ELTE Természetrajzi Múzeum Ásványtára / Budapest

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2014, January 27
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2014 január 27.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / ELTE Természetrajzi Múzeum Ásvány- és Kőzettára, Budapest
 
 
A műsor vendége:
Dr. Weiszburg Tamás Ph.D., a Múzeum igazgatója, habil. egyetemi docens
Tóth Erzsébet, Ph.D., geológus, muzeológus
 
 
I. Kaleidoszkóp
Miskolc, Városi Művészeti Múzeum / Rákóczi-ház (Rákóczi Ferenc u. 2.)
Tízeset. Tízeset a spanyolnátha művészeti folyóirat – 2014. január 22. - 2014. május 10.
A kiállítássorozat első kiállitásaival az internetes művészeti folyóirat 10 éves jubileumát ünnepli, melynek története helyett 10 esetet mutat be 2014. január 22.-május 10. között. A szigorúan szerkesztett, lektorált és korrektúrázott tartalmú lap az utóbbi években SPN Könyvek cimmel könyvsorozatot is megjelentet, és az SPN Krú szervezésében előadások, irodalmi fesztiválok, és más események közkedvelt programjait is biztositja, mint pl. az Önök kerték Spanyolnátha, vagy az SPN CsomóPont, és most a Kertfesztivál. Székhelye a Színészmúzeum Teátrum Pincehely Galériája. Ime az elsők:
Mi a bibi – 2014. január 22. - 2014. május 10.
A spanyolnátha világjárvány számos hires művészt magával ragadott, mint pl. Kaffka, Schiele, Rostand, Apollinaire, mások túlélték, de bennük is nyomakat hagyott, néha megmagyarázhatatlanul. Erre, és sok másra lehet a tárlat cimével rákérdezni. De magára a bibi szóra is – és ezt teszik a kiállitó művészek is. Értelmezik mozaikszóként, mely akronimát, szóösszevonással létrehozott szót rejt, és annak a speciális betűszó (inicializmus) fajtájaként, mely a több szavas kifejezés kezdőbetűit veszi csak figyelembe.
                Teljességgel lehetetlen – 2014. január 22. - 2014. február 22.
A Spanyolnátha művészeti folyóirat rendezvényein készült fotókból hiteles dokumentum-albumot tár a látogató elé. Teszi ezt hol aprólékos, tüzetes, részletező jelleggel, hol nagyvonalúan feledékenyen. Elsősorban az emberekre koncentrál, a pillantásokat, gesztusokat ragadja meg, jelezve ezáltal a személyes részvétellel zajló programok egyedülálló közösségépítő erejét, a személyes találkozások varázsát. A Szépírók Társaságával közösen rendezett A könyv utóélete sorozatban bemutatkozó szerzők pedig rövid írásrészletekhez társítottak munkákat, az együttgondolkodásra késztetés jegyében.
 
Budapest, Magyar Írószövetség (Bajza u. 18.)
Bencsik János (1945-) kiállítása – 2014. január 21. - 2014. február 27.
Az Erdélyből Bukarestbe, Bukarestből Budapestre költözött festő művei számos országban nyertek már kiállitást. Grafikusként indult, majd a 90-es években váltott a szines festmények világára. Festményei az absztrakt és figurális művészet közötti átmenetet képviselik, a szinek és formák szinte kaotikus kavalkádjával. A mintha, a talán világába vezetnek, ahogy a képek cimei is sejtelmesek, többértelműek. Bennük van a mediterrán derű és az északi drámaiság, de ott van a székelyek és magyarok világa is. Hangulatokat, érzelmeket közvetitenek, mellette azonban intellektuális hatást gyakorolnak. 
 
Budapest, Országos Idegennyelvű Könyvtár (Molnár u. 11.)
Erdélyi Lajos fotóművész. A székely zsidózók: Bözödújfalu – 2014. január 23. - 2014. február 14.
Erdélyi Lajos újságíróként fényképezőgéppel járta a világot, és igyekezett segíteni abban, hogy a különböző kisebbségi kultúrák és különösen az erdélyi kultúra értékeit minél teljesebben feltárják. Kovács András, a Vallomás a székely szombatosok perében című könyv szerzőjének vallomása vitte ki Bözödújfaluba, ahol a kihaló falu lakóiról portrésorozatot készített. Ez a kivételes fotósorozat kiállításként először tekinthető meg Budapesten.
 
