Jósa András Múzeum / Nyíregyháza

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, July 29
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2013. július 29.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Jósa András Múzeum, Nyíregyháza
 
 
A műsor vendégei:
dr. Istvánovits Eszter régész, a Régészeti Osztály vezetője
Mohácsi Endre, történész
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum (Károlyi Mihály u. 16.)
A megmozdult szótár. Weöres Sándor 100 éves – 2013. június 22. - 2014. július 1.
A tárlat Weöres Sándor életművét a szövegből kiinduló kreatív játékokkal, interaktív módon mutatja be, a  Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Laborjának a közreműködésével. Interaktív, multimédiás versfoltozás, versrajz, keresztöltés és gondolatfújás, 3D-s versleképzés, verslehívó koppintás hívja fel a figyelmet a költő tökéletes formáira, zeneiségére, virtuóz nyelvhasználatára. Életrajza viszont levelezésén, vallomásain, fotókon, könyveken és képzőművészeti alkotásokon keresztül hagyományos kiállítási technikával lett bemutatva.
 
Budapest, Műcsarnok (Dózsa György út 37.)
Kerstin Ergenzinger. Vörös Zaj / Rotes Rauschen – 2013. július 26 - 2013. szeptember 1.
Az érzékelhetetlen, a láthatatlan visszaadását kísérelte meg a művésznő (1975-), amikor reaktív installációjával a rezgést teszi láthatóvá és hallhatóvá. A kinetikus tárgy hajladozásai és zörejei víz csobbanására, eső permetezésére emlékeztetnek, melyet a fizika a vörös színnek feleltet meg (vörös/ Brown-zaj). A mű interaktivitását mutatja, hogy a látogatók lépései is hatnak rá. Természettudományos és orvostechnikai eszközökből épül fel: szeizmométer (talajmozgás mérő) és nitinol huzalok (mesterséges ín vagy izom anyaga „emlékező”, rugalmas nikkel és titán ötvözetből) alkotják.  
 
Győr, Esterházy-palota (Király u. 17.)
45. Nemzetközi Művésztelep, Győr – 2013. július 26. - 2013. augusztus 15.
A város legjelentősebb képzőművészeti hagyományai között számon tartott győri Nemzetközi Művésztelepen idén júliusban a műhelymunkáában magyar művészeken kívül Hollandia, Spanyolország, Szlovákia képzőművészei is helyet kaptak. A már kialakult szokásoknak megfelelően, a Múzeum papírrestaurátor műhelyében és épületeiben kialakított alkalmi festőműtermekben dolgoztak. Munkájuk eredményét pedig most a látogatók elé tárják.  
 
Kaposvár, Agóra / Együd Árpád Kulturális Központ (Csokonai u. 1.)
Szász Endre emlékkiállítás – 2013. augusztus 14. - 2013. október 27.
Szász Endre (1926-2003) a sikeres, modern festőművész utolsó évtizedeire Várdára költözött, közel diákévei kaposvári helyszínéhez. Az első sikereket lendületes, érzékeny vonalrajzos könyvillusztrátori grafikái (Villon, Omar Khajjam versei) hozták, majd festékszóró pisztollyal és az olajfesték visszatörlésével létrehozott virtuóz festőtechnikája és allegórikus portréi irányították rá a figyelmet. Húsz évnyi kihagyás után, a 80-as években ikonikus portrésorozata mellett a hollóházi porcelánokon tűntek fel sajátos kompozíciói, és ajkai üvegkristályokat, szőnyegeket meg bútorokat tervezett. Festményekkel, látványos műtárgygyűjteménnyel és gyönyörű parkkal vette körül magát várdai kastélyotthonában. Mindezekről színes képet fest a tárlat.
 
Szeged, Móra Ferenc Múzeum / Kultúrpalota (Roosevelt tér 1-3.)
Benczúr, a festőfejedelem – 2013. június 22. - 2013. december 13.
A tárlaton látható, több mint harminc Benczúr Gyula (1844-1920) festmény és grafika a historikus magyar portré- és tájképfestészet lenyűgöző alkotása, az életmű legfontosabb állomásait mutatják be. Külön teremben kaptak helyet 12 éves korában készült grafikái, vázlatai, festményei, melyeken már ekkor látszott zseniális tehetsége. Itt látható kedvenc rajzolószéke is, melynek egyediségét az adja, hogy könnyed életképeinek vázlatai az ülésen megtalálhatók. A tárlat az embert is közelebb hozza – legkorábbi önarképe mellett egyik legutolsó róla készült fotó látható. Az alkotások Nyíregyházáról és a Magyar Nemzeti Galériából érkeznek Szegedre.
 
