Vízjelek Budapest Főváros Levéltárából

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2010, Április 27
Kontakt Rádió (87,6 MHz)
 
 A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / a Fővárosi Levéltár két kiállítása
 
 A műsor vendégei:
Csiffári Gabriella, Fővárosi Levéltár főlevéltárosa
Magyar nyelv és irodalom–történelem szakos tanárként szerzett oklevelet. A Magyar Országos Levéltárban kezdett dolgozni, majd 1985 óta a Fővárosi Levéltár munkatársa. Könyveiben neves magyar személyiségeket, eseményeket és emlékeket mutat be. Munkáiból honlapján ízelítő található.
 
Pelbárt Jenő, filigranológus, MAPAVIT elnöke
Felsőfokú iskoláit Budapesten és Zürichben végezte, és évtizedekig párhuzamosan két – egymással szorosan összegfüggő - művészeti és kutatói tevékenységet folytatott: grafikái és festményei révén közismert művész, vízjelkutatásai alapján elismert filigranológus, vagyis olyan szakember, aki a vízjelekkel foglalkozik. A Magyar Papír- és Vízjeltörténeti Társaság alapító tagja.
 

I. Kaleidoszkóp

 
A ravennai antik mozaikok másolatainak kiállítása - 2010 április 10 – május 10.
Pécs, Cella Septichora Látogató Központ  
Pécs, mint Európa Kulturális Fővárosa idén a szokásosnál is bővebb programmal lepi meg lakóit és oda látogató vendégeit. Most tavasz elején, Ravennából érkeztek ide részletekbe menően pontos másolatokban a S. Vitale bazilika, A. Apollinare Nuovo bazilika, az arinus keresztelőkápolna és a Neone keresztelőkápolna mozaikjai egy európai kiállítás-sorozat részeként.
 
Szürke Orpheusz – „In memoriam Deák László” – Més-záros István kiállítása – 2010 április 13 – április 30.
Budapest, Magyar Irószövetség (Bajza u. 18) 
Mészáros István festőművész a modern magyar festészet egyik jelentős személyisége. Pályája a strukturalizmus szellemében indult, de a költészet hatására művészete a festőiség expresszív neoavangard stílusává alakult. A festészet mellett dolgozott művészeti szakíróként, és jelent meg verses kötete is.
               
„Szól a Rádió” – 85 éves a Magyar Rádió – 2010 április 16 – június 19.
Baja, Türr István Múzeum (Deák Ferenc u. 1.) 
A kiállítás közel 30 rádiót mutat be a rádiózás hőskorából, korabeli fényképekkel és dokumentumokkal érzékeltetve, hogy mennyire nagy változást jelentett akkoriban a rádiózás megjelenése az emberek életében. Érdemes megnézni a rádióbemondó üzem első heti műsorát, vagy az inventáriumok (hagyatéki leltárak) bejegyzéseit. A kor- és kultúrtörténeti jelentőségén túl a kiállítás búcsúzás is a rádiótól hangos 20. századtól.
 
„Mindent a városért!” – Zechmeister Károly, Győr város polgármestere halála 100. évfordulójának tiszteletére rendezet kiállítás – 2010 április 22 – május 31.
Győr, Városi Művészeti Múzeum (Nefelejcs köz 3) 
A Váczy Péter Gyűjtemény a dualizmus korának városába vezeti el a látogatót, Győr városának abba a fénykorába, amikor ipara, gazdasága és kulturális élete is fénykorát élte. A polgármester működése kapcsán a látogató bepillanthat a gyárak kapuin, a középületekben zajló eseményekbe vagy éppen a társasági élet fordulataiba, nevezetes színielőadásokba…
 
„Tengerre magyar” – Fiume magyar emlékezete, Skultéty Csaba gyűjteménye – 2010 február 19 – június 20.
Debrecen, Déri Múzeum (Déri tér 1)
A 19. századi Fiume forgalmas kikötőváros volt, ahol a legkülönbözőbb kultúrájú emberek éltek békésen egymás mellett, vagy utaztak keresztül rajta. Metszetek, lenyomatok, térképek, plakátok, reklámtárgyak és további emlékek és dokumentumok alapján élheti egy kicsit át a látogató Fiume aranykorának pezsgő életét.
 
