Világmodellek / Magyar Nemzeti Galéria

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2012, December 22

Tárlatról tárlatra / KONTAKTRádió (87,6 MHz)
2012. december 10.

 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Világmodellek - Magyar Nemzeti Galéria, Budapest.
 
A műsor vendége:
Petrányi Zsolt, MNG Jelenkori Gyűjtemény főosztályvezetője, művészettörténész
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Fővárosi Nagycirkusz (Budapest Állatkerti krt. 12/a.)   
Valóság és illúzió – 2012. december 11. - 2013. február 3.
A tárlaton bemutatott festmények, szobrok, grafikák, alkalmazott grafikák, illusztrációk, textilek, kerámiák és fotók a cirkuszt és a varietét mutatják be. Valamennyi alkotás a Maciva Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) közös pályázatára beérkezett pályamű, melyek a cirkusz összművészeti látvány- és gondolatvilágot teremtő, inspiráló hatását szemléltetik.
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (Attila út 93.) 
Fiók L. Stúdió. Kezek és székek – 2012. november 30. - 2012. december 27.
Festménykiállítás
 
Budapest, Budai Vár Jakobinus Terme (Országház u. 30.) 
"MATRICÁK 2012" 3. – 2012. december 10 - 2013. január 10.
A kiállítás képanyagát a MET (Magyar Elektrográfiai Társaság) bizottsága a szabad kategóriából, és a centenárium alkalmából kiírt Hommage á Schöffer Miklós témára beérkezett nyomatokból válogatta. A humánus gondolati tartalmon túl, az ember, a portré, az emberi figura, az ember természeti és épített környezetét digitálisan feldolgozó műveket láthatják a látogatók. A kiállítás színes, változatos keresztmetszetét adja az elektronikus médiummal (számítógéppel, szkennerrel, printerrel nyomtatott, stb.) létrehozott új, néhány évtizedes múltra visszatekintő képzőművészeti műfajnak. A kiállításon összesen 58 alkotó műve szerepelt: 42 magyar művész mellett, 10 országból, 16 művész alkotása. (Hollandia, Horvátország, India, Japán, Kanada, Dél-Korea, Lengyelország,  Románia, Szlovákia, Ukrajna)
 
Budapest, Erdős Renée-Ház / Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóterem (Báthory utca 31.) 
Szerelmem Spanyolország. Polyák Ildikó textilkép kiállítása – 2012. december 7. - 2012. december 27.
A textil képek a patchwork különböző technikáival készültek, jellegzetes spanyol témákat örökítenek meg, mint a bikavidal, spanyol táncok, vagy építészeti elemek, a hagyományos és szinte festményszerű jelleggel, de a textilművészeti alkotások úgy is kapcsolódnak az országhoz, hogy valamennyi lényeges elem alapanyaga is onnan származnak.
 
Budapest, Magyar Írószövetség Klubterme (Bajza u. 18.)
Matyikó Tibor – 2012. december 10. - 2012. december 13. és 2013. január 7. - 2013. február 7.
A balatonfőkajári természetfestő, grafikus ihlető forrása a természet. Vonzódása az erdő növény és állatvilágához, különösen a madarakhoz, vezette kezdetben a fényképezés, 1995 óta a ceruza-, majd tusrajzok készítéséhez. Azóta guache és olajképek is kerülnek ki keze alól. A természet minél hitelesebb ábrázolására törekszik. 
 
Hévíz, Muzeális Gyűjtemény ( Rákóczi utca 9.)  
A világon egyedüli balneológiai és helytörténeti kiállítás – 2012. március 12. - állandó kiállítás
A világ egyetlen fürdésre alkalmas, tőzeglápágyba ágyazódott tava hévízi fürdő gyógy tava. a kiállításon ennek a története, ill. a kapcsolódó tárgyak láthatók, melyek között olyan kortörténeti dokumentumok találhatók, mint a kúrapoharak, melyeket a gyógyfürdőkbe kitelepedett üvegesek egyedi darabokként készítettek, vagy korabeli elektroterápiás készülékehez szolgáló villamos készülékek, szikvizek és ivókúrák bemutatása, és egy kúraszalon enteriőrt is berendeztek, melyben napközben a társasági élet folyt. Ezzel együtt most egy fotókiállítás is megtekinthető, a Karádi 100, melyet a művésznő születésének 100. évfordulója alkalmából állítottak össze.
 
Budapest, Országos Széchenyi Könyvtár (Budavári Palota, F épület)  
Csenki Imre emlékezete – 2012. december 11. - 2012. december 11.
Csenki Imre (1912-1998) emlékkiállításon a zenetanár, karmester és zeneszerző életútját tekintik végig. Felvillan zeneakadémiai tanárainak képe: Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Ádám Jenő, Vaszi Viktor, Vásárhelyi Zoltán, Harmat Artúr képe, majd ének és zenekarai, köztük a Magyar Állami Népiegyüttes, melynek több mint 20 évig állt az élén, és énekkari és táncművei, melyek közül talán a Kállai kettős, az Ecseri lakomdlmas és a Cigánytáncok a legismertebb. Ez utóbbira a hazai cigányság körében végzet gyűjtőmunkáján lelet műve is hatással voltak.
 
