzőinek Fesztiválján pedig az Arany alma díj első fokozatát kapta.
 
Tiszafüred, Kiss Pál Múzeum (Tariczky sétány 6.)  
A restaurált Folkusházy nemesi címerlevél - 2010  szeptember 2. - 2010 szeptember 30.
A folkusfalvi vagy foklusfalvasi Folkusházy család a Felvidékről származik, és a XVII. században, a török utáni évtizedekben széledt szét az országban. A család képviselői így kerültek Komárom, Heves, Békés, Pest vármegyékbe. Tiszafüreden az 1830-as és az 1840-es években éltek Folkusházyak: a 45 éves haszonbérlő Folkusházy András 1848-ban nemzetőr is volt. A címerlevelet 1877-ben vagy 1878-ban adományozta a család egy tagja a Tiszafüred Vidéki Régészeti Egyletnek.
A pergamenhez hasonló finomságú oklevél valójában úgynevezett Whatman papírra van rajzolva. Ez a papírféleség az 1700-as évek legvégének találmánya volt, és a merített papír "ősének" tekinthető. A felfedezés idején Nyugat-Európában és Észak-Amerikában igen kedvelt papír volt: Napóleon például igen gyakran írta leveleit ilyen papírra. Ezen az okmányon is szépen látható az angliai papírmalom vízjele (J. Whatman). A Nemzeti Kulturális Alapprogram 2008. évi támogatása tette lehetővé, hogy ezt az értékes dokumentumot restaurálva kiállítsuk.
A címeres levél felirata a következő: "Nemes és Nemzetes folkusfalvásy Folkusházy Pál és Nemes Nemzetes folkusfalvásy Folkusházy Joseph, Nemes és nemzetes folkusfalvásy Folkusházy András, Ns NZ=s F. F. Emanuel Familiának Czímere. 10. December 1798-ik Evben".
 
Püspökladány, Dorogi Márton Városi Könyvtár és Művelődési Központ (Bajcsy-Zsilinszky E. u. 2/2)
Közel és Távol, Gazdagné Görbe Tímea önálló, időszakos kiállítása - 2010. szeptember 23 - október 18.
A művész festményei és rajzai egy részükkel sajátos szemmel nézett, távoli világba kalauzolnak el, de a közeli, mindenki által megtapasztalt valóság képei nem hagyják ott ragadni a látogatót. Ez a kettősség szinte az folyamatos utagzatás érzetét keltik.
 
Budapest, Magyar Kereskedelmi es Vendéglátóipari Múzeum (Szent István tér 15.) 
Fardagály es kámvás rokolya 19. századi divatképek - 2010. szeptember 23 - 2011. februar 28
A divatképek, eredeti 19. századi ruhák, és más jellegzetes kiegészítők (pl.: legyezők, táncrendek, kalapok stb.) valamint korabeli divatáru kereskedők számlái, hirdetései, árjegyzékei színes, életteli képet festenek a korabeli úri szalonok öltözködési igényeiről és szokásairól. Többek között megtudhatjuk, mikor viselték a címben szereplő „kámvás rokolyát”, vagyis a krinolint, és a „fardagályt”, azaz a tornűrt, és persze a képek segítségével a frizurákat is megismerjük.
 
Budapest, Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény (Váci út 50.) 
Konyak, rum, kevert – kiállítás az Angyalföldi Hazai Rum-, Likőr- és Szeszárugyárról - 2010 szeptember 16. – 2010 december 31.
Angyalföldön  nem csak nehézipari gyárak, hanem egy ínycsiklandó illatokat árasztó likőrgyár is működött. Készítetek itt 1931-ben Millenium gyomorlikőrt és a minisztérium által engedélyezett más finomszesz termékeket, gyümölcsleveket, borpárlatot, gyümölcspálinkákat és rumeszenciát is. De talán legkedveltebb nedűjük a Tokaji Konyak volt. A gyár történetét eredeti emlékek, kellékek és dokumentumok elevenítik fel.
 
Szeged, Móra Ferenc Múzeum (Roosevelt tér 1-3.) 
Válogatás Bálint Sándor szakrális gyűjteményébõl (a Szakrális Művészetek Hete alkalmából rendezett kiállítása) - 2010. szeptember 17- decembern 19
Bálint Sándor (1904-1980) szegedi néprajzkutató és polihisztor hagyatékát, kéziratait, levelezését, ponyva- és szentképgyűjteményét, szakrális tárgyi anyagát, bútorokat és könyvtárát a szegedi Móra Ferenc Múzeum 1980-ban megvásárolta az örököstől.
A mintegy kétezer darab ponyvanyomtatvány, négyezer darab kis szentkép, több száz imakönyv és számos naiv, ill. magas művészeti alkotás gazdag és értékes tárházába nyújt bepillantást ez a tárlat.
 
