Csonka János Emlékmúzeum / Budapest

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, September 30
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2013. szeptember 30.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Csonka János Emlékmúzeum, Budapest
 
 
A műsor vendége:
Császár György gépészmérnök, a Csonka Gépgyár utódgyárának egykori főmérnöke
 
 
I. Kaleidoszkóp
Tatabánya, Tatabányai Múzeum / Bányászati és Ipari Skanzen (Szent Borbála tér 1.)
Emberek és tárgyak 2013 – 2013. szeptember 30. - 2013. október 27.
A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából nyiló tárlat a muzeológus és a múzeumlátogatók közös munkájának az eredménye.  „A múlt emlékeinek és a jelen történéseinek dokumentálása meghatározó része a mindenkori múzeumi tevékenységnek” gondolat jegyében a Múzeum azt kérte látogatóitól, hogy hozzanak magukkal egy tárgyat, és irják le, hogy miért fontos számukra. A múzeum 19. század végétől az 1930-as évekig tartó időszakból származó eszközökkel, tárgyakkal berendezett fényképész műtermében közös fotó készült emberről és tárgyról. Most ezek a különleges, helytörténeti és életmód-történeti képek tekinthetők meg.
 
Budapest, Néprajzi Múzeum (Kossuth Lajos tér 12.)
Fal és függöny mögött: Kína. Szamódy Zsolt Olaf fotográfiái – 2013. szeptember 27. - 2013. október 27.
Lao-Ce mondása: „Az út örök és tétlen, mégis mindent végbevisz észrevétlen.” jól tükrözi az ősi kinai szemléletet, mely a mai Kinában készült fényképeken is visszaköszön. A hagyományok őrzése és kortárs kultúrához igazitása látszik például a 15. századi fahidon modern konfekcióipari ruhát viselő idős kinaiak beszélgetését megörökitő képen. Igy a 2008 és 2009 során Nyugat- és Délkelet-Kínában, Dinghu, Lishui, Pinyao, Wenzhou és Zeihang településeken több ezer digitális felvételt készitő fényképész anyaga művészi és néprajzi-antropológiai szempontból is fontos. A tárlaton a Múzeum gyűjteményébe került színes vintázsokat és digitális kópiáikat (2 x 25 vétel / ajándék) lehet megtekinteni.
 
Budapest, Néprajzi Múzeum (Kossuth Lajos tér 12.)
World Press Photo kiállítás – 2013. szeptember 27. - 2013. október 27.
A 167 fotót felvonultató utazó kiállítás 19 tagú, rangos, szakemberekből álló zsüri véleménye alapján jött létre.  A világ talán legrangosabb pályázatára ezúttal 124 országból 5666 fotóriporter pályázott; 103 481 fotót küldek be, és 32 nemzet 54 fotográfusát díjazták. A kiválasztott művekből párhuzamosan, több helyen is tartanak bemutatót – a harminckét éves múltra visszatekintő budapesti bemutatóval egyidejűleg Kiotóban, Madridban és Prágában, de a szezon során 90-100 országot terveznek. Ezzel népszerüsiti az 1955 óta működő non-profit szervezet a sajtófotót és a dokumentarista fotográfiát. E mellett multimédia-versenyt és  sajtófotó oktatási programot (Joop) is szerveznek. Archivumuk pedig történelmünk vizuális lenyomata.
Santiago Lyon, The Associated Press, alelnök és a fotó ágazatért felelős igazgató:
 „A 2013-as World Press Photo zsűrik tagjai összegyűltek Amszterdamban egy fagyos febrári napon és nekiláttak, hogy elbírálják: a 103 481 benevezett kép közül melyek lesznek majd a kilenc kategória díjazott felvételei.Az első körre specializálódott előválogató döntnökök csaknem 10 000 képet ajánlottak a végső zsűri figyelmébe. E testület elnökeként két célom volt: először is arra ügyeltem, hogy a díjazott képek tükrözzék a nevezések globális jellegét, újságírói erejüket és fotóként is legyenek erőteljesek. Röviden, három szóval: világ, sajtó, fotó. Másodsorban igyekeztem gondoskodni róla, hogy a zsűri minden tagja elmondhassa a véleményét minden fotóról, így aztán a szavazás előtt hosszú órákon át hallgattuk a legkülönbözőbb értékeléseket. Ez a hozzállás együtt azzal az alaposan átgondolt folyamattal, amelyet a World Press Photo Alapítvány több mint fél évszázada folyamatosan csiszol, végtelenül lelkiismeretes elbírálást eredményezett. Az év sajtófotója, Paul Hansen alkotása több szinten ható erőteljes és őszinte kép a Gázai övezetből. Eljut a fejünkhöz, a szívünkhöz, a zsigereinkhez – ahogyan az minden kiemelkedő sajtófotótól elvárható.”
 
Budapest, Országos Széchényi Könyvtár (Budavári Palota, F épület)
A „Gőzhangya” hazatér… Szinnyei József kiállítás – 2013. szeptember 11. - 2013. november 30. 
Szinnyei József (1830-1913), a magyar irók bibliográfusának a munkásságát bemutató tárlat egy, az apró részletek iránt is érdeklődő, igazi könyvtáros módjára rendszerező embert tár a látogató elé, aki a hírlapokat is köttette, ápolta, óvta, hogy az utókor számára dokumentumként szolgáhassanak. Szorgalmasan és precizen jegyzetelte naplójába és cédula katalógusába a magyar irók életével, munkásságával kapcsolatos elemeket, a mindennapi történéseket. Cédulakatalógusa segitségével olyan munkákat állitott össze, mint a Hazai és külföldi folyóiratok magyar tudományos repertóriuma, Magyarország természettudományi és matematikai könyvészete vagy a Magyar Irók élete és munkái. Nem csoda, hogy kortársa, Schöpflin Aladár a „gőz-hangya” nevet akasztotta rá. Halálának 100. évfordulója emlékére az OSZK hírlapolvasó terme ezentúl az ő nevét viseli.
 
Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum (Károlyi Mihály u. 16.)
A globális dán életmű – 2013. szeptember 27. - 2013. november 1.
Søren Aabye Kierkegaard (1813-), dán teológus és filozófus Koppenhágában élt és alkototta ma már világszerte elismert műveit. Tőle származik a mondás, hogy „Kockáztatni nem más, mint egy pillanatra elveszíteni az egyensúlyunkat.
Nem kockáztatni nem más, mint elveszíteni önmagunkat.” Az egzisztencializmus „atyja” többek között döntő hatást gyakorolt Jean-Paul Sartre, Simon de Beauvoir és Albert Camus munkásságára, és inspirálta Martin Heideggert, Karl Jasperst és Ludwig Wittgensteint. Az életét és munkásságát bemutató tárlat anyaga a koppenhágai Kierkegaard Központból érkezett, és Joachim Garff professzor összeállitása.
 
Szeged, Somogyi-könyvtár Agóra gyermekkuckó (Kálvária sgt. 23.)
Kockákba zárt históriák – 2013. szeptember - 2013. november 30.
A képregény kiállitássorozat 4. témája Károly Róbert uralkodásának az idejébe repiti vissza a látogatót. Kasza Magdolna grafikus és Magyar Sándor forgatókönyvíró szövegei alapján készített képregények a magyar történelem egy-egy fontosabb időszakát, személyét vagy eseményét emelik ki ebben a minden korosztály számára könnyen befogadható műfaji formában.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
Európa a nyelvek tárháza – 2013. szeptember 26. - 2013. október 3.
A kamarakiállítás a 2001 óta megtartott európai nyelvek ünnepére készült. Nem is hinné az ember, hogy Európában 23 hivatalos nyelv van, melyhez több mint 60 őshonos közösség regionális vagy kisebbségi nyelve csatlakozik. A nyelvi sokszinűség értékét az Únió és az Európa Tanács is felismerte.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
Lufival festett legendák – 2013. szeptember 30. - 2013. október 13.
A Székelyföldről érkező Szemenyei Dorka illusztrátor és Csatai Gergő lufizsonglőr kiállítása a Magyar Népmese Napja alkalmából nyilt. A mesék képek vagy lufiszobros jelenetek formájában tűnnek fel benne.  
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (Attila út 93.)
A Független Magyar Szalon XXII. országos kiállítása – 2013. október 2. - 2013. október 31.
Az 1992-ben alakult Független Magyar Szalon Képzőművészeti Egyesület a párizsi Független Szalon mintájára és jóváhagyásával jött létre, annak alapszabályzatát vette át. Októberben szervezik éves kollektív képzőművészeti kiállításukat, melyen az egyesület tagjai egy-egy festménnyel mutatkoznak be. Profi és amatőr művészek együtt alkotnak itt. A kiállitás anyagát reprezentatív katalógusban teszik közzé.    
 
Makó, József Attila Városi Könyvtár és Múzeum ( Megyeház u. 4)
Kőszegi Zoltán kovácsoltvas munkái – 2013. október 4. - 2013. október 31.
Kőszegi Zoltán a középkori hagyományokat folytatva, két éves inaskodással kezdte Molnár Józsefnál a mesterség elsajátitását. A Magyar Kovácsmíves Céh doyenjének az oktatása után az ausztriai Bad Pirawarthban élő Walfrid Huber mester műhelyébe állt be, ahol nemzetközi kovácskurzusokon is részt vett. A mesterség alapos ismeretével tért haza Kiszomborma, ahol azóta is él.
 
 
Előzetes:
Budapest, BTM-Budapest Galéria Budapest Kiállítóterme (Szabad sajtó út 5.)
Hosszú történetem. Ardai Ildikó textilművész kiállítása – 2013. október 17. - 2013. november 24.
A tárlaton Ardai ildikó életművének jellegzetes alkotásai láthatók, melyek jól tükrözik a népművészet-magasművészet magas szintű kölcsönhatását. A népművészet formanyelvét emelte ugyanis be a kortárs textilművészet világába, és az eredeti természeti formákhoz nyúlt vissza. Mindezt a műfaj valamennyi ágában, a tértextiltől a modern design és az archaikus technikájú művekig, folyamatosan és meghatározó módon teszi.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
250 éve született Batsányi János – 2013. október 14. - 2013. november 13.
A magyar felvilágosodás korában vezető szerepet játszó költő, Batsányi János (1763-1845) életét és munkásságát bemutató tárlaton a Somogyi-könyvtár gyűjteményében őrzött munkái és a róla szóló irások mellett saját könyvtárának néhány kötete is megtalálható.         
 
 
II. Bemutatjuk
Csonka János emlékkiállítás
 
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Csonka János Emlékmúzeum (Bartók Béla út 31.)
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Jávor Pál, Egy tisztes öszes halánték
Steppenwolf, Born to be wild 1969
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.