Debrecen, Déri Múzeum (Déri tér 1.)
Magányos táj – 2013. július 11. - 2013. szeptember 29.
A Múzeum „saját" klasszikus és kortárs képzőművészeti anyagából kiindulva válogatta össze a magyar tájábrázolást áttekintő kiállítást, mely a természeti tájtól a városi tájig fontos műalkotások sorát tárja a látogatók elé: a hagyományos műfajok mellett olyan modern képzőművészeti ágak is képviseltetik magukat, mint az installáció, videó és különböző új médiumok. Célja a táj sokszínű művészi feldolgozásának bemutatása. A 19. századi plain air, a 20. századi hagyományos és modernista törekvések, a 21. századi urbanista, olykor utópista alkotások a Múzeum több helyszínén nyertek elhelyezést.
 
Balatonfüred, Vaszary villa (Honvéd u. 2.)
Amrita Sher-Gil és Magyarország – 2013. július 16. - 2013. szeptember 1.
A művésznő születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás négy egységre tagozódik. Az életét és az Erdőbaktay Gottesmann, a Sher-Gil és az Umrao Singh-Gottesmann Mária Antónia családot bemutató felvételek a budapesti, dunaharaszti, zebegényi, párizsi és indiai életükről szólnak, a második rész az itthon készült festményeket és a velük összefüggésbe hozható hazai műveket állítja ki. A harmadik rész indiai miniatúrákból, ékszerekből, szárikból áll indiai identitásának szemléltetésére, végül Patrick Cazals, Navina Sundaram és Sára Sándor Amrita Sher-Gilről szóló dokumentumfilmjei tekinthetők meg.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
Ilyen állat nincs is. Fotókiállítás a Szegedi Vadaspark meghökkentő állatairól 2013. augusztus 1. - 2013. augusztus 29.
A tárlaton különleges állatok és állati viselkedések felvételei tekinthetők meg, bemutatva a sokszínű, eltérő nagyságú és mintázatú lényeket. A felvételek a Szegedi Vadaspark állományából merítenek, még a komolyabban érdeklődőknek is meghökkentő, hihetetlen jelenetekkel.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)  
Hungarikumok. Szíjgyártók Kistelekről – 2013. augusztus 7. - 2013. augusztus 27.
A Gyifkó-szíjgyártóműhelyben alkotott népi- és iparművészeti remekek a VI. Hungarikum Fesztivál programja alkalmából láthatók, bemutatva a szíjgyártó szakma míves darabjait, hagyományos munkaeszközeit és a családi vállalkozás relikviáit. A munkák gyakran több hetes alkotás eredményei. Egy egyszerűbb igás lószerszám például 40-50 óra alatt készül el, a parádés szerszámoké ennek sokszorosát igénylik. A szíjak, lószerszámok és sallangok mellett a könyvtár állományából származó dokumentumok is láthatók.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
Rózsa Sándor 200. A legendákba öltözött betyár – 2013. július 16. - 2013. július 31.
Kétszáz éve született Rózsa Sándor (1813-1878), „a betyárok királya”, aki az 1848-as szabadságharc idején Kossuth-tól kért kegyelmet, majd szabadcsapata élén lenyűgöző bátorsággal vetette magát a harcba – közben pedig rabolt, gyilkolt, fosztogatott. A kezdetet egy szökés jelentette, feltehetően ártatlan ítélet után (1836), később azonban Rózsa Sándor valódi betyárként élte életét, mégis népdalok, anekdoták, legendák és regények hősévé „nemesült”. Kétszer ítélték halálra, de a császár mind a kétszer megkegyelmezett neki. A haramiavezér életének fontosabb eseményeit könyvek, fotók, korabeli laptudósítások tárják az érdeklődők elé, bár sokszor nem lehet elválasztani az igazat, és amit hozzá költöttek. Kiegészítésként látható korabeli ostor is.
 
