Pálóczi Horáth Ádám emlékszoba és más kiállítások Szántódpusztán

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2014, April 21
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2014. április 21.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Pálóczi Horáth Ádám emlékszoba és más kiállítások, Szántódpusztai major
 
A műsor vendége:
Kovács Szilvia, igazgató
 
 
I. Kaleidoszkóp
 
Balatonföldvár, Kulipintyó (Petőfi Sándor utca 9.)
Balatonföldvár, a „Balaton királynője”. Helytörténetei kiállítás – 2014. január 28. - 2014. december 19.
A települést alapító Széchenyi Imre öccsének, Széchenyi Viktornak (1871-1945), az egykori Földvárpuszta tulajdonosának villájában helytörténeti kiállítás nyílt, melyben a fürdőhely születését és virágkorát villantják fel. Osszeállításában a helyi polgárok és nyaralók is kivették a részüket – a Korbuly-család például a két világháború között készült filmet bocsátott a tárlat rendelkezésére. A korabeli dokumentumok, fotográfiák, filmfelvételek jellemzően ebből az időszakból származnak, amikor a helység a kiállítás címében is olvasható jelzőt kapta. Az épület neve pedig a Széchenyi családtól származik, a vadászatairól híres Sz. Zsigmond (1898-1967) említi így visszaemlékezéseiben.
 
Budapest, Hadtörténeti Múzeum (Kapisztrán tér 2-4.)
Sólymok és Messerek. Német és magyar légifegyverkezés 1918-1945 – 2013. november 8. - 2014. április 30.
A Hadtörténeti Intézet és Múzeum a német Szövetségi Véderő Hadtörténeti Múzeumának Berlin-Gatow-i Repülőmúzeumával együttműködve az I. világháborút lezáró békediktátumok tiltó rendelkezéseitől a II. világháború repülőgép-ipari tömegtermeléséig mutatja be a hadiipar ezen ágának a fejlődését. Jelzi a politikai, társadalmi és gazdasági körülményeket, és a technikai újításokat. A tárlat következő állomása Berlin lesz.
 
Budapest, Néprajzi Múzeum (Kossuth tér 12.)
Bicikliváros. Szabadka-Budapest – 2014. április 14. - 2014. szeptember 28.
A kerékpár és kerékpározás történetét történeti, néprazji és művészeti szempontból is bemutató tárlat a városi kerékpározásra összpontosít. Szabadkai Városi Múzeumban 2011-es „A biciklisek városa” kiállítást hozta el és egészítette ki a budapesti biciklis kultúrával, ill. a Partizán Kerékpárgyár mellé a Weiss Manfréd és a Csepel gyár történetét illesztette, de mestereket, javító- és építőműhelyeket és boltokat is bemutat. A 19. század második felében indul, és amába torkollik, pl. a 2004-es Critical Mass Budapest elnevezésű kerékpáros demonstráció, és a szabadkai megfelelője, a Trimbi is feltűnik. Társadalmi, szociológiai kérdések is felmerülnek, így a nők bekapcsolódása a kerékpározásba, vagy különböző kerékpáros szubkultúrák.
 
Keszthely, Kályhák háza (Kastély utca 3.)
Ahol megáll az idő – 2014. április 21. - 2014. szeptember 23.
Európában egyedülálló módon, makett-kiállítás, kerámia élménytár és fazekasműhely várja a kályha és kemence iránt érdeklődőket. Jelenleg hetven makett mutatja be a a különböző tájegységek sütő-, főző- és fűtőeszközeit hagyományos kiállítás formájába. Enteriör segít megismerni a házban betöltött helyét, ahol régi bútorok és tárgyak között egyedi kerámiák, különleges dísztárgyak is találhatók. A fazekasműhelyben pedig Szalay Imre cserépkályha- és kemenceépítő népi iparművész, a tulajdonos bemutatója látható, aki a csempekészítés hagyományos módján fazekaskoronggal dolgozik.
 
