Váci vidámságok, karikatúrák nehéz időkből / Tragor Ignác Múzeum, Vác

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, May 6
Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2013 május 6.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Váci vidámságok, karikatúrák nehéz időkből, Tragor Ignác Múzeum
 
A műsor vendégei:
Forró Katalin múzeumigazgató, történész 
Bárdosi József művészettörténész, a kiállítás kurátora
 
 
I. Kaleidoszkóp
Szeged, Móra Ferenc Múzeum (Roosevelt tér 1-3.) 
Egyszer volt… az ősember – 2013. május 2. - 2013. augusztus 25.
Száz négyzetméter alapterületű barlang-installációban mutatja be a múzeum őskori emberek művészetét, életmódját. Az őskori barlangok hangulatát idéző kiállítási térben a múzeum saját, az ősember kutatáshoz kapcsolódó leletanyagát mutatja be, koponyamásolatok, arcrekonstrukciók, kőeszközök formájában. Ehhez kapcsolódik a nemzetközi kutatás eredményeit ismertető egység. A tárlat különlegessége, hogy a látogatók a jégkori ember öltözetében járhatnak, vagy vehetnek részt egy virtuális játékban, melynek során dárdáikkal állatokra vadásznak.
 
Tata, Kuny Domokos Múzeum (Váralja u. 3.
Tata és térsége középkori hétköznapjai – új állandó kiállítás
A tárlaton az Árpád-kortól a 16. századig kísérhetik figyelemmel a látogatók a Vár és környékének történetét. Láthatók például az 1093-ban már működő bencés monostor területén előkerült ereklyetartó mellkeresztek, a 13. századtól használ Kovács hegyi nemesi udvarház és körtemplom temetőjéből származó ruhadíszek, övek, csatok, csörgők, ezüst pecsétgyűrűk, cserépkályha és étkezési villa, mezőgazdasági leletek, mint a kapa, ekevas, sarló, fejsze, ösztöke, ipari eszközök, mint a fűrész, a cigányfúró, a kalapács, a véső és még további leletek. Különleges egy Nürnbergben vert 600 éves játékzseton, melyet valószínűleg zsoldosok hoztak magukkal.
 
Budapest, Duna Palota (Zrínyi u. 5.)  
Szent Flórián, a védőszent – 2013. április 29. - 2013. május 31.
A Katasztrófavédelem Központi Múzeum kiállítása "Isten tűzoltójának” állít emléket, hiszen a tűzoltók számára Szent Flórián (240-304) az elkötelezett hivatástudat lényegét testesíti meg: az állhatatosságot, becsületet, embertársaik megsegítését. A Passio Floriani (8/9. sz.) szerint ugyanis Diocletianus keresztényüldözése idején Aelium Cetiumban (Sankt Pölten) élt mint a római hadsereg veterán tűzoltó tisztje. Amikor Aquilinus praefectus a közeli Lauriacumban (Lorch) 40 keresztényt elfogott, segítségükre sietett. Elfogták, és mivel kitartott a keresztény hit mellett, május 4.én az Enns folyóba vetették, kővet kötve a nyakára. Csodásan megmenekült testét Lorchban helyezték sírba, ahol Ágoston-rendi kolostár áll felette. A tárlaton rusztikus és barokk oltárszobrok, kupák, érmek és florián motívumos zászlók mutatják be kultuszát, ill. tablók legendáját.
 
Gödöllő, Gödöllői Királyi Vár (Állomás tér 1.) 
Hetedhét országól. Emlékkiállítás a jamboree 80. évfordulója alkalmából – 2013. április 27. - 2013. december 31.
1933. augusztus 2 - 15. között a IV. Jamboree alkalmával 54 nemzet cserkészei táboroztak Gödöllőn, a szervezőkkel és hivatalos vendégekkel együtt 26 231 fő. A napi látogatók számát pedig 30 000 körülire becsülték. A Gödöllőt szinte teljesen behálózó helyszín kialakítása és a logisztikai feladatok zöme a katonaság, a vasút és a posta szakembereinek volt köszönhető, akik 2 éven át dolgoztak az előkészítésen. A táborparancsnoka pedig gróf Teleki Pál tiszteletbeli főcserkész volt. A tárlat bemutatja a műszaki építés, a tábori főposta, az Üzletváros, a híradós központ, a repülő tábor különlegességeit, valamint a szervezéshez és lebonyolításhoz kapcsolódó dokumentumok sokaságát, köztük Teleki Pál monogramos tábori ágyát, a Méray- féle oldalkocsis motorkerékpárt és Rotter Lajos mérnök, repülő cserkész Jamboree-ra készített híres Karakán vitorlázó repülőgépének megmaradt darabjait. Több száz digitális fénykép és korabeli filmhíradó nyújt további tájékoztatást.  
 
