Cselédlakás a századfordulón / Szántódpusztai Idegenforgalmi és Kulturális Központ Szántód

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2014, July 21
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2014. július 21.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Cselédlakások, Szántódpusztai major
 
A műsor vendége:
Kovács Szilvia, a Kulturális Központ igazgatója
 
 
I. Kaleidoszkóp
Verőce, Gorka Géza Kerámiamúzeum (Szamos utca 22.)
A Gorkák három nemzedéke – 2014. május 17. - 2014. augusztus 22.
Gorka Géza (1894–1971) a magyar népi fazekasságból kiindulva kidolgozta a repesztett mázas technológiát, és art deco stílusban figurális kerámia remekeket alkotott. "Plasztikus, de nem szobrászat. Színes, de nem festészet. Rajzos, de nem grafika."- ahogy lánya, Gorka Lívia (1925-2011) fogalmazott, aki egyéni szobrászati alkotásokban remekelt. Az unoka, Gorka-Focht Géza (1952-) a kortárs magyar kerámia használati tárgyai felé fordult, és a korongolt műveket részesíti előnyben.
 
Körmend, Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár (Batthyány kastély)
XIX. Országos Fazekas pályázat és Kiállítás – 2014. május 30. -2014. augusztus 10.
A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Körmend Város Önkormányzata és a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár 2014 februárjában pályázatot hirdetett a népi fazekasság hagyományainak ápolására, a nagy múltú fazekasközpontok tárgyi művészetének megőrzésére, továbbfejlesztésére és a mai lakáskultúrába történő beillesztésére. A témát az élelmiszerekre összpontosította, elsősorban ételkészítő- és tároló kerámiákat, tejfeldolgozó, savanyító, folyadék és szárazanyag-készítő és -tároló, sütőedényeket vártak. A tárlat a zsűri által kiválasztott alkotásokat mutatja be.
 
Budapest, Semmelweis Ignác Orvostörténeti Múzeum (Apród u. 1-3.)
Vágod? Az olló és a design – 2014. április 24 - 2014. november 2.
A Múzeum a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közös kiállításán a kortárs design tervezési lehetőségeit és gyakorlatát mutatja be az olló kapcsán, történeti környezetben, mégis múzeumi műtárgyakként. Bár a vágás mindig is hozzá tartozott az ember életéhez, precíz eszközöket a kelta és római kortól kezdett ehhez készíteni, az utóbbi 150 évben pedig rendkívül széles skáláját alakította ki a marok-, tengelyes és gyűrűs ollóknak – az orvosi ollók sorozatában pedig szinte minden egyes műtéti fogásához önálló típust fejlesztenek ki. A múlt, jelen, sőt a MOME terveken már a jövő is körvonalazódik a 8 tematikus egységben bemutatott ollókon.
 
Győr, Magyar Ispita / Rómer Flóris Városi Művészeti és Történeti Múzeum (Nefelejts köz 3)
Trónszékek, Kollázsképek. A szék a legigazabb emberszabású bútor – 2014. július 17. - 2014. szeptember 15.
Mezei Gábor, Makovecz Imre épületeinek belsőépítésze, akinek a nevéhez fűződik pl. Széchényi patika berendezése, Borsos Miklós szobrászművész állandó kiállításának hangulata és a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium kápolnája, képzőművészként antropomorf, „emberlelkű" bútorok, festmények és kollázsok alkotója. A tárlaton életművének két szélső pontját mutatja be: a mindennapi élet számára alkotott tárgyakat és a gyönyörködtetés és elmélyülés műveit. A humor, a szürrealitás és a geometrikus absztrakció sajátos elegye jellemzi őket. Különleges élőlények, sok madár, törzsi maszkok,  vízköpőszerű sárkányhüllők, bizarr emberi és hibrid lények tűnnek fel a napkorong, az életfa, az angyal vagy a szárny társaságában.
 
Budapest, Forrás Galéria (Teréz krt. 9.)
Számvetés, színvetés. „Nem hiszek a tét nélküli művészetben" – 2014. július 15. – 2014. július 30.
Sipos László (1943-) erdélyi festőművész és grafikus több mint 30 éves alkotói pályájának áttekintésére vállalkozott a tárlat, mely a művészi véleményformálás felelősségét emeli ki. A kezdetben rajzot oktató, majd a Helikon c. lapnl grafikusnként dolgozó művész bár alapvetően a nagybányai stílust alkalmazza, ettől gyakran eltér – formai megoldásait jellemzően a mondanivalójának, szellemiségének rendeli alá. A kritikai attitűdnek megfelelően három csoportban tekinthetők meg művei: a „Művészek felelőssége", a „Népművészet rejtett jelrendszere" és a reklámok gyakran elvtelen, értékeket megtagadó, és ebből anyagi hasznot termelő világa.
 
Debrecen, Tímárház / Belvárosi Galéria (Kossuth u. 1.)
Nagy Otília 2013. évi Fresh Art-fődíjas festőművész kiállítása – 2014. június 27 - 2014. július 25.
A fiatal művész alkotásain keresztül a világhoz való viszonyát igyekszik újraírni, megfejteni, így élethelyzetek, életterek, portrék, egyéni és mitikus történetek tűnnek fel, a természeti látványból kiinduló kompozíciókon. Nagy hatást tesz rá a táj idillikus mozdulatlan közege, kimeríthetetlen szépsége, ez ösztönzi a szabadtéri alkotásra, ahol a hely szelleme, a genius loci lehetővé teszi a teljes ráhangolódást, és a „képmás” feltárulkozik.
 