Budapest, Budapesti Történeti Múzeum (Szent György tér 2 ) 
Fedák Sári a primadonna Pestszentlőrincen – 2012. szeptember 28. - 2013. január 6.
A népszerű primadonna a mai XVIII. kerületi egykori településen, a Biehn villában élt a korábbi "Szalla-wald", a mai Gyöngyvirág utca mentén fekvő nyaralók és villák övezetében Eötvös Lóránd, Puskás Tivadar, Margó Tivadar és másokkal együtt, és a kerület régi lakóházaiból mostanában egyre-másra kerülnek elő az 1938-ban lebontott villája különböző részei (cserépkályha, ajtók, ablakok). Itteni életének dokumentumai, személyes tárgyai, fekete strassz koktélruhája, leveleivel együtt ezek is láthatók a tárlaton. A művésznő bekapcsolódott a helyi társadalmi és politikai életbe, és 1934-ben a Nemzeti Egység helyi, női szervezetének az elnökévé választották. A korszak hangulatát gramofonos hangzóanyagok is tükrözik.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4) 
Veress hagyaték – 2012. december - 2013. január 9.
A Veress Sándor (1907-1992) zeneszerző, zongoraművész, zenepedagógus és népzenekutató hagyatékának kéziratos anyagából és a könyvtár dokumentumaiból rendezett válogatás kamaratárlatán Kodály és Bartók egykori növendékének hazai és svájci élete egyaránt megismerhető.
 
Komárno, Duna Menti Múzeum és Könyvtár (Palatínova č. 13.
 „Elet a határ két oldalán”, régészeti vándorkiállítás – 2012. november 16. - 2013. február 28.
A Duna vonala választotta el az Kr.u. első századokban a római birodalmat és a „barbár” népeket. Ez a határ hol békés egymás mellett élést jelentett, amikor a túlparton élő markomannok, szarmaták, kvádok és szvébek átkeltek a folyón, és Pannónia provincia városainak a piacain például kereskedtek, hol betöréseket, harcokat, zsákmányszerző és megtorló hadjáratokat. A tárlaton a kulturális és gazdasági kapcsolatok, katonai létesítmények bemutatására helyezik a hangsúlyt.
 
Debrecen, Tímárház (Nagy Gál István u. 6.) 
M Menyhárt Márta szövő Népi iparművész munkái – 2012. november 10. - 2012. december 20.
A múltidéző mesterseégek sorozat újabb tárlata egy olyan művész munkásságába enged betekintést, aki, bár ifjú kora óta érdekelte a textilművészet, de csak 1995 után, nyugdíjas korában kezdett ehhez a mesterséghez. Mint vallja, szín és formavilágára erően hatott grafikus és festőművész édesapja, Menyhárt József. Célja azonban a népművészet átörökítése, modern életünkhöz adaptálása egyéni ízlésvilágán keresztül.
 
Békéscsaba, Meseház (Békési út 17.) 
Lenkefi Konrád, Napsugár bábegyüttes  
Lenkefi Konrád, a Napsugár Bábegyüttes volt alapítójának és művészeti vezetőjének bábfiguráiból összeállított bábkiállítás.
Schéner Mihály (1923-2009) gyűjteményes kiállítása
A magyar festő, grafikus, szobrász, keramikus és bábtervező neoavangard, szürrealista művésze tehetségét a képző- és iparművészet számos ágában próbára tette. Párhuzamosan tanított rajzot, vett részt hazai és nemzetközi alkotótelepek munkájában, dolgozott művészeti szakfolyóiratoknak, és alkotott. Témáit a Bibliából, a mitológiából, legendákból és kézművestermékekből és a mindennapi életből merítette. Jellemző rá a műfaji sokoldaluság. A textilszobrok műfaját pedig maga teremtette meg. Színválasztásaira nagy hatást gyakoroltak a nagybányai és nagyalföldi iskolák.
 
Békéscsaba, Meseház (Békési út 17.) 
Ványai János fazekasműhelye – állandó kiállítás
A tárlat alapjául az egykori békéscsabai fazekasmester hagyatéka szolgált, aki Csabán nyitott fazekasműhelyt. Művei tehát a régi helyi hagyományokat idézik fel, a gazdag motívumkincset, formavilágot.
 
