Tükör által homályosan / Ernst Múzeum

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2013, January 28

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)
2013. január 28. 

 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Tükör által homályosan, Ernst Múzeum  
 
 
A műsor vendégei:
Gulyás Gábor művészettörténész, a kiállítás kurátora,
Angel Judit művészettörténész, társkurátor
Rózsás Lívia, művészettörténész, társkurátor
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Iparművészeti Múzeum (Üllői út 33-37.)   
Megvalósult művek, 2012 – Az NKA által támogatott iparművészek kiállítása – 2013. január 25 - március 10.
Az utóbbi évekhez hasonlóan az Iparművészeti Múzeum idén is bemutatja – most 30, az NKA Iparművészeti Szakmai Kollégiuma által támogatott kortárs iparművész munkáit. A sokszínűség ismét több téren jelentkezik, nemcsak az anyagválasztásban, mint a textil, kerámia, üveg, fém, papír, műanyagok, természetből vett elemek, de a műfaji változatosságon keresztül a társítások, technikák alkalmazásáig, a játékos kísérletező kedvig és különféle témaválasztásokig. Az anyag-forma-funkció hármasságán túl a fotóművészet, hangszerkészítés, performansz határterületei is megjelennek.
 
Szeged, Szegedi Nemzeti Színház Kisszínháza (Horváth Mihály u. 3) 
Pipás Pista alakja a képregény-alkotók szemével – 2013. január 25. - 2013. március 31.
A Szegedi Nemzeti Színház 2013. január 25-én ősbemutatóként tűzi műsorára
A Pozsgai Zsolt: Pipás Pista című zenés tanyawesternjének az ősbemutatójára rendezett kiállításon a tavaly novemberben a 4. Szegedi Képregényfesztiválra beérkezett képregények és karikatúrák tizenötféleképpen elevenítik meg a szegedi tanyavilág legendás Pipás Pista alakját, aki valójában nő volt.
 
Szeged, Fekete Ház (Somogyi u. 13.) 
Stettner Sebestyén (1699-1758) budai festő a Dömötör templom művésze – 2013. január 25 - 2013. március 25.
A Szabadkai Városi Múzeum vándorkiállításán a bajorországi Drostból Budára érkezett, Stettner Sebestyén művei tekinthetők meg, aki 1738-39-ben a szegedi Dömötör-templom monumentális méretű, háromszintes főoltárának lenyűgöző korai barokk festményeit készítette el. Kiemelkedő jelentőségűek a Szent Györgyöt, Szent Mihályt és Szent Cecíliát ábrázoló olajképek és a Szent Borbála megdicsőülése, de érdekesek az oltár történetét és restaurálását bemutató tablók, és az oltár megmaradt díszei, köztük Seged városának címere, valamint a bajai Szent Rókus kápolnából a "Szent Simon átveszi a barna skapulárét a Kármelhegyi Boldogasszonytól" című (1755) képe. A kiállítást Korhecz Papp Zsuzsa festő-restaurátorművész rendezte.
 
Hódmezővásárhely / Kopáncs, Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ (Dr. Rapcsák András út 16-18.) 
Hazatérés. Hamza D. Ákos gyűjteményes kiállítása – 2013. január 27. - 2013. március 24.
A Hamza D. Ákos (1903-1993) filmrendező, forgatókönyvíró, producer, költő, festő- és szobrászművész hagyatékából nyílt kiállításon a művész életútját mutatják be, ahol mind a filmes pályafutásába, mind pedig képzőművészeti alkotótevékenységébe bepillanthatnak a látogatók. A mintegy félszáz festmény és grafika, öt kisplasztika, több digitális stáb- és werkfotó megtekintése mellett számos kapcsolódó rendezvény fogadja a látogatókat. Az anyag zöme a jászberényi Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria gyűjteményéből származik.
 
Győr, Radnai Gyűjtemény (Király utca 17)    
Blaskó János retrospektív kiállítása – 2013. január 26. - 2013. március 3.
Blaskó János mestere, Somogyi József modern plasztikai forma-képzését továbbfejlesztve alakította ki egyéni stílusát, egy ellentéteken alapuló, mint a negatív-pozitív, a kicsi-nagy, a rész-egész dichotómiája, ritmikus formavilágot, melyben az ember képét a természet közegében gondolta át újra meg újra. A különféle szobrászati műfajok között kiemelkedő helyet kaptak portré-büsztjei, de az önálló plasztikák mellett alkalmazott, köztérre készülő alkotások is fűződnek nevéhez. Tervei, makettek, vázlatok is láthatók.
 
Győr, Váczy Péter gyűjtemény (Nefelejcs köz 3.) 
Kulturális örökség a szakképzésen. A Kovács Margit Szakképző Iskola 20 éves jubileumi kiállítása – 2013. január 10. - 2013 február 17.
Az 1992-ben indult művészeti középfokú szakképzés középpontjában a széleskörű művészeti alapozás, a kreativitás, az önkifejezés képességének a fejlesztése áll. A tanulók alkotásai a tervezéstől a kivitelezésig az önálló tárgyalkotó munkára készítenek fel. Az elmúlt két évtized legsikeresebb műveit bemutató tárlat tanúskodik róla, hogyan tudják a múltban gyökerező hagyományokon alapuló értékeket a jelenkor igényeivel összhangba hozni.
 
