Kafka évszázada - Varga László kiállítása / Körösi Csoma Kulturális Központ, Bp.

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, March 25

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2013 március 25.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk /Kaffka évszázada – Varga László kiállítása, Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központ
 
A műsor vendégei:
Varga László grafikus művész
Buzás Károly főtanácsos, a kiállítás kurátora
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Műcsarnok (Dózsa György út 37.) 
Sigalit Landau. Mozgástér – 2013. március 14. - 2013. június 2.
Sigalit Landau (1969-) jeruzsálemi születésű, Tel-Avivban élő képzőművész videóiban, különböző technikával készült szobraiban, installációiban és ezek kombinációiban tradicionális szimbólumokkal és metafórákkal az emberi létezés paradox mivoltát jeleníti meg. Első hazai bemutatkozása alkalmával látható videódiptychonok (Munkacím FN (2010), 2012-es Meszik és Négyen léptek a ligetbe, Az ablak, Három férfi hullahoppja, DeadSee) olyan valós, de kulturálisan telített szituációt mutatnak be, mint pl. fákra helyezett gépekkel végzett oliva-szüret, ruhák hánykolódása a mosógép forgódobjában, dinnyeszedő férfiak. Ugyanakkor az esztétikai látás hatalmáról és jelentésteremtő erejéről is tanúskodnak.
 
Budapest, Ludwig Múzeum / Kortárs Művészeti Múzeum (Művészetek Palotája, Komor Marcell u. 1.) 
TNPU: Létminimum St.Andard Projekt 1984 W (avagy: Ez lett az egysejtűből) – 2013. március 1. - 2013. április 28.
A kiállítás címében szereplő Telekommunikáció Nemzetközi Paralel Unióját 1968-ban Paralel Kurzus / Tanpálya fedőnéven alapította meg St.Turba Tamás, a TNPU csődtömeggondnoka. Korábban Szenytyóby néven a Happening & Environment kezdeményezője volt (1966), 2001 óta pedig az akkor St.Auby néven általa megnyitott NETRAF (Neo Szocialista-Realista TNPU Globális Kontra Művészettörténet-Hamisítók Frontja) ügynökeként tevékenykedik.
 
Budapest, Kassák Múzeum (Fő tér 1.) 
Kassák! – 2013 március 8. - állandó kiállítás
Kassák életművének vizuális megjelenítésére a barokk palotabelsőben merész megoldást választottak a múzeum munkatárasai. A kiállítási tér az avantgárd dinamikus fellépését idézi a korabeli művészeti világban, és átfogó képet nyújt Kassák sokoldalú munkásságáról, szerkesztői, képzőművészeti és írói tevékenységéről, de közéleti szerepeiről is. Korabeli dokumentumok, kiadványok, képzőművészeti alkotások teszik lehetővé pályája és személyes élete alakulásának végigkövetését. Szemléltető ábrák segítik szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerének és munkásságának megismerését, melyek digitális formában még részletesebben tanulmányozhatók.
 
Budapest, Országos Széchenyi Könyvtár (Budavári Palota, F épület) 
Könyv, művészet / Colophon, Arte – 2013. március 21. - 2013. április 21.
A tárlat alcímeként megadott „Irodalom a kortárs olasz képzőművészetben” híven tükrözi a két művészeti ág szoros kapcsolatát, mely ezúttal a bellunói Colophonarte Kiadó művészkönyveiből mutat be egy reprezentatív válogatást. Az elmúlt 25 év alatt itt valójában könyv alakban megjelenő irodalmi szövegek által inspirált képzőművészeti reflexiók jelennek meg. Kortárs olasz és klasszikus költők műveinek megjelenítésén túl, ugyancsak láthatók a zene és a szobrászat egymásra-hatásából született alkotások.
 
Pátyi Közösségi Ház (Rákóczi út 13.) 
 „Érik a fény” – 2013. március 23 - 2013. április 6.
Csala Ildikó festőművész, a Költészet Napja alkalmából bemutatott József Attila versek ihlette akvarelljei a versekben megjelenő színeket, hangulatokat és ezek ihletettségében megjelenő tájképi részleteket ábrázolja. Munkájában és József Attila életének és költői zsenialitásának mélyebb megismerésében Dr. Tverdota György és Dr. Reisinger János irodalomtörténészek könyveire és elemzéseire támaszkodott. A versekben előforduló érzékletes képek: pl. a “csördülő ég vasban áll…”, vagy a “ Vas színű égboltban…” – az ég szürkeségét, de mégis drámaiságát, a fájdalmat érzékelteti. Az akvarellel, mint „legköltőibb technikával” a költő szavainak képekben kifejeződő pillanatnyi hangulatát örökíti meg. Felhasznált József Attiláról és környezetéről készült, korabeli fotókat is. Igy készült például a “Klárisok” (1928) c. vershez egy portré, az vers címzettjéről, Vágó Mártáról.
 
