Thotmesz művészeti műhelye: I. Thutmoszisz fáraó obeliszkje

Rádió: 
Fáraók földjén
Adás dátuma: 
2010, Június 11
 
 
Fáraók földjén
Thotmesz rovat / KONTAKT Rádió
(87,6 MHz)
2010 június 11.
 
A műsor témája
Az adás témáját I. Thotmesz (Thutmoszisz) fáraó obeliszkje alkotja, melynek kapcsán kitekintünk az obeliszkek ókori történetére, készítésük módjára,  szállításuk és felállítás mikéntjére, a felhasznált anyagokra, és említést teszünk modern kori utóéletükről is. 

Az obeliszk
   A karnaki Amon-Ré templom 4. pylonja előtt áll, és a fáraó núbiai győzelme után készült (2. év: Kanisza Kurguszig jutott – győzelmi felirata Tombosz szigetén a sziklába vésve, az események Jahmesz, Ebana fia sírjában leírva)
 
A felirat fordítása

Előoldal:
Hórusz, "Az-erős-bika-Maat-szeretettje", Felső- és Alsó-Egyiptom királya, "Nagy-Ré-ka-lelkének-az-alakja,-Amon-képmása". Emlékként készítette atyjának, Amon-Rének, aki a két ország felett van: két nagy obeliszket állított a templom két kapuszárnyához. Piramidionjai elektronból vannak. [ /// ]
 
Jobb oldal:
Hórusz, "Amon-Ré-erős-bikája", a két úrnő, "aki elragadja az összes országot, aki leveri a 9 íjat", a két ország ura, "Nagy-Ré-ka-lelkének-az-alakja,- Amon szeretettje". Megadta neki az istenek ura a szed ünnepet a fenséges ised fán. Ré fia, Thot-szülötte,-aki-felragyog-mint-Ré, Amon-Ré-ka-mutef szeretettje, aki élettel van ellátva örökké.
 
Hátul:
Hórusz, "Az-erős-bika-Maat-szeretettje", Felső- és Alsó-Egyiptom királya, a Két-úrnő, "aki a neszret(-kígyós) koronában tűnik fel, a nagy erejű", "Nagy-Ré-ka-lelkének-az-alakja,-Ré-kiválasztottja", az arany Hórusz, "aki években gazdag, aki a szíveket élteti", Ré test szerinti fia, "Thot-szülötte-akinek-tökéletessége-felragyog". Emlékként készítette atyjának, Amonnak, aki a két ország trónusának az ura, aki Karnak élén van, hogy adja, hogy élettel legyen megáldva, mint Ré örökre.
 
Bal oldal:
Hórusz, "Ré-szeretettje,-aki-a-Fehér-koronában-tűnik-fel", a két úrnő, "aki dícséri Atumot", a két ország ura, "Nagy-Ré-ka-lelkének-az-alakja,-akit-Ré-alkotott" az arany Hórusz, "a nagy vitézségű, az években friss Maat templomában", Ré fia "Thot-szülötte-aki-felragyog-mint-Ré", Héliopolisz istenfejedelme, a két ország trónusainak az urának a szeretettje, aki élettel van megáldva, mint Ré.


 
Szerkesztő: dr. Győry Hedvig
Műsorvezető: Varga Annamária
Technikai munkatárs: Tóth Lázár

Hozzászólások

Nfr

Nfr