Győr, Városi Művészeti Múzeum / Zsinagóga (Győr, Kossuth Lajos u. 5.) 
Válogatás Bálint Endre (1914-1986) alkotásaiból – 2013. január 18. - 2013. március 3.
Bálint Endre festő- és grafikusművész festményei, linómetszetei, színes linotypiái és szitanyomataiból látható olyan válogatás, melyben id. Vasilescu János gyűjteményében összegyűjtött, ritkán látott művek sorakoznak. Alkotásai között vannak korai fauvos képek, megtalálhatók Vajda Lajos művészetének motívumai és szürrealista látomásai, és fotómontázs sorozatok, vászon és fa alapú festmények, de könyvek, irodalmi szövegek illusztrációi és bábszínházi plakátok is.
 
Győr, Xantus János Múzeum (Széchenyi tér 5.)   
Nyitott műhely – 2012. december 13. - 2013. március 20.
A Múzeumi restaurálás, állományvédelem Veszprém megye közgyűjteményeiben alcímű tárlaton a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban végzett kiemelkedő restaurátori munka rejtelmeibe tekinthetnek bele a látogatók. A régészeti ásatások leleteit, a falun, városon gyűjtött régi használati eszközöket, dokumentumok megtisztítását, megszilárdítását, tartósítását, és szükség esetén hitelesen kiegészítést kísérhetik figyelemmel a tárlat látogatói a tárgyak, részletfotók és műhelymunkákat bemutató tablók és végtelenített, digitális munkafotó-képsorozat segítségével. A kiállítás következő állomása Rév-Komárom és Székesfehérvár lesz.
 
Szeged, Móra Ferenc Múzeum (Roosevelt tér 1-3.)   
Szívdobbanás. A kardiológia múltja és jelene – 2013. január 22. - 2012. március 3.
A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum vándorkiállításán a szív-, illetve az érrendszer működésével és betegségeivel foglalkozó, gazdag múlttal rendelkező kardiológia, az orvostudomány egyik sikerágazata mutatkozik be, mely az utóbbi évtizedekben viharos fejlődésen ment át. Ma a legmodernebb diagnosztikai- és terápiás eljárásokat alkalmazza. Az izgalmas installációk, szívmakettek, preparátumok és illusztrációk hozzák ezt a látogatókhoz közel, köztük olyan hétköznapi elemek is, mint a falakról lelógó hálók és színükben folyamatosan változó lámpaburák - ezek a vérkeringést, a különböző vénás és artériás funkciókat jelzik. A tárlat üzenete mégis emberi: a technika és a tudomány fejlődésének ellenére, a betegek segítő közreműködése nélkül az egészség nem nyerhető vissza, ill. tartható meg.
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár (Attila u. 93.) 
Juhok a könyvtárban2013. január 21. - 2013. május 27.
A könyvtár "Minden, ami gyapjuh!" rendezvénysorozatához kapcsolódó tárlat olyan praktikus ismeretekbe vezet be, mint a juh és a birka közti különbség, a juhfajták, a gyapjú útja a birkanyírástól kezdve a fonáson, szövésen, nemezelésen… át a kész viseletekig vagy ruhatárunk, háztartásunk kedvenc darabjáig. Érdekes előadások hangzanak el, filmeket lehet nézni, juhokat simogatni, birkát nyírni, gyapjút fonni a kapcsolódó rendezvényeken.
 
Kecskemét, Népi Iparművészeti Gyűjtemény (Serfőző u. 19.) 
Németh József Pál (1950-) festőművész – 2013. január 25. - 2013. március 2.
A mezőkövesdi művész pályafutása katonai főiskolai tanulmányi után indult, ekkor eismerkedett meg a festésés a rajzolás mesterségével B. Mikli Ferenc festőművész irányításával, akitól Baján a Rudnay Gyula Képzőművészeti Körben tanult (1973-80). A továbbiakban nyári művésztelepeken folytattta tanulmányit, és 1981 óta rendszeresen önálló kiállításokkal jelentkezik itthon és külhonban.
 
Sepsiszentgyörgy, Székely Nemzeti Múzeum /Lábasház (Szabadság-tér 2.)   
Barcsay mester és tanítványai – 2013. január 15. - 2013. február 5.
Barcsay Jenő (1900-1988) festő, grafikus, művésztanár és tanár, 10 gyermekes családban nőt fel, maga azonban soha sem alapított családot. Művészeti pályáját 1919-ben kezdte a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, ahol Vaszary János majd Rudnay Gyula tanítványa volt. A korai komor, fényárnyék hatásokra épülő ábrázolások ösztöndíjas útjainak a hatására expresszionista jelleget öltöttek. Kifejlett, sajátos stílusa a konstruktivizmus sajátos magyar változata, ahol a figuratív és non figuratív ábrázolások jól megfértek egymással. Egyik főműve a Művészeti Anatómia c. szakkönyve, melyért 1954-ben Kossuth-díjat kapott.
 