Sepsiszentgyörgy, Székely Nemzeti Múzeum (str. Kós Károly 10.) 
Kós Károly világa, 1912 – 2013. április 25. - 2013. július 25.
A nagyszabású tárlaton Kós Károly (1883–1977) építészeti pályájának első hét évét mutatják be (1908-1914), annak előzményeivel, a családi-baráti-kollegális kapcsolataival együtt. Ezzel egyidejűleg megismerhető az őt formáló alkotói háttér, szűkebb és tágabb hazája. Az anyag összeállításában a Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményén kívül a budapesti Állatkert dokumentumai is szerepet kaptak, mivel ennek számos mai épülete 1909-12 között, tervei szerint lett felújítva. A tárlaton betekintést lehet nyerni építész, grafikus, író, ideológus, politikus, intézményszervező és mezőgazdász tevékenységébe, valamint használati tárgyait is bemutatva magánéletébe.
 
Budapest, Kassák Múzeum (Fő tér 1.)  
MADI Universum. 20 éves a Mobil MADI Múzeum – 2013. március 22. - 2013. június 9.
A kortárs geometrikus képzőművészet egyik meghatározó irányzatát, a MADIt (Mozgás-Absztrakció-Dimenzió-Invenció) Carmelo Arden Quin és társai alapították Gyula Kosice, Rhod Rotfuss, Martin Blaszko kezdeményezésére 1946-ban Buenos Airesben. Első budapesti kiállításuk 1993-ban a Kassák Múzeumban nyílt. Azóta fesztiválok, kiállítások és a MADI art peridocal tíz lapszáma mellett Európa egyik legnagyobb MADI gyűjteménye (szobrok, objektek, grafikák) is létrejött, a Nemzetközi Mobil MADI Múzeum keretében. A tárlat ezt a folyamatot mutatja be, és a magyarországi tagozat nemzetközi tevékenységét a múzeum anyagából válogatott ízelítővel együtt, melyben a hazai alkotók közül Bányász Éva Mária, Erdély Dániel, Ézsiás István, Fajó János, Galgóczy (Gall) György, Haász István, Kovács Tamás László, Szász János és Somfai Rezső mutatkozik be.
 
Budapest, Szépművészeti Múzeum (Dózsa gy. u. 41)
Kézzelfogható Művészet Mindenkinek – 2013. május 2. - 2013. május 26.
A tapintható tárlaton látássérültek és gyengénlátók vezetésével közel harminc kortárs képzőművész, iparművész alkotásai, tematikus művei, látás-, hallássérült, valamint értelmi sérült alkotók művei tekinthető meg. A művek izgalmas anyaghasználatukkal, technikájukkal és formáikkal hívják fel magukra a figyelmet, ugyanakkor egyészen új megközelítésmódjuk különleges élményt nyújt, különösen, ha bekötött szemmel „nézi meg” a látogató. A tárlat a Kézzelfogható Alapítvánnyal közös szervezésben az Európai Esélyegyenlőségi Naphoz kapcsolódóan nyílt, és interaktív nap valamint konferencia kíséri.
 
Budapest, Galéria IX (Ráday utca 47.)  
Ázbej Kristóf, "A catukal-kód" – 2013. április 22. - 2013. május 4.
A fuzionizmus nemzetközi művészeti irányzat alapítója most Catukal-kód (The Catukal Code) néven nyílt tárlatán egy jövőben játszódó, fantasztikus történetet mutat be, mely szerint egy percre, mintha megállt volna az idő a tévében – a Föld több pontján is bekövetkezett ez az atipikus interferencia jelenség. Ennek vizsgálata során a Nasa űrkutatási központjának matematikus kutatója arra a megállapításra jut, hogy az adáshiba hangfelvételei értelmezhető, üzenetértékű jelzéseket rejtenek, melyet különleges jelátalakítók segítségével fejtenek meg. Ezzel egy 22 részelemből álló rejtjelkulcs birtokába jutnak, melyet a maja nyelvben a 22 számra használt catukal kifejezéssel neveznek meg.
 
Hódmezővásárhely / Kopáncs, Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ (Dr. Rapcsák András út 16-18.) 
Képek-Emlékek – 2013. április 20. - 2013. június 2.
Németh József (1911-2006) életművében nemcsak kiemelkedően értékes fotóművészeti alkotásokat tartalmaz ködös, szórt világítású, tónusgazdag tájképei, műtermi csendéletei, portré-, zsáner-, valamint aktfelvételei révén. E mellett jelentős volt szakírói, sőt fotótechnika-történeti tevékenysége is. A fotográfia mellett foglalkozott grafikával, kerámiával, reklámmal, festészettel és filmmel is. Igy került a 40-es évek elején a Gamma Művekhez, ahol ő szervezte meg a fotóosztályt, majd létrehozta a Dulovits Jenő által konstruált Duflex fényképezőgép formatervét egy különleges újítással: a pentatetőél-prizmával. A negyvenes években városmonográfiákat illusztrált, elkészítette pl. a Parlament teljes, eredeti állapotát rögzítő fotódokumentációt, és megörökítette Budapest 1944-45 évi ostromát. Később tervező és fotós volt, plakátokat, reklámanyagokat készített - 95 éves koráig aktívan alkotott és kiállításokat szervezett. Mint a megnyitón Tóth József Füles kiemelte, a hibátlan kompozíció, a formák és színek harmóniája, a tökéletesség igénye érzékelhető a gazdag életművön.  
 