Budapest, Duna Palota (Zrínyi utca 5.) 
Tizenöt éves a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium – 2013. március 21. – 2013. április 8.
Hódmezővásárhely Önkormányzata, a Tornyai János Múzeum és számos cég, intézmény példaértékű együttműködése eredményeként jött létre az Európa-hírű Nemzetközi Kerámia Központ 15 évvel ezelőtt, és azóta is a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány kurátorainak szakmai vezetése alatt színvonalas munkát végez. Eddig 217 művész 17 országból érkezett ide dolgozni. A hathetes alkotói munka végén kiválasztott művek száma a Városi Kerámia Gyűjteményben mára több mint 350. Az évfordulóra emlékezve színes válogatás tekinthető most itt meg.  
 
Budapest, Néprajzi Múzeum (Kossuth tér 12.) 
Új szerzemények 2012 – 2013. március 5. - 2013. augusztus 20.
A Múzeum gyűjteménye az elmúlt évben a világ számos tájáról érkezett, összesen 370 tárggyal és több ezer fotóval gyarapodott. A hagyományosan a Néprajzi Múzeum Napján megnyílt tárlaton nyújtott színes ízelítő a régi és új, hagyományos és modern, hazai, európai és Európán kívüli tárgyak sokszor kalandos útját is a látogató elé tárja. A múzeum saját kiállítása kapcsán tett például szert sakktáblás festékes szőnyegre, kapcsolatrendszere segítségével sikerült az arab tavaszhoz kapcsolódó tárgyakat szerezni Egyiptomból. Igazi csemege például a hmong textilkép, különleges személyiség áll a nagyvisnyói menyecske öltözet mögött, de érdekes az esküvői hagyományok változását is végigkísérni Szirtes Tibor fotói alapján.
 
Balassagyarmat, Palócmúzeum (Palóc liget 1.) 
Öreg csergék, vén szuszékok – 2013. március 8. - 2013. április 27.
A magyar népművészet egyik régi rétegét bemutató tárlat Gyenes Tamás és Nagy Ágnes, Nagy Mari és Vidák István gyűjteményéből táplálkozik, akik a játszóház mozgalom megteremtői hazánkban. A 15. század óta emlegetett cserge, az erdélyi rackajuh szőréből készített ágytakaró különleges tömörítési technikával válik lomossá / bolyhossá – 15 példánya hasonlítható össze. Az ácsolt láda, régi nevén szuszék 4000 éve készülő bútordarab, különböző tájegységekből származó 24 példánya itt zömmel az 1800-as évekből származó menyasszonyláda. Van azonban köztük modern darab is, hiszen Gyenes Tamás az egyetlen mai szuszékkészítőnk, aki az ősi, fejszével hasított, vonókéssel faragott, kézzel hornyolt módszerrel dolgozik.
 
Kecskemét, Népi Iparművészeti Múzeum (Serfőző u.19.) 
A varázserejű hímes tojás – 2013. március 23. - 2013. április 6.
A tárlaton a Népi Iparművészeti Gyűjtemény hímes tojás kollekciójából válogatott tojások láthatók, melyek a kecskeméti motívumokon kívül távolabbi tájak tojás-hímzőinek a munkáiból is ízelítőt nyújtanak. Megtalálhatók köztük hazánk jeles néprajzi tájainak motívumkincsei, de a különböző technikák (karcolt, írott, viaszolt, maratott, drótozott, pingált, áttört és patkolt) is megfigyelhetők. A tárlathoz kézműves foglalkozás keretében a viasszal történő tojáírás megismertetése is kapcsolódik.
 
Szekszárd, Wosinsky Mór Megyei Múzeum (Szent István tér 26.) 
A díszített tojás, mint jelkép – 2013. március 26. - 2013. június 9.
Kiállítás a zengővárkonyi Hímestojás Múzeum anyagából létrehozott válogatás, melyben ezúttal nem csupán a tojások esztétikai különlegessége, származási helyeik sokfélesége, változatos mintakincsük vagy éppen technikájuk volt a kiválasztás szempontja, hanem a tojásokon található motívumok jelentése, szimbolikája alkotja a rendező elvet.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.) 
Csillag téri fiókkönyvtár
márc.1-29: Kalocsai hímzett terítők – Maruzsa Anna munkái
Északvárosi fiókkönyvtár
márc. 1-29: Kamarakiállítás Miklosovits László grafikusművész Karinthy Frigyes Röhög az egész osztály című írásához készített képregényéből.
Odesszai fiókkönyvtár
márc. 1-21: Lélekalkotások címmel Bullás Mária üvegkép és ikonfestő kiállítása
Petőfi-telepi fiókkönyvtár
márc. 1-29: Felvidék, Pocsai Sándor fotókiállítása
Móra utcai fiókkönyvtár
márc. 1-29: Bazsant Lorett díjazott rajzai és alkotásai - rajzkiállítás
és: Az 1848-49-es szabadságharc történelmi emlékezetünkben - tabló és könyvkiállítás
Rókusi fiókkönyvtár
márc. 4-29: Magyar vasúti életképek. Papdi Balázs alkotásaiból rendezett fotókiállítás
 
