Vasarely Múzeum, Budapest

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2012, September 17

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2012. szeptember 17.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Vasarely Múzeum, Budapest
 
A műsor vendége:
 Imre Györgyi, PhD, művészettörténész, Vasarely Múzeum Igazgatója
 
 
I. Kaleidoszkóp

Szeged, Móra Ferenc Múzeum (Roosevelt tér 1-3.) 
          Sosem láttam szebb termőfát. Válogatás a népi szakralitás belső-erdélyi emlékeiből - 2012. szeptember 14. - 2012. december 15.
A szakrális hét keretein belül megnyílt tárlat Belső-Erdély vallással átszőtt mindennapjait jeleníti meg, ahol magyarok-, szászok-, románok- és örmények egyaránt laknak. A különböző kelengyés ládákat geometrikus mintákkal, forgórózsákkal, karcolt mágikus jelekkel díszítették, melyek bajelhárító feladatot is elláttak. A viseleteket, halottas lepedőt, szenteltvíz-hintő buszulyt, rozmaringból készült menyasszonyi pártát, tányérok és szőttesek között különlegesség egy tatár arcvonásokkal Kereszten ábrázolt Krisztus szobor és a Luthert ábrázoló zenélő kép.

Szeged, Vármúzeum (Stefánia sétány 2.) 
                Szanatóriumi ténfergések – 2012. szeptember 12. - 2012. szeptember 17.
Varga Farkas mintegy 30 fekete-fehér fotója Szeged jellegzetes építészeti és természeti környezetét mutatja be egy különleges technikával: egyszerre több képet ugyanarra a kockára exponálva, így a képek szinte térbelinek hatnak. A nagyítások mellett a teljes munkafolyama is megtekinthető a tárlaton videófelvétel segítéségével. 
 
Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum (Fő u. 6.) 
A Zichy-expedíció. Kiállítás gróf Zichy Jenő születésének 175. évfordulója tiszteletére – 2012. szeptember 14. - 2012. december 5.
A tárlat címe Zichy Jenő (1837-1906) Kelet-Ázsiába vezetett expedíciójára utal, de a mágnás gróf teljes életútját bemutatja, kezdve apjával (Zichy Ödön, 1811-1894), aki neves műgyűjtő, múzeum-alapító, bécsi világkiállítási biztos, közlekedési és pénzügyi vállalkozások atyja és mecénás volt. A korabeli fotók, rajzok, metszetek, festmények, szobrok, és egyéb műtárgyak sokat elárulnak a politika, köz- és kultúrális élet kiemelkedő egyéniségének életéről. Maga is a politika, köz- és kultúrális élet kiemelkedő egyéniségévé vált. Szoboregyletet alapított Vörösmarty Mihály emlékének ápolására, dolgozott a Fejérvármegyei és Székesfehérvár Városi Történelmi és Régészeti Egyletben, kiállításokat és régészeti feltárásokat szervezett, műtárgyakat adományozott, a Városi Szinház alapításánál bábáskodott, majd irányította a szinházi részvénytársaságot, ő szervezte az 1879-es székesfehérvári országos vásárt, vezette Országos Iparegyesületet, ipariskolákat szervezett, a Műemlékek Országos Bizottságának elnöke, a Történelmi Társulat és a Földrajzi Társaság tagja volt, országgyűlési képviselő ... és expedíciókat szervezett a Kaukázus és Turkesztán környékére valamint Szibériába, Mongóliába és Kínába.
 
Kecskemét, Magyar Fotográfia Múzeum (Katona József tér 12.) 
Farkas Antal Jama (1960-2012) Munkakönny – 2012. szeptember 14. - 2012. november 14.
Az idén elhúnyt Farkas Antal Jama tanulmányait itt, szülővárosában kezdte, majd a budapesti Iparművészeti főiskolán grafikusként fejezte be. Kétirányú érdeklődése művein is jól tükröződik: fényképein grafikai és festészeti megoldások tűnnek fel. Jellemzőek emellett az újraértelmezések is. Közismert művek és hétköznapi jelnetek újragondolása egyaránt belefért alkotói képéhez – kiadványok, projektek, arculattervezés közben sem feledkezett erről meg - egy dimenziójátéknak neveyett technikát alakított ki: a csendélet lefényképezett képét relizálta, majd reklámfotós megvilágítással újra fényképezte, és ezzel többszörös dimenzióváltás együttes jelenlétét érte el.
 
Túrkeve, Finta Múzeum (Kossuth u. 6.) 
Triumvirátus – állandó kiállítás
A túrkevei múzeum nevét három testvérről kapta, akiknek életébe és munkásságába ezúttal egy közös kiállítással lehet betekinteni. A legidősebb fiú, Sándor, a braziliai világkiállítás művészeti igazgatója, majd az USA amerikai és magyar történelmi személyeket megmintázó szobrászaként vált ismertté. Gergely Rodin mellett dolgozott, és a párizsi Salonban aratott jelentős sikereket. Sámuel itthon alkotta szobrait. A triumvirátus jelen kiállítása az állandó kiállítás anyagát számos érdekességgel bővíti.
 
Debrecen, Tímárház / Kézművesek Háza (Nagy Gál István u. 6.) 
A Tiszta Forrás Hímzőkör kiállítása – 2012. szeptember 13. - 2012. október 31.
Az országos pályzatokon ismert tagokból álló kör tagjai rangos díjakkal rendelkeznek (Kiváló Együttes, Országos Arany-, Ezüst-, Bronz-díjak, Szakszervezeti-díjak, Kis Jankó Bori-díj) különféle népművészeti tevékenységekből. Szőnek, hímeznek, csipkét varrnak, vernek, elsősorban a debreceni és környező tájegységek motívumkincsének felhasználásával. A tárlaton ezekből lehet gazdag válogatást látni.
 
