"A lármafától a világhálóig ..." / Hírközlési Múzeumi Alapítvány

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2010, Augusztus 16

Tárlatról Tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2010 augusztus 16.

 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek

II. Bemutatjuk / "A lármafától a világhálóig ...", Hírközlési Múzeumi Alapítvány 

A műsor vendégei:
Egervári László – Hírközlési Múzeumi Alapítvány ügyvezető igazgatója
2006 óta dolgozik az Alapítványnál. Vegyipari szervezőmérnök alapképzettséggel munkája során mindvégig kapcsolatban volt a távközléssel, mai szóhasználattal a kommunikáció technikai hátterével, azok gyártásától a felhasználásáig. Az Alapítvány működésének egyik pillére, aki lelkes munkájával az Alapítvány küldetésének minél teljesebb körű megvalósítására törekszik úgy a gyűjtés, megőrzés és bemutatás terén, mint a magyar távközlés, műsorszórás valamint a postaszolgálat történtének és kiváló fejlesztőinek a megismertetése terén.
 
Jakab László
1969-ben szerzett diplomát a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki karának Híradástechnika szakán. A Magyar Postánál, majd a Magyar Távközlési Vállalatnál eltöltött évek során távbeszélő központok létesítésével foglalkozott. 1993-tól a Siemens Telefongyár Kft munkatársa, 2003-tól a mérnök-muzeológusként a Postamúzeum dolgozója. Területén, a távíró és távbeszélő gyűjteményekben muzeológusi tevékenységet végez. Célja a látogatóbarát múzeum megteremtése, a régi távírók, telefonok életre keltése, bemutatása. Számos publikáció és tankönyv szerzője, kiemelkedő társadalmi munkáját a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület ezüstjelvény adományozásával ismerte el.
 
I. Kaleidoszkóp
 
Zsolnay remekművek – 2010 augusztus 11- szeptember 5
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4) 
A világhírű pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra legszebb alkotásaiból nyílik kiállítás a szegedi Somogyi-könyvtárban. A kiállítás-sorozat 2009-es megnyitóját a New York-i Forbes galériában tartották, a magyarországi bemutatók során Egerben, Pécsett, Debrecenben, Budapesten és Kecskeméten csodálhatta meg a közönség a kínai porcelánművészet hagyományaihoz kapcsolódó, a világon egyedülálló Zsolnay-technológiával égetett használati és dísztárgyak szépségét. A kiállításon eosin és porcelán vázák, kaspók, ékszerek, teás és étkészletek láthatók.
A kiállítás a III. Hungarikum Fesztiválhoz kapcsolódik (aug 11-14), ahol a halasi csipke és „Szívünk hungarikumai” is megjelennek: A Somogyi-könyvtár különleges dokumentumaiból válogatva, múlt század eleji fotográfiák, korabeli képeslapok, régi könyvek révén mutatja be Csongrád megye hungarikumait: természeti kincseket, szellemi értékeket, alkotókat és jeles személyiségeket.
 
Kubinyi Anna textilművész kiállítás - 2010. augusztus 14. – 2010. szeptember 5.
Fonyódi Múzeum (Bartók Béla u. 3.) 
A gobelintervező, textilművész munkásságában a plasztikai gondolkodásmód és a szövés útján létrejövő képteremtés harmonikus egységet alkot. A szövés és relieftechnika párhuzamos vagy egymást váltó alkalmazásával jellegzetes tájképeket hoz létre. Olyan hagyományos anyagokkal dolgozik, mint a juta, kender, spárga, gyapjú és selyem, melyeket saját maga fest és dogoz fel.  
 
Fél évszázad (1890-1940) legszebb magyar virágcsendéletei magán és múzeumi gyűjteményekből - 2010. augusztus 13. – 2010. november 21.
Székesfehérvár, Városi Képtár - Deák-Gyűjtemény (Oskola u. 10.)
A magyar festészet 1890-1940ig terjedő, művészetileg is sokszínű időszakának válogatott virágcsendéleteit lehet látni olyan neves alkotók munkáin, mint Benczúr Gyula, Czóbel Béla, Csók István, Fényes Adolf, Gulácsy Lajos, Iványi Grünwald Béla, Koszta József, Márffy Ödön, Munkácsy Mihály, Nagy István, Rippl-Rónai József, Vaszary János vagy Ziffer Sándor. A válogatás nem csak a kiállítás-látogatók, hanem a szakmonográfiák ismerői számára is nyújt újdonságot, mivel eddig ismeretlen művek is szerepeltek.
 
