"Bársonyon futnak perceim" / Eötvös10

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2012, April 16

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2012. április 16.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / „Bársonyon futnak perceim”, Eötvös10
 
A műsor vendége:
Csala Ildikó, festőművész, restaurátor
 
 
I. Kaleidoszkóp
Kecskemét, Népi Iparművészeti Múzeum (Serfőző utca 19.) 
A varázserejű hímes tojás – 2012. április 1. - 2012. április 27.
Húsvéthoz kapcsolódóan a Népi Iparművészeti Gyűjtemény hímes tojás gyűjteményébe enged betekintést a tárlat, bemutatva a tojáshímzők munkáit. Az alkotások nevezetes néprajzi egységekbe, tájakra bontva láthatók, szemléltetve a különböző térségek motívumkincsét, és az alkalmazott technikák sokszínűségét, hiszen karcolt, írott, viaszolt, maratott, drótozott, pingált, áttört és patkolt tojások egyaránt találhatók itt.
 
Debrecen, Tímárház / Kézművesek Háza (Nagy Gál István u. 6) 
Kovács Zoltánné csuhé-babakészítő, hímes tojás festő Népi Iparművész kiállítása – 2012. március 9. - 2012. április 20.  
Kovács Zoltánné kisgyermekkora óta érdeklődött a művészetek iránt, huszonévesen esztendőkig járt a Medgyessy Képzőművészeti Körbe, majd a szobrászkörbe. Ezeknek az ismereteknek a felhasználásával, falusi élményei, a néprajzi tárgyú könyvek tanulmányozása, helyszíni gyűjtések révén különböző népi kismesterséget művelő személyt (kosárfonó, fazekas, szalmafonó), életképet (lakodalmas menet, udvari kenyérsütés, régi falusi bál), és vallási témákat jelenít meg. tojásait az archaikus viasszal írt technikával festi, saját gyűjtésű motívumokkal – ezek főként a kárpátaljai Salánk, Gyergyószárhegy, Gyimesfelsőlok területéről származnak.
 
Budapest, Országos Idegennyelvű Könyvtár (Molnár u. 11.)  
Egy év Svájcban – 2012. április 16 - 2012. április 30.
Az óramű pontossággal működő ország természeti kincsei csodásan festenek Mészáros Péter jól megkomponált fényképein, melyek éppúgy elénk tárják az Eiger, Mönch, Jungfrau, Matterhorn hegycsúcsait, mint az Aletsch-gleccsert, Luzern városát és Svájc más tájainak szépségét.
 
Budapest, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (Városligeti körút 11.) 
Titanic 100 2012. április 13. - 2012. július 15.
Az 1912. április 15-én elsüllyedt legendás óriáshajót és történetét felidéző tárlaton közel 130 eredeti tárgyat és dokumentumot mutatnak be a Titanic sétafedélzetének rekonstruált részén sétáló látogatóknak, mely a Stern Stúdió és a Mid Atlantic Films forgatására készült. Az eredetit hűen követő díszletek és kellékek között megtalálható a túlélők mentőcsónakjának replikája is. Tekintve, hogy ma 4 és fél kilométerrel az Atlanti óceán felszíne alatt fekszik a hajóroncs, annak pompáját a vele szinte teljesen megegyező Olympic-ról származó tárgyak elevenítik fel. A dokumentumok és használati tárgyak a hajó több híres, vagy egyszerű utasának az életét is felvillantják. Külön vitrint szenteltek Dr. Lengyel Árpád orvosnak, aki a Carpathia hajóorvosaként a túlélők ellátását irányította, és az eseményhez kapcsolódó legendákat és kultuszt is a látogatók elé tárják.
 
Budapest, Fővárosi Képtár / Kiscelli Múzeum (Kiscelli u. 108.) 
Eike, Kiáltván / Proclamation. Installáció, akció – 2012. április 5. - 2012. május 5. 
A címadó mű egy 5 x 5 darab reflektorból álló mátrixon keresztül gombnyomással betűket jelenít meg az apszis hatalmas kupoláján, így mindenki fény formában láthatja saját üzenetét néhány másodpercig az illuminált betűkön keresztül.
 