A kecskeméti művésztelep 2. korszaka (1920-1944) – 2010 március 19 – május 9.
Kecskeméti Képtár / Cifrapalota (Rákóczi út 1.)  
Amit a kiállítás bemutat: Az 1906-ban Nagybányán feltűnő új festőcsoportot Kecskemét polgármestere és képviselőtestülete egy művésztelep alapításával karolta fel. A korszak nagy francia festőinek a hatásán túl, mely áthatotta a képzőművészeti szabadiskola alkotóit, a szőnyegszövő és más mesterek sajátos helyi iskolája és a szecessziós építészeti újítások világa formálták egyénivé a telep művészeinek arculatát Révész Imre és Redő Ferenc vezetésével. A kiállításhoz egy műhelymunkára szóló felhívás kapcsolódik.
 
 „Van új a föld alatt” – Válogatás a 2009. év legszebb budapesti ásatási leleteiből – Fókuszban az M0 körgyűrű feltárásai – 2010 április 16 – 2011 március 31
Budapest, Aquincumi Múzeum és Romkert (Szentendrei út 139) 
A tavalyi év során a Múzeum régészei majdnem 40 településen vagy temetőben folytattak ásatást Budapest területén különböző beruházások kapcsán. Kiemelkedően fontos területet alkotottak közöttük az M0 autópálya nyomvonala körüli feltárások. A leletek a bronzkortól az Árpád-korig a legkülönbözőbb korszakok és népek tárgyi kultúráját képviselik, de természetesen a római kori Aquincum emlékei jelentős helyet foglalnak el közöttük. A teljesebb megismerést rekonstrukciók is segítik.
 
Repüléstörténeti és Űrhajózási Kiállítás – 2010 április 28 –
Budapest, Magyar Közlekedési Múzeum (Városligeti krt. 11, Petőfi Csarnok) 
A Petőfi csarnok első emeletén megnyíló kiállítás a magyar motoros repülés 100 éves évfordulójára hívja fel a figyelmet: 1910 január 10-én először emelkedett a levegőbe magyar tervezésű és kivitelezésű repülőgép, a pilótafülkében az első magyar pilótával, akit Adorján Jánosnak hívnak. A megnyitó tiszteletére egy Li-2 és egy PO-2-es veteránrepülő fog elhaladni a Csarnok felett.
 
A fekete leves – a kávéfőzés története, 2010 április 23 – október 24.
Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Szent István tér 15.) 
A fekete leves, vagyis a kávé török közvetítéssel jutott el hazánkba, és mióta megismertük, életünk szerves részévé vált. A kiállításon végig kísérhetjük a kávészem útját növekedésétől itallá válásáig. Megismerhetjük számtalan formáját, és azoknak az eszközöknek végtelen variációjába is betekintést nyerünk, melyekkel a babszemből az oly jól ismert folyadék létrejön. A megismerést kóstolók és bemutatók mélyítik el és teszik több érzékszervünk számára is megfoghatóvá. 
               
Egy falu az országban – Átány. Emberek, tárgyak, kapcsolatok – 2009. november 18. - 2010. június 13.
Budapest, Néprajzi Múzeum (Kossuth Lajos tér 12) 
Két lelkes néprajzkutató több mint 400 gyűjtéssel eltöltött napjának (1954-1958) bő anyagából nehéz volt kiragadni egy teljesnek ható szeletet, ám a rendezőknek sikerült egy módos parasztcsalád egy hétköznapjának a történéseivel megoldani ezt: A termek egyik falán fotódokumentációt találunk a hajnali keléstől az esti nyugovóig történtekről, a szemben levő oldalon pedig azokat az ismeretlen ismerős tárgyakat és eszközöket vehetjük szemügyre, melyek a földművelés feladatait lehetővé tették a téeszesítés előtt álló faluban .
 
A metálzene földjéről – (M)ilyenek a finnek? – 2010 február 27 – 2010 december 30
Budapest, Néprajzi Múzeum (Kossuth Lajos tér 12) 
Amikor népekről beszélünk, számos sztereotípiát elevenítünk fel, és általános jellemzők mögé soroljuk az egyes országok lakóit is. Így van ez Finnországgal is, mely például a metálzene, Kalevala, Molotov-koktél, Nokia mobiltelefon képzetét idézi fel. Persze a lappföldi Mikulás is eszünkbe jut, de a finn-ugor törzsek családfája… is. Mindezeket és sok egyebet is lehet látni a kiállításon, melynek számos tárgya olyan magyar emberek tulajdona, akik a tárlat tervezésekor meghirdetett felhívásra adták kölcsön kedves emlékeiket.
 
