Beat nemzedék. Allen Ginsberg kiállítás / Ludwig Múzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2014, January 6
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2014 január 6.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Beat nemzedék. Allen Ginsberg kiállítás, Ludwig Múzeum
 
 
A műsor vendége:
Tóth György, Ludwig Múzeum koimmunikációs munkatársa
 
 
I. Kaleidoszkóp
Szeged, REÖK (Tisza Lajos krt. 56.)
Asztalos Zsolt Kilőtték, de nem robbant fel – 2013. december 15. - 2014. február 9.
A 2013-as 55. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále magyar anyagát, Asztalos Zsolt videoinstallációja képviselte, melyet a REÖK most Szegeden is bemutat, egy sorozat kezdeteként. Tizenöt félhomályban, raklapokra állított nagyméretű televízión többnyire a második világháború idején ledobott, de fel nem robbant bombák láthatók fehér háttér előtt, mint „műtárgyak”, a háttér pedig a mindennapok hangjait, zörejeit közvetiti. A hazai fel nem robbant bombák helyei is megtekinthetők, fajtáikkal és „lelőhelyeikkel” együtt. Ez a kettősség kiemeli a bármikor felrobbanható bombák ártatlan megjelenése és folyamatos veszélynek kitettsége között vibráló feszültséget, fenyegetettséget.
 
Budapest, Lengyel Intézet (Nagymező utca 15.)
Agnieszka Holland arcai: Lengyelország, Európa, a világ – 2013. november 26. - 2014. január 31.
A lodzi Filmmúzeum vendégkiállítása a lengyel filmművészet egyik legkiemelkedőbb film- és szinházirendezőnőjének (1948-) az életét és pályájafutását mutatja be. Saját filmjei közül többnek a szerzője is volt.  Együtt dolgozott Krzysztof Zanussi, Andrzej Wajda, vagy Krzysztof Kieślowski és számos további neves személlyel. Emlékezetees például a rab Witowska alakitása Ryszard Bugajski 1982-es Kihallgatás (Przesluchanie) című filmjében, vagy pl. a Vidéki színészek, Láz, Keserű aratás, Európa Európa, Olivier Olivier, A titkok kertje, Teljes napfogyatkozás, Washington Square, A harmadik csoda, A város alatt cimű filmjei.
 
Budapest, Rákospalotai Múzeum (Pestújhelyi út 81.)
Szabó Dávid festőművész 80. – 2013. november 20. - 2014. január 11.
„ ...Iskoláimat a XV. és IV. kerületben végeztem, kedvezőnek egyáltalán nem nevezhető időszakban. Szellemi sötétségben, háború, politikai viharok és elnyomás, forradalom és ami utána következett mind erre az időszakra esik. ..." irja életéről Szabó Dávid (1933-), aki  1953-1959 között volt a Képzőművészeti Főiskola hallgatója Barcsay Jenő, Bernáth Aurél, Végvári Lajos, Balogh Jenő és korábban Varga Magda tanitványaként.  
 
Budapest, Klebelsberg Kultúrkúria (Templom u. 2-10.)
Elfelejtett lények boltja. Meseillusztrációs kiállítás – 2013. december 5. - 2014. január 8.
Gyöngyösi Adrienn, Rofusz Kinga, Szegedi Katalin, Szulyovszky Sarolta grafikusművészek karácsonyi mesegyűjtemény lapokat készitettek az ünnepre váró aprónép megörvendeztetésére. Ezeken számos soha nem volt, a mai irók képzeletében született mesefigura jelenik meg, akiknek története a Karácsonyhoz és a téli ünnepekhez kapcsolódik. A közös kötetet versek is fűszerezik, szintén a négy grafikus szemet gyönyörködtető rajzaival.
 