Szeged, Bálint Sándor Művelődési Ház (Temesvári krt. 42.)  
Galamb József, a T. Ford feltalálója – 2012. április 3. - 2012. május 26.
A makói származású Galamb József (1881-1955) életének és munkásságának bemutatására vállalkozott a tárlat, bemutatva többek között az általa használt mérnöki eszközöket, mint a colstok, bőr irattáska, és számos eredeti családi fotót, feljegyzést, Ford katalógusokat és Ford maketteket. A 7 gyermekes családból származó fiút kezdetben - apja korai halála miatt - bátyja taníttatta. Diplomáját a Budapesti Állami Felsőipariskolán (ma Óbudai Egyetem) 3 év alatt szerezte meg, majd az egy éves gyakornoki idő alatt jó néhány szakmát tanult (kovács, kútfúró, réz- és harangöntő, lakatos, bronzműves). Ekkor döntött az autótervezés mellett. Hazai munkák, katonaság, németországi ösztöndíj és munkahelyek után az 1904-es St. Louisban rendezett autó-világkiállításra ment – különböző gyári munkák után 1905-ben Henry Fordnál kötött ki, ahol konstruktőrként Farkas Jenővel és Childe Wills megalkotta a Ford-T modellt, és vezetésével áttértek a mozgó összeszerelő szalagon történő sorozatgyártásra. A háborúk idején hadigépek szerkesztésével foglalkozott (tengeralattjáró-keresővel, harckocsikkal, repülőgépmotorokkal), és sebesültszállító autókkal … 1944-ben vonult vissza.
 
Budapest, Klebelsberg Kultúrkúria (Templom u. 2-10.) 
Az érmeken túl … ifj. Szlávics László szobrászművész – 2012. április 11. – 2012. május 2.
A kiállítás törzsanyagát a művész 2010 óta készült domborművei, és időmérő szerkezeteket rejtő óraszobrai alkotják. Ifj. Szlávics László (1959-) ezzel gyermekkora óta élő álmának megvalósítását folytatja, hiszen mindig is a szobrászat izgatta. Miután az éremművészet lehetőségeit végigjárta, az utóbbi 4 évben vágott bele a nagyobb méretű síkplasztikai és szobrászati alkotások létrehozásába – köztük két métert meghaladó szobrokkal. Itt is az alkalmazott és önálló művészeti felfogás keveredik alkotásain, hiszen az órák félóránként gongütéssel jelzik az idő múlását.
 
Budapest, Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (Attila út 93.) 
Vitkó Mónika és Giese Piroska: Képzelet és valóság – 2012. április 4. - 2012. április 30.
A két keramikus, mester és tanítványa fali kerámiaképein a képző- és iparművészeti látásmód keveredik. Vitkó Mónika fazekasságára az afrikai és Dél-amerikai kerámiák, valamint a bronzkori edények hatottak erősen. Alkotás és oktatás együttesen tölti ki munkásságát. Tanítványa fizikusként kezdett a kerámiával foglalkozni 10 évvel ezelőtt. különösen izgatják a mázak és a tárlaton bemutatott edényeken is megfigyelhető japán raku technika. Ennek kifejlesztését Chojironak tulajdonítják, aki a technika révén felgyorsított gyártási folyamattal szerette volna keresetét biztosítani. Lényege, hogy az 1000 oC fokra felhevített agyagot a földbe ásta, hogy hamar lehűljön.
 
Budapest, Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ (Attila út 93.) 
                Bőr és hagyomány. Kiállítás a népi bőrművességért – 2012. április 5. - 2012. április 30.
Terényi Gyöngy (1960-) bőrműves iparművész és 13 tanítványának bemutatkozó kiállításán kétkezi munkával, bőrből készült használati tárgyakat lehet látni, egy olyan sokrétű művészeti ág területéről, a hagyományos népi bőrművesség köréből, mely szakmaként megszűnőben van. A tárlat a gyönyörködtetés mellett a szakma megmaradását is szeretné segíteni. A mester maga is aktív ezen a téren, az Ormánság és Gyimes vidékén gyűjti a régi szerszámokat és hagyományokat, és tudását a művészetterápia területén is kamatoztatja. A kiállításhoz kapcsolód programban a bőrművességről és a képzési lehetőségekről is tájékoztatást kapnak a résztvevők.
 