Budapest, Kiscelli Múzeum (Kiscelli u. 108.)
Csomagoljam? – 2013. április 17. - 2013. október 6.
A papír alapanyagú kereskedelmi csomagolás történetét bemutató tárlaton a színes csomagolópapírok, nyomott mintás papírzacskók és dobozok formáinak változatos világát a nyomdai dekorációk sokszínűsége teszi még változatosabbá. A folyamat a kezdetektől az 1990-es évekig követhető végig, ill. egy külön egységben a kortárs magyar tervezők és egyetemi hallgatók munkáiból is látható egy válogatás. egyedi tervezésű dekorációk és nagy hálózatok anyagai váltják egymást, szokványos és ritka anyagokon. Jól érzékelhető rajtuk koruk szelleme, mutatva kultúraközvetítő funkciójukat is – kezdve a 19. század utolsó évtizedeiben eluralkodó csomagolás őrület okán „papírkorszaknak” nevezett időszaktól a mai „elviteles” helyekig, vagy környezetvédelmi dilemmákig, melyre egy rövid animációs film is felhívja a figyelmet a természetben lebomló papír bemutatásával.
 
Eger, Kopcsik Marcipánia (Harangöntő u. 4.) 
Állandó kiállítás – 2005. - állandó kiállítás
A Harangöntő-Házban berendezett tárlaton Kopcsik Lajos Oscar-díjas, olimpiai- és világbajnok, Guinness rekorder mestercukrász és tanítványainak 120 alkotása látható, köztük használati és dísztárgyak, vagy nevezetes mesehősök és állatok. Különlegességek között említhető Monet Halászbárkák című képének glazúrmásolta (1869), az egri Minaret kicsinyített mása és az emlékharang, melyet a megnyitóra készített. A fő mű, a „barokk szoba” 3 évig készült, és a korabeli berendezési tárgyakat a legapróbb részletekig megmintázva mutatja be – cukorból. Valamennyi cukormasszából (porcukor és zselatin) és marcipánból készült, ill. sokat glazúr (porcukor és tojásfehérje) fed.
 
Debreceni Egyetem és Nemzeti Könyvtár (Egyetem tér 1.) 
Richard Wagner zenedrámái – 2013. május 7. - 2013. december 31.
A zeneszerző születésének 200. évfordulójára nyíló tárlaton a zeneszerző életét és munkásságát, valamint a művek utóéletét bemutató fotódokumentációkból összeállított kamarakiállítás a fő hangsúlyt az operák szinházi megjelenítésére és fogadtatása helyezi. A tárlaton látható emlékeket az Ausztria gyűjtemény anyagából válogatták.
 
 
Előzetes:
Veszprém, Lackó Dezső Múzeum (Erzsébet sétány 1.) 
Cserhát - Szent Iván-szeg – 2013. május 7. - 2013. december 31.
A Gizella Napok programsorozat kísérő kiállításaként nyílt, és a megyeszékhely emblematikus városrészének a történetét mutatja be. A bőrkikészítő cserzővargákról elnevezett Cserhát városrész, régi formájában szeg, másik neve a Szent Iván szeg volt. A kiállításon a 19. századtól napjainkig ismerhető meg története, építése és átépítése. Városrendezési tervek és fényképfelvételek dokumentálják, melyeket jobbára a Hét Domb Kulturális és Hagyományőrző Egyesülettől kölcsönöztek a kiállításra. A beépítés miatt feltáratlan bronzkori és középkori előzményekre a kevés feltárt temetőleletettel utalnak.
 
Az idén a Múzeumok majálisa 11-12-én lesz, szokás szerint a Nemzeti Múzeum kertjében. Ennek keretében kb. száz múzeum és kiállító hely mutatja be kínálatát a látogatóknak, számos érdekes játékot, bemutatót és tájékoztatót is lehetővé téve. Az első nap folyamán hirdetik ki a „Az év múzeuma 2012” és „Az év kiállítása 2012” eredményeit is, ill. adják át e díjakat. A majális közben a Nemzeti Múzeum épületében és kertjében előadások kísérik a sátraknál folyó bemutatkozásokat.
 
 
II. Bemutatjuk
Váci vidámságok – karikatúrák nehéz időkből – 2013. április 12. - 2013. június 23. 
 
 
A tárlatok helyszíne:
Vác, Tragor István Múzeum (Március 15. tér 19.)
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Heaven Street Seven, Dél-Amerika
Esküvői tánc, tradicionális zene
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Kovács Bendegúz
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.