Feltárul az idő színtere. Keserü Ilona kiállítása / Balatonfüred, Vaszary Villa

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2014, June 2
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2014. június 2.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Feltárul az idő színtere. Keserü Ilona kiállításaBalatonfüred, Vaszary Villa
 
A műsor vendége:
Kovács Anna Zsófia művészettörténész, Szépművészeti Múzeum
Aknai Katalin művészettörténész, MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont
MTA Művészeti Gyűjtemény
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény (Erkel u. 15. felől)
Science of Art Series. Zemlényi Csaba festőművész kiállítása – 2014. május 16. - 2014. június 7.
Kolozsváron tanult, New Yorkban másfél évtizeden keresztül a New York Timesban és egyéb amerikai publikációkban illusztrált főként történelmi és kulturális töltetű cikkeket, ma Budapesten él. Zemlényi Csaba festőművész érdeklődésének középpontjában a Tárgy áll. Kedveli a sötét színeket, különösen a barna tónusokat. Ábrázolt tárgyainak különlegessége, hogy magukból adják a fényt, logikai kapcsolat nélkül kerülnek egymás mellé, szürreális hatást keltve. 
 
Makó, József Attila Múzeum (Megyeház u. 4.)
Rálátás – 2014. május 17. - 2014. június 19.
Karsai Ildikó (1954-) grafikusművészjubileumi kiállítása munkásságának áttekintése, melyben hagyományos technikákkal (rézkarc, ofszet, tollrajz, színes ceruza ) készült grafikái láthatók. Ihlető forrásai a Maros-parti táj, a Makó és környékének hagyományos és népi építészete, a természet egyetemes jelenségei, a mitológia és a filozófia kérdései, a magyar népköltészet vagy az ősvallás világa. A természetelvű és a nonfiguratív megfogalmazást egyaránt kedveli a képgrafika és a tervezőgrafika területén. a város átfogó építészeti dokumentálása egyedülálló értékmentése. a város művészeti életében a Natura Marosmenti Művésztelep vezetőjeként is meghatározó szerepet játszik.
 
Szombathely, Szombathelyi Képtár (Rákóczi Ferenc u. 12.)
Polifonia 2014 – 2014. május 22. - 2014. június 22.
A NyME - Savaria Egyetemi Központ végzős Rajz Intézeti Tanszék hallgatói a kiállításon mutatják be és védik meg a diplomamunkáikat. Mióta erre teret biztosít a képtár, a fiatal művészeket a nagy nyilvánosság és az esztétikus környezet is motiválja. Az eddigi tapasztalatok azt jelzik, hogy a kiállítás olyan színvonalat ér el, amely egyenrangúvá teszi a vele párhuzamosan megtekinthető tárlatokkal.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
Szegedi tükör. Tóth Tamás Sándor fotói – 2014. május 29. - 2014. június 4.
A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának hallgatója az utoljára bemutatkozó ifjú az SZTE Szegedi Tehetségpont kiállítás-sorozatában.  Számára a fényképezés az alkotás egyik művészi formája, melyben olyan pillanatokat, jelenségeket, tárgyakat örökít meg, melyek gondolkodásra késztetik, érzéseket keltenek benne. a hétköznapok szépségeit keresi, a város „üzenetét” szeretné közvetíteni.
 
Fülek, Városi Honismereti Múzeum (Hlavná 14)
A nógrádi képzőművészet klasszikusai a 20. században – 2014. május 17. - 2014. június 27.
A tárlat a határ szlovákiai és magyarországi oldaláról származó legismertebb nógrádi képzőművészek festményeit, grafikáit és rajzait bemutató kiállítás, melynek anyagát a kurátorok a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum gyűjteményeiből válogatták össze.
 
Budapest, Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (Fő utca 6.)
Nemez kézből kézbe – 2014. május 29. - 2014. augusztus 1.
A Hagyományok Háza kétéves OKJ-s nemezkészítő tanfolyamának hallgatói mutatkoznak itt be vizsgamunkáikkal. játékok, bábok, táskák, tárolók, kalapok, takarók, ruhadarabok, és ékszerek kerültek ki kezeik közül, miközben megismerkedtek a nemezkészítés történetével, különböző természeti népek hagyományival, a gyapjú anyaggal, annak előkészítési, megmunkálási módszereivel, technikáival a tervezéstől a díszítésig. Hagyományos és népi ihletettségű, modern darabokat egyaránt készítettek.
 
