Megmentett Örökségünk / Magyar Régész Szövetség

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2012, May 14

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2012. május 14.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Megmentett Örökségünk, Magyar Régész Szövetség
 
A műsor vendége:
Kovács Loránd Olivér, régész
Mérai Dóra, régész
 
I. Kaleidoszkóp
 
Miskolc, Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum (Rákóczi-ház, Rákóczi utca 2.) 
Műút-Hetek.  Párok – 2012. május 11. - 2012. június 16.
A kiállítás-sorozat első bemutatóján Szirtes János - Molnár Ágnes Éva és Rutkai Bori - Nemes Péter párosok munkásságát mutatják be. Bár mindkét páros tagjai szoktak önállóan is alkotni, gyakran végeznek közös munkát is. Rendhagyó bemutatkozásukon így is, úgy is találkozni lehet műveikkel.
                Műút-Hetek. Lakatos István képregénykiállítása – 2012. május 11. - 2012. június 16.
A többszörös Alfabéta-díjas képregényalkotó, könyvillusztrátor és író munkásságát  korai vázlataitól utolsó kész alkotásig végig lehet kísérni, természetesen válogatás formájában. Egyúttal meg lehet ismerkedni a képregény-készítés különböző fázisaival is.  A rajzok és színvázlatok kapcsolódnak például Lakatos István Lencsilány című albumához vagy a Dobozváros regényhez. A Képregénypályázat nyerteseinek kiállítása kíséri. 
 
Székesfehérvár, Fekete Sas Patikamúzeum (Fő u. 5.) 
Fehérvári csizmadiák céhkönyve – 2012. május 4. - 2012. június 24.
A néprajzi gyűjtemény 2012-ben megszerzett legújabb szerzeménye a székesfehérvári csizmadiák céhkönyve a 19. századi Dunántúl egyik legnépesebb csizmadiacéhének több mint 200évének történetét dokumentálja, a mesterek, segédek, tanoncok életútjáról vall.  1838-ban, Harsányi István főcéhmester nyitotta meg, és 130 csizmadiamesterről szól, akiket a helyi tímár- és tobakmesterek, később az itt alapított bőrgyárak látták el talp- és felsőrész bőrrel, melyek nyersanyagát a mezőföldi uradalmak állatai szolgáltatták. Utolsó őrzőjének, Siba Mihály, a csizmadia ipartestület pénztárosának az unokájától sikerült megvásárolni. A tárlaton további csizmadia céhemlékek is láthatók.
 
Budapest, Magyar Fotográfusok Háza / Mai Manó Ház (Nagymező u. 20.) 
Pusztai Sándor úszómester képei 1930-1939: Miniszterek gatyában – 2012. május 11. - június. 17.
Kisméretű, négyszer öt centiméteres nitrát negatívokat, róluk készült korabeli kontaktmásolatok, reszketeg, nehezen kisilabizálható feliratokkal ellátott zacskók tartalmából válogatott a tárlat rendezője, melyeket egy papírdobozban az úszómester unokája adott át a Fotómúzeumnak. Pusztai Sándornak (1899 – 1978) ugyanis a fényképezés volt a hobbija. Megismerhetők belőle a Gellért- és a Széchenyi-fürdőkben a két világháború között megfordult arisztokraták, politikusok, művészek, mint például Karinthy Frigyes és Heltai Jenő, Klebelsberg Kunó és ifj. Horthy Miklós, Keresztes-Fischer és Apponyi, Tolnay Klári és Alpár Gitta fürdőruhás képe.

Budapest, Magyar Fotográfusok Háza / Mai Manó Ház (Nagymező u. 20.) 
Random 2012 – 2012. május 11. -2012. június 17.
Az 5 évre tervezett kiállítás-sorozat évenként frissülő tárlata a kortárs magyar fotográfia keresztmetszetéről, új irányokról, felfedező utakról kíván hírt adni a Magyar Fotóművészek Szövetsége 45 alatti tagjai és az FFS művészeire alapozva. A téma, stilus vagy fotóművészeti koncepció alapján az életművekből kilógó munkákat mutatják be, az alkotói kísérletezésen keresztül reprezentálva a magyar fotóművészet jelen útjait. 23 alkotó 144 munkája látható.
 
Budapest, Magyar Fotográfusok Háza / Mai Manó Ház (Nagymező u. 20.) 
Hermann Ildi / Horváth M. Judit: NHL / Privát Képek – 2012. május 11. - 2012. június 17.
A két művésznő fotósorozatai szokatlan képnaplók. A betegség feltűnésének, jelenlétének, kezelésének és feldolgozásának a pillanatait rögzitik, és nyomon követik a gyógyulás folyamatát. A képeket az önmegmutatás kérdései és a bármikor veled is megtörténhet érzése hatja át, és közvetiti a folyamatban érzékelt érzéseket.
 