                Vető Márta textilművész kiállítása - 2010. augusztus 13. – 2010. szeptember 10.
Leányfalu, Helytörténeti Múzeum (Móricz Zsigmond u. 153.) 
A függönyök és ruhák specialistájaként ismert művésznő kedvelt technikája a nyomott minta többszörözése itt is jellegzetes hangulatot ad a kiállításnak. Egy másik érdekesség, hogy a ruháknál a csíkrendszerű saját anyagot rendszerint úgy alkalmazza, hogy a szabásvonalat is ezzel adja meg. 
 
A mi Magyarországunk! Híres képek – neves alkotók - 2010. augusztus 12. – 2010. szeptember 17.
Budapest, MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetségének) székháza (Vörösmarty u. 47/A) 
A Cultiris Kulturális Képügynökség gyűjteményének az anyagából összeállított válogatás Budapest építészetéről, híressé lett írókról, művészekről, tudósokról, a magyar táj sokszínűségéről, népszokásokról, tárgyi kultúránkról, természeti csodáinkról, növény és állatvilágunkról mutat be archív és friss felvételeket.
 
„Képen vagyunk ” - XXVIII. Magyar Sajtófotó Kiállítás - 2010. augusztus 18 – szeptember 8.
Mosonmagyaróvár, Flesch Károly Kulturális Központ (Erkel Ferenc u. 14.) 
Sajtófotósaink vándorkiállítását ezúttal „A divat világa a fotográfiában - tegnap és ma” c. kiállítás kíséretében nyitották meg, mely a múlt századtól napjainkig itthon és külföldön híressé vált fotósok munkáit mutatja be. A vándorkiállítás közel 400 fotója előzőleg Budapesten (Magyar Nemzeti Múzeum), Debrecenben (Kölcsey Művelődési Központ) és Pécsett (Művészetek és Irodalom Háza) volt látható. Az elmúlt év legizgalmasabb pillanatait, természeti csodáit, drámai, örömteli, mulatságos élethelyzeteit, kivételes művészeti és sportteljesítményeit idézik fel.
 
Duodji - Számi kézművesmunkák, Ilmari Tapiola alkotásai - 2010. augusztus 10. – 2010. november 28.
Budapest, Néprajzi Múzeum (Kossuth Lajos tér 12) 
A Lappföldről származó számi eredetű Ilmari Tapiola réntartó gazda, horgászati-idegenforgalmi vállalkozó és kézműves egy személyben. A kiállítás hagyományos módszerekkel és motívumokkal nyírfából, szaruból és rénszarvas agancsából készített ládáit, dobozait, késeit, csontkanalait, övcsatjait, háztartásban használatos eszközeit, ékszereit mutatja be. Jellemző rájuk a letisztult formavilág és az erőteljesen színezett és kidolgozott, leveleket, fonatokat, csillagokat és napot ábrázoló díszítőfaragások. Időnként szabadkézzel rajzolt természeti motívumok és a sámándobokon szereplő alakok is megjelennek rajtuk. A szaruba karcolt mintát szénpor-színezékkel teszi láthatóvá.
 
Rácmolnár Sándor kiállítása - 2010. augusztus 9. – 2010. szeptember 9.
Miskolc, Művészetek Háza (Rákóczi u. 5.) 
A 80-as évek közepétől kiállító művészt a kezdetektől fogva a vizuális közhelyek ironikus-kritikus kifigurázása, reflektáló újrahasznosítása foglalkoztatja. Ezúttal is színes, dinamikus lapokkal jelentkezett, melyeken a monokróm színfelületekkel és erős kontúrokkal operál. Szuggesztív neopop művein keresztül is átüt azonban a különböző magatartásformákat vizsgáló, meditatív hajlam, és eleven humor.  
 