Aranymaszkok, 2010 március 12 – június 20
Budapest, Néprajzi Múzeum (Kossuth Lajos tér 12) 
Az arany itt egy olyan világviszonylatban is párját ritkító maszk-gyűjtemény anyagát jelöli, mely dr. Zelnik István gyűjteményét mutatja be a Néprajzi Múzeum saját anyagával kiegészítve. A 2500 évet átivelő kincsek a vallási és halotti kultusz szolgálatában álltak. Zömük délkelet-ázsiai eredetű. Finoman megmunkált, aprólékosan kidolgozott munkák és egyszerűségükkel pompázó darabok egyaránt találhatók közöttük. A leginkább meglepő azonban a két óriásskorpió, hátukon egy férfi ill. egy női maszkkal.  
 
Amikor kinyílt Ázsia kapuja – Hopp Ferenc utazásai és kincsei – 2008 június 20 –
Budapest, Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum (Andrássy u. 103) 
Hopp Ferenc 5 földkörüli útja során a 19. század egyik legnagyobb utazójaként sok érdekes megfigyelést tett, számos ma már kincset érő emléket és műalkotást vásárolt, és tekintélyes mennyiségű fotódokumentációt készített. A végrendeletében az államra hagyott 4000 keleti tárgya képezi a Múzeum gyűjteményének alapját, mely ma már a 23000 darabot is meghaladja. A látványos, interaktív kiállítás a műgyűjtő és mecénás 650 úti emlékét mutatja be.
 
Tükörben a világ – kiállítás az emberi természetről és a fenntartható fejlődésről – 2010 április 15 – május 6
Budapest, Iparművészeti Múzeum (Üllői út 33-37)  
Napjainkban egyre inkább ráirányul a figyelem környezetünkre, és egyre jobban látjuk, mennyire fontos a természet értékeinek védelme, ugyanakkor ragaszkodunk megrögzött szokásainkhoz és kényelmünkhöz. Ezek pedig gyakran nem illethetők a „környezetbarát” jelzővel. Erre az ellentmondásra, és a fogyasztói szokásainkban rejlő veszélyekre hívja fel a figyelmet a kiállítás a Zöld Fiatalok és Cellux Csoport kreatív ötletei segítségével.
 
 „Virágból szőtt élet” - Csapody Vera emlékkiállítása akvarelljeiből  - 2010 április 28 – július 29.
Budapest, Magyar Természettudományi Múzeum (Ludovika tér 6) 
Aki tüzetesen megnézett már magyar botanikai könyvet, jól tudja, milyen különleges adottságokkal rendelkezett Csapody Vera (1890-1985). Nem csak kiválóan képzett botanikus volt, hanem fiatal kora óta lelkes növényfestő is. Egyébként ő volt az első nő, aki matematika-fizika tanári szakon végzett (1913) hazánkban. 1920-ban megrendezett növényfestészeti kiállításán találkozott Jávorka Sándorral, és attól kezdve együtt dolgoztak „A Magyar Flóra Képekben” c. ma is alapvető munkán. Sok további közös munkájuk közül kiemelkedik a „Csiranövény határozó” (1968), és a dendrológiai atlasz, melyhez élete alkonyán „csak” 4000 tusrajzot tudott elkészíteni.
 
Középkori kolostorok és sorsuk a mai Szlovákiában – 2010 április 8 – május 14
Szeged, Móra Ferenc Múzeum – Fekete Ház (Somogyi u. 13) 
Szent István korától a mohácsi csata időszakáig több száz kolostort alapítottak a Felvidéken. A kiállítás bemutatja az egyházi rendek történetében és a települések életében betöltött szerepüket. Többük sorsa a török hódoltság idejéig nyomon követhető, amikor az épületek a liturgikus cél mellett a környező lakosság védőbástyáiként is szolgáltak, sőt a pozsonyi ferences kolostor még a török háborúkat is átvészelte, és a 16. századi földrengés is csak megrongálta.
 
