Történeti és Kortárs kárpitok Magyarországon / Keresztény Múzeum, Esztergom

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2014, May 26
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2014. május 26.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Történeti és Kortárs kárpitok Magyarországon, esztergomi Keresztény Múzeum
 
 
A műsor vendége:
Kontsek Ildikó, a Keresztény Múzeum igazgatója, művészettörténész
Semsey Réka, Iparművészeti Múzeum művészettörténész,
Hegyi Ibolya DLA, kárpitművész, a Dobrányi Ildikó Alapítvány kuratóriumának a titkára  
 
 
I. Kaleidoszkóp
 
Szeged, Móra Ferenc Múzeum (Roosevelt tér 1-3.)
Válogatás Lantai-Csont Gergely szudáni fotóiból – 2014. május 17. – 2014. augusztus 24.
Kelet-Afrika társadalmi értékeinek, zárt közösségeinek, vallási és kulturális életének dokumentálását tűzte ki célul Lantai-Csont Gergely, aki a National Geographic Traveler által díjazott fiatal magyar fotográfus, közgazdász. Expedíciójának négy hónapos útja során 11 országban járt és fényképezett. Ez alatt 24 ezernél is több kilométert tett meg. Az első felvételek ezen a kiállításon tekinthetők meg.
 
Makó, József Attila Múzeum (Megyeház u. 4.) 
Pruszlik, pöndöl, testhönálló – 2014. május 9. – 2014.május
A szokatlan cím valójában ruhadarabokat jelöl, kezdve az elöl összefűzött, rövid mellénnyel, melyet szép színes hímzéssel díszítettek, folytatva a hálóinggel vagy alsó ruhával, melynek széle nem látszódhatott ki a szoknya alól, hiszen az illetlenség volt, végül a testhezálló ruhával. A turisztikai konferencia alkalmából rendezett alkalmi kiállításon a népviseletet a népi piperekellékek bemutatója teszi teljessé.
 
Zalaegerszeg, Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum (Wlassics Gyula utca 13.)
Kossuth-díjas fazekas – 2014. április 26. - 2014. május 26.
Németh János Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikus művész kiállításán az ősi formákat és motívumokat a félig iparos, félig művész családból származó fazekas újfajta, sajátos vizuális világába építette be. A kortárs magyar iparművészet hagyományos technikával alkotott művei a göcseji és a zalai nép művészeti hagyományainak modern kifejezői.
 
Szentendre, Skanzen Galéria / Skanzen (Sztaravodai út)
Bárány a konyhában – 2014. április 11. - 2014. augusztus 24.
A Skanzen Magtára ezúttal rendhagyó kiállításnak ad teret, amennyiben az idei év célkitűzésének megfeleően a bárny egy újabb, a népéletben fontos szerepet betöltő funkciójának a bemutatására vállalkozott: az étkezésben betöltött szerepe áll a  középpontban. A helyszín egy granárium vagyis uradalmi magtár, melynek kidolgozása a ragályi és a felsőkelecsényi magtárak alapján készült el.
 
Tihanyi Bencés Apátság Galériája (András tér 1. )
Nyerges Pál, a pannon festő (1914-1987) – 2014. május 16. - 2014. július 29.
Nyerges Pál több diplomás művész volt, aki aktív korában építész és biológia-földrajz szakos tanári oklevelet szerzett, és elvégezte a a Magyar Képzőművészeti Főiskolát is. művészi életét grafikákkal kezdte, majd tusrajzokat, linómetszeteket készített, aztán Nagybánya hatására tájképeket kezdett festeni. Ugyan 1941-től láthatóak voltak művei művészeti kiállításokon, de a festészet főfoglalkozásává csak nyugdíjas korában (1971) lett. Jellemző rá a postimpresszionizmusból kiinduló plain air tájfestészet, mely kréta-vízfestmény technikában érte el csúcspontját. Legkedveltebb tája pedig a Balatonfelvidék. Líraiságuk arcképein és csendéletein is feltűnnek.
 
Várpalota, Thury-vár (Hunyadi M. tér 1.)
Picasso – 2014. május 9. - 2014. augusztus 31.
Pablo Picasso grafikáI, rézkarcAI, fekete-fehér és színes litográfiáI a művész egy kevésbé ismert arculatát mutatják be 31 alkotás segítségével, melyek között 17 mű a „Guernica” kőnyomat sorozata a Picasso Múzeum (Antibes) rajzairól. A válogatás a New Yorkban élő Csikós Nagy Zsuzsa műgyűjtő, galériatulajdonos gyűjteményéből érkezett, a két intézmény együttműködésének eredményeként. A műgyűjtő egyébként maga is diplomás festő és közgazdász, aki Nemeskürty Istvánnál tanult filmezést és dramaturgiát.
 
Budapest, Iparművészeti Múzeum (Üllői út 33-37.)
Merészebb, mint a festészet. A modern magyar kereskedelmi plakát 1924-1942 – 2014. április 25. - 2014. július 27.
A tárlat bemutatja a két világháború közötti magyar plakátművészet válogatott alkotásai között az Országos Széchényi Könyvtár 102 plakátját az Iparművészeti Múzeum saját anyagán kívül, de más köz- és magángyűjteményekből származó kisnyomtatványokat és tárgyi emlékeket is, mint pl. a korabeli Flóra szappan, Nor-Coc fürdőruha, rádió fejhallgató, stb., kiállít. Jól szemlélteti a kereskedelmi grafikában 1924 után bekövetkezett éles fordulatot, melyben a Bauhaus és a konstruktivizmus modern tervezési elvei vezető szerepet játszottak – többek között az emigrációból hazatérő Kassák Lajos, Bortnyik Sándor és Berény Róbertnek köszönhetően, akiknek számos hazai művész lépett a nyomába. Egy vetítőhelyiségben archív fotókat, filmhíradó részleteket lehet nézegetni. 1930-ban az Iparművészeti Múzeumban (pontosan a mostani tárlat helyén!) megrendezett Magyar Könyv- és Reklámművészek Társaságának bemutatkozó kiállításán mutatkoztak be magyar a tervezőgrafikára, a plakátra és tipográfiára, reklámfotóra és könyvművészetre egyaránt nagy hatást gyakorló avangard művészek.
 
