Mátyás Király Múzeum / Visegrád

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, February 11

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2013. február 11.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás király Múzeuma, Visegrád
 
 
A műsor vendége:
Buzás Gergely, múzeumigazgató, régész és művészettörténész 
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (Attila út 93.)
Mester és tanítványai – 2013. február 5. - 2013. február 17.
Szkotniczky Péter festőművész és 7 tanítványának akvarell képei valamint Laukó Pál festményei és grafikái tekinthetőek meg a kiállításon. Szkotniczky Péterre a mozaikszerű foltokból felépített, absztrakt, többnyire természetből kiinduló képek a jellemzők, mely sajátos színvilággal párosul. A grafittal, szénnel, tollal megrajzolt tervekből színvázlatot készít, lés ezt követi a festés. Laukó Pál művészetét a szimbolista versek és Csontváry, ill. Hintz Gyula alkotásai indították el az útján.
 
Budapest, Hegyvidék Galéria (Városmajor utca 16.) 
                Ázbej Kristóf (1953-), "Fuzionista tanulmányok" – 2013. február 6.- 2013. február 28.
A Párizsban élő, magyar származású festőművész életét a mai korral együttműködő plasztikai nyelv létrehozására tett kísérlet fémjelzi. Komputer segítségével alkotja meg különböző részelemek összekombinálásával a saját terminológiájával fuzionistának nevezett alkotásokat. Több monumentális művön is dolgozik, mint a Musée X-Point-Zéro galériájában az időkapszula típusú óriáskollázs, a francia Millenniumi Bizottság kérésére a Message to Earth művészeti Projekt. Több száz portréból álló digitális festménysorozatot készít.
 
Hódmezővásárhely, Alföldi Galéria (Kossuth tér 8.) 
Tiszta forrás. XV. kerámia szimpózium – 2013. február 10. - 2013. március 17.
A Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész által vezetett tavalyi kerámia szimpóziumon résztvevő tíz művész (Albrecht Júlia, Babos Pálma, Marie Cagnasso, Nemes Fekete Edit, Pannonhalmi Zsuzsa, Schrammel Imre, Szabó Ádám Csaba, Tuza László, Veress Miklós és Vierka Vojciakova) közös kísérletezésének eredményei láthatók a tárlaton, különleges anyaghasználattal, a hódmezővásárhelyi majolika tematikáját felhasználva, ám speciális égetési módokkal készített munkákon keresztül. Ezzel folytatják az 1912-ben alapított Művészek Majolika- és Agyagipari Telepe helyi hagyományokat ápoló, mára nemzetközivé vált fazekasművészetet.
 
Székesfehérvár, Szabadművelődés Háza (Fürdő sor 3.) 
Kortárs üvegfestészet – 2013. február 1. - 2013. március 1.
A kiállítók, Kánya Krisztina, Hézi Anikó, Balázs Szende, Matók Tünde, Porcellán Ágnes, Kovács Rita, Reiter Ágnes elsősorban díszítő elemként használható tárgyak, mint a váza, tányér vagy bögre és üvegképek formájában elkészült alkotásaikat mutatják be. A motívumokra jellemző a stilizáltság, de sok absztrakt művet is kiállítottak.  
kurátor: Perényi László
 
Budapest, Magyar Nemzeti Galéria (Budavári palota, C épület) 
Thorma János, a magyar Barbizon festője – 2013. február 7. - 2013. május 12.
Thorma János az 1896-ban megalapított, majd európai hírűvé vált nagybányai művésztelep és festőiskola, "a magyar Barbizon" egyik alapító tagja és számos, a modern magyar festészetet meghatározó művész mestere volt. A Kecskemét, Kiskunhalas, Nagybánya, München, Stuttgart és Berlin után kibővült kiállítás a művész évtizedek óta nem látott vagy teljesen ismeretlen remekműveivel az életmű egészét 7 egységben mutatja be, a plein air festészet érett formáját. Az anyagot hazai és külföldi köz- és magángyűjtményekből válogatták.
 
