Múzeumok Őszi Fesztiválja

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2012, October 8

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2012. október 8.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Múzeumok Őszi Fesztiválja
 
 
A műsor vendége:
 Basics Beatrix, művészettörténész, Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ)
 
 
I. Kaleidoszkóp
Győr, Napóleon Ház (Király u. 4.
Formák a fényben. Kortárs magyar üveg – 2012. szeptemer 14. - 2012. október 21.
A negyvenöt üvegművész kilencvenegy alkotását bemutató tárlaton a nemzetközileg elismert magyar üvegművészet szinte valamennyi szereplője jelen van, köztük olyanok s, akiknek az életében Győr városa is fontos szerepet játszott, mint Hefter László, Edőcs Márta, Gondán Gertrúd, Győrig Katalin, Németh Hajnal Auróra és Farkas Vajk. A kiállított művek a funkcionális tárgyaktól az installációig valamennyi irányzatot reprezentálják néha különös képzettársításokat idézve elő.
 
Budapest, Ludwig Múzeum (Komor Marcell u. 1.) 
Lakner Antal, Munkaállomás – 2012. szeptember 21. - 2013. január 06.
A kilencvenes években indult művészgeneráció nemzetközileg is elismert alkotói közé tartozó Lakner Antal szubverzív jellegű alkotásaiban a mindennapok sajátos tükröződése tűnik fel kritikai, olykor humoros megközelítésben. Ez a tárlat művészetének eddigi legátfogóbb bemutatását tűzte ki célul, köz- és magángyűjteményekben található alkotásainak segítségével. A kiállító hely maga interaktív térré alakul, ahol a látogatók működés közben tapasztalhatják meg precíz tervezőmunka és a tudományos igényű kutatások alapján létrehozott objektumok által közvetített gondolati tartalmat és hatásmechanizmust.
 
Budapest, Iparművészeti Múzeum (Üllői út 33-37.) 
FISE 30 (A Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület 30 éves jubileumi kiállítása – 2012. október 6 - 2012. december 2.
A tárlaton az ipraművészet legkülönfélébb területei, belsőépítészet, fotó, grafika, ipari forma, öltözék, ötvös, szilikát, textilművészet alkotásai láthatók pályakezdő fiatal alkotók és a kortárs design élvonalába tartozó, nemzetközi szinten is kimagasló munkákkal rendelkező művészektől. Együttes működésük a titka annak, hogy a Fiatal Iparművészek Stúdiójának (FISE www.fise.hu) alkotói a hagyományokat a mai kor elvárásainak megfelelő és magas színvonalon művelő személyek. A mintegy 350 tag tevékenysége egy közösségben érlelt önmeghatározás, mely az egyéni teljesítményeket és a magas művészi színvonalát egyaránt lehetővé teszi.
 
Budapest, Iparművészeti Múzeum (Üllői út 33-37.) 
Aranykor – 2012. szeptember 29. - 2012. november 4.
Fekete György Kossuth-díjas, Érdemes művész famozaikokat, rajzokat, illusztrációkat, kisplasztikákat és könyveket bemutató kiállítása.
 
Budapest, Iparművészeti Múzeum (Üllői út 33-37.) 
Zsolnay eosinmázak – 2012. október 9 - november 11.
A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából rendezett "minikiállítás" központi tárgya a Zsolnay-gyár porcelánfajanszból készült laboratóriumi táblája. Zsolnay Vilmos és Wartha Vince műegyetemi professzor 1892-től folytatott kísérleteket fémes fényű kerámiamáz előállítására. Ennek érdekében óegyiptomi, középkori, perzsa eredetű és a reneszánszkori Itáliában alkalmazott, de rég elfeledett színváltó és színjátszó máztechnikákat tanulmányoztak. Végül a vörös eozint Wartha Vince fedezte fel, melyet alapul véve később Zsolnay Vilmos mázaiban kifejlesztette az eosin gazdag színskáláját és speciális égetési technikáját. a receptkönyve bekerült mázakat kísérleti sorszámokkal látták el, az égetés utáni végeredményt pedig ezek a táblák mutatták.
 
Budapest,Magyar Nemzeti Múzeum (Múzeum krt. 14-16.) 
Régészet mindenkinek sorozat 1: Megmentett örökség, kincsek Európa szívéből – 2012. október 5.- 2012. november 7.
Az elmúlt 15 év leglátványosabb hazai régészeti leleteit bemutató vándorkiállítás az ország egész területéről válogatott anyagával az Országházban megrendezett tárlat kibővített formája. Több mint 150 leletegyüttest mutat be, szemléltetve ezen időszak magyarországi régészetének eredményeit és 8000 év történelmét a Kárpát-medencében, 
 
