Balneológiai kiállítás / Hévízi Helytörténeti Gyűjtemény

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, February 25

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2013. február 25.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Hévíz, Helytörténeti Gyűjtemény 
 
 
A műsor vendége:
Hermann Katalin művészeti vezető, üvegművész
 
 
I. Kaleidoszkóp
Kaposvár, Ripple-Rónai Múzeum (Fő út 10.) 
Transzparens formák – 2013. január 30. - 2012. március 31.
A 3 Ferenczy Noémi díjas üvegművészek közös kiállításán az üveg felhasználásának egészen eltérő módjai jelennek meg. Borkovics Péter előszeretettel komponál a geometrikus formák köré, a természetre emlékeztető alakzatokkal, melyek szabályos vonalát váratlanul bontja meg, deformálva az áttetsző anyag belsőstruktúráját. Gáspár György kozmikus dimenziókban gondolkodik a jövőről alkotott fantáziavilág témáival, biomorfikus és gépi, mechanikus konstrukciók létrehozásával. A sárga, zöld és meleg színű fényzárványaival belső sugárzást varázsolva tárgyaiba. Sipos Balázs aprólékos gonddal előállított áttetsző művein a fénytörés jelensége belső negatív alakzatokat hoznak létre. Abszurd helyzetben ábrázolt alakjai a létezés elemi, primitív megnyilatkozásai.
 
Kaposvár, Ripple-Rónai Múzeum (Fő út 10.) 
Fejezetek Somogy Néprajzából – 2012. október. 18. – állandó kiállítás
Az Alfa program keretében felújított állandó kiállításon a somogyi népi díszítőművészet tárgyai a szellemi örökség társaságában jelennek meg. A pásztordalok, betyárballadák, siratók, gyermekdalok, mondókák, kiszámolók mellett láthatók a pásztorélet kellékei, a ruhakészítő iparosok munkái, a parasztok hétköznapi és ünnepi viseleti darabjai, és az élet olyan fordulópontjai, mint a temetés és gyász. A fényképek a 19. század második felét és a századforduló időszakát idézik. A négy teremben a Múzeum mintegy 600 tárgyát állították ki.
 
Szekszárd, Wosinszky Mór Megyei Múzeum (Szent István tér 26) 
Megmentett örökségünk – 2013. február 25. - 2013. március 16.
A parlamenti kiállítás után vándorútra indított tárlat újabb állomáshelye ez, ahol az M6-os autópályás feltáráson előkerült régészeti anyag a korábbiakhoz képest bőségesebben van jelen, hiszen egy részük éppen Szekszárdon és Tolna megyében került napvilágra.
 
Szekszárd, Wosinszky Mór Megyei Múzeum (Szent István tér 26) 
„És mi újság a Béla téren?” kamarakiállítás – 2013. február 18.- 2013. március
A 2011-es évben megindult felújítási munkák a szekszárdi Vármegyeházán váratlan fordulatot hoztak a város életében. A Béla király téren ugyanis 2012. október közepe óta 67 honfoglalás kori sírból álló temetőt, tártak fel, továbbá középkori mészégető kemencét, a várfal egy részét, hódoltsági gödröt, 18. századi épület falait és egy 19-20. századi iskola maradványait. A munkát a feltárt anyag és dokumentáció fényképekkel kiegészítve mutatja be.
 
Százhalombatta, "Matrica" Múzeum (Gesztenyés u. 1-3.)
Üzenet a távoli szigetvilágból – 2013. január 25. - 2013. április 21. 
Alfred Falchetto (1973-) Teururai faragóművész gyökerei a Francia-Polinéziához tartozó Marquesas-szigetcsoport legnagyobb szigetének, Nuku Hiván, Taiohae falujába vezetnek. A polinéz kultúra és művészet szinte minden formáját műveli, noha ezt a képességét már dolgozó korában fedezte fel, egy történeti lelőhely feltárásán való részvétel indította el a művészi és etnográfiai pályán. Azóta fa, kókuszdió, csont, növényi magvak, rostok felhasználásával a polinéz kultúra témái, istenei és ősei elevenednek meg, ill. ihletésükre születnek művei.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4.) 
Dimenziók – 2013. február 7. – 2013.március 2.
Tóth Magdolna Sára kerámiái egy szimbolikus világot idéznek meg, mesefigurákkal teli teret alkotnak, ahol a művek, mint megannyi jelkép tűnnek fel a gyermekkorból ismert történetek figuráival, melyek az alkotó és a néző szerepek felcserélésére ösztönöznek.
 