Budapest, Ernst Múzeum (Nagymező u. 8.)    
Újragondolt hagyomány. A Derkovits-öszöntdíjasok 2012-es bemutató kiállítása – 2012. április 5. - 2012. április 22.
A huszonhat alkotó stilárisan és műfajilag is széles spektrumban mutatja a fiatal alkotókat foglalkoztató művészeti kérdéseket, az általuk érzékelt hatásokat, és benyomásokat. A Derkovits Gyuláról elnevezett alkotói ösztöndíj 1955 óta igyekszik biztosítani a tehetséges ifjú művészek számára az alkotáshoz szükséges egzisztenciális hátteret. Az MMIKL (Képző- és Iparművészeti Lektorátus) a Nemzeti Erőforrás Minisztérium megbízásából szervezi, gondozza és dokumentálja az ösztöndíjpályázatot, melynek során a beszámolók mellett minden évben egy tárlat is tanúskodik az a művészeti eredményekről. A tárlatot Zaid S. Sethi, Magyarországon élő fotóművész ösztöndíjasokról készített fekete-fehér portrésorozata kíséri.
 
Budapest, Gaál Imre Galéria (Kossuth Lajos utca 39.) 
Pánti Imre festőművész kiállítása – 2012. március 1. - 2012. október 25.
A soroksári festőművész (1945-) földműves szülők harmadik gyermekeként láttam meg a napvilágot, majd  az ötvenes években marokszedés, ekekapázás, répaegyelés közben járt iskolába. Érettségi után Soroksáron Bakallár József műtermében tanulta a festészet alapjait. Nyáranta Zebegényben, Szentendrén, Miskén, Törökbálinton és a székelyföldi Homoródszentmártonban a szabadiskolákban szerzett tapasztalatokat. Bekerülni a Kisduna Galéria Alkotócsoportjába, melybe Bakallár, Bartl, Misch, Ledniczky és Tóth Menyhért is tartozott.
A Falvédők és hímzésminták – 2012. március 8. - 2012. április 22. – c. kiállításon szeretnék múzeumpedagógia programmal aktív alkotásra késztetni a látogatókat.
 
Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület (Ipolytarnóc külterület hrsz 039) 
Brazíliától Kelet-Afrikáig. Dr. Szendrődy István fotókiállítása – 2012. április 6. - 2012. május 6.
Az 5 éves brazíliai élet után dr. Szendrődy István a Mezőföld Természetfotó Egyesület (Dunaújváros) tagjaként sok felvételt készített éppúgy, mint hobbyjában osztozó társai az ő útjaikon. Az egyesület húsz éves jubileumi kiállításán a természet csodáit megörökítő felvételek különféle állatok és növények sokszor furcsa, máskor mesés hangulatú, vagy lebilincselő szépségű leképezésében jelennek meg, frappáns címekkel ellátva a képeket, és feltűntetve az ott látható állatok és növények nevét.
 
Győr, Városi Művészeti Múzeum / Borsos Miklós Állandó Kiállítás (Apor Vilmos püspök tere 2.)  
A Nap meg a Hold meséje. Égitestek művészi ábrázolásai – 2012. április 13. - 2012. június 30.
A kortárs művészek alkotásain keresztül jelenik meg a Nap és a Hold. Ezek az égitestek ihlették a kiállított műveket, melyeket Borsos Miklós, Farkas Zsuzsa, Pirk László, Bo Cronquist, Shogo Muto, Oskar Sastra, Kivisaari Aino, Johansson Vappu és Zeinab Mourad Demerdash festett.
 
Budapest, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény (Ráday u. 18.) 
A Költészet napi versillusztrációs pályázat kiállítása – 2012. április 11. - 2012. május 12.
A 2012. évi költészet napi versillusztrációs pályázatra érkezett 756 általános iskolai alkotásból válogatott kiállítási anyag József Attila születésnapját állítja a középpontba. A 184 bemutatott versillusztráció iskolánkénti csoportosításban tekinthető meg.
 
 
Előzetes:
Budapest, Műcsarnok (Dózsa György út 37.) 
Európai utasok. Kolozsvári képzőművészet az ezredforduló után – 2012. április 19. - 2012. július 1.
A tárlaton az ezredforduló utáni Kolozsvár képzőművészete kerül középpontba 32 művész és 17 művészeti intézmény segítségével. A képzőművészeti szakma által csodaként is emlegetett „kolozsvári jelenség” egy új figuratív festészet és kritikai és lírai konceptuális tendenciák kibontakozását takarja, melynek számos alkotását, festményeket, grafikákat, objekteket, fotókat, videókat és installációkat, valamint a helyi művészeti élet meghatározó intézményeit is bemutatja a tárlat. Az alkotások a történelem és az emlékezet mechanizmusaira, az átmeneti korszak kétértelműségeire vagy az ideológia változásaira éppen úgy reagálnak, mint a művészettörténet vagy a festészeti hagyományaira.
 