Huszka Jenő, az operettmuzsika úttörője – 2010 április 29 – május 26
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4) 
A 135 évvel ezelőtt Szegeden született zeneszerző emlékére személyes tárgyaiból, kéziratos kottáiból, róla készült fényképekből és a budapesti Színháztörténeti Múzeumban őrzött reliquiáiból nyílik kiállítás a könyvtár 1. emeletén. A megnyitón Huszka Jenőnek sokak által ismert műveiből is lehet m ajd részleteket hallani olyan neves művészek tolmácsolásában, mint Vajda Júlia, Andrejcsik István, Kovács Éva és Rab Ferenc ( ének) és Koczka Ferenc (zongora).
A rendezvény házigazdája Vajda Júlia, a Szegedi Nemzeti Színház operaénekese. Várostörténeti vetélkedő, és számos további program teszi színessé a könyvtár látogatóinak programját –valamennyi ingyenesen látogatható.
.
 Előzetes:
 „A tisztelet tisztelete”. A világ vallásai a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveinek tükrében – 2010 május 10 – június 18.
Szeged-Kiskundorozsma, Somogyi Könyvtár Fiókkönyvtára (Negyvennyolcas u. 12) 18 
 
II. Bemutatjuk
Vízjelek Budapest Főváros Levéltárából. 700 éves a magyar papírhasználat – 2010 április 7– aug. 13.
A kiállítás a Levéltár anyagán keresztül a hazánkban használt papírok változatos világába enged betekintést. Ám nem csak a felszínt mutatja meg, hanem a papírban elrejtett különféle, változatos vonal alkotta vékony rajzokat is, melyek jobbára csak a fény felé tartott papírokon sejlenek át. A régi iratok tele vannak ezekkel a rajzokkal. Változatos világuk régmúlt korok hitéről, ízléséről, meséiről, érzelmeiről, ismeretanyagáról és persze mesterségbeli tudásáról is vall.
 
A Belgrádi Történeti Levéltár vendégkiállítása – 2010 március 25 – június 30
Szomorú emlékeket ébreszt sokakban Banjica neve. 1941 és 1944 között koncentrációs gyűjtőtábor működött itt politikai foglyok számára, de ide hozták azokat is, akik vonakodtak a kötelezően előírt beszolgáltatások végrehajtásától, vagy akiket túszként kezeltek, mint a partizánok családtagjait. A részletes feljegyzések alapján rekonstruálni lehet a tábor életét, és követni a 23637 fogoly táborbeli életét, sokuk halálát. Megdöbbentő mementója egy kegyetlen korszaknak.
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Fővárosi Levéltár (Teve u. 3-5) 
Attól kezdve, hogy 1901-ben a levéltárakat szakhivatallá nyilvánították, a Központi Városháza épületében őrizték az igazságszolgáltatási, jogbiztosítási, városi vagyonnal összefüggő budapesti iratokat. A 2. világháború idején a doumentumok jelentős részét a Szent István Bazilika altemplomában helyezték el, ahonnan az utolsó iratokat csak 1991-ben szállították el. Közben, 1950-től, már, mint állami szakigazgatási szerv, mindenfajta tanácsi, állami, szövetkezeti és egyéb, magánjellegű iratanyagot is a Fővárosi Irattárban gyűjtöttek össze. Az intézmény 1968-ban visszakerült a Fővárosi hatóság kezelésébe, és tevékenysége a helyi várostörténeti és közművelődési feladatokkal bővült. Ez egyrészt szükségessé tett számos forrásfeltárási munkát, és az eredmények közzétételét, másrészt az anyag használhatóságának a javítását. Az áttekinthetőség érdekében pedig az 5 különböző telepen őrzött iratanyag egy helyen történő raktározása is halaszthatatlanná vált. 2004 óta impozáns, közös telephelyen van a mintegy 26ezer km hosszú iratanyag. Hétköznapokon kutatókat és magánszemélyeket fogadnak az ügyfélfogadási időben, és időről-időre az irattár anyagához kapcsolódó kiállításokkal hívják fel a figyelmet az újabb kutatási eredményekre.  

 

 
Ha kíváncsi vagy a részletekre, a lap alján meghallgathatod a műsort, vagy letöltheted!
 
 


Zenei betétek:
Huszka Jenő, Mária főhadnagy: a Bugaci határon
Tylor Swift, Tear drops on my Guitar
Nightwish, Angel Fall first és Nemo
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Lantay Miklós
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.