Kecskemét, Cifrapalota (Rákóczo u. 1.) 
Festőangyalok, őrangyalok - Aknay János kiállítása - 2010 szeptember 24. – 2010 október 31.
Mint L. Menyhért László megfogalmazta, „Aknay művészete mirákulum, csoda, teofánia, megjelenés és epifánia is egyben, egyszóval jelenvalóság, a szó mindkét értelmében.” Műveiben Szentendre szemüvegén keresztül szemléli a világot, lelki szemei előtt azonban határtalan tereket jár be, és ezúttal a csak lelki szemekkel látható világba kalauzolja el látogatóit. Az egyeteme és magyar keveredik megfogalmazási módjában, mely itt az angyal formájában, különféle megfogalmazásaiban jelenik meg.
 
Tata, Kuny Domokos Múzeum (Váralja u. 3.) 
Fába vésett történelem - V. Nagy János László ógyallai fafaragó kiállítása - 2010 szeptember 24.-tól
Múltunk éséjelenünk jelenik meg fába faragva, a hagyományos és új tendenciák óhatatlan keveredése révén.
 
Miskolc, Herman Ottó Múzeum (Görgey Artúr u. 28.) 
A Bársony-házi „szakócák” - 2010 szeptember 17. – 2010 október 6.
Az 1891-ben Bársony János ügyvéd házánál talált három őskőkori „szakócáknak” köszönheti a magyar őskőkorkutatás a megszületését – ezt követően indultak meg a Bükk hegység barlangjainak a feltárásai. Most a két Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött példánya a leletegyüttes többi tagjával együtt tekinthető meg, és felfedezésük története is feltárul a látogatók előtt.
 
Szombathely, Szombathelyi Képtár (Rákóczi Ferenc u. 12.)
Vásárhelyi Antal festőművész kiállítása - 2010 szeptember 16. – 2010 október 30.
A szatmárnémeti születésű grafikus és belsőépítész életművéről nyújt áttekintést ez a tárlat. Vásárhelyi Antal nagyméretű, geometrikus, többnyire fekete-fehérben komponált, a leggyakrabban architektonikus elemekből építkező lapjait M. C. Escher illuzionisztikus térformálásának hatására utaló megoldások jellemzik, az elvont formákat gyakran figurális részletekkel társítja, a tárgyilagos, hűvösen elemző hang műveiben ironikus vagy drámai mozzanatokkal gazdagodik.
 
Kőszeg, Művészetek Háza (Chernel u. 18.)
„Bacchus Barátai” - 2010 szeptember 24. – 2010 október 10.
A Kőszegi Szüret témájához kapcsolódóan a bor és készítéséhez kötődő alkotások és a bor élvezetét megörökítő művek láthatók rajta.
 
Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum (Fõ u. 6.) 
Más megvilágítás - Jakatics-Szabó Veronika kiállítása - 2010 szeptember 24. – 2010 október 24.
Jakatics-Szabó Veronika nemrég diplomázott festő szakon, de már több sikeres kiállítás áll mögötte.  A festészetével bensőséges univerzumot teremtő művész témáit a hétköznapi életből meríti, gyakran felhasználva fényképeket is. Kedveli a szimbolikus, metafizikus és a szürrealista figurális elemeket, és a különböző perspektívák és nézőpontok együttes megjelenítését. Ironikus módon szerepelnek műveiben a mai kor elektronikus eszközei.
 
Paks, Paksi Képtár (Tolnai út 2.) 
Kofferbe pakolt konstruktivizmus - Halász Károly kiállítása - 2010 szeptember 23. – 2010 november 14.
A Városi Művelődési Központ részeként működő képzőművészeti szakgyűjtemény mutatkozik itt be a Vizuális Kísérleti Alkotótelep műgyűjteményének egy részével.
 
Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum (Erzsébet sétány 1.) 
Üvegvilág - Az üveg sokszínűségéről rómaiaktól a kortárs üvegművészekig, az üvegállatkerttől a Ferenczy-díjasokig - 2010 szeptember 23. – 2010 november 15.
Az üvegkészítés több ezer éves történetét nagy vonalakban felvázoló tárlat a tárgyi emlékekre koncentrál, a rómaiak üvegkultúrájától z újkori üveggyárak létesítéséig. A készítés technológiába, felhasználás módjába, formavilágba és művészeti lehetőségekre egyaránt számos alkotást mutat be. A díszítésről sem feledkezik meg. A hazai és egyetems kultúra ipari és egyedi darabjai közül egyaránt látható számos üvegtárgy, alkotás.
 