Tiszafüred, Kiss Pál Múzeum (Tariczky sétány 6.) 
A „kékcédulás választás” Tiszafüredi járási eredményei 1947-ből – 2013. február 1. - 2013. február 28.
A tárlat központi szereplője az 1947. évi augusztus 31.-i országgyűlési választás Tiszafüredi járásbeli szavazóköre választási bizottságának a jegyzőkönyve. Ekkor a kommunista pártra (MKP) a kék háttérnyomású, ideiglenes választói névjegyzékkivonattal (kék cédula") a lakhelytől távol is lehetett szavazni, és voltak, akik teherautókkal, vonaton, sőt kerékpáron utazva 15-20 alkalommal is szavaztak ugyanazon a választáson - itt a 2. helyet érték el. A 60-120 ezerre becsül kékcédulás szavazatok, ill. a községenkénti és a pártok szerinti szavazatmegoszlás tanulmányozása ma is tanulságos.
 
Szeged, Móra Ferenc Múzeum (Roosevelt tér 1-3.) 
"Tornyos Szeged híres város.” Pillanatképek a mi Szegedünk múltjából – 2013. február 8. - 2013 április 7.
A Szeged történetét képekben elmesélő fotókiállítás a közel- és a régmúlt idők városának a mindennapjait, neves és fontos eseményeit idézik fel a korabeli emberekkel együtt. A történeti fotógyűjtemény 100 ezer darabos állományából válogatott felvételek között a szegedi nagyárvíz, az Eiffel által tervezett, majd a második világháborúban megsemmisült régi hid felvételi éppúgy megtalálhatók, mint Kádár János kendergyári látogatása, vagy a Pick-gyárban sertést csontozó szovjet katona, a dóm felszentelési ünnepsége, vagy az 5000. népiskola átadásáról készült archív videóanyag. A látogatók még egy 19. századi fotóműteremben is fényképezkedhetnek.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4.)
Kisfaludy Károly, az irodalomszervező – 2013. február 7. - 2013. március 6.
A kamrakiállítás a 225 évvel ezelőtt született Kisfaludy Károlyt mutatja be, a reformkori irodalmi élet „szervezőjét”. A látogatók megismerkednek verseivel, novelláival, de az általa szerkesztett Aurora című szépirodalmi zsebkönyvvel is, mely mély nyomokat hagyott a korabeli irodalmi életben. Az almanach köré gyűjtötte az ifjabb írónemzedék kiemelkedő alakjait.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4.) 
Búcsú Tóth Bélától 2013. február 6. – 2013. március 10.
Nyugalmazott igazgatója, Tóth Béla (1924-2013. január 25), Szeged város Pro Urbe díjas írójának halálára emlékezik a Könyvtár ezzel a hamar összeállított tárlattal. A több állami díjjal kitüntetett művész irodalmi és könyvtári munkásságát mutatják be könyvek, fotók, folyóiratok, elismerések dokumentumaival. A tárlathoz virtuális kiállítás is tartozik, az intézmény honlapján fénykép- és filmes összeállítások, visszaemlékezések találhatók.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4.) 
„...Hogy Veled végre magammá lehessek...” Párok a képzőművészetben – 2013. február 7. - 2013. február 20.
A Házasság Hete (Szeged, február 6-17.) alkalmából nyílt kamarakiállításon a képzőművészeti albumok tükrében villantják fel a házasság mindennapjait és különleges eseményeit, a szeretet formáló erejét, a véd- és dacszövetséget, az erők és örömök forrását, és persze a nehézségeket is, melyeken át tudja segíteni az embert a jó házasság. Vele párhuzamosan egy másik fotókiállítás is nyílik: „Veled vagyok egész” (2013. február 7 - 2013. március 6.) címmel, mely a különleges eseményekre összpontosít.
 