Békés, Jantyik Mátyás Múzeum / Békési Galéria (Széchenyi tér 4.)
Görgényi Tamás békési festőművész jubileumi kiállítása – 2014. április 4. - 2014. július 30.
Az 1938-ban létrejött Múzeum régebben „Bérháznak” nevezett Galériájában ezúttal olyan művész festményeit állították ki, aki a természetre fókuszál, és annak az emberrel harmonikus kapcsolatára. A főéületben, mely a barokk Wenckheim-kúria, a helytörténeti állandó kiállítás tekinthető meg, a Tájházban pedig egy jómódú parasztgazda mindennapjaiba lehet betekinteni az 1866-ot követő időkben.
 
Budapest, Kiscelli Múzeum (Kiscelli u. 108.)
Jovanovics Tamás, Kibillen – 2014. április 3. - 2014. április 27.
Festmények és installáció különös kapcsolata nyilvánul meg a kilenc vörös-fehér, spirális csíkozású oszlopban, mely a jelen installáció alapja. Szigorú vonalrendszerek helyett megalkotott íveik, elhajlásaik a függőleges rendtől való eltéréseik bizonytalan, billenő hatást keltenek, a monoton renddel történt szakítást közvetítik vizuális nyelven.
 
Budapest, Iparművészeti Múzeum (Üllői út 33-37.) 
Merészebb, mint a festészet. A modern magyar kereskedelmi plakát 1924-1942 – 2014. április 25. - 2014. július 27.
A két világháború közötti magyar plakátművészet reprezentatív válogatása jól mutatja, hogy a Bauhaus és a konstruktivista modern tervezés hogyan hatott az avangard grafikusok, festők tevékenységén keresztül, hogyan szorította ki a modernista grafika a szecessziót. Az új témákkal és tárgyakkal, a kereskedelmi szemlélettel, a nagyvárosi élet kényelmét szolgáló kínálattal, és a technikai fejlődéssel új igények jelentkeztek, melyek kiszolgálásához egy széleskörű nemzetközi tájékozottsággal rendelkező új generáció tűnt fel, új reklámnyelvvel. A tárlaton a legkiemelkedőbb alkotók, Berény, Bortnyik, Kassák, Moholy-Nagy László és Molnár Farkas munkái is tanulmányozhatók, ill. az ő hatásuk a hazai tervezőgrafikára, a plakátra és tipográfiára, reklámfotóra és könyvművészetre.
 
Vonyarcvashegy, Festetics Helikon Taverna-Múzeum (Helikon u. 22.)
Da Bibere tematikus borászati és gasztronómiai kiállítás – 2014. január 27. - 2014. december 31.
„Da Bibere / Adj innom” áll latinul egy Cserszegtomajon előkerült kelta kancsó oldalán. A szőlőművelés és borkultúra római kortól napjainkig ívelő szakaszának a bemutatása régészeti leletekkel indul – szőlőművelési eszközök, ábrázolások, néprajzi és ipartörténeti érdekességekkel folytatódik. A pince szőlőfeldolgozó kapacitását a ma is üzemképes 200 éves bálványprés mutatja be, érintőképernyőn ismerhető meg a szőlőtermesztés, a borkészítés, a bor tárolása és fogyasztási szokásai a térségben, a Helikon Taverna és a Festetics család története, bár ez utóbbiról 3D-s filmen is lehet tájékozódni. Régi képeslapok, fotók, tablók, és LEGOból épített taverna makett teszi még szemléletesebbé a tárlatot, melynek megtekintése után borkóstoló is választható a borstílushoz használatos borospohárral.
 