                3 kéz – 2 Művész – 400 Négyzetméter, Lipovics János szobrász és Malasits Zsolt festőművész kiállítása
Győr, Városi Művészeti Múzeum Képtára – Napóleon-ház (Király u. 4.)  
A patinás műemléképületben, mely nevét Napóleon győri tartózkodására emlékezve kapta, a Városi Művészeti Múzeum ezúttal Lipovics János és Malasits Zsolt, a 3 Kéz Művészcsoport alapítóinak szokatlan kiállításával jelentkezik. A legújabb művek mellett korábbi, fontosabb alkotások is helyet kaptak, ezáltal keresztmetszetet adva a művészek munkásságáról. Ez a „fél-életmű” jelleg bronzokat, fa plasztikákat, különböző technikájú kerámiákat, eredeti gipszeket, egyedi viasz plasztikákat, műtermi modelleket mutat be Lipovics János részéről, és olajfestményeket, vegyes technikájú grafikákat, és plasztikákat láttat Malasits Zsolt részéről.
 
                Domján József grafikusművész kiállítása – 2010  augusztus 5 – szeptember 15.
Gyõr, Városi Művészeti Múzeum Képtára – Esterházy-palota (Győr, Király u. 17.) 
A fametszet mesterének életműve jelenik meg a tárlaton. Minden korszakából található egy-egy grafika: az 1930-as évek szürrealista pasztellképeitől az absztrakt és szocreál kompozíciókig. A tárlat rendezése kapcsán sok ismeretlen művét sikerült fellelni. A kiállítást a művész életére vonatkozó dokumentumok egészítik ki – pályája itthon indult, de az ’56-os forradalom miatt emigrált, és 1992-ben halt meg az USA-ban.  
 
                Szentgyörgyi József kiállítása - 2010. augusztus 7. – 2010. augusztus 29.
Balatonfüred, Kisfaludy Galéria (Kisfaludy utca 1.) 
Az 1970 óta számos díjat nyert festő kiváló kolorista, mesterien játszik a színekkel, a foltok arányaival, ritmusával, költői mondanivalót keresve. Kifejező dinamizmusának kiindulópontjában jellemzően az európai keresztény hagyományhoz tartozó ember áll.
 
                MUTABOR - Lábass Endre kiállítása - 2010. augusztus 5. – 2010. szeptember 2.
Budapest, Liget Galéria (Ajtósi Dürer sor 5.) 
A faliképek mestere egyszerre két művészetet ápol: ír és fest párhuzamosan, ám a  két művészeti ág szorosan összeforr bensőjében. Festményeinek témáit is az álmok és a mesék világából meríti.
 
Éva Mária Mátté és Magyar Ari  kiállítása - 2010. augusztus 11 - szeptember 08
Budapest, Kinizsi Vinotéka (Kinizsi u. 29)  
Éva Mária Mátté /USA, Los Angeles/ és Magyar Ari festőművészek műveit lehet itt megtekinteni, melyek a természet, szülőföld szeretetéről szólnak, és az élet igenlését fejezik ki vidám, derűs színharmóniájukkal. Emellett személyes élményeik, utazásaik és kapcsolataik is visszhangra találtak a témaválasztásokban. 
 
                Egri Erzsébt és Orr Lajos: Ikonok (2006-2010) - 2010. augusztus 3. – 2010. augusztus 20.
Pécs, Janus Pannonius Múzeum - Várostörténeti Múzeum ( Felsőmalom u. 9)
Egri Erzsébet, a nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola művésztanára, finom kolorittal készíti sajátos, olykor szürreális hatásokkal gazdagított kompozícióit. Egyaránt fest érzékletes tájképeket és zsánerjeleneteket. Orr Lajos ugyanott a szobrász-bronzműves szakot indította be, és szoros kapcsolatba került a sóstói alkotóteleppel. Szellemes, olykor ironikus hangvételű kisplasztikáihoz követ, fát, bronzot, ill. más anyagokat egyaránt felhasznál.
 
                Ásványok Magyarországról - 2010. július 23. - november 23. 
Pécs, Természettudományi Múzeum (Szabadság u. 2.) 
A Herman Ottó Múzeum Ásványtára kb. 700 lelőhelyről származó ásványának 70%-a magyarországi, 20%-a a Kárpátok régiójának további területéről származik. A páratlan gyűjtemény 180 példányát lehet most megtekintetni, melyek 106 különböző ásványfajt mutatnak be, hegységenkénti csoportosításban:  1. Soproni- és a Kőszegi-hegység / 2. Mecsek és Villányi-hegység / 3. Bakony és Balaton-felvidék / 4. Velencei-hegység, Gerecse, Vértes, Visegrádi-hegység, Pilis és Budai-hegység / 5. Börzsöny, Cserhát és Karancs-Medves hegycsoport / 6. A Mátra ásványai / 7. Bükk és Aggteleki-karszt, Upponyi-hegység / 8. A Tokaji-hegység.
 