Szob, Börzsöny Muzeális Kiállítóhely (Szent László u. 14.) 
Képek, tárgyak, dokumentumok a Csák-hegyi kőbányák történetéből  – 2014. január 10. - 2014. február 28.
Hála József kutatásai alapján az Ipoly menti és börzsönyi földtani képződményeket az őskori emberek már hasznositották. A régészeti leletek közül nemzetközi viszonylatban is jelentős a Gábori Miklós (1969) által feltárt felső-őskori ún. „ékszercsiga depó" (Szob: Ipoly-part),  mely mellett felsorolható többek között egy újkőkori őrlőkő (Nagybörzsöny: Ganádok), több rézkori őrlődarab (Kemence: Cseresznyés-patak), egy bronzkori homokkő öntőminta (Nagybörzsöny: Gór-hegy), egy bronzkori őrlőkő (Kemence: Pléska-szikla) vagy a szobi Öregfaluból a késő bronzkori és kora vaskori kőpakolásos sírok...
a kő felhasználása nemcsak az őskorban és ókorban volt itt jellemző, de erről tanúskodnak a középkori várak és a templomok (köztük a magyarországi románkori építészet egyik „gyöngyszeme", a nagybörzsönyi Szent István-templom), és az 1860-tól országos jelentőségűvé vált borzsönyi kőbányászat (utcaburkolati kockakövek), amikor a hazai „riceripar* bölcsője lett. Néhány bánya: Ipolydamásd, Zebegény, Nagymaros, Szokolya és Nagyoroszi.
 
Budapest, Országos Széchényi Könyvtár( Budavári Palota, F épület)
A tekintet érintése. Mészáros Géza festőművész retrospektív kiállítása – 2013. november 25. - 2014. január 31.
A tárlaton olajtemperával festett táblaképek, nagyméretű, kézzel szövött falikárpitok, rostreliefek, mintázott cellulózlapokra pigment festékkel, korunddal és aranyfüsttel festett objektumok, grafikák láthatók. Egy sokoldalú művész más és más időpontban készitett alkotásai. Korai figurális képek, és késői absztrakt alkotások, változatos szinvilág, eltérő technikák. A 3 Corvina termet ez a sokrétű művészi világ tölti most meg, mely az ellentétek ellenére is egymással harmonizáló, egymásra rímelő, egymást  felerősítő belső kohéziót feltáró kompozíciók sorozata. Mészáros Géza (1943-) retrospektiv kiállitása festői életútját követi végig, sokféleségében is természetelvű festői programját mutatja be. Műveinek különlegessége, hogy egy működő papirgyárban felszerelt műteremben készültek.
 
Hódmezővásárhely / Kopáncs, Alföldi Galéria (Kossuth tér 8.) 
Félúton. Sonkodi Rita festőművész tárlata – 2014. január 20. - 2014. március 16.
Sonkodi Rita lírai hangvételű, finom, nőies festményeit versek, idézetek, híres költők szerelmei és használati tárgyai éihletták, melyekhez a "boldog békeidők" polgári világa társult még. A szegedi festőnő, a Magyar Képzőművészeti Egyetem után Temesvárott tudományos fokozatot szerzett,  tárlatán mintegy száznegyven alkotással nyert kiállitást. Művészeti tevékenyésgét az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának tanári munkája mellett végzi, és igazi női festőnek vallja magát.
 
Szeged, Fekete Ház (Somogyi u. 13.)
Kolostorok kincseiről interaktív régészeti kiállítás – 2014. január 22. - 2014. március 23.
a vándorkiállitás szegedi bemutatójának különlegessége, hogy egy korhű kolostori kerengőrészletet épitettek hozzá, mely lehetővé teszi, hogy a látogatók a középkori papok titokzatos mindennapjaiba is betekintést nyerjenek. Ez a 12-13. századi bugacpusztai és pálmonostori klastromokból származó leletek mellett található. További különlegesség, hogy Setonius mester titkos pecsétje, és bűn- és erénytálak is láthatók a vitrinekben, a mintegy 150 kiállitott tárgy között. A játékos kedvű látogatók malomjátékot is játszhatnak a tárlat padlóján, hűen az egykori szerzetesjelöltekhez vagy gyógyulni érkező betegekhez, hiszen minden valószinűség szerint ők vésték az egyik padlótéglába a bemutatott eredeti játéktáblát.
tanuló ifjak vájták bele az alakzatokat, vagy – lévén, hogy a kolostorok azokban az időkben egyfajta gyógyító központként is
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár (Attila út 93)
Muravidék: épületek, hímzések – 2014. január 21. - 2014. február .
Zóka Gyula fotóművész felvételeit az Európai Utas Alapítvány és  a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet közös szervezésében tekinthetik meg a látogatók. Célja a Muravidék bemutatása, és természeti és hagyományos művészeti értékeinek a bemutatása. a tájak mellett megjelenő himzések ez utóbbi célt szolgálják.
 
