Divat a mai Egyiptomban, előadó: dr. Anwar Zsuzsa

Időpont: 
2010 Ápr 26 - 17:00 - 19:00
Helyszín: 
Nemzetek Háza, Budapest
 
Április 26-i összejövetelünkön nem tudományos, nem gazdasági előadást hallhattunk, mint az előzőekben, hanem a mindennapi élet olyan szeletét ízlelgettük, mely valóban mindenkit érdekel. Dr.Anwar Zsuzsa a mai egyiptomi divatról mesélt nekünk.
 
A nagyon színvonalas előadáson keresztül bepillanthattunk a misztikus és egzotikus arab világ hétköznapi titkaiba. A kívülálló emberek fantáziáját mindig is izgatta, vajon miért öltöznek így az egyiptomi lányok, asszonyok? Miért hordanak niqabot, mi van az abbaya alatt?
A mindenféle téves elképzelések, találgatások közül sikerült néhányat kimazsoláznom.
- A rossz nyelvek szerint az abbayát a korosodó hölgyek viselik előszeretettel, leplezvén fonnyadó szépségüket, múló fiatalságukat, igyekeznek a külvilág felé palástolni az idő előrehaladását.
- A niqabot a férfiak többsége erőlteti az asszonyra. Ennek oka:
  1, Nagyon szép a hölgy, a kísértést elkerülendő, nehogy mások elcsábítsák, igazi kincsként őrzik.          
   2, Bűn ronda szegény asszonyka, ezért jobb, ha takarva van, ne bántsa az emberek szépérzékét.  
    3, A házastársi perpatvarok látható nyomait így álcázzák.
Mint láthatjuk a téveszméknek se vége se hossza.
 
Az előadás kapcsán egészen más kép bontakozott ki előttünk. Nagyon kevés embernek jut eszébe, hogy a vallási előírásokon túl, belső indíttatásra is gondoljon, nem beszélve az éghajlati viszonyokról. Tapasztalhattuk milyen áldásos a tűző napon a kendő és a hosszú ruha viselete. Több évszázad tapasztalata. Az ott élő embereknél ritkán fordul elő bőrrák.
 
Megismerhettük az egyszerű fekete niqabtól, a tradicionális, népi motívumokkal gazdagon díszített abbayákon keresztül a legelegánsabb estélyi ruhákat, hétköznapi, a fiatalok körében nagyon népszerű farmer viseleteket, kendőket és azok megkötésének fortélyait, kiegészítőket, és ami a legnagyobb elképedést váltotta ki, a muszlim fürdőruha divatot.
 
A gazdag képanyagot végignézve egyik ámulatból a másikba estünk. Csodálattal néztük a szebbnél szebb ruhakölteményeket. Még a legkifinomultabb, legelegánsabb divatházak is megirigyelhetnék (szerintem irigylik, sőt másolják is) az egyiptomi divattervezők kollekcióját.
A hölgyek a ruhákon, férfi tagtársaink a modellek szépségén legeltették büntetlenül szemeiket.
 
Ezek után élénk beszélgetés alakult ki, melyet Fodor Sándor elnök úr vezetett. Nagykövet úr, aki ismét megtisztelte jelenlétével összejövetelünket, igazi szakértőként szólt hozzá az elhangzottakhoz. Elmondta, hogy Egyiptom népességét és kultúráját tekintve nagyon színes, sokrétű ország és ez visszatükröződik a divaton keresztül is. Személyes megjegyzésként elmesélte nekünk, hogy a felesége milyen ruhákat visel, különböző alkalmakkor. Érdeklődött, hogy  érték-e atrocitások a hazánkban kendőt viselő muszlimokat.
 
Egyik tagtársunk nehezményezte, hogy nem esett szó a férfiak öltözködési szokásairól. Kérdések sokasága hangzott el. Felsorolok néhányat a teljesség igénye nélkül:
- Mit viselnek a gyerekek, van e külön divatjuk?
- Van e jelentősége a színeknek?
- Összeegyeztethető-e az erős smink és tömény illatfelhő a vallásgyakrolattal?
- Nincs ellentmondás a hastáncos nők ledér viselete, izgató tánca majd beburkolózott öltözékük között?
- A zsinóros díszítések között megtalálható a nálunk oly népszerű Bocskai kabátokon alkalmazott vitézkötés?
 
    Szinte mindenkinek volt kérdése, véleménye, hozzászólása, ami azt bizonyítja mennyire népszerű ez a mindenkit érintő téma. Annyira belemelegedtünk az eszmecserébe, hogy észre sem vettük, mennyire elszaladt az idő. Talán Hédi „kislányának” szavaival tudnánk összegezni az előadást: Egyiptomban mindenki úgy öltözik, mintha minden nap ünnepnap lenne.!!!
 
Kedves Zsuzsa! Köszönjük ezt a fantasztikus előadást!
 Fakó Istvánné, Gizi

 
(az előadás diáit ld. Művészet)
 
 

Divat a mai Egyiptomban, előadó: dr. Anwar Zsuzsa
Divat a mai Egyiptomban, előadó: dr. Anwar Zsuzsa
Divat a mai Egyiptomban, előadó: dr. Anwar Zsuzsa