Vác, Tragor Ignác Múzeum / Görög Templom Kiállítóhely (Március 15. tér 19.)
Esendő az ember, hajlandó a pendely ... – 2014. június 1. - 2014. augusztus 24.
A tárlat témája a higiéné, tisztálkodás, fehérnemű-viselet és mosás a 19-20. században. Ekkor alakult ki a „Tisztaság fél egészség! szólás. Jelentése azonban nem azonos mai értelmével. Miért? Mert alaposan megváltozott környezetünk, lehetőségeink és ismereteink. Mások az eszközök és anyagok, amiket ma használunk. Hogy mit is jelentett ez valójában, annak bemutatására vállalkozott a kiállítás Vác térségét vizsgálva.
 
Mosonmagyaróvár, Flesch Károly Kulturális Központ (Erkel Ferenc u. 14.)
Játékország – 2014. május 24. - 2014. június 7.
A Közlekedési Múzeum 1945-1989-közötti magyar játékgyártás történetét bemutató tárlatán a lendkerekes Robotfelderítőtől a bakelitautókon, méregdrága villamosvasút készleteken, filléres trafikárukon keresztül a bűvös kockáig mindenféle játék megtalálható, és rajtuk keresztül a korszak gazdaságirányítási rendszerébe és az ipari termelés sajátosságaiba is be lehet pillantani. Az állami vállalatoknál, az ipari szövetkezeteknél (az ötéves tervek előirányzatai szerint), illetve a „maszekoknál”, a kisiparosoknál készültek. A tablók összeállításai a játékgyártást illetve játékkereskedelmet illusztrálják.
 
Sepsiszentgyörgy, Székely Nemzeti Múzeum (str. Kós Károly 10. / Kós Károly u. 10.)
Variációk hat lábra – 2014. május 16. - 2014. június 30.
A Magyar Természettudományi Múzeum vendégkiállítása a rovarvilág végtelennek tetsző, meglepetésekkel teli birodalmába kalauzolja a látogatót. a preparált állatokon kívül dr. Csata Zoltán 200-szorosra felnagyított rovar-makettek, interaktív modellek segítségével tárulnak fel a tudományos ismeretek, de az egyes fajokhoz fűződő legendákat és kultúrtörténeti érdekességeket is megismerheti a látogató. 
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
A természet különleges pillanatai – 2014. június 5. - 2014. június 26.
Csankiné Simkó Mariann fényképezőgépén keresztül örökítette meg a természet egyedi, különleges pillanatait, a növény és állatvilág rohanó korunkban rejtett érdekességeit, szépségeit. A tárlathoz kapcsolódik az Ismeretlen ismerős című kiállítás, amely Csergezán Pál (1924-1996) a lovak és erdei vadak állatfestője, illusztrátor és grafikusművész munkáiból mutat be válogatást.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
Vadász Endre szegedi vonatkozású kisgrafikái – 2014. május 4. - 2014. június 4.
A Szegeden született, tragikus sorsú képzőművész, Vadász Endre (1901–1944) nemzetközileg elismert, gazdag életművéből, rézkarcokból, fa- és linómetszetekből, könyvillusztrációkból válogat a kiállítás. Élete végéig fenntartotta kapcsolatát szegedi támogatóival, barátaival, akik számára ex libriseket, újévi üdvözleteket, születésnapi köszöntő-lapokat is rajzolt, metszett, és a ’Haláltánc’ sorozata1936-ban a Szegedi Grafikabarátok kiadásában jelent meg. A tárlat így az 1920/30-as évek szegedi műgyűjtő mecénásainak (Weisz Imre, Lusztig István, Déry Ernőné, Déry Ilonka, Kolozs Lajos, Bartos Lipót, Némedy Gyula) is emléket állít.  
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
200 éve született Erdélyi János – 2014. május 5. - 2014. június 5.
Erdélyi János népköltészetünk kutatásának első jelentős képviselője, életfeladatának tartotta a magyar népköltészet remekeinek gyűjtését, a lehető legtisztább formában való megőrzését. A színműírás és a színikritika területén is jelentőset alkotott. A tárlat műveiből, tanulmányaiból és írásaiból mutat be válogatást.
 