Budapest, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény (Ráday u. 18.) 
Az egyetlen magyar Aranylabdás – 2013. március 19. - 2013. április 3.
Albert Flórián (1941-2011) emlékkiállításán a látogató megismerkedhet a legendás labdarúgó életével, pályafutásával személyes tárgyai, dokumentumai és a kortársak által megőrzött emlékek segítségével. 1959 és 1974 között 351 bajnoki mérkőzésen 256 gólt szerzett a Ferencváros színeiben, a nemzeti csapatban pedig 31-szer hozott kiváló eredményt. Megtekinthető az 1967-ben kapott Aranylabda. A korábban Szegeden, Nyírbátorban és Komáromban is bemutatott, Albert Flórián Alapítvány által létrehozott vándorkiállításon a kupák, érmek, mezek, melegítők és cipők sportolói hétköznapjairól is szólnak, és e mellett családi életét, mindennapjait is megismerheti a látogató.
 
 
 
Előzetes:
Budapest, BTM Budapest Galéria Kiállítóháza (1036 Lajos utca 158.) 
Válogatás Bp. Szabó György plakátgyűjteményéből. Ellenkultúra a 80-as években – 2013. április 16. - 2013. május 26.
A tárlat a korabeli ellenkultúra fogalmának sajátos megnyilvánulási formáit plakátokon mutatja be, melyek házibulik, "repülő egyetemek", szamizdat kiadványok terjesztése, nudista napozás, happening, performance, amatőr pinceszínházak, rock koncertek és számos más formában nyilvánultak meg. A most bemutatott kiállítás ez utóbbi, zenei világnak vizuális megjelenítőit, hirdetőit mutatja be. Láthatók új hullámos és punk együttesek koncert-plakátjai, mint a Beatrice, a CPG, az undergroundból táplálkozó Spions, vagy az 1980-ban létrehozott A. E. Bizottság, az URH és a Balaton, a 90-es évek alternatív sztárjainak, mint Kispál és a Borz, Hiperkarma, Quimby, koncertjeire hívó lapok ... Mindezeknek lelkes gyűjtője, és részben alkotója is Bp. Szabó György, aki kollekcióját most a Kiállítóház rendelkezésére bocsátotta.
 
 
 
II. Bemutatjuk
Kafka évszázada. Varga László kiállítása – 2013. március 11. - 2013. március 28.
Varga László (1930-) életmű kiállítása Franz Kafka műveinek reflexióival indul, melyeken, az egész életen áthúzódó ihletettségen kívül a precíz mérnöki rajzhoz szokott kéz, és látásmód is érződik. Nem véletlenül, hiszen 1955-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen építész oklevelet szerzett, és művelte is e szakmát. Kezdettől fogva alkotott azonban grafikusként: főként illusztrálással, fotógrafikával és plakáttervezéssel foglalkozott. Kedvelt módszere a montázs és kollázs alkotása lett. Szürreálisan ható műveiben gyakori a betű, ill. betű jellegű rajzok szokatlan vizuális elemként történő felhasználása is. A tárlaton rendelésre és saját kedvtelésére alkotott műveiből látható átfogó válogatás, mely a gyermekszobától gyakorlatilag a máig elkalauzolja a látogatót belső világának útvesztőiben. Különleges élményt jelentenek például pecsétmotívumai, az éhező művész pálcikaalakja, papírszobrai, váratlan színfoltjai, „újrafelhasznált” anyagokból készített maszk konstrukciói, és egyúttal elgondolkodtató filozófiai gondolatai, melyek mögöttük rejtőznek.
A megnyitó beszéd az interneten olvasható.
 
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központ (Szt. László tér 7-14.)
A Kőbányai Kulturális Központ elődjét 1879-ben alapították Kőbányai Casino néven, és részben közadakozásból építették fel. Igazán nevezetessé Pataky Művelődési Központ korában vált, mely 1948-1975 között a Jászberényi úti szecessziós épületben működött, majd jelenlegi helyére költözött. A Pataky a kortárs művészeti életben is kitüntette magát, ma is a legrangosabb kiállítóhelyek között tartják számon, bár 2011. január 1. óta új néven, mivel ekkor összevonták az addig Kőbányai Gyermek- és Ifjúsági Szabadidő Központ néven működő intézménnyel.
Kiállítás-politikája ennek megfelelően a művészeti élet aktív alakításában is részt vesz, évenként meghatározott témakörök köré csoportosítva a bemutatandó műveket. Ezzel, és a művészekkel folyamatosan fennálló kölcsönös kapcsolatok révén valójában a kortárs művészet menedzselésének is részesévé vált. Az idei évben a Galéria kiállításainak témája az ember. Ennek jegyében készültek az eddigi és készülnek a további kiállítások is 2013-ban, melyeket a helyi hagyományos programok hozzáadásával tesznek teljessé.  
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
 
Zenei betétek:
Cseh Tamás, Sámán
Franz Kafka, rockopera, részlet
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.