Budapest,Magyar Nemzeti Múzeum (Múzeum krt. 14-16.)
Régészet mindenkinek sorozat 2: Földbe zárt kincsek – 2012. október 5.- 2013. január 13.
A tárlaton a Magyar Nemzeti Múzeum szakembereinek Vásárhelyi-terv, az M6-os és az M3-as autópálya építését megelőző régészeti feltárások során végzett ásatásain feltárt leletanyaga mutatkozik be. A reprezentatív válogatásban megtalálhatók például a Kántorjánosi mellett talált újkőkori sírok, a Pócspetrinél feltárt körárkos szarmata temető, a Tiszagyenda melletti gepida temetkezés, és késő-bronzkori, avar- meg középkori települések leletei, vagy a Tiszabő melletti rostélyos edényégető kemence III. Béla király korából. De láthatók nagykállói avar kori veremházak, ezüst érmék, és további érdekes emlékek is.
 
Budapest,Magyar Nemzeti Múzeum (Múzeum krt. 14-16.) 
Régészet mindenkinek sorozat 3: Történelmi látképek – 2012. október 5.- 2013. január 13.
A kiállításfüzér következő tagja az erdélyi régészeti célú légi fényképezés lehetőségeit és eredményeit tárja a látogatók elé. Az itt bemuatott, 2009-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Maros Megyei Múzeum és számos más intézmény összefogásával indult program a Maros völgyében nagy számban és változatosságban dokumentált növényzeti elszíneződések nyomán őskori erődítéseket, őskori, római kori és középkori településeket, római kori parcellarendszereket, és feltehetően népvándorláskori temetőt is láthatóvá tett. Ezzel együtt feltűntek az úthálózat középkori előzményei, és elsősorban a határhasználat sok évszázados nyomai is.
 
Budapest,Magyar Nemzeti Múzeum (Múzeum krt. 14-16.) 
Régészet mindenkinek sorozat 4: Régi idők, új módszerek – 2012. október 5.- 2013. január 13.
A sorozat utolsó egysége a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztályának az utóbbi 7 év alatt végzett, a régészeti lelőhely-felderítés- és kutatás terén elért eredményeit mutatja be a tablókon. A felfedezések jelentős mértékben szintén a légifényképezésen alapulnak, de geofizikai vizsgálatok, mint a talajradaros mérések, szisztematikus terepbejárások és régészeti feltáró munka is kapcsolódik hozzá. A projekt az NKA és Európai Uniós pályázatok segítségével valósulhatott meg.
 
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum (Múzeum krt. ) 
A honfoglalók temetője Nagykörűn. Különleges leletek a Tisza mellől – 2012. május 19. - 2012. október 30.
A Szolnoktól mintegy 25 km-re községben 1891-ben kerültek elő 10. századi honfoglalás kori magyar leletek után 2010 őszén újabb ősi magyar sírokra bukkantak. A szőlőművelés miatt már erően bolygatott 12 sír közül az 1. és 6. temetkezés hátaslóval történt. Az itt talált női és férfi öltözéket, és lószerszámot egyaránt tűzaranyozással fedett ezüst veretekkel gazdagon díszítették. A leletegyütteshez vaskengyelek, zablatöredékek, tegezmerevítők és nyílcsúcsok is tartoztak, melyek restaurálása a nemesfém tárgyakkal együtt gondos és aprólékos munkát követelt. A férfisír övveretei egyelőre párhuzam nélkül állnak, közel hasonló tárgyakat a levédiai és etelközi szállásterületen sikerült felfedezni, amiből arra lehet következtetni, hogy a temetkezések a honfoglalást (895) követő első évtizedekből származnak. Az emlékék megőrzésében példás szerepe volt a nagykörűieknek, főképpen az építkezést végző munkásoknak és a helyi polgármesteri hivatalnak.
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (Attila út 93.) 
XX. – 2012. október 3. - 2012. október 31.
A Független Magyar Szalon Képzőművészeti Egyesület 20 éves fennállásának jubileumi kiállítása egy látványos, kollektív képzőművészeti bemutatkozás, melyen profi és amatőr művészek alkotásai vegyesen találhatók, tükrözve a hazai művészélet sokszínűségét, változatosságát. Az Egyesület 1992-ben alakult a párizsi Salon des indépendants mintájára alakult.
 
Budapest, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Korona tér 1.) 
Túróból tehén. Tóth József Füles plakátkiállítása – 2012. szeptember 20. - 2012-november 4.
A sziporkázóan szellemes rajzairól híres Tóth József Füles teljes plakát-életművét a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak adományozza. Ennek az eseménynek köszönhetően bő válogatás látható most a reklámok zsenialitás mesterének munkáiból. Az eredeti alkotások mellett a portfolió számos plakátja digitalizált formában tekinthető meg.
 