Budapest, HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (Tóth Árpád sétány 40.)
Játékkatonák, katonai játékok – 2013. június 21. - 2013. december 31.
A számos múzeum anyagából meritő időszaki tárlat a katonai játékok történetét mutatja be a kezdetektől napjainkig. Kilenc témakörbe csoportosították: 1. Várak és katonák, 2. Katonafigurák, 3. Fegyverek, 4. Katonai járművek, 5. Sakk, 6. Társasjátékok, 7. Bábuk és figurák, 8. Könyvek, képregények, reklámkiadványok, filmek, 9. Számítógépes játékok. A tárlathoz játékterem is kapcsolódik, ahol több játék kipróbálható, köztük kereskedelmi forgalomban kaphatók is.

Szekszárd, Wosinszky Mór Megyei Múzeum (Szent István tér 26.)
Szekszárd retró. Azok a 60as, 70es évek … – 2013. június 22. - 2013. október 15.
Az egykori bútorok, használati tárgyak mellett falméretű fotókon is megelevenedik a korszak élete Szekszárd szocialista tervgazdaságnak megfelelõ nagyarányú átalakításával, elsőként a Vasipari Vállalat létrehozásával, a nagyarányú betelepedéssel a környékről. A tárlat szól még a paneltelepek épitéséről, a háztartási gépek tömeges megjelenéséről, a televiziózásról, az öltözködési kultúráról a trevira pulóverrel, Trapper farmerrel és dzsörzé ruhával, a játékokról, a kigyózó sorokról ...  
 
Paks, Paksi Városi Múzeum (Deák Ferenc u. 2.)
Földbe zárt világ. Lussonium késő római temetője – 2013. június 22. - 2014. március 31. 
A Múzeumok Éjszakáján nyílt időszaki kiállítás a 2002-es lussoniumi ásatások régészeti szenzációját jelentő sírkamrákat mutatja be. Pakson és országosan is egyedülálló módon életnagyságú rekonstrukciók és modern multimédiás eszközök, animációs filmek segítik a látogatókat a római túlvilág minél alaposabb megismerésében.
 
Nyíregyháza - Sóstó, Sóstói Múzeumfalu (Tölgyes utca 1.)
Fűben, fában, hitben orvosság. Régi gyógymódok a parasztságnál – 2013. június 23. - 2013. augusztus 31.
A tárlat az egyszerű falusi környezetben élő betegek, betegség és csodás gyógyulás világába viszi el a látogatót. A népi gyógyítás eszköztárát, anyagát és szellemi kultúráját közvetíti, a falusi emberek felfogását, a paraszti életben megnyilvánuló gyakorlatát, tudásanyagát, hitvilágát mutatja be. Ez utóbbira offerek (fogadalmi viaszfigurák), szentképek és szentelmények szolgáltatnak példát. Szó van a gyógyító személyekről (látó, tudós, javas, csontrakó, kenő – borbély, kovács, bába), a gyógymódok sokféleségéről (teák, főzetek, kenőcsök, gőzölés, vízgyógymódok, köpölyözés, érvágás, nadályozás), és egy házi patika is feltűnik. A tájékozódást tárgyak, anyagok és fotók segítik.
 
 
 
Előzetes:
Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Korona tér 1.)
Tortalapátok. Vojtek Éva gyűjteménye2013. augusztus 1. - 2013. szeptember 15.
Feltehetően a torta házhozszállításával egy idében tűntek fel a tortalapátok. A Monarchiában ez 1832-ben történt, amikor a Sacher-tortát megalkották. Használati értékén túl esztétikai célokat is szolgált, így érthető, hogy az egyes művészeti irányzatok hatása is jól érződik kialakításán. Megjelenésük és díszítésük a kezdeti, barokk jellegtől a modern, hétköznapi letisztult formákig igen változatos. Az itt bemutatott magángyűjtemény kiváló példák sorát vonultatja fel.
 
 
 
II. Bemutatjuk
"Én elmentem a vásárba..." - néprajzi kiállítás
 
Nyíregyháza katonasága
 
"Ősi mesterek nyomában" - régészeti kiállítás
 
Péchy-Kovács gyűjtemény
 
"Sárga ördög" – A Jósa András Múzeum aranyai

"...teli szeretettel az emberiség iránt..." - Névadónk: Jósa András
 
Válogatás Gencsy Tibor huszár főhadnagy trófeáiból
 
 
A tárlatok helyszíne:
Nyíregyháza, Jósa András Múzeum (Benczúr tér 21.)  
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
 
Zenei betétek:
Én elmentem a vásárba fél pénzzel  
Lakodalmas a Sóstói Múzeumfaluban
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.