Szarvas, Tessedik Sámuel Múzeum (Vajda Péter utca 1.)
Szarvasi alkotók tárlata – 2014. július 19. - 2014. augusztus 19.
A Szarvas Város újratelepítésének napja alkalmából 2003 óta megrendezésre kerülő tárlaton amatőr és elismert művészeti alkotók művei és performance-ai tekinthetők meg. 2009 óta egy hétig a virágkötők kiállításával együtt látható, akik az aktuális témát élő virágokkal jelenítik meg, ahogy a kísérő kiállítás címe is mondja, „Kötészeti látásmódban". Az idei téma az ajtó, ablak, kapu és átjáró.
 
Budapest, Magyar Nemzeti Galéria (Szent György tér 2.)
Hazatérő remekművek. Plakátok a Julius Paul-gyűjteményből – 2014. június 20. - 2014. szeptember 21.
A 10 plakátritkaságot, főként a Bedő Rudolf gyűjteményből származó plakátokkal, rajzokkal és sokszorosított grafikákkal kiegészítve bemutató tárlat a műalkotásokon kívül a művek vándorútját is bemutatja, Julius Paul temesvári származású bécsi gyűjtőtől (1867-1938) a bécsi Albertinán, a gyűjtő örökösein és a New York-i galérián keresztül a Nemzeti Galériáig.
 
Budapest, Nemzeti Táncszínház / Kerengő Galériája (Budai Vár, Színház utca 1-3.)
Hervé-fotók Hódmezővásárhelyről – 2014. július 16. - 2014. augusztus 17.
A 20. századi építészeti fotográfia megújítójának, Lucien Hervének (1910–2007), és a rendszerváltás idején az átmenet korát, a kulturális underground felszínre törésének idejét, a tömegkultúra térhódításának előestét megörökítő fiának, Rodolf Hervének (1957–2000) látható itt harminc különleges fotográfiája, melyeket Judith Hervé, az anya és feleség adományozott Hódmezővásárhely városának.
 
Budapest, Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény (Beethoven u. 1/b.)
Legendás Hegyvidék. Válogatás a XII. kerület múltjából (1470-1990) – 2014. június 25. - 2014. július 25.  
Az elmúlt 500 év helytörténete számos érdekességet rejteget, melyek fényképek, tárgyak, kisfilmek segítségével idéz fel a kiállítás. Így megtekinthető Mátyás király Város-kútjának agyagból készült eredeti csővezeték darabja, Kossuth Lajos zugligeti letartóztatása, a Széchenyi-kilátó „vándorlásának” históriája, a jakobinus sírok megtalálásának története, a Szent László Plébániának adományozott gyönyörű miseruha, mely Erzsébet királyné adománya, de a második világháborús károk, Sztehló Gábor árva gyerekek számára alapított Gyermekköztársaságának és a Rákosi Mátyás és az Államvédelmi Hatóság sötét korszakának az anyaga is, vagy a cserkészek hadijátékaik során használt budai erdei térképe, a hajdani zugligeti villamos, a Gyermekvasút története, a svábhegyi autóversenyek, a Libegő egyedi megoldásai …   
 
Hódmezővásárhely, Emlékpont (Andrássy út 34.)
A világégés szikrája – 2014. június 27. - 2014. július 25.
A Nagy Háborút kirobbantó szarajevói merénylet centenáriuma alkalmából első világháborús egyenruhákból és katonaportrékból nyílt kiállítás az 1914. június 28-án Szarajevóban eldördült puskalövés történetét dolgozza fel, amikor Gavrilo Princip szerb diák meggyilkolta Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörököst és feleségét, Chotek Zsófia hercegnőt, valamint a háború sorsfordító következményeit.
 
Balatonfüred, Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont (Tagore sétány) 
                Aquarium – 2014. július 14. - állandó kiállítás
A 36 balatoni és 15, Füred testvérvárosából, az adriai Opatijából hozott tengeri halfaj 17 akváriumban látható, köztük egy 14000 literessel, részben a látogatók feje felett úszkálva. Az ismertetést érintőképernyős információs táblákkal oldották meg a 460 négyzetméter alapterületű épületben, ahol a Balaton vízgyűjtő területén honos egyéb élőlények, rákok, kagylók, csigák is megtekinthetők. A névadó bodorka egy örökmozgó, játékos, piros-zöld-ezüst színekben csillogó balatoni halfajta.
 
 
 
Előzetes:
Győr, Eszterházy Palota / Rómer Flóris Városi Művészeti és Történeti Múzeum (Király u. 17.)
Szentek ábrázatai, világi történetek. Jelena Jeljuskina és Alekszandr Pjankov fafaragó mesterek kiállítása – 2014. július 29. - 2014. augusztus 8.
A novgorodi krónikákban a 800-as évektől említett fából és nyírfakéreghéjból, fametszés technikával készített ikonok máig jelentős hatást gyakorolnak az orosz művészetre. Az Életfa fafaragó műhely művészei új módszerekkel ötvözve alkalmazzák a gondosan újjáélesztett, ősi eljárásokat a szentek ábrázolásai és bibliai történetek megjelenítésén túl az orosz tájak és állatok, mesebeli és mitológiai teremtmények megalkotására  is. A gazdag, bonyolult ornamentikát színes nyírfakéreghéjjal, gyönggyel és kövekkel díszítik. A több mint 30 egyházi és világi témájú alkotás között képek és miniatúrák egyaránt találhatók.
 
 
 
II. Bemutatjuk
Cselédlakosztályok – állandó kiállítás
 
 
A tárlatok helyszíne:
Szántód, Szántódpusztai Idegenforgalmi és Kulturális Központ (Szántódpuszta)
 
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Búza közé szállt a dalos pacsirta, Aratás – Cséplés, citerazene
Szabadok vagyunk, Gregorian ének
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.