Szombathely, Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum (Kisfaludy Sándor utca 9.
Víz alatt, múlt felett. Az Adria élővilága és az ókor emlékei a tenger alatt – 2014. május 18. - 2014. szeptember 30.
A tárlat ízelítőt nyújt az Adriai tenger jellemző állatairól és növényeiről, de megmutat sok olyan emberi kéz készítette tárgyat is, melyet a tenger nyelt el egykor. sokat elárul azokról, akik egykor rajta hajóztak, partjain éltek, különösen a görögök és rómaiak korában, de a ma gondjaira is kitér, a pusztuló élővilágra, a szennyeződése problémájára.
 
Szeged, Fekete ház (Somogyi u. 13.)
A mágikus test és a Balzsamozás titkai – 2014. május 9. - 2014. december 16.
A tárlat az ókori egyiptomi orvoslás főbb jellemzőit mutatja be két nagy egységben. Először a fáraókorral lehet megismerkedni, az általános egészségügyi viszonyokkal és a betegségek korabeli megjelenítésével, majd kiderül, mit tettek azok elkerülése, megelőzése érdekében, és hogyan kezelték a betegeket. Az egység második részében egy óegyiptomi vizsgálat rekonstrukcióját is át lehet élni. A második egység a hellénisztikus korba vezeti a látogatót. Itt a vízzel történő korabeli gyógymódok, az álomterápia és gyógyító kultusz mellett az alexandriai orvosi iskolával lehet ismerkedni, ill. annak hatásával a középkori európai orvosi iskolákra.
 
Salgótarján, Dornyai Béla Múzeum (Múzeum tér 2. )
Isten után legszebb és legszentebb név a honvéd-nevezet! 166 éves a Magyar Honvédség – 2014. május 21. - 2014. június 22.
A hadtörténelmünk ismerete a hazaszeretet kialakulásának egyik alappillére, a hazafiság, hazaszeretet előfeltétele. A honvédelem pedig olyan össztársadalmi feladat, melyben mindenkinek felelőssége és feladata van. Éppen ezért a tárlaton bemutatják a Magyar Honvédséget, a hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos állomány tevékenységét, hazai és nemzetközi szerepvállalását, remélve, hogy hozzájárulnak vele a biztonsághoz, a honvédelemhez kapcsolódó pozitív érzés és érzelemvilághoz, és a Magyar Honvédség, mint munkaerőpiaci tényező elfogadásához.
 
 
Előzetes:
Budapest, VárMező Galéria / OMgK (Attila út 93.)
Rézbőrű ösvényeken. Barangolás a legendás Vadnyugaton – 2014. június 2. - 2014. június 30.
2013 májusában négyen indultak el, hogy három hét alatt bejárják a 6 államot érintő, 12 nemzeti parkot magába foglaló, 6000 kilométeres vadnyugati utat. Látták, és megörökítették az indián föld ezer arcát, végeláthatatlan vöröslő pusztaságait, szédítő kanyonjait, szilaj folyóit, dübörgő vízeséseit, kitörő gejzírjeit, hóborította hegycsúcsait és az elveszett paradicsomot idéző, zöldellő mezeit. A tárlaton mindezek válogatása idézi fel a a távoli tájat és az ott élő indiánok kultúráját.
 
Rövidesen jön a múzeumok éjszakája, a program már tanulmányozható az interneten.   
 
 
II. Bemutatjuk
Feltárul az idő színtere. Keserü Ilona kiállítása – 2014. május 1. - 2014. július 27.

 
A tárlatok helyszíne:
Balatonfüred, Vaszary Villa (Honvéd u. 2.)
 
  
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
  
Zenei betétek:
Umberto Gazzea, New Music Order: Michelangelo
Kocsár Miklós, Jó szánút, jó fejsze (Kányádi Sándor verse)
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.