Budapest, Kéményseprőipari Múzeum (Rákospatak utca 70-72.) 
Kéményseprőt látok, szerencsét találok! – állandó kiállítás
A kéményes házak ismereteink szerint először Velencében jelentek meg 1038-ban. Elterjedni viszont csak a 16. században kezdtek, amikor divatba jöttek a kandallók, bár ezek messze nem melegitették még fel a helyiségeket – ezt csak a kémények helyes kialakitása tette később lehetővé. Kezdetben favázzal készitették őket, és ezt a szokást Magyarországon még a 18. században is megtartották. A nádtetejű házakban ez bizony gyakran lángra lobbant, igy a tűzvész is gyakori volt. A helyzet a helyewen kialakitott kéményekkel később jelentősen javult. Mégis fontos maradt a körültekintő karbantartás, mely a világon először hazánkban tettek törvényi szinten kötelezővé (1995/ XLII. törvény) a kéményseprő ipari szolgáltatás igénybevételének az előirásával. a történet részleteibe, tárgyi emlékeibe, eszközeibe vezeti be a kiállitás a látogatót.
 
Szeged, Somogyi könyvtár (Dóm tér 1-4)
Mesterségek dicsérete, „Gyaluvonások" – 2013. december 12. - 2014. január 29.
A Somogyi-könyvtár és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös tárlatsorozata egy-egy helyi hagyományokkal rendelkező mesterség könyves emlékeit, ábrázolásait mutatja be. 2013-ban az asztalos szakma kerül terítékre.
Az asztalos szakma könyves emlékei, a könyvtár helyismereti gyűjteményében őrzött céhes és ipartársulati iratok, oklevelek és fényképek mellett dr. Babaik Barna magángyűjteményéből asztalosműhelynek berendezett helyiség is várja a látogatókat, akik egyúttal megismerkedhetnek a könyvtár egykori igazgatójával, Tóth Bélával is, aki mindig is megcsodálta a famunkák illatát, erezetét. Tette ezt azért is, mert eredeti szakmája asztalos volt. A használati eszközök sokasága idézi meg a múlt technikáját, de a Kovács István vezette Stílus Faipari Kft. számítógép vezérelte technológiája is jelen van a jövőbe mutató ellenpólusként modern, egyedi tervezésű munkadarabjaival.
 
Kiskunhalas, Végh-kúria (Bajcsy-Zs. u. 5.)
Történelmi Magyaroszág népviseletei, képeslap kiállítás – 2013. november 21. - 2014. január 10.
Az 1920 előtti lapok Sebestyén Imre gyűjteményéből származnak, és Bánffyhunyad, Pöstyén, Mezőkövesd, Toroczkó, Eszék, Gyula és még jó néhány további tájegységet és települést jelenitenek meg népviseletük bemutatásával.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár / Odesszai fiókkönyvtár (Székely sor 11.)
„Ki őrzi meg…". Kuklis Katalin kiállítása – 2013. december 2. - 2014. január 31.
Kuklis Katali ngyermekkori élményeiből táplálkozva, részben azokat visszaidézve festi akvarellképein a fák, virágok, erdők és rétek sorát. Egykori mestere, Bálványos Huba tanácsát követve, a belső hangra hallgat, és a magőban élő témák kifejezésére törekszik. Ezért eleveniti fel festményein a tanyavilág motivumait, a természet egy-egy elemét önállóan kiragadva. Egy betegség hatására kezdett festeni 8 évvel ezelőtt, és azóta már több önálló és csoportos kiállitáson mutatta be műveit, és dijat is nyert. Az akvarell könnyedsége ragadta meg, de alkot szines ceruzával és szénvázlatokat is készit. Legújabb témáját a füvek népe sorozataként lehet összefoglalni, melyet Petőfitelepen készül majd kiállitani.
Januártól 25 új lap jár majd a folyóirat-olvasóba.
 
Budapest, Gallery8 / Roma Kortárs Művészeti Tér (Mátyás tér 13)
Bemutatkozó kártyák – 2013. december 6. - 2014. február 20.
A roma diszkrimináció megfékezését célzó tárlat Adrian Piper "bemutatkozó kártya" fogalmára épit. Minden idők egyik leghatásosabb rasszizmus elleni művészeti állásfoglalásának újrajátszása és újrarendezése. Piper első generációs konceptuális művészként kártyáival arra buzdított, hogy mindenki vegye saját kezébe a rasszizmussal való konfrontációt. A névjegykártya elődjeként egyszerre volt felhívás, bemutatkozás és kommunikációs eszköz. A bemutatott művek ilyen szimbólikus kártyák, a romák társadalmi, kulturális és területi szegregációjára hivják fel a figyelmet. Roma és nem roma európai művészek működtek közre fogalmi és médiumbeli változatossággal a cselekvés képességét a művészetre ruházva, Tom Blokk-féle "prófétai aktivista művészetként".
 