Budapest, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény (Ráday u. 18.)
Sárkányos cégér alatt – 2014. január 24. - 2014. március 22.
A tárlat Hikman Béla, ferencvárosi születésű marcali műlakatos mester és családjának a történetével ismerteti meg a látogatókat, aki sok bérpalotában és középületben dolgozott, köztük a Parlament és minisztériumok is szerepelnek. Az Iparrajziskola esti tanfolyamain kapott művészeti képzést, és 12féle szakágból tett eredményes mestervizsgát. Otthona a Ráday utcában volt, cégérén a adomborműveket készítő műlakatos felirat diszlett. Önálló műhelyét később 1922-ben nyitotta meg a Ferenc körút 42.ben. Unokája Szabó Béla (1939-) festőművész a családot ábrázoló grafikákkal és festményekkel van jelen, és a nyaralások emlékeiben.
 
Százhalombatta, "Matrica" Múzeum  (Gesztenyés út 1-3.)
Tündérkirálynő és Szinészkirály. Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán – 2014. január 20. - 2014. április 27.
Ruttkai Éva (született Russ Éva, 1927. december 31- ), kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színésznő, és érdemes művész életéről, és szerelmeiről szól a tárlat, és persze arról a sorsforditó legendás szerelemről, melyben Latinovits Zoltán áll a középpontban, aki Gábor Miklós helyébe lépett Ruttkay Éva életében. Az ő szinészi pályája a „Parancsolj velem, Tündérkirálynő” egymondatos szereppel kezdődött, később Vígszínházi majd Nemzeti Szinházi szerződéssel folytatódott. Latinovits Zoltán (1931. szeptember 9- ) Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, Gundel Katalin fiaként látta meg a napvilágot, és a gimnázium önképzőkörén bemutatott dráma előadásán tűnt fel Bajor Gizinek. Bár kezdetben asztalosinas, majd hidépitő mérnök lett, a szinészmesterség folyamatosan foglalkoztatta. Aztán 1956-tól szinházban szinészi munkát vállalt ... 1960-ban Pavel Kohout „Ilyen nagy szerelem” című drámájának miskolci bemutatóján megismerkedtek, egymásba szerettek ... A tárlaton mindennapi életük is megjelenik szinészi pályájuk mellett személyes tárgyak, kellékek, rajzok, díjak, fényképek formájában a családi hagyaték és szinházi múzeumi anyagok segitségével.
 
 
 
Előzetes:
Szentendre, Ferenczy Múzeum / Szentendrei Képtár (Fő tér 2-5.)
Válságban élni. Hamvas Béla (1897-1968) – 2014. január 31. - 2014. március 23.
A tárlat az iró gondolatait és életét mutatja be. Hamvas Béla szellemi hagyatékának a gondozása ugyanis Szentendréhez kötődik. A tárlaton mellőzöttsége, nélkülözései ellenpontjaként a halála utáni elismertség is jelen van, és művei, gondolatai, melyek interekaktiv formában,  beszélgetések, dokumentumfilmek és színházi adaptáció során bontakoznak ki. A kiálitás igy átfogó képet nyújt Hamvas Béla életművének legfontosabb csomópontjairól, bemutatja személyes tárgyainak fellelhető darabjait és élete dokumentumait.
 
 
 
II. Bemutatjuk
ELTE Ásvány- és Kőzettár
 
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, ELTE Természetrajzi Múzeum Ásvány- és Kőzettára (Pázmáy Péter sétány I/C. )
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Pete Yorn, Precious Stone
Dobos Attila, Kövek a vízparton
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.