Budapest, Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (Corvin tér 8.)
Hagyomány és kreativitás – 2012. november 9. - 2013. január 12.
A X. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázat kiállításán a zsűri által kiválogatott 60 alkotó munkája ezúttal a kevésbé művelt kézműves- és háziipari tevékenységek (népi bútorműves, vaskovács, bőrműves, kékfestő, késes, mézeskalácsos, vessző- és gyékényfonó, gyöngyfűző, népi hangszerkészítő, népi játékkészítő, népi viseletkészítő, tojásfestő, stb.) hagyományait és technológiáját megmentő, megújító és azokat továbbfejlesztő alkotásokat mutatja be a XII. Alföldi Fazekas Triennálé díjazott alkotásaival.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4) 
Karácsonyi készülődés, régi lapok tükrében – 2012. december 6. - 2013. január 3.
A 19. századi napilapok, folyóiratok híreiból ünnepváró hangulat árad a könyvtár kamarakiállításán. Többek között a Szegedi Híradó, Szegedi Napló, Vasárnapi Újság ünnepi számainak írásait olvasgathatja az érdeklődő.
 
Balatonalmádi, Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár (Városház tér 4.) 
Adventi Tárlat – 2012. december 8.- 2013. január 14. 
A tárlat az adventi szokásokat, karácsonyi előkészületeket különféle művészeti alkotásokon keresztül mutatja be, és idézi fel az ünnep hangulatát.  
 
Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Korona tér 1.)  
Édes dinasztia: Az Auguszt cukrászda története 2012. december 2. - 2013. március 3.
Az Auguszt család 140 éve alapított kis tabáni cukorkaboltjából mára már hálózat alakult. Közben öt generáció tagjai dolgoztak egymás mellett, és bővítették tudásukat, fejlesztették a cukrásztermékeket, túlélve a világháborús bombázást, az államosítást és a deportálást, és újra és újra indítva cukrászatukat, mely mára már külföldön is ismertté vált.
 
 
 
Előzetes:
Vác, Tragor Ignác Múzeum (Széchenyi u. 3-5.)  
A váci német város középkori polgársága – 2012. december 19. - állandókiállítás
Az évtizedek óta folyó régészeti feltárások Vác történeti központjában (Március 15. tér és környéke) lehetővé tették a középkori Sáros utca helyrajzának rekonstruálását, és bepillantást engednek a középkori polgárság gazdag anyagi kultúrájába. A plébániatemplom feltárása az egykori német polgárság életének részleteit tárta a kutatók elé, míg mélygarázs építésénél egy Árpád-kortól a modern korig terjedő leletek és egy14. századra keltezhető faburkolatú pince maradványai kerültek elő. Mindezek további elemekkel, mint például a középkori szőlőgazdálkodás, emlékei megtekinthetők frissen nyílt állandó kiállításon.
 
 
 
II. Bemutatjuk
                Világmodellek. Műtermi kísérletek és dokumentumok Kondortól napjainkig – 2012. november 30. - 2013. április 28.
Kondor Béla, Csernus Tibor, Megyik János, Erdély Miklós, Molnár Edit, Mátis Lilla, Jovánovics György, Maurer Dóra, Gémes Péter, Baranyay András, Schmal Károly, Érmezei Zoltán - Rauschenberger János, Fehér Márta, Schaár Erzsébet, Háy Ágnes - Császári Gábor, Lengyel András, Puklus Péter, Szabó Dezső, Csörgő Attila, Szacsva y Pál alkotásai között sok eltérő vonás található, összekapcsolja azonban őket a közös téma, a műterem, melyet az alkotás folyamatának részeként látunk viszont a fényképfelvételeken. Ez a reneszánsz óta a művészek figyelmének a középpontjában álló helyiség az 1960-as és 70-es évek Magyarországán, és azóta is különleges figyelmet kapott. A kiállításon ennek a művészi univerzumnak a jelentésváltozásainak, különböző aspektusainak a feltérképezésére tettek kísérletet a személyes látásmódok példáinak a felvillantásával.
 
 

A tárlatok helyszíne:
Budapest, Magyar Nemzeti Galéria (Szent György tér 2.)  
A Várnegyedben található galéria a magyarországi képzőművészet kialakulását és fejlődését folyamatosan dokumentáló és bemutató legnagyobb közgyűjtemény. 1957-ben jött létre, a Szépművészeti Múzeum Új Magyar Képtárának önállósításával. Jelenlegi helyére 1975-ben költözött, és foglalta el modern magyar festmény-, grafikai-, szobor- és éremgyűjteményével a Budavári palota B, C és D épületét. Gyűjteménye a mai napig folyamatosan bővül. Az utóbbi időben fotótára is gyűjteményi egységként működik. Az állandó kiállítások mellett időszaki kiállításokat rendez kiállítótermeiben és vidéki ill. külföldi múzeumokban. Sokféle programmal, előadással várja látogatóit.


 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
 

 
Zenei betétek:
Edda, Álmodtam egy világot
Omega, Gyöngyhajú lány
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.