Művészet a Matematikusok Világában - 2010. augusztus 3. – 2010. augusztus 7.
Budapest, B55 Galéria (Balaton u. 4.) - http://www.b55galeria.hu/
A kiállítás matematikus művészek, matematika által inspirált művészek és matematikusok művész hozzátartozóinak művein keresztül a matematikusok egy eddig kevésbé ismert színes oldalát mutatja be.
 
Regatta polka - Evezősélet a Dunán - 2010. augusztus 2. – 2010. augusztus 28.
Budapest, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Galériája (Szabó Ervin tér 1.) 
A Magyar Evezős Szövetség kiállítása fényképek, kisnyomtatványok, plakátok és tárgyi emlékek segítségével nyújt betekintést a Duna vízi életének sajátos világába. Szól az első hazai evezősversenyről, és későbbi folytatásairól, a vadevezősök világáról, a belvárosi elegáns klubházakról és a római-parti csónakházakról, de nem feledkezik meg az üdülői életről sem. A kiállított tárgyak között megtalálható a könyvtár Budapest Gyűjteményének néhány ritka darabja, egyesületi krónikák, illusztrált kották és egyéb kiadványok is.
 
 
Előzetes
Szöged hirös város – 2010. augusztus 18 -
Szeged, Móra Ferenc Múzeum aulájába (Roosevelt tér 1–3.) 
A tárlaton a szegedi élet, a szegedi emberek hagyománya, életmódja jelenik meg olyan jelenségekre hívva fel a figyelmet, mint az „ö”-ző nyelvjárás, a halászat, a paprikatermesztés, a gyékényszövés, a parasztházak napsugárdíszes oromzata, vagy akár a papucsos és késes mesterség alkotásai.
 
Állatorvosi kórbonctani kiállítás - 2010.09.01.től látogatható
Budapest, Állatorvos-történeti Gyűjtemény (István utca 2) 
 
 
II.  Bemutatjuk
 
A lármafától a világhálóig / Telefónia Múzeum a budai Várban (Úri utca 49) 
A tárlat három helyiségre oszlik, az elsőben Ferenc József, IV. Károly és Horthy Miklós telefonkészüléke mellett egy teljes 1882-es kézikapcsoló-központ, kábelek és további készülékek láthatók, míg a következőben egy 1928-as gépszerkezetű (Rotary 7A1-típusú) távbeszélőközpontot állítottak ki, mely 1985-ben 3000 feletti előfizetőt szolgált ki az ezzel járó zakatolás kísértében. A továbbiakban kanálkagylós telefonkészülékek és a kezelők mellbeszélőit és további érdekességeket is lehet látni.  Végül az utolsó teremben az 1985 és 1995 között eltelt időszak fejlődésébe tekinthet be a látogató, de megismerkedhet az Internet, ISDN és Video-telefon szolgáltatásokkal is.
 
A magyar műsorszórás 70 éve (Rádió- és Televíziómúzeum, Diósd, Kőbányai út 9-11) 
A kiállítóhely a rádiók és televíziók különböző generációit tárja a látogató elé egy hajdani rádióállomás területén, a hozzájuk szükséges antennákkal, vevő, közvetítő, rögzítő,  és mérő szerkezetekkel ill. kocsikkal. Kiállították még az “Előre”, Adrián mérőhajó modelljét, és látható innen a Lakihegyi adó is. A szakismereteket számítógépes információs rendszer biztosítja hozzá. Ennek a múzeumnak különlegessége jeles hírközlési személyiségeinkre való megemlékezés. Kiemelkedik közöttük a fizikusi doktorátusával postamérnökként dolgozó, a hallás kutatásában szerzett érdemei miatt orvosi Nobel-díjat kapott Dr. Békésy György Hawaii egyetemről hazatért hagyatéka, és egy emlékoszlop, mely a vezeték nélküli jeladás módját felfedező Károly Iréneus Józsefnek állít emléket. 
 
Postamúzeum, Balatonszemes (Bajcsy-Zs. E. út 46)
A hajdani lóváltó-állomás és lábaspajta, mely ma a különféle postakocsikat és -autókat mutatja be, kezdve Mátyás király híresen gyors fogatától (ezt ugyan kicsinyített másként) a delizsánszon és kariol kocsin át a Csonka-féle autókig vagy triciklikig, betekintést enged a postaállomások munkájába olyan területeken is, mint a levelek feldolgozása, értékek vagy utasok szállítása. Az udvaron pedig a szolgálatuk teljesítése közben elhunyt postásoknak, távközlési és műsorszórási dolgozóknak állítottak közös emléket.
 