Budapest, BTM (Budavári Palota E épület) 
A jókedv rendje – Szaléziak. A Don Bosco követői, a szaléziak Magyarországon 1913-2013 – 2013. január 27. - 2013. március 31.
1913 nov. 6-án Budapesttől mintegy ötven kilométerre található zarándokhelyen, Péliföldszentkereszten, az egykori hercegprímási birtokon telepedtek meg Magyarországon Don Bosco (Bosco Szent Jánost, 1815-1888) követői a szaléziak. A rendet 1859-ben egy torinói áldozópap, Don Bosco alapította a szegény sorsú, árva vagy félárva fiatalok nevelésére. Jelszava: Légy vidám és tégy jót! volt. Az első magyar szalézi szerzetes, Zafféry Károly volt. A magyarországi szalézi közösség tartományi archívumából, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből, és Mindszenty József hercegprímás emlékét gondozó Alapítvány anyagából összeállított tárlaton a hazai szalézi iskolák, nevelő házak, nyomda és kiadó, tartományfőnökök és rendházigazgatók mellett a kommunista diktatúra idején ártatlanul kivégzett, ma boldoggá avatásra váró Sándor István szerzetes testvér szomorú sorsát is bemutatják.
 
Keszthely, Balatoni Múzeum (Múzeum u. 2.) 
Színes selymek, fodrok, csipkék – 2012. szeptember 16. - 2013. február 9.
A színes metszetek, fotográfiák és a divatújságok képei, és Thúry György Múzeum és a Göcseji Múzeum viseleti darabjai az 1850 és az 1930-as évek közötti időszak női-, férfi- és gyermekdivatját mutatják be, a különféle öltözetek és kiegészítőiken keresztül, mint a a cipőgomboló, kesztyűtágító, csizmahúzó, karmantyú vagy kalucsni. Kapcsolódnak hozzájuk azok a szokások, elvárások, melyek használatuk idején éltek, és bemutatásra kerülnek a különböző korok szépségideáljai, meg a divatot befolyásoló tényezők, valamint fotó-, fehérnemű és kalapos műhely, varrószalon.
 
 
Előzetes:
Tata, Móricz Zsigmond Városi Könyvtár / Művelődési ház ( Váralja u. 4.) 
Időkép. Jelen a múltban – 2013. január 29. - 2013. .
Helytörténeti kiállítás Tata múltjáról és jelenéről.
 
 
 
II. Bemutatjuk
Tükör által homályosan. Arcok tegnap és ma – 2013. január 24. - 2013. április 7.
A tárlattal a Múzeum Ernst Lajosra emlékezik, aki az elmúlt év előtt 100 évvel nyitotta meg gyűjteményét a pesti polgárság előtt, egy maga építette bérház első emeletén, egyúttal műtermeket bocsátva a tetőtérben a művészek rendelkezésére… Gyűjteménye törzsanyagát történelmi arcképcsarnok alkotta, köztük költők, írók portréival. A jelen kiállítás témája rá emlékezve lett a portré, és annak modern művészeti problematikája, az emberi arc ábrázolhatósága, mely egyszerre szubjektív és objektív. Ahogy a kiállítás címe is jelzi, nem látszik teljességében, homályos, mintha tükörben nézné az ember.  A kiállításon bemutatott portrék ennek a metafizikai, etikai, szemiotikai és művészeti vetületei, melyek a személyiség tükrözésének megannyi lehetőségét és technikai megoldását vetik fel. Mégis, a kortárs művészet mintha a portrét eszközként használná, a társadalmi szerepvállalás egyik hatékony kifejezési formáját látná benne. Az elmúlt négy évtized portré értelmezései, ábrázolásának indokai és célja, eltérő megjelenítési módjai a szerteágazó lehetőségek sokaságára irányítja a figyelmet.
 
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Ernst Múzeum (Nagymező u. 8) 
Ernst Lajos régen dédelgetett vágya volt, hogy történelmi-művészeti gyűjteményének méltó helyet találjon. Végül a törzshelyéhez közel, a Nagymező utcában 1912-ben nyitotta meg ötszintes múzeumának kapuit, ahol később mozi is működött, bérlakásokat is kiadott, és aminek a tetőtere máig műtermeknek ad otthont. Állandó kiállításra szánt tereit úgy alakítatta ki, hogy a 14 teremből 10-ben a magyar történelem évszázadok szerinti gyűjteményeit helyezte el, három terembe került a zenészek és színészek, az írók Pantheonja, míg Petőfinek külön termet szentelt. E mellett időszaki kiállításokat, irodalmi felolvasásokat és zenei matinékat is szervezett. Ezeket a hagyományokat folytatva a Múzeum széleskörű tevékenységet fejt ki, melyekből a filmvetítés sem marad ki.

 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Cseh Tamás-Másik János, Budapest
Madonna, Hung up Lyrics
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.