Miskolc, Szinháztörténeti és Szinészmúzeum (Déryné u. 3.) 
MUMUS ország – 2013. február 7. - 2013. június 1.
JA látogatók itt klasszikus és modern mesék hőseivel kalandozhatnak meseországban. Bejárhatják az Óperenciától Mumusországon, Óz birodalmán át a Maszat-hegyig Juhász Katalin jelmez-díszlettervező művész rajzai, makettjei, színpadi kosztümjei segítségével. A művész a Miskolci Nemzeti Színház utolsó 25 évének gyermekszínházi előadásaiba enged betekintést A kis hercegtől az idei évad Óz-bemutatójáig.
 
 
Előzetes:
Budapest, BTM Budapest Galéria (Szabad sajtó út 5.)    
                Képzeletem kaleidoszkópja. Julio Carrascö Bretón mexikói festőművész kiállítása – 2013. február 21. - 2013. március 10.
A vegyészmérnöki szakon diplomázott festő és muralista (1950-) művein a prehispán művészettől a nagy muralistákig, Diego Rivera, David Alfaro Siqueiros, José Clemente Orozco és Rufino Tamayo sokak hatása tükröződik. Alkotásai főként egyetemek, önkormányzati hivatalok, állami és magán kulturális intézmények falait díszítik Mexikóban, Spanyolországban, Olaszországban, Kanadában és további helyeken. A filozófia, a mitológia és a környezetvédelem témájával is foglalkozó absztrakt geometrikus munkái szociális érzékenységről is tanuskodnak. Az intellektus eposza című falfestményénél egy speciális technikát dolgozott ki, a felgöngyölíthető, és bárhová elszállítható "isoplasztikát".
 
 
 
II. Bemutatjuk
A Királyi Palota állandó kiállításai:
·         Anjou-kori kőtár
·         Mátyás-kori kőtár
·         Királyi Palota az Anjouk és Zsigmond király korában
·         Királyi Palota Mátyás, a Jagellók és Szapolyai János király korában
·         A visegrádi palota Mátyás-kori enteriőrjei
·         Sekrestye-A reneszánsz művészet kezdetei Magyarországon
·         Herkules-kút
·         Mátyás-kori konyha
·         Zsigmond-kori szoba
·         A palota fürdője
·         Palotakert
Időszaki: Honfoglalás kori leletek Pest Megyéből - 2012. július 27.- 2013. február 28.
 
A tárlatok helyszíne:
Visegrád, Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás király Múzeuma (Fő u. 23) 
A királyi palota feltárása során előkerült leletanyag elhelyezésére, majd bemutatására 1953-ban alapított Mátyás Király Múzeum az őskortól a török időkig mutatja be a hely emlékeit. Az egykor a Sibrik dombon felépített római katonai tábor, a magyar vármegyerendszer, a román kori Salamon torony, szobrászműhelyek emlékei és megannyi más művet őriz a Múzeum gyűjteménye.
A várat IV. Béla kezdte építeni, a palotaegyüttes Károly Róbert idején jött létre, Mátyás korában pedig jelentősen bővült és szépült pl. a híres Mátyás kori díszkúttal, és az Oroszlános-kúttal.
Az 1930-as, az 1950-es, majd az 1980-as években végzett ásatások eredményeképpen tisztázódott a 14-15. századi palota építéstörténete, és azóta is folyamatos a helyreállítás és állagmegóvás.
A vár anyagán túl az utóbbi időszak leletmentéseit is bemutatják a kiállítások.
A Múzeum fő feladatának tekinti Visegrád régészeti és történeti emlékeinek feltárását, gyűjtését, gondozását és bemutatását. A királyi palota, az alsóvár (Salamon-torony) és a jelenleg nem látogatható, XI. századi esperesi templom tartozik hozzá. Szakmai felügyeletet gyakorol több további kiállítóhelyen, és ezek körzetében feltárást végez, de régészeti tevékenységhez távolabbi területen is hozzájárul. Fő feladata a római limes és a későközépkor anyagi kultúrájának, építészetének a kutatása. .
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
 
Zenei betétek:
Arany Zoltán, Tourdion
Renaissance Consort No. 5.
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.