Budapest, Bajor Gizi Színészmúzeum (Stromfeld Aurél u. 16.) 
Barokk pompa a színpadon - kiállítás egy jezsuita díszletkönyv lapjaiból - 2010 szept. 18. – 2010 dec. 31.
és
 „Major Tamás arcai” - a színész, rendező, igazgató, politikus - 2010. szeptember 21. – 2010 dec. 31.
 
Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum (Erzsébet sétány 1.) 
 „Mint millió üveggolyó....” - A Pál utcai fiúk régen és ma - 2010. 9. 21. – 2011 január 23.
A Petőfi Irodalmi Múzeum „Éljen a grund!” kiállításának az alapján összeállított tárlat a 100 éves A Pál utcai fiúk c. regény alkalmából került megrendezésre, interaktív módon (kivetítők, hangeffektek, kalandlapok, az egyes helyszínekhez kapcsolódó játékos feladatok), mellyel elsősorban a diákokat kívánják megszólítani, felkeltve és elmélyítve irodalmi érdeklődésüket. Megelevenednek a regény helyszínei és a játékterek, melyek a korabeli gyerekeknek a „hazát”és a szabadságot jelentették, de a topográfiai és irodalomtörténeti adatok ellentmondásai is felszínre kerülnek.
 
Pécsi Kisgaléria (Szent István tér 4.) 
Karlsruhei Képzőművészeti Akademia kiállítása - 2010 szeptember 20. – 2010 október 3.
A Karlsruhei Akademie der Bildenden Künste hallgatóinak és művészprofesszorainak a bemutatkozó kiállítása, melyre idei diplomamunkákat, szobrászati és festészeti anyagot hoznak magukkal.
 
Keszthely, Helikon Kastélymúzeum (Kastély u. 1.)
Új akvarellek 25 év után - Csák Máté kiállítása - 2010 szeptember 18.tól
Az építészmérnök, festő, művészeti szakíró múlt iránti érdeklődését jól jelzi, hogy 1963-tól a budapesti Műemlék Felügyelőségen dolgozott, s ettől kezdve a műemlékek építészeti problémái kulcsfontosságú szerepet töltöttek be életében, bár társadalmi téren is számos tevékenységet kifejtett. A mindennapi munkáját alkotó konkrét, jól megfogható építészeti elemek után különösen nagy a kontraszt a nonfiguratív festői tevékenysége
 
 
Előzetes
Pécs, Néprajzi Múzeum (Rákóczi u. 15) 
"Aki nem hiszi, járjon utána" című mesekiállítás 2010. október 1 - november 27.
 
 
További hirek:
A Déri Múzeum szeptember 15.-én előre láthatólag egy évre bezár az Unio által támogatott felújítási munkák miatt.  A Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum és a Debreceni Irodalmi Múzeum azonban továbbra is várja a látogatókat.
 
A győri a Xántus János Múzeum kőtára pedig 2010. október 1-től  2011. április 1-ig tart zárva, míg többi kiállításai (a Xántus János Múzeum, a Cserépkályha-történeti Kiállítás a Fruhmann házban és a Patkó Imre Gyűjtemény) naponta  10-16 óráig látogathatók.  
 
 
 

II. Bemutatjuk

 
Nuda Veritas. Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895-1905 – 2010 szept. 23 – 2011 január 23.
A Secession művészegyesület 1897 április 3-án a konzervatív Kusthaus-zal (Művészház) szemben jött létre, és 1905 június 14-én ért véget a Klimt csoport kilépésével. Az egyesület nevének jelentése a hivatalos művészeti irányzathoz való viszonyát jelzi: kivonulás, szembehelyezkedés. A Secessiont 19 művész alakította, tagjai között egyaránt megtalálhatók festők, szobrászok és építészek. A csoport jeles képviselője Josef Mario Elrich volt, a Bécsi Secession székházának tervezője. Első elnöküknek Gustav Klimtet választották.
A múzeum főként a korszak grafikáit gyűjtötte össze, de néhány jelentősebb festmény és szobor is helyet kapott a kiállításon. Ezek közé tartozik a tárlat címadó és egyben talán leghíresebb képe Klimt 1899-ben festett Nuda Veritasa (Meztelen Igazság). Az egyesület méltán híres folyóiratának, a Ver Sacrumnak (Szent Tavasz) néhány tipográfiáját is megtekintheti a látogató. Itt adtak hírt szerteágazó tevékenységükről, többek között 23 kiállításukról.
A budapesti, mintegy 200 műalkotást magába foglaló kiállítás nem kifejezetten gyerekeknek szól (kb. 14 éves kortól ajánlott), mégis készült egy foglalkoztató füzet a családok számára, melynek segítségével a korszak művészeti szerepe kisebbek számára is jól megfoghatóvá válik. Ezt kiegészítő múzeumpedagógiai kínálat egy hazánkban újdonságnak számító okostelefonra letölthető 30 perces audio-guide vezetés.

