Csokoládé Történeti Múzeum / Budapest

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2012, July 9

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2012. július 9.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Csokoládé Történeti Múzeum, Budapest
 
A műsor vendége:
Gere János, a Múzeum marketing menedzsere
 
 
I. Kaleidoszkóp
Győr, Borsos Miklós Múzeum /Városi Művészeti Múzeum (Apor Vilmos püspök tere 2.) 
Házaló. Építészet kicsiben – 2012. július 6. - 2012. október 28.
A Gyermekmúzeum kiállításának első részében archív fotók és eredeti, régi tervrajzok segítségével ismerhetik meg a látogatók Győr városának egykori lakóházait, templomait, pályaudvarát és laktanyáját. A tárlat másik felében Czigány Tamás építész és kollégáinak Pannonhalma városában megvalósított épületei tekinthetők meg fotók és makettek formájában, bemutatva a kortárs építészet több típusát.
 
Győr, Borsos Miklós Múzeum /Városi Művészeti Múzeum (Király u. 17.) 
A gyűjtés egy nagy kaland. Válogatás a Rechnitzer-Gyimesi műgyűjteményből – 2012. július 8. - 2012. augusztus 31.
A győri házaspár alapvetően négyféle kollekciót gyűjtött a nyolcvanas évek végétől. A 20. század harmincas éveinek női művészeinek (Járitz Józsa, Barta Mária, Muzslai Kampis Margit és társaik) friss, lendületes művei jelentik a kezdetet, majd Mattis Teutsch János késői korszakában készült demonstratív, nagy táblaképek a folytatást. Ezt a Párizsban élő magyar származású alkotók művei követik, végül számos hazai és külföldi geometrikus és konstruktivista alkotás zárja a sort. 
 
Pécs, Egyetemi Könyvtár / Hártyaterem (Szepesy u. 3) 
                A nagyvilág csodái a fölöttünk való világról. Csillagászattörténet a Klimó Könyvtárban – 2012. június 6 - 2013. március 31.
A könyvtár gyűjteménye segítségével mutatják be a csillagászat történetét, segédtudományait és az általuk nyert ismeretek gyakorlati felhasználásába is betekintést engednek. Látni lehet például egy Ptolemaioszi geocentrikus világképen alapuló Cellasius-féle atlaszt, nyomon követni a héliocentrikus világkép kialakulását Kopernikusz, Kepler és Galileo Galilei munkássága alapján, vagy a Halley-féle üstökös felfedezésének történetét, és különböző csillagászati eszközök rajzát, fényképét vagy éppen magukat a tárgyakat szemléltető eszközök formájában. A csillagászati földrajz, fizika és matematika mellett a hajózás, naptár- és kalendáriumkészítésre vonatkozó anyag is érdekes.
 
Budapest, Magyar Műhely Galéria / MMG (Akácfa utca 20.) 
Robert Makar. Könyvajtók – 2012. július 4. - 2012. július 27.
A tárlaton mintegy félszáz számítógépes technikával készült, többségében fekete-fehér kép látható, melyekben közös témát a könyvek jelentik. A könyv, amely utat nyit a legkülönbözőbb irányokba fizikai és szellemi értelemben egyaránt. Ennek az útmutatásnak különleges, szürrealista ábrázolásai jelennek meg a könyvvel összekombinált olyan elemekben, mint a kilincs, lépcső, szék fényképezőgép…

Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (Attila út 93.) 
Rédei Magda grafikus 70 év, 70 kép – 2012. július 2. - 2012. július 30. 
A művésznő 70 éves születésnapját ünnepli ezzel a kiállítással, melyen valamennyi kép montázs technikával készült. „Papírral és ollóval festek. Tépem, illetve vágom a papírt, aszerint, hogy a téma mit kíván. A legvékonyabb vonalat sem rajzzal, hanem ollóval papírból kivágva alakítom.” - fogalmazott Rédei Magda.
 
Budapest, Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (Attila út 93.) 
Prihoda Judit festő és grafikusművész 2012. július  4. - 2012. július 29. 
A rajzokon, grafikákon, festményeken modell után készült állatábrázolások sokasága fogadja az érdeklődőket. A téma már egészen fiatal korában foglalkoztatta a Magyar Képzőművészeti Egyetem tervezőgrafika, rajz és művészettörténet tanár szakán diplomázott művésznőt. Képzésében jelentős szerep jutott Csergezán Pál és Muray Róbert, a magyar állatfestészet két ikonja útmutatásainak és tanácsainak, de szemléletének kialakításához nagyban hozzájárult Meszlényi Attila tanítása is.
 
Simontornya, Vármúzeum (Vár tér 10.) 
Plasztikus hangok – beszédes plasztikák – 2012. június 16. - 2012. október 13.  
Tövisháti András nemcsak a múzeum restaurátora, hanem szobrászművész is. Eddigi munkáinak az alapját is jellemzően a kőfaragás, szobrászat adta. Jelen tárlatban művészi oldaláról mutatkozik be fiával együtt, aki viszont a népzene elkötelezett híve, és apja alkotó tevékenységét népi hangszerek készítésében viszi tovább. A kisplasztikák mellett ezúttal grafikák is láthatók, közöttük könyvillusztrációk, templom rajzok vagy a kis betyár sorozat, melyet fiáról készített. A népi hangszerek között ifjabb Tövisháti András elsősorban fúvóhangszereket állított ki, mint a különböző népi furulyál, havasi kürt, bár nem kizárólagosan, hiszen ütőgardon is látható.  
 