Esztergom, Duna Múzeum (Kölcsey u. 2.) 
Fotók és modern képek. Válogatás a Zsembery Gyűjteményből – 2012. május 11. - 2012. június 11.
Az 1966-1993 között a dorogi kórház belgyógyász osztályvezető főorvosaként dolgozó műgyűjtő dr. Völgyessy Ferenc híres festészeti gyűjteményének és Dévényi Iván munkásságának a hatására kezdett gyűjteni a műalkotásokat, majd tudatosan koncentrált Komárom-Esztergom megye, és azon belül leginkább Dorog, Esztergom, Nyergesújfalu és környékén született vagy alkotó művészekre. A személyes megkeresések révén a művészeti érték mellett a közös élmények sokaságát is átélte, melyeknek sok fénykép is tanúja. Jelen válogatásban fotó- és képzőművészeti alkotások egyaránt szerepelnek. , vagy családtagjaikat megismerve a megszerzett alkotások számomra nem csupán művészi értéket, hanem az idők folyamán érlelődött sok-sok személyes élményt, orvos- és művészbarátságot egyaránt jelentettek.
 
Szombathelyi Képtár (Rákóczi Ferenc u. 12.)
Művészettől és élettől megfosztva. A holokausztban meghalt művészek alkotásai a Szombathelyi Képtárban – 2012. május 10. - 2012. június 
A Holokauszt és a Raoul Wallenberg emlékév alkalmából mintegy száz olyan alkotást válogattak össze a Képtár gyűjteményéből, melyek alkotóinál az elhalálozás oka munkaszolgálat, koncentrációs tábor, vagy valamilyen ezekhez kapcsolódó alkalom volt. A művészek között szerepel Ámos Imre (1907-1944), Goldman György (1904-1945), Jándi Dávid (1893-1944), Kondor György (1921 - 1945), Leon Alex (1907 - 1944), Schnitzler János (1908 - 1944), Sugár Andor (1903 - 1944), Vajda Lajos (1908 - 1941) és Farkas István (1884-1944), aki  a kiemelkedő festőművészi tevékenysége mellett a Singer és Wolfner Könyvkiadó tulajdonosa is volt.  
 
Balatonfüred, Vaszary villa (Honvéd u. 2.) 
Édes élet. Csók István [1865–1961] – 2012. május 5. - 2012. szeptember 30.
A Sáregresen született festőművész alkotásai stílusukban a finom naturalizmussal indultak, tárgyukban pedig jellemzően történelmi jeleneteket örökítettek meg. Nagy hatással volt rá a nagybányai művésztelepen töltött idő, melynek hatására a plain air felé nyitott, majd a sokác népművészet elemei szűrődtek alkotásaiba. A 20. század elején néhány évre visszatárt Párizsba. Kislánya és a Biblia nyújtott állandó témát. Közben a balatoni csendélet és karakteres portrék is foglalkoztatták. Ezt a posztimpresszionista stílust munkássága végéig megőrizte.
 
Szeged, Somogyi Könyvtár (Dóm tér 1-4.) 
Egyetemi Tavasz – 2012. május 10. - 2012. május 16.
SZTE Tehetségpont fiatal alkotóművészeinek kiállítás-sorozatában először Egeresi Nóra Ilona szobrászművész mutatkozik be. „Alkotni gyönyörű és félelmetes tevékenység. Megmutatni magamból egy keveset, és hatással lenni a környezetemre: nekem ezt jelenti a művészet” – vallja a negyed éves hallgató, aki a Random csoport egyik vezetője.
 
Budapest, Szlovák Intézet (Rákóczi ú. 15)
Textil – Design. Kiállítás és divatbemutató – 2012. május - június 10.
A trencséni egyetem rózsahegyi (Ruzomberok) ipari formatervezési tanszékének 8 hallgatója munkáival a textiltervezéstől az elkészült munkáig kíséri végig a ruhatervezés folyamatát. Az Ipari Formatervezési Tanszék 2004 óta működik önállóan, és a textiltervezés tavaly óta tartozik az oktatásba. A munkákat több országban is bemutatják az egyetem szervezésében.
 