Budapest, Országos Széchényi Könyvtár (Budavári Palota, F épület) 
Filmgyári capriccio – 2013. február 20. - 2013. március 20.
A Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény felvételeiből a kiállításhoz több mint 400 standfotót választott ki a rendezó B. müller Magdolna hosszú évek munkájával. A reprezentatív bemutató a magyar filmes világ nagyjait vonultatja fel, játékfilmek rendezőit és operatőreit munka közben ellesett pillanatokkal, az elmélyült koncentráció és az alkotás folyamatában, és a leghíresebb magyar filmek nagyjeleneteit villantja fel (Macskajáték, a Mephisto, A Tanu, Szerelem).
 
Dunaújváros, Intercisa Múzeum (Városháza tér 4. ) 
Pigment XS – 2013. február 22. - 2013. március 31.
Rajcsányi Artúr tárlatán művészi gyakorlatától eltérően felvételei nem csak színesek, hanem szinte nonfiguratív festmények reprodukcióinak hatnak egy sajátos képzőművészeti képkonstrukciók segítségével, melyet fotográfiai nyersanyagon kísérletezett ki.
 
Székesfehérvár, Kisfaludi Közösségi Ház (Könyves Kálmán u. .) 
Magyar Tájak és városok – 2013. február 8. – 2013. április 7.
Révész Antal grafikusművész Bécs után itthon is bemutatja a világörökség részét képező 8 magyar tájakról készített 12 nagyméretű grafikáját további monumentális műveinek kicsinyített nyomataival együtt. A következő állomásként Szlovákiát tervezi.
 
Szentendre, Ferenczy Múzeum/ MűvészetMalom (Bogdányi út 32.)
Emlék-képek Szentendréről – 3013. február 22. - 2013. május 20.
S. Nagy János az 1970-es évek végén kezdett gyűjteni helyi jelentőségű kompozíciókat és vásárolt a Réti István tanítványaival induló szentendrei művészet első évtizedeinek megértéséhez nélkülözhetetlenek lírai hangvételű műveket, melyek alkotói a természet minél alaposabb megfigyeléséből indultak ki. Kezdetben a városképben adott látványt, élményvilágot és a környező tájat rögzítették. Innen jutottak be a kortárs művekkel a város hangulatos kis utcáiba. A kiállított több mint 120 alkotáson jól megfigyelhető ez a folyamat.
 
Miskolc, Miskolci Galéria (Rákóczi utca 2.) 
Halász-Hradil Elemér kiállítása – 2013. február 23. - 2013. április 6.
Halász-Hradil Elemér/Elemír (Miskolc, 1873. április 18. – Kassa / Košice 1948. december 9.(Csehszlovákia) műveit magángyűjteményekből gyűjtötték össze erre a kiállításra, mely Szlovákiából érkezett ide, ahol a századforduló művészeti szemléletének legkövetkezetesebb alkotójaként tartják számon. Betűfestő-mázolóként kezdte művészeti pályafutását, Hollósy Simon müncheni magániskolájának diákja, a nyári nagybányai művésztelep résztvevője, majd vándorlásának további vidékei következtek. Hadirajzoló, festőiskola tulajdonos ... végül a szlovákiai művészettörténet nagyra becsült alkotója lett.
 