Budapest, Bálint Ház (Révay utca 16.)
Képzeletben otthon. A Fedél Nélkül alkotóinak kiállítása – 2013. december 12. - 2014. január 15.
A Fedél Nélkül utcalap indulása óta folyamatosan közli hajléktalan emberek írásait, rajzait. 2004-ben meghirdetett egy azóta is folyamatosan futó művészeti pályázatot, melyre kizárólag hajléktalan emberek jelentkezhetnek próza, vers és kép kategóriákban. Kategóriánként és havonta 3-3 alkotást díjaz zsűri rendkívül szerény pénzdíjjal. A díjazott alkotásokat közli a lap. A beérkező pályamunkákat folyamatosan archiválják, jelenleg 300 szerző több, mint 6000 pályaművét tartják  nyilván. Ez ma Európa legnagyobb, hajléktalan emberek munkáit tartalmazó archívuma. A legnívósabb szerzők munkáiból a 75. Ünnepi Könyvhéten Alkonyzóna címmel antológia jelent meg a Barrus Kiadó gondozásában. A pályázat és a kötet körül formálódó szerzői csoport kiállításokon, felolvasóesteken, könyvbemutatókon mutatkozhatott be. A munka folytatásaként 2008. novemberben jelent meg a második antológia Alkonyattól Pirkadatig címmel, melyben a 2004 óta született alkotásainkból válogatott ismét a Barrus Kiadó.
 
Budapest, Kiscelli Múzeum (Kiscelli utca 108.)
Arany Oroszlán Patika – felújitott állandó kiállítás
Az Arany Oroszlán gyógyszertárat Landerer József pozsonyi gyógyszerész alapította 1794-ben Pesten, az egykori Kecskeméti kapunál, majd többszöri költözés és tulajdonosváltás után került a Veress Pálné utca sarkára, ahonnan az államositást követően, 1951-ben berendezését a Kiscelli Múzeumba szállitották. A patika egyik nevezetes tulajdonosa Jármay Gusztáv volt (1845), aki üzletében hasonszervi (homeopata) gyógyszereket is készitett. Mesterségét fia folytatta. Nevezetes készitményük a Jármay-féle csoda melltea volt, tulajdonképpen egy köptetőszer, amelyet köhögés, rekedtség és hurut ellen javasoltak. A kézzel festett, arany oroszlánfejjel díszített üvegek szintén a Jármay családhoz köthetők. A csseresznyefa boritású berendezés az 1830-as évek elejéről származhat, de többször javitottak, alakitották. Utoljára 1939-ben linoleummal fedték le, és a lábazatot kicserélték. Ezt az officina berendezést igazitották később a Kiscelli Múzeum helyiségéhez. Az újonnan megnyilt állandó kiállitásra azonban az 1939-es nagy felújítás dokumentumainak a segitségével az eredeti állapotot rekonstruálták.
 
 
Előzetes:
Kecskemét, Népi Iparművészeti Múzeum (Serfőző u. 19.)
A miskei Anteus – 2014. január 10. - 2014. március 8.
Tóth Menyért (1904–1980) születésének 110. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon a művész alkotásainak átfogó válogatása lesz látható számos olyan művel, melyek eddig még nem nyertek kiállitást. A tárlat különlegessége, hogy Tóth Menyhért életművének legnagyobb része a kecskeméti Katona József Múzeumban található, tehát valóban bőséges anyagból lehetett válogatni. László Gyula a következőképpen emlékezett rá vissza: „volt közöttük egy hallgatag, összetört testű és arcú társunk, akiben látomások fénylettek, akinek csendjében olyan dolgok alakultak, amelyek megborzongattak minket, fiatalokat és felidézték bennünk Gulácsyt, Csontváryt, a nagy megszállottakat.”
 
 
II. Bemutatjuk
Beat nemzedék. Allen Ginsberg kiállítás – 2013. november 9. - 2014. január 12.

            Monochrome Clack – 2013. december 20. - 2014. január 19.
 
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Ludwig Múzeum (Komor Marcell utca 1.)
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre hét végén meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Pull My Daisy by Allen Ginsberg, Jack Kerouac and Neal Cassady
Hair, Where do I go
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.