 

Fernando Botero – 2010 szeptember 30 – 2011 január 23.
Korunk egyik meghatározó művésze Fernando Botero, akinek közel 60, többnyire nagyméretű olajfestménye és szobra tekinthető meg a tárlaton, melyek egyfajta monumentalitásra és időtlenségre törekednek. Jellemző rájuk, hogy az antik hagyományból és a klasszikus európai festészet alkotásaiból táplálkoznak, ugyanakkor mégis egészen sajátosak a kerekded, jellegzetesen egyszerű és buja formáikkal, melyek a tipikusan színpompás dél-amerikai világba nyújtanak bepillantást. A Régi Képtár néhány képét Londonba szállították, így pár terem üresen maradt, ekkor adódott a lehetőség, hogy az utazó-kiállításon levő Botero-gyűjteménnyel töltsék fel a meglévő helyeket.
Érdekes módon, bár Botero kolumbiai származású művész, élete nagy részét mégis Európában töltötte. A Prado és Louvre képeit tanulmányozva alkotta meg parafrázisait, így alkotásai kortárs voltuk ellenére, jól illenek a klasszikus művek közé. A kiállítás különböző témák köré szerveződik, ilyen a parafrázis, a klasszikus szépségeszmény, a hétköznapi élet, a cirkusz-bikaviadal, melyeket a művész többnyire portrékon és néhány csendéleten keresztül jelenít meg.
A tárlat érdekessége egy játék: 5 kakukktojás van ugyanis elrejtve benne, melyek a Régi Képtár állandó kiállítási darabjai, ám jól illenek Botero alkotásai közé, hiszen segítik parafrázisai megértését. Hasonló koncepcióra épül a kiállítási tér elején található múzeumpedagógiai szoba. Itt például egy, a látogatók által Botero figuráival újra berendezhető bábszínház található a fiatalabb látogatók számára.
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Szépművészeti Múzeum (Dózsa György u. 41)
A Múzeum alapítását 1896-ban határozták el, és alig 10 év elteltével, 1906. december 1-jén a Schickedanz Albert és Herzog Fülöp által tervezett épület ünnepélyes keretek között nyílt meg. A megnyitón Ferenc József osztrák császár és magyar király is jelen volt. Épületében a főúri és egyházi gyűjtők18-19. században kialakított kol­lekcióit gyűjtötték össze, melyekhez néhány korábban köztulajdonba került alkotás járult. Ezen felül, a múzeumok közti gyűjtőkörök rendezésével főként a Nemzeti Múzeum nemzetközi képzőművészeti alkotásai nyertek itt új otthont. A későbbiekben hagyatékok és vásárlás útján tovább bővülő műtárgyállományt kezdetben még a kiemelkedő művekről készült gipszmásolatok egészítették ki. A gyűjtőkör 1908-től az ókorra is kiterjed, amikor a Múzeum Paul Arndt müncheni gyűjteményének számos darabját megvásárolta, majd az 1914-es bronzkisplasztikai vásárlással a 19. és 20. századi gyűjteményt alapozta meg, végül az 1934-es új múzeumi törvény értelmében az egyiptomi emlékek országos gyűjtését is itt rendelték el. Ezek első kiállítása 1939-ben nyílt meg Dobrovits Aladár és Oroszlán Zoltán rendezésében. Az utóbbi évtizedekben többnyire szűkös anyagi keretek között, gondos vásárlások és adományozások révén gyarapodnak tovább a Múzeum gyűjteményei, melyeket az Egyiptomi, Antik, Régi Szobor, Grafikai és Modern Gyűjtemény, valamint a Régi Képtár kiállításain lehet megtekinteni.
Emellett rendszeresen nyílnak külföldi gyűjteményekben őrzött alkotásokat bemutató időszakoz kiállítások is. A látogatók a tárlatok egyéni megtekintésén kívül számos további programban vehetnek részt, és sokféle kifejezetten gyermekek számára szóló tevékenységet is kínál a Múzeumpedagógiai Osztály. A Múzeum bővítési munkálatai miatt 2011 januárjában néhány hónapra bezár.
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre, itt meghallgathatod és letöltheted!
 
 
Zenei betétek:
Johann Straus, Liebesbotschaft Galopp
Mahler, Symphony 7 - Claudio Abbado
Perez Prado, Guaglione
Heaven Street Seven, Dél Amerika
 
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Mölnár Bernadett
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.