Szeged, Móra Ferenc Múzeum (Roosevelt tér 1-3.)
Kauri és nagyító. Óceániai ékszerek Bíró Lajos gyűjteményéből – 2012. július 6. - 2012. szeptember 9.
A tárlat a 19. század végi Óceániába kalauzolja el a látogatót Bíró Lajos zoológus, néprajzkutató gyűjteményéből válogatott 150 emlék segítségével. Az elsősorban ékszereket bemutató tárlókban különleges figyelmet érdemel például a kutyafogakból összeállított homlokdísz, egy emberi hajból készített fejdísz, paradicsommadár fejékek vagy a vadkanagyarból készült melldísz. Egyszerre voltak státuszszimbólumok, rontástól védő talizmánok és ékszerek. A használati tárgyak is különlegesek – borotválkozáshoz egy obszidián kőből pattintott szilánkot használtak.
 
Budapest, Fuga – Budapesti Építészeti Központ (Petőfi Sándor u. 5.) 
Knots. Bonta Gáspár kiállítása 2012. július 9. - 2012. szeptember 3.
A Moholy-Nagy Képzőművészeti Egyetemen végzett építész ezúttal irodalmi ihletésű munkáival mutatkozik be. A csomókat többféle technikával is megközelítette, így találkozik alkotásaiban szobrászat, fényképészet, építészet és az irodalom is. Mindezt egy érzésre vetíti ki, a szerelemre, mely mellett oly sokan elmennek / elmentek.
 
Budapest, Magyar Képzőművészeti Egyetem (Andrássy út 69-71.)
Best of Diploma 2012 2012. július 9. - 2012. július 25.
Az oktatók és a friss diplomások védésén a szakmai zsűri által kiválasztott, legjobbnak ítélt munkák kiállítását hatodik alkalommal rendezte meg az Egyetem. Ezúttal a festő, grafika és tervezőgrafika szakos hallgatók mutatkoznak be: Boda Melinda Czimbalmos Kozma Andrea, Galambos Áron, Máriás István aka Horror Pista, Trapp Dominika. Dani Boglárka Járay Katalin, Koós Gabriel, Filkor Gábor Prel.
 
 
 
Előzetes:
Makó, József Attila Múzeum (Megyeház u. 4.) 
Fodor Ida képzőművész és Mészy Mészáros Gábor keramikusművész kiállítása 2012. július 14. - 2012. augusztus 18.
A keramikusművész házaspár ismét közös kiállítással jelentkezett, ezúttal Makón. Mészi Mészáros Gábor középiskolás kora óta készült a pályára, és egyetemi diplomáját is a Magyar Iparművészeti Egyetem Szilikát-ipari Tanszék kerámia-porcelán szakán szerezte meg. A művészeti alkotás mellett azóta is kerámiaoktatással foglalkozik. Színezésnél a természetes földfestékeket kedveli, tömören, egyszerűen fogalmazza meg gondolatait – a tartalom és a forma egységét előtérbe helyezve.
 
 
 
II. Bemutatjuk
A csokoládé történeti kiállítás
 Az egykori vadászlak modern kialakításával létrehozott kiállítás látványában és illatában is felidézi a kakaófa terméséből készült, ízletes csokoládé képét. Az épületbe lépve mindjárt csokoládé szökőkút fogadja a látogatót, majd több termen keresztül lehet megismerkedni készítésének technológiájával, kereskedelmével, és az ezekhez kapcsolódó érdekességekkel. Közben filmvetítés, beszélgetés és többféle csokoládé kóstolója teszi élvezetessé a körsétát. Aktív közreműködést kíván a saját csokoládé elkészítése is, amikor a koncsírozó gépből kifolyó csokoládét ki-ki ízlése szerint díszítheti a rendelkezésre álló különféle anyagokkal.
 
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Csokoládé Történeti Múzeum (Bekecs u. 22.) 
Az árpádföldi kiállítás 2008-ban nyitotta ki kapuit. Ekkorra sikerült felújítani a „csokoládé palotát”, mely 1902-ben Wagner gróf családi vadászkúriájaként épült meg. Az eredetileg kereskedelmi telephelynek megvett, elhanyagolt épületet a cégtulajdonos évekig tartó munka és gyűjtés révén korabeli bútorokkal, csokoládétörténeti emlékekkel töltötte meg. A látogatókat tárlatvezetők fogadják, ők vezetik a csoportokat - de szükséges az előzetes telefonos időpont egyeztetés!
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 

 
Zenei betétek:
Péterfy Bori – Love Band, Hajolj bele a hajamba (Labamba)
Kaukázus, Szalai Éva
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő és technikai munkatárs:  Kiss István
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.