Székesfehérvár, Csók István Képtár (Bartók Béla tér 1.) 
Leidenfrost-tünemény. Július Gyula képzőművész kiállítása – 2012. április 6 - 2012. június 3.
A Johann Gottlob Leidenfrost első tudományos leírása után elnevezett jelenség, hogy a forró vaslapon mozgó vízcseppek szabályos sokszögű alakzatokká formálódnak, nyújtotta Július Gyula alapgondolatát ehhez a kiállításhoz. Más fizikai jelenségekkel is kísérletezik a művészet eszközeit bevonva. A természet néha meglepő folyamatait, eseményeit, a véletleneket és a törvényszerűségeket ismétli „experimentumaival”. Ennek a médiaarchelógiának a mellékterméke a technika és koncepció nem hagyományos értelmében vett esztétikuma.
 
Balatonfüred, Vaszary villa (Honvéd u. 2.) 
Fiumei emlékek Magyar vonatkozásban, kultúrtörténeti kiállítás – 2012. március 15. - 2012. május 20.
Skultéty Csaba magángyűjtő dokumentumai, tárgyai a budapesti Balassi Intézet együttműködésével Fiume (Rijeka) Fiume három, a magyarokhoz kapcsolódó történelmi korszakát mutatja be. 1766-1809-ben Mária Terézia adományaként volt magyar terület - korabeli térképek, dokumentumok, könyvek, metszetek, a gyarmatáru-kereskedelem darabjai jelenitik meg a korszakot. 1822-1848, majd 1868-1918: ekkor Baross Gábor közlekedési miniszter építtette ki a kikötőt, és sok középület, palota épült. Emléktárgyak, notesz, tárca, üvegtárgyak, poharak, hajómenetrendek, kávészsák, és doboz, az 1881-ben épült rizshántoló üzemet népszerűsítő, rizspapírból készült legyező, az 1882-től üzemelő kőolajfinomító számlái idézik ezeket a korszakokat.
 
Szentendre, Skanzen (Staravodai út) 
Dr. Vargyas Gábor kulturális antropológus fotókiállítása: Istenek, ősök és sámánok egy vietnámi hegyi törzs, a brúk vallása – 2012. május 12. - 2012. augusztus 26.
A kultur-anthropológus kb. 25 évig élte a vietnami hegyi törzs mindennapi életét falujában, és tanulmányozta szokásaikat, hagyományaikat. Ezen a vándorkiállításon vallási életük tudományos keresztmetszetét kívánja nyújtani fotódokumentáció segítségével Egyik ága az önellátó földművelődéshez kapcsolódik, a következő a temetés és a halotti emlékünnepségek köre, a harmadik nagy egység pedig az emberi sors kérdése, melyhez a balszerencse és természeti csapások magyarázata, sámánizmus és a (vallásos-mágikus) gyógyítás szférája is hozzátartozik.
 
Székesfehérvár, Fehérvári Babaház (Megyeház u. 17.)
A Hetedhét Játékmúzeum – állandó kiállitás
Székesfehérvár történelmi belvárosában, a Hiemer-Font-Caraffa épülettömbben két gyűjteményből alakították ki az új állandó kiállítást. A Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet Európában is elismert, a 18-19. századi játékkultúrát bemutató gyűjteménye és Réber László gyerekkönyv illusztrációi. Az előbbi a múlt kultúráját tárgyi valójában ragadja meg, arra figyelmeztetve, hogy az igazi örömet a játékszerek használata okozza, a utóbbi a mesék világának modern szemléletét tükrözi apró, játékos részletekkel teli rajzaival, melyeket a részletekben feltűnő humor fűszerez.
 
 
Előzetes:
A Múzeumok Majálisa idén is a Múzeumi Világnapja (május 18.) alkalmából kerül megrendezésre a hét végén a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. Május 19-én és 20-án majdnem száz muzeális intézmény lesz jelen bemutató anyaggal, és többségük gyermekek és felnőttek számára programot is tartogat. A részletes leírás itt olvasható. 
 
 
 
II. Bemutatjuk
Megmentett Örökségünk (Parlament) – 2012. április 20 – 2012. április 27.
Bár a kiállítás bezárt, a MRSz honlapján virtuálisan most is megtekinthető, és elolvasható a kiállításvezető.
 
 
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Magyar Régész Szövetség   
2005-ben alakult, azzal a céllal, hogy a régészeti emlékek megőrzését, védelmét biztosítsa, és elősegítse azok dokumentálását az utókor számára is.
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre itt meghallgathatod!
 
 

 
 
Zenei betétek:
Honfoglalás: A vérszerződés - Komáromi Lovasszínház 2011.oktober 21-22. előadás
Varga Miklós, Vén Európa
 
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Viola Roland
 
 A műsor a KKDSZ támogatásával készült.