Budapest, Bélyegmúzeum (Hársfa u. 47.)
Bélyegrapszódia, avagy könnyed keringő zenés bélyegek körül – 2013. június 21. - 2014. május 15.
A Giuseppe Verdi és Richard Wagner születése bicentenáriuma alkalmából nyílt tárlatra őket ábrázoló, ill. zenéjükhöz közvetlenül vagy áttételesen köthető bélyegeket válogattak össze. De megjelennek jeles pályatársaik és népszerű színpadi alkotásaik is, ill. előadásaik helyszínei, karmesterek, énekesek, zenekarok, hangszerek, de képzőművészeti alkotások is. Láthatók az újonnan kibocsátott Verdi- és Wagner-blokkok, melyek már „szólni” is tudnak: a QR kód segítségével a kapcsolódó zene meghallgatható.
 
Budapest, Magyar Olimpiai és Sportmúzeum / SportAgóra (Ifjúság útja 2.)
Magyarok a téli olimpiákon – 2014. március 3. - 2014. június 8.
A Korcsolya anno kiállításhoz kapcsolódva tárgy-együttesek, fényképek és más dokumentumok mutatják be a magyarok szereplését a téli olimpiákon. Igy megtekintehtő a Regőczy-Sallay jégtánckettős versenyruhái, Almássy Zsuzsa kűrruhája, de látahtó az egyik, 1924-es téli olimpián kiadott részvételi oklevél, melyet az 50 kilométeres sífutás versenyszámában induló Németh Ferencé kapott Chamonix-ban. A kiállításhoz számos sportoló és sportgyűjtő ajánlotta fel relikviáit, emlékeit.
 
Budapest, Magyar Olimpiai és Sportmúzeum / SportAgóra (Ifjúság útja 2.)
Korcsolyázás anno – 2014. január 20. - 2014. április 30.
A történeti bevezetéssel induló tárlaton illanka, csúszkandó, teténke, vagyis a csont- vagy fakorcsolyától a modern műkorcsolyáig eszköz, és a ráépülő sportág története tekinthető át. Tablók és az információs pult segítségével elevenednek meg a budapesti világversenyek, életrajzok és eredménylisták. Feltűnik az első magyar világbajnok: Kronberger Lili, és az első Európa-bajnok, Földváry Tibor. Később Almássy Zsuzsa, Sebestyén Júlia, a Nagy testvérpár, a Rotter-Szollás, a Regőczy Krisztina és Sallay András páros, Méray Horváth Zsófia ... Kiderül, hogy az egykaros halálforgás magyar technikai újítás, és az Országos Mentőegylet megalapítója, Kresz Géza is korcsolyázott. Nem maradnak el az érmek, serlegek és díjak sem, és a plakátok közül is többet bemutatnak. Az aktív kiállítás nézők az Axelt, Salchowot, Rittbergert, Toe-loopot, Flipet és Lutzot is lelépheti az interaktív program segítségével.
 
 
 
Előzetes:
Budapest, Bélyegmúzeum (Hársfa u. 47.)
"Szikra pattan, olthatatlan..." - Shakespeare-kultusz a világ bélyegein – 2014. április 26. - 2014. június 15.
A 450 éve született William Shakespeare tiszteletére rendezett kamarakiállításon Shakespeare-t, ill. egyes műveinek (a Szentivánéji álom, a Hamlet, az Othello vagy a Rómeó és Júlia) jeleneteit ábrázoló bélyegeket mutatnak be, köztük a Magyar Posta Shakespeare-kiadásait, a hozzájuk kapcsolódó vázlatokkal, tervekkel és első napi borítékokkal. Itt mutatják be az évfordulóra megjelenő bélyegújdonságot. A tárlatot Kass Jánosnak a Hamlethez készített rézkarcai és a Shakespeare kultuszhoz köthető köztéri szobrok fotói, képeslapjai egészítik ki – közöttük a 2003-ban avatott budapesti szoborral. 
 
 
 
II. Bemutatjuk
időszaki és állandó kiállítások
 
 
A tárlatok helyszíne:
Szántód, Szántódpusztai Idegenforgalmi és Kulturális Központ (Szántódpuszta)
 
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Balaton, Alma együttes
Ötödfélszáz énekek Pálóczi Horváth Ádám dalaiból  
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.