Szécsény, Kubinyi Ferenc Múzeum (Ady Endre u. 7.)
Régi idők játékai – 2014. február 26. - 2014. augusztus 31.
A Szórakaténusz és Játékmúzeum Gyűjteményéből válogatott játékok a századfordulótól a 40-es évekig mutatják be a polgári világ játékait a magyar nyelvterületen. Láthatók közöttük míves kivitelű gyári játékok és a hazai iparművészet egyedi játékszerei, vagy otthon készített játékok.
 
Budapest, Közlekedési Múzeum (Városligeti krt. 11)
Hidak a Dunán – 2014. május 16. - 2014. július 16.
A Múzeum pályázatára beérkezett 16 nagy méretű makett és Gyukics Péter művészi felvételei gyakorlatilag a dunai hidak összességét bemutatják a folyó torkolatától a forrásáig. Található köztük olyan, mely a szolnoki Tiszavirág híd nagyméretű, 8200 gyufaszálból készült modellje, vagy egy 1 méteres vasbeton híd, ahol a vasalásokat is pontosan leképezték, de látható a biatorbágyi híd 1:50-es léptékű, hihetetlenül részlet gazdag modellje is. A tárlat így nemcsak a Duna hídjait mutatja be, de de a hidak építéséről és szerkezeti sajátosságairól is tájékozódhat.
 
Budapest, Liszt Ferenc Emlékmúzeum (Vörösmarty u. 35.)
"Képzőművészek Liszt életében" – 2014. május 20. - 2015. május 15.
Liszt Ferenc zenéjében a képzőművészet is helyet kapott. Inspirációkat merített belőle, és a zene nyelvére is lefordította némely alkotást, mint Kaulbach, Hunok csatája c. historikus freskóját, Raffaello, Sposalizio c. olajfestményét és Zichy Mihály, A bölcsőtől a koporsóig c. tollrajzát. A Dante-szimfónia bemutatójára diorámás vetítést tervezett, kiállítás élményeiről leveleiben írt, egyes képek részletes leírását is megtalálni bennük, személyes kapcsolatokat ápolt képzőművészekkel, bemutatókon vett részt … A tárlatot mai művészek Liszttel kapcsolatos vizuális alkotásai teszik teljessé.
 
Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum (Károlyi u. 16.)
Magyar és olasz vendégházak – 2014. május 13. - 2014.június
Az Irodalmi Múzeum 39 olasz és 17 magyar emlékházat bemutató, tablókból összeállított vándorkiállítást hozott létre az olasz-magyar év keretében, ahol a Liszt Ferenc Emlékmúzeum szintén jelen van.  
 
Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum (Károlyi u. 16.)
A zsoltártól a rózsaszín regényig. Fejezetek a magyar női művelődés történetéből – 2014. április 3. - 2014. november 25.
A nők 16–19. században betöltőt művelődési, kulturális szerepét bemutató kiállítást hat tematikus blokkba rendezték. A dokumentumok, képek, festmények, akvarellek, grafikai lapok, fényképek és iparművészeti tárgyak éppúgy megidéznek kiemelkedő személyiségeket, mint társadalmi, kulturális és gazdasági folyamatokat, melyekben a nők tevékenyen részt vettek. A korszakok kulturális életének a bemutatásába ágyazott női szerepek így az általános művelődési viszonyokat is tükrözik. A tematikus egységek témakörei: A vallásos női műveltség a 15–18. században; A világi női műveltség a 15. századtól a 19. század közepéig; Nőknek szóló kiadványok a felvilágosodás és a korareformkor időszakában; Nőnevelés a 16. századtól a 19. század közepéig; Törekvések a női öntudat és hivatástudat elmélyítésére; Írások a nőkről, a női jogokról és a női művelődésről.
 
 
Előzetes:
Tatabánya, Tatabányai Múzeum – Bányászati és Ipari Skanzen (Szent Borbála tér 1.)
Krajcsirovits Henrik emlékkiállítás – 2014. május 30. - 2014.június
Krajcsirovits Henrik (1929-) 1953-ban telepedett le Tatbányán, mint frissen végzett képzőművész, általános iskolai rajztanárként. Később több helyen, magasabb szinten is tanított, de a tatabányai képzőművészeti tevékenységet folyamatosan folytatta. Közben számos kiállításon vett részt saját alkotásaival, és diákjainak műveivel egyaránt. Művei külföldi tanulmányútjairól is tanúskodnak, murális alkotásai a környék megbízásairól. A Múzeum most életművének a bemutatására vállalkozott két részletben. A most nyíló első tárlat témája a pályakezdés évei, a témák és technikák kiérlelésének korszakáig, a közönség által még ismeretlen grafikákat és festményeket tartalmaz. A folytatás 60 éves szakkörének színhelyén, a Népházban lesz, ahol az érett korszak bányász-témáival, tájképeivel és linómetszeteivel lehet töltekezni. A tanítványok kiállítása fogja kiegészíteni.
 
 
II. Bemutatjuk
Történeti és Kortárs kárpitok Magyarországon – 2014. május 10. - 2014. augusztus 24.
 
 
A tárlatok helyszíne:
Esztergom, Keresztény Múzeum (Mindszenty tér 2.)
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Ave Mária
orgonaszóló
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.