Budapest, Angyalföldi József Attila Művelődési Központ /AJAMK (József Attila tér 4.) 
Giovannini Kori bácsi bábjai – 2012. szeptember 21. – 2012. december 31.
A nemzetközi hírű bábművész a XIII. kerület gyerekeinek adományozta bábjait. A keramikus és pantomimesből bábszinésszé vált Giovannini Kornél 1974-től a debreceni Ludas Matyi Bábszínház vezetője, 1981-ben a Pécsi Bóbita Bábszínház színésze és rendezője, 1983-tól az Állami, 1992-től a Budapest Bábszínház színésze volt. Közben 1975-ben a Vojtina Bábegyüttest, 1984-ben a Sáfár Együttest alapította meg. Itt rendezett, írt, sőt a bábokat és díszleteket is ő készítette.
 
Budapest, Mesemúzeum (Döbrentei u. 15.)
Magyar tündérmese világa – 2012. október 2. – állandó kiállítás
A tárlat megtekintése során a látogató mese utat jár be, mely az üveghegyen kezdődik, próbákkal folytatódik, sűrű sötét erdőn vezet át, és a különféle akadályok leküzdése után a „felekirálysággal” végződik. A múzeum emellett időszaki kiállítással is várja apró látogatóit, melynek címe,is mutatja, hogy "Itt még a pókok is mesét szőnek" szintén aktív részvételt kíván. Ez egyébként a magyar mesegyűjtés első száz évéről szól. A harmadik egység műhelyfoglalkozásokra, színházi és bábelőadásokra alkalmas tér hallgató kuckóval és persze vannak könyves sarkok is. Mindezek és a további programok a múzeum teljes területén a legkülönfélébb mesei elemek között zajlanak.
 
Előzetes:
Budapest, Aquincumi Múzeum (Szentendrei út 135.) 
Műtárgymesék. Fővárosi régészeti értékeink másképp – 2012. október 12. - 2013. szeptember 29.
A tárlaton múzeum 36 régésze és restaurátora mutatja be lényegében az utóbbi 15 év során feltárt vagy felfedezett legkedvesebb tárgyait, mint például egy római kori táblajáték, egy császári gyaloghintó-hordozó sírfelirata, utazó kocsi alkatrészei, római kori éjjeli edény, őskori olvasztókemence részei, vagy éppen egy több mint 5000 éves, cserélhető fejű szobrocska. A személyes élményeken keresztül megismerhető előkerülésük története, leletkörülményeik, vagy feltárul megértésük útja. Fény derül a múzeumi munkára, az izgalmas, de türelmet igénylő, néha nagyon is kemény, értékteremtő és felelősségteljes hétköznapokra. A megértést számos rekonstrukciós rajz is segíti, és gyermeksarok egészíti ki.
 
 
II. Bemutatjuk
Múzeumok Őszi fesztiválja – 2012. október 1. - 2012. november 11.   
Idén 98 múzeumban 450 program várja a látogatókat a hagyományos tárlatvezetéseken túl családi napokkal és számos különleges programmal. A rendező intézmények között ezúttal 15 országos, 72 vidéki, 10 egyházi múzeum és 1 levéltár is szerepel, köztük a Műcsarnok és a Mátyás-templom. Jelmondata az "Új kihívások, új inspirációk" hangsúlyozva jelenlegi átmeneti helyzetben kialakult nehézségeket, a fenntartóváltás okozta fennakadásokat, de a múzeumok túlélésre és megújulásra való törekvését is. A programok létrejötténél újítás a különböző intézmények között kialakított együttműködés, melyre kiváló példa az esztergomi intézmények összefogása. a programsorozat a gödöllői királyi kastélyban az országos múzeumpedagógiai évnyitóval vette kezdetét, és Szent Márton napján fog véget érni.
 
A fesztivál szervezője:
Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ) 
2012. május 14-én a Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége (MMISZ) alapszabályának módosításával, nevének megváltoztatásával egy új szervezetet hozott létre, az MVMSz-t. Mint a honlapon indokolták, „2012. április 3-án kormányhatározat született a megyei múzeumok, könyvtárak és közművelődési intézmények további fenntartásáról, valamint a települési önkormányzatok kötelező feladatairól. Ez, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény módosításának tervezete szükségessé tette a magyarországi vidéki múzeumok szervezeti megújulását.”  Az új szervezetet jelenleg 19 megyei jogú múzeum alkotja, de szívesen fogadják más, önálló jogi személyiséggel rendelkező múzeumok csatlakozását. Feladatának tekinti az érdekképviseletet, információs adatbázis és szakmai feladatokban segítségnyújtást. Együttműködik más szakmai szervezetekkel. Első nagy feladata az NKA Közgyűjteményi Kollégiumának meghívásos pályázatán elnyert Múzeumok Őszi Fesztiváljának megszervezése és lebonyolítása. A honlap segítségével könnyen elérhető, ill. azon számos információ már most letölthető, bár még fejlesztés alatt áll.  
 
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 
Zenei betétek:
Good Charlotte, Festival Song
LGT, Lincoln fesztivál blues
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Padi Géza
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.