Debrecen, Tímárház / Kézművesek Háza (Nagy Gál István u. 6.) 
Múltidéző mesterségek - 2012. szeptember 13. - 2012. november 9.
Salamon Ferencné csipkeverő a Magyar Csipkekészítők Egyesületének a keretében (1981-) dolgozik. A hagyományok ápolását és továbbfejlesztését többféle csipkekészítési technikával végzi, melyek csipke szakkörökön maga is oktat. Francia, finn és orosz csipkék motívumkincseivel és technikáival készült munkái láthatók a tárlaton.
 
Budapest, Sportmúzeum (Istvánmezei út 1-3.)  
Hódolat a bajnoknak. Hemző Károly fotói – 2012. szeptember 12. - 2012. október 28.
Hemző Károly fényképészeti pályájának első fejezete a sporthoz és a sportemberekhez kötődik. A tárlaton több mint száz fekete-fehér képe fotóriporteri, művészi, alkalmazott fényképészi tevékenységének ez az arczulatát mutatja be az ötvenes-hatvanas évek magyar bajnokai, versenyei és közönsége segítségével. A korabeli technikai felkészültség mellett a felvételek létrehozásához virtuóz technikai tudásra, kifinomult, villámgyors reflexekre, hallatlan állóképességre volt szüksége.
 
Gyõr,Borsos Miklós Múzeum / Városi Művészeti Múzeum (Apor Vilmos püspök tere 2.) 
Élőben a játszótérről. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) vándorkiállítása – 2012. szeptember 11. - 2012. október 7.
Az EBH a társadalmi szemlélet-formálás és hatósági munka erősítése projekt keretében létrejött kiállítást a Fiatalok a diszkrimináció ellen című ifjúsági akció (8-18 év) díjazott alkotásaiból hozta létre. A már 35 helyszínen bemutatott sorozat az antidiszkriminációs magatartásformák népszerüsítését tűzte ki célul. Itt a hátrányos megkülönböztetés, kirekesztés, kirekesztettség és elfogadás témakörében készült művek bemutatására került sor: grafika, festészet és irodalom formanyelvén. 
 
Budapest, Erdős Renée-Ház (Báthory utca 31.) 
Látvány-Tár-Lat. A Kőbányai Képző- és Iparművészek Egyesület kiállítása – 2012. augusztus 25. - 2012. szeptember 26.
Az 1998 óta működő kör tagjai számtalan stílusirányzatot képviselnek. A klasszikus portré-, táj- és csendéletfestészet, szürreális irányzat, minimal art egyaránt megtalálható. az alkotóművészek munkásságát Munkácsy-, Ferenczy Noémi-, Derkovits-, valamint Europa Nostra-díjjal is kitüntették már, bár tehetséges pályakezdők vannak közöttük. Közös kiállításuk így igazán változatos és izgalmas pillanatképet fest a mai magyar képzőművészeti élet egy szegmenséről.
 
 
Előzetes:
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (Attila u. 93.) 
Móritz Lívia festőművész és N. Szilágyi Nóra költő közös Skandináv tájak - magyar líra – 2012. szeptember 18. – 2012. szeptember 30.
a tárlaton N. Szilágyi Nóra költeményeinek ihletésére született alkotásokat tekinthetik meg a látogatók. A festmének Móritz Lívia alkotásai.
 
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4) 
Mesetarisznya, interaktív kiállítás gyermekeknek a Népmese Napja alkalmából – 2012. szeptember 29. - 2012. október 31.
A tárlat a mesetípusokkal ismerteti meg a kisiskolásokat. Felsorakoznak a tündér-, legenda-, novella-, tréfás- és állatmesék, melyek titkait a gyermekek interaktív módon felfedezhetik fel és ismerhetik meg.
 
 
II. Bemutatjuk
Paris Wien Budapest Transfer – 2012. szeptember 14. - 2012. november 11.
A tárlat betekintést nyújt a Magyar Műhely folyóirat és munkaközösség interdiszciplináris működésébe, a magyar avangard irodalom és geometrikus absztrakció párizsi majd hazai életébe, a kulturális élet egyik tiltott majd eltűrt végül támogatott szegmensébe. Egyúttal a Műhely alapítványa által adományozott Kassák Lajos-díjak is megtekinthetők. 
 
Victor Vasarely – állandó kiállítás
Viktor Vasarely 1969-től több ízben adományozott műveiből Budapestnek, melyek gyűjteménye felöleli teljes munkásságát. Első adományaival a nemzetközi geometrikus absztrakt művészet irányzatának II. világháború utáni elevenségét kívánta szemléltetni a hidegháborús vasfüggönyön túli, a szocialista realizmus kizárólagosságához ragaszkodó Magyarországon. Vasarely és Denise René, a párizsi Denise René Galéria két alapítója és kurátora, a magyar geometrikus absztrakció folyamatosságát bemutató párizsi tárlatokkal a francia-magyar kulturális kapcsolatokat ápoló diplomataként léptek fel.
 
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Vasarely Múzeum (Szentlélek tér 6.) 
Victor Vasarely ajándékai az óbudai Zichy kastély melléképületében nyertek elhelyezést, a Szépművészeti Múzeum egységeként. Maga a kastélyszárny megőrizte barokk jellegét, ugyanakkor modern elemeivel méltó környezettel szolgálja Vasarely Kelet-Európában című egyedülállóan gazdag gyűjteményét.  
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 


Zenei betétek:
Ben Yarbrough, Avant Garde Music (1971)
Lady Parasyte, Sirens
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Szíjárto János
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.