Miskolc, Miskolci Galéria (Rákóczi utca 2.) 
                Kemény dió – 2013. február 23 - 2013. április 6.
Kassai Európai Kulturális Főváros rendezvénysorozat miskolci eseményeként 4 szlovákiai művészt lehet megismerni. A fiatal művészek alkotásain a népi hagyományok, az új generációk problémái, tömeg kulturális tapasztalatok és természetesen egyéni élmények érvényesülnek. Svetlana Fialovát (1985-) például az internet-honlapok virtuális terei és más tömegmédiák ihletik meg, jellemzően golyóstoll rajzok alakjában. Vlasta Žáková (1981, Rozsnyó) hímzett textilfestményeivel háromdimenziós hatást kelt, melyet foszforeszkáló színekkel hangsúlyoz, Jarmila Mitríková (1986, Tőketerebes) festményein, agyagmunkáin és kollázsain át hat, ill. közösen alkot David Demjanovičcsal (1985) pirográfiai munkákat, ahol fatáblán hozzák létre égetéses technikával az alkotásokat, a modern kor jellegzetességei mellé beemelve a szlovák népi hagyományokat. .
 
Miskolc, Miskolci Galéria (Rákóczi utca 2.) 
Oelschläger-Őry Lajos/L’udovít építész emlékkiállítása – 2013. február 23. – 2013. április 6.
Oelschläger-Őry Lajos (1896, Kassa – 1984, Miskolc) a két világháború között, az első Csehszlovák Köztársaság idejében Kassán élt és alkotott. Művei a város műemléképületei, ezért is lett a Košice2013 kiemelt egyénisége (Márai Sándor íróval, Kosice Gyula szobrásszal és Juraj Jakubisko filmrendezővel közösen). A Benes dekretum következtében Miskolcra költözve z Északterv ill. Borsodterv szocialista tervezővállalatok munkatársaként tervezte további épületeit.
 
 
Előzetes:
Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum (Károlyi Mihály u. 16.) 
Rajzok és festmények. Tettamanti Béla grafikusművész kiállítása – 2013. február 27. - 2013. április 13.
A Munkácsy- és Pulitzer-emlékdíjas képzőművész kiállításán az utolsó két évtizedben készült toll- és ecsetrajzokat, valamint akril- és olajképeket mutatjuk be, amelyeket a művész József Attila, Pilinszky János, Radnóti Miklós verseihez, Woody Allen, Parti Nagy Lajos, Háy János, Dragomán György, Tóth Krisztina és Békés Pál novelláihoz, valamint Lázár Ervin meséihez készített.
Az irodalmi tárgyú munkák mellett válogatást láthatnak Tettamanti Béla ismert groteszk, szatirikus grafikai lapjaiból is.
 
 
II. Bemutatjuk
Üvegkiállítások – 2013. január 17. - 2013. március 5. / 10.
 
Balneológiai kiállítás – 2012. március 12. - állandó kiállítás
 

id. dr. Moll Károly Orvostörténeti Emlékszoba

 
A tárlatok helyszíne:
Hévizi Helytörténeti Gyűjtemény (Rákóczi utca 17-19.) 
A gyűjtemény a Gróf I. Festetics György Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény részeként üzemel, és betekintést enged Hévíz, a fürdő, és a balneológia történetébe, illetve időszakos kiállításain keresztül a legkülönbözőbb művészeti területekre. Egy havonta megújuló vitrinjében pedig a magyar találmányokra hívja fel a figyelmet. Az épület külső homlokzatát Németh János Munkácsy-díjas keramikusművész Forrás című alkotása díszíti. Az első emeleti múzeum a Fontana Filmszínházzal közös bejárattal közelíthető meg. Az intézmény célja a kulturált szórakozási és művelődési lehetőségek megteremtése színvonalas programokkal, információszerzési lehetőségekkel a város lakói és az üdülővendégek számára.

 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Linkin Park - Castle Of Glass [Lyrics HD]
Marót Viki és a Nova Kultúr, Nekem a Balaton a Riviéra
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs:
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.