Postamúzeum, Ópusztaszer (Szoborkert 68
A hely különlegessége a telefonhírmondó, melyet Puskás Tivadar 1893 február 15-én üzemelt be, de az udvaron is érdemes körülnézni, hiszen delizsánsz és laptika (egy helyi szállítóeszköz) is látható.
 
A fenntartó intézmény:
Budapest, Hírközlési Múzeumi Alapítvány (Andrássy út 3) 
A Hírközlési Múzeumi Alapítvány idén ünnepli alapításának 20. évfordulóját, ugyanis 1990-ben, amikor a Magyar Posta háromfelé vált, mivel kivált belőle a Magyar Távközlési Vállalat és a Magyar Műsorszóró Vállalat (jelenleg Antenna Hungaria és Telecom), úgy döntöttek, hogy az addig közös tárgyi és szellemi értékek megőrzését, közzétételét és gyarapítását továbbra is együttesen kívánják biztosítani.  Így került a jogelődtől ide az 1890 szeptember 26-án alapított Posta Múzeum és a Bélyegmúzeum is.
Az előbbinek a létrehozása Baross Gábor miniszter döntésének köszönhető, aki a már évek óta zajló postai gépek, eszközök, tartalék alkatrészek és különböző berendezések, ill. a velük kapcsolatos dokumentáció archiválását ezzel múzeumi szintre emelte, míg az utóbbi 1930-ban nyitotta meg kapuit. A Bélyegmúzeum világviszonylatban is kiemelkedő gyűjteménnyel rendelkezik, hiszen 14 millió darabja között a Föld minden tája képviselteti magát, és ez a külföldi múzeumokról sem igen mondható el. Természetesen legteljesebben a hazai bélyegek képviseltetik magukat, melyek tervezésükben is nagy tekintélyt vívtak ki maguknak, hiszen több világkiállításon is első helyezést értek el. Mindkét múzeum gyűjtőköre kiterjed az egész országra.
Az alapítvány a két az országos gyűjtőkörrel rendelkező nagy szakmúzeumon kívül további 13 kiállítóhelyet működtet szerte az ország különböző településein, Miskolctól Sopronig, Hollókőtől Pécsig. Valamennyi gyűjteményben a gyűjtésen, őrzésen és bemutatáson túl a restaurálás és a kutatás is fontos tevékenységi kör, mind funkcionális, mind művészi és esztétikai szempontból, hiszen a műszerek, eszközök a lakások és irodák berendezéseihez illeszkedtek külső megjelenésükben. Különböző külső források segítségével a gazdasági nehézségek ellenére is megvalósulhattak színvonalas új tárlatok, melyek között különleges helyet foglal el a miskolci és soproni kiállítás, ahol lehetővé vált a látogatóknak a helyi televízió 50 éves bevezetésének évfordulóján megnézni az első helyi híradókat korabeli, de ma is működőképes berendezésekkel. Az alapítvány 15 kiállítóhelyet üzemeltet az ország legkülönbözőbb részein, mint Diósd, Kiskunhalas, Pécs, Miskolc, Debrecen, Hollókő, Nagyvázsony, Ópusztaszer, Kőszeg, Keszthely, Balatonszemes, és anyagát három gyűjteményi csoportba sorolja: bélyeg, távközlési és műsorszórási anyag, valamint klasszikus postai gyűjtemény.
Az alapítvány célja és küldetése a távközlés és postaszolgálat, valamint a műsorszórás terén használt és működtetett műszaki műtárgyak, dokumentumok begyűjtésén, megóvásán és közkincsé tételén túl az is, hogy emléket állítson a kiváló magyar feltalálóknak tudósoknak, akik a távközlés, műsorszórás valamint a postaszolgálat terén egyedit, világraszólót alkottak. A további célok közé tartozik még, hogy ezt a páratlan műszaki kincset megőrizze, gyarapítsa és az utókornak átadja.
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!

 
 
Zenei betétek:
Ákos, Ilyenek voltunk
Groovehouse, Hajnal
Lola, Hallja meg a világ
Nox, Forogj világ
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs:
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.