Múzeumok Majálisa 2014 folyt. / Magyar Nemzeti Múzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2014, May 24
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2014. május 24.
   A hétfői adás folytatása, ezúttal már a Kaleidoszkóppal.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Múzeumok majálisa, 2014
 
 
I. Kaleidoszkóp
Miskolc, Herman Ottó Múzeum / Miskolci Galéria (Rákóczi u. 2.)
GrafiTri – XXVI. Miskolci Grafikai Triennálé – 2014. május 31. - 2014. szeptember 7.
A 26. Miskolci Grafikai Triennálé, mely 2008-ig biennáléként működött, alkalmából a „grafika fővárosa” több kiállító helyiségében is művészeti kiállítások nyílnak az utóbbi három év alakulásának a bemutatására, ill. az előző nagydíjas, Szíj Kamillának önálló bemutatkozására. A 260 művész közel 700 beküldött alkotásából 130 alkotó 400 műve került a kiállítótermekbe. A sorozatot indítő Feledy Gyuláról elnevezett házban Petneki Áron grafikatörténetei sorozata tekinthető meg, mely művészettörténetei szempontból a grafika funkcióváltozásait mutatja be, tematikáját tekintve „Vér panoráma leng előttem el” – A háború képe a grafikában. Kunt Ernő grafikatörténeti érdekességgel szolgáló munkái a Teátrum Pincehely Galériában (Színészmúzeum, Déryné u. 3.) tekinthetők meg, míg a kétszeres nagydíjas képzőművész, Pásztor Gábor (1933–2012) előtt a MissionArt Galériában (Széchenyi u. 14.) tisztelegnek.
művészetpártolók a „grafika fővárosaként” emlegetik Miskolcot.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-3.)
Jelentés. Kovács Gyula András grafikái – 2014. május 15. - 2014. május 21.
Az SZTE Szegedi Tehetségpont ifjú képzőművész-tehetségeinek kiállítássorozatában ezúttal  egy grafika szakirányon végzett ifjú alkotókészsége nyilatkozik meg, aki a a plasztika, fotózás és sokszorosító grafika területén is tevékenykedik. A különféle művészeti ágak egyidejű művelése számára azért is fontos, mivel az alkotói folyamat számára a kulcs, az új, izgalmas dolgok létrehozása.
 
Budapest, Mission Art Galéria (Falk Miksa u.30.)
Élek! Új képek, erdélyi emlékek. Gábriel Ajna kiállítása – 2014. május 17. - 2014. május 26.
Gábriel Ajna új kiállítását súlyos betegségéből való gyógyulása tette lehetővé, melyben jelentős szerepet játszott barátai és festőtársai nagylelkűsége és segítő szándéka. Egyelőre kb. 50 kisméretű festményekkel jelentkezett, melyeket korábbi, 2000 és 2009 között, hosszabb erdélyi tartózkodásai során készült festményekkel egészített ki. Ezeken tájképeket, enteriőröket és a mindennapi élete szereplőit örökítette meg.
 
Kecskemét, Katona József Múzeum "Cifrapalota" Kiállítóhelye (Rákóczi út 1.)
Kecskemét és a magyar zsidó képzőművészet a 20. század első felében – 2014. április 10. - 2014. július 27.
A Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményét kialakító mindkét legnyagyobb magángyűjtemény tulajdonosa (Nemes Marcell és Wolfner József / Farkas István – Glücks Ferenc) zsidó származású volt. Leginkább a 20. század első felének magyar művészete iránt érdeklődtek, és természetesen számos zsidó magyar festő és szobrász alkotását is megvásárolták. A Pávás teremben bemutatott műalkotások azonban ezúttal egy kulturális értékekre hangsúlyt fektető holokauszt megemlékezés keretében tekinthető meg.
 
Budapest, Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár (Dohány utca 2.)
Bíró József képzőművészeti és művészettörténeti munkásságát bemutató kiállítás – 2014. április 19. - 2014. június 29.
A holokauszt tragédiáját átélhető formában, egyéni sorsokon keresztül bemutató tárlat, a két világháború közötti fiatal művészettörténész generáció egyik jeles képviselőjének, Biró Józsefnek (1907-1945) a bemutatására vállalkozott. Építészettörténészként az erdélyi barokk és klasszicista kastélyok építészete vonzotta, levéltárakban kutatott, járta a kastélyokat, fényképezett, és közben Nagybányán festeni is tanult. Alkotásait csak családja őrizte meg – 33 művét Bíró Ádám író Párizsban őrzi. Őt a nyilasok 1945 januárjában a Dunába lőtték. Életét, munkásságát művei, felvételei , írásai és korabeli kiadványok, publikációk és fotók mutaják be.
 
Debrecen, MODEM (Baltazár Dezső tér 1.
Alföld – 2014. május 11. - 2014. szeptember 14.
A több mint száz munkát felvonultató, nagyszabású kiállítás az Alföld és a képzőművészet kapcsolatából mutat be egy egyedülálló, különleges válogatást. A művek az alföldi festészet bemutatásával a hagyományok tiszteletéről, de a haladásról, folyamatos átalakkulásról is vallanak. Az alkotók között szerepel Csontváry Kosztka Tivadar, Mednyánszky László, Lotz Károly, Tornyai János, Koszta József, Holló László és Fényes Adolf – többek között.
 
Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum / Magtár (Sztaravodai út)
A bárányok nem hallgatnak. A juhtartás és pásztorkodás európai öröksége – 2014. április 11. - 2014. október 31.
A birkák megismerésére és megismertetésére irányuló nemzetközi program keretében több mint 30 küönböző európai gyűjteményéből válogattak a rendezők. Városcímertől az egyházi jelképeken át egészen az öltözetünkig, ételeinkig rengeteg minden kapcsolódik a bárányhoz. A tárlaton 10 témára osztva tekinthető át a téma, 5000-nél is több évre visszamenőleg. A legkorábbi darab egy rézkori bárány szobor. Olyan furcsaságok is szerepelnek, mint a gólyalábon sétáló francia juhász alakja, és a kortárs képzőművészet, mint a Bárány glóriával című integrált áramkörből készült alkotás.
 
Budapest, Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (Fő utca 6.)
Berta–Domonkos–Veres. Berta István - Domonkos Lászó - Veres Gyula fazekasok közös kiállítása – 2014. április 11. - 2014. június 17.
A Berta - Domonkos - Veres kiállítás három fazekas, Berta István vönöcki, Domonkos László somlóhegyi és Veres Gyula mezőtúri fazekas közös tárlata, melyen együtt, de egymástól művészileg világosan elkülönülve mutatják be alkotásaikat. Közös vonásuk azonban a szakmai tudás, a nyugtatalánság és az útkeresés.
 
Tatabánya, Tatabányai Múzeum (Szent Borbála tér 1.)
Népi Textiliák – 2014. április 12. - 2014. június 6.
A Nyitrai Kerületi Önkormányzat öt múzeumának – a nyitrai Nyitra Menti Múzeumnak, az érsekújvári Thain János Múzeumnak, a lévai Barsi Múzeumnak, a tapolcsányi Tribecsi Múzeumnak és a komáromi Duna Menti Múzeumnak – textil gyűjteményéből összeállított tárlaton a 19. század vége és a 20. század első fele közti vidéki emberek által készített és használt testiliák tekinthetők meg. Helyi és regionális sajátosságok, esztétikai, gazdasági és szociális állapotok tükröződnek rajtuk. A bemutatással szeretnék felhîvni a figyelmet arra, hogy elődeink hagyatékának őrzése és ápoláse hétköznapi életünk során is gyakorolható, és sok érekességet tartogat a ma ebere számára is.
 
Pécs, Vasváry Ház (Király utca 19.)
111 év – 111 kesztyű. Emlékek a kesztyűgyártás múltjából – 2014. április 9. - 2014. október 5.
A neves, világhírű Hamerli J. Kesztyűgyár mai Vince utcai (egykor Alsó Puturla utcai) telephelyét 111 évvel ezelőtt adták át, és a gazdag, országosan is egyedülálló ipartörténeti gyűjteményt 2006-ban nyilvánították védetté. A Hamerli-, illetve Hunor kesztyűmodellek mellett egyéb tárgyak, gépek és dokumentumok láthatók, ill. filmrészleteket is meg lehet tekinteni, melyek a kesztyűgyártás titkaiba engednek bepillantást. A különleges kesztyűk között vaskesztyű, apró tokba rejthető kesztyű, az egyetlen magyar kesztyűszabadalom modellje, egyházi liturgiában használt kesztyű, indián kesztyű is tallható.
 
Budapest, Néprajzi Múzeum (Kossuth tér 12.)
Megragadni a megfoghatatlant. Szellemi kulturális örökség – 2014. április 17. - 2014. június 22.
A vendégkiállítás az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listáján szereplő magyar örökségeket mutatja be tárgyak, képek és szövegek segítségével, és megismerteti a szellemi kulturális örökségek működését, lehetővé teszi a közösen gyakorolt hagyomány megélését.
 
 
 
Előzetes:
Budapest, VárMező Galéria / OMgK (Attila út 93.)
Said Shamirbaev üzbég festőművész kiállítása – 2014. június 5 - 2014. június 30.
Az üzbég Namanganban született festőművész (1972- ) alkotásain a falusi élet, a család képei tűnnek fel, jellegzetes üzbég tájakkal, napszakokkal. A középpontban az élet, az ember áll, változatos színekkel körülvéve. Az „üzbég Gaughin” álomvilága az elmúlt évek élményeivel és a többszöri európai látogatásának benyomásaival bővülve tekinthető meg.
 
 
II. Bemutatjuk
Múzeumok Majálisa – 2014. május 16-17.
 
 
Az esemény helyszíne:
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum (Múzeum krt. )
 

Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Paksi Városi Múzeum verklis zenéje
Hubay Jenő (1858-1937), Csárdásjelenet No. 12 – saját előadásában, archív felvétel  
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.