karácsonyi rendezvény

Időpont: 
2017 Dec 18 - 17:00 - 19:00
Helyszín: 
Nemzetek Háza

Vendégünk F. Farkas Tamás képzőművész
 
Rendezvényünk meglepetés lesz vendégeinknek - 3-tól 99 éves korig -  így kérjük, hogy regisztráljanak most a helyszínen, e-mail-ben vagy ezen a  kérdőíven!

 mebt_171218_ffarkastamas-lepcsos-piramis.jpg
 
F. Farkas Tamás a piramisok ihletésére térbeli puzzle játékot is alkotott. Konzekvens geometrikus művész, fő kutatási területe az ún. lehetetlen alakzatok, melyekkel 1972 óta foglalkozik. Kiindulópontjai a Penrose-háromszög, a Möbius-szalag, a hiperkocka, illetve M. C. Escher művészete. Kezdetben montázskészítéssel is foglalkozott. Saját bevallása szerint eddig több mint 2000 "lehetetlen formát" készített. Ezek a síkbeli alakzatok térhatásukat tekintve kétértelműen viselkednek. Farkas Tamás spirális szerkezeteket, önmagukba visszatérő, folytonos láncolatokat, összefüggő textúrákat alakít ki belőlük. A posztmodern korszak beköszöntével erőteljes színvilágú síkokat és alakzatokat hoz létre, illetve az éles kontúrú alakzatok közti felületeket véletlenszerű mintázattal vagy fraktálokkal tölti ki. Ezt a máig tartó periódusát gyakran nevezi "posztabsztrakciónak" is. Az utóbbi években valós háromdimenziós struktúrákat is tervez. Részt vesz a Nemzetközi Szimmetria Társaság elméleti munkájában.
 

Hozzászólások

Misztikus koránmagyarázat ?

Misztikus koránmagyarázat – előadás a Széchenyi Könyvtárban

Nyomtatóbarát változatPDF változat
2017/12/13

 

Iványi Tamás Misztikus koránmagyarázat címmel tart előadást Orientalisták az OSZK-ban című kultúrtörténeti előadássorozatunk idei évadának utolsó estjén. A havonta egyszer jelentkező előadások, beszélgetések és könyvbemutatók fő célja, hogy az érdeklődő nagyközönség is korszerű ismereteket szerezhessen a nemzetközi viszonylatban is jegyzett magyar kutatóktól – értesülve a különböző területeket és korszakokat érintő kérdésekről és a kutatás legújabb eredményeiről.

 

Az előadás rövid összefoglalója:

Az iszlám misztika, szokásos nevén a szúfizmus, mélyen bele van ágyazva a Korán szövegébe és annak sajátos értelmezésébe még akkor is, ha számos eszméje, fogalma eredetileg külső hatásra jött létre, mert ilyen esetekben is a Koránban keresnek indoklást az érvényességükre. A Korán más esetekben a tényleges kiindulópontja volt egy-egy misztikus tanításnak. A Korán igen alkalmas a misztikus gondolkodás alátámasztására, mivel egyrészt sok ténylegesen misztikusnak nevezhető gondolatot tartalmaz, másrészt a Korán szövege sokszor csak magyarázatokkal érthető, a hiányzó szövegösszefüggést a nem misztikus magyarázóknak is meg kellett keresni. A Korán kanonizálásának hosszú és bonyolult folyamata is kedvezett a misztikus magyarázatoknak. A misztikus Koránmagyarázatok két típusú írásműben találhatók: kisebb mértékben azokban a művekben, amelyek szisztematikusan magyarázzák a Koránt, nagyobb mértékben az egész hatalmas szúfi irodalomban, amelynek minden oldala teli van Korán idézettel és azokból kiinduló utalásokkal, rejtélyes célzásokkal.

Helyszín: VI. emeleti Díszterem
Időpont: 2017. december 13. 17 óra

MEBT Karácsonyi rendezvény:

MEBT Karácsonyi rendezvény: december 18, hétfő, 17-19h, Nemzetek Háza, mfsz. Vendégünk F. Farkas Tamás képzőművész, aki a piramisok ihletésére térbeli puzzle játékot is alkotott Konzekvens geometrikus művész, fő kutatási területe az ún. lehetetlen alakzatok, melyekkel 1972 óta foglalkozik. Kiindulópontjai a Penrose-háromszög, a Möbius-szalag, a hiperkocka, illetve M. C. Escher művészete. Kezdetben montázskészítéssel is foglalkozott. Saját bevallása szerint eddig több mint 2000 "lehetetlen formát" készített. Ezek a síkbeli alakzatok térhatásukat tekintve kétértelműen viselkednek. Farkas Tamás spirális szerkezeteket, önmagukba visszatérő, folytonos láncolatokat, összefüggő textúrákat alakít ki belőlük. A posztmodern korszak beköszöntével erőteljes színvilágú síkokat és alakzatokat hoz létre, illetve az éles kontúrú alakzatok közti felületeket véletlenszerű mintázattal vagy fraktálokkal tölti ki. Ezt a máig tartó periódusát gyakran nevezi "posztabsztrakciónak" is. Az utóbbi években valós háromdimenziós struktúrákat is tervez. Részt vesz a Nemzetközi Szimmetria Társaság elméleti munkájában.(idézet a művész honlapjáról)
Kérjük, hogy jelezzék a részvételi szándékot, hogy annak megfelelően tudjuk előkészíteni a programot