Miskolc, Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum (Rákóczi-ház, Rákóczi utca 2.)  
Műút-Hetek. Fekete Balázs retrospektív kiállítása – 2012. április 12. - 2012. május 5.
Fekete Balázs a művészetek számos ágában aktív alkotó. Foglalkozott zenével, színházzal, iparművészettel, számos publikációja jelent meg szakcikként, de ír prózai műveket is. Az 1992-ben megszűnt Helyettes Szomjazók csoport tagja volt.
E kiállításon főleg képzőművészeti alkotásait láthatjuk, legújabb képsorozata mellett korábbi műveinek egy tömör válogatását. Kurátor: Kishonthy Zsolt
                Műút-Hetek. Kétszáz ajtó. Varga Éva szobrászművész kiállítása – 2012. április 12. - 2012. május 5.
A MisssionArt Galéria 2011 nyarán egy művésztelepet szervezett a miskolci vasgyárban, a volt Lenin Kohászati Művek területén. A telep egy hete alatt a résztvevők főleg fotó és videómunkákat készítettek, illetve ezekhez készültek a nyersanyagok.
Varga Éva több mint 300 ajtót fényképezett le a gyár területén, ebből született ez az egyedülálló képi novella, amely 200 ajtó portréját tárja elénk egy ülésben. A sorozatból néhány példányos művészkönyv is készült. Kurátor: Kishonthy Zsolt
                Műút-Hetek. Vasgyári plasztikák. Varga Éva szobrászművész kiállítása – 2012. április 12. - 2012. június 9.
A MissionArt művésztelepén Varga Éva mint egy Ali Baba barlangjába betalált kincskereső, mesés alkotásokat talált. A kidobott vagy kiselejtezett, különböző funkciójú tárgyak, vasdarabok a kiállítótermekbe érve mint átlényegült talált tárgyak foglalják el helyüket a kortárs művészet világában. Kurátor: Kishonthy Zsolt
 

II. Bemutatjuk
"Bársonyosan futnak perceim". Csala Ildikó akvarelljei és Csuvár Erzsébet fotói József Attila és más költők verseihez – 2012. április 11. - 2012. május 4.
A kiállítás József Attila születésének 107. évfordulójára készült. A Költészet napján nyílt tárlaton József Attila és költőtársai, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Radnóti Miklós, Szabó Lőrinc, Pilinszky János, Vas István, Nemes Nagy Ágnes, Juhász Ferenc versei, versrészletei ihlette akvarelleket és fotókat lehet látni. Csala Ildikó festőművész képek, színek, formák alakjában „szublimálva” szeretné a versek újraolvasására késztetni a szemlélőt. Festészeti műfaja, az akvarell igazi költői műfaj, éppen úgy tartogat valódi meglepetéseket, akárcsak egy költemény. Csuvár Erzsébet fényképei pedig akvarellszerűségükkel és hangulatukkal nemcsak a költeményekhez kapcsolódnak kiválóan, hanem a festményekkel is szerves egységet alkotnak. A fények, színek, fák és tájak éteri levegője a kiválasztott verssorok hangulatait idézik. „…minden szervem óra, mely csillagokhoz igazítva jár.” - írja József Attila. Juhász Ferenc pedig így folytatja nagy költő elődje gondolatát: „Az én szívem, mint az óra, a Te szívedhez igazítva jár. Bevallom, büszkén őrzöm a „Nagyon fáj” egy kötetét. Valakinek dedikálta József Attila 1937-ben. A tintát, szép, határozott írását elmosták a könnyek. Nem tudom, tán az enyéim. Az ő könnyei megtisztították ezt a népet. Megmosták éltető vizükkel, fölébresztették, mint a mesék életvize a holtat, ha szájába csöppentik. S az fölébred, és magára ismer újra. Az én szívemre is csöppent belőle, a tiédre is. Mindannyiunkéra.” A kiállítással az akvarellek és fotók nyelvén ezeknek a gondolatoknak, érzéseknek a visszatükrözését tűzték ki célul az alkotók.
A tárlat ideje alatt múzeumpedagógiai foglalkozásokon lehet részt venni. A verseket elolvasva, megbeszélve készülnek majd a „vers-képek”.
 
A tárlatok helyszíne:
Budapest, Eötvös 10 (Eötvös u. 10)   
 
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre hét végén meghallgathatod!
 
 
 
Zenei betétek:
József Attila, Harmatocska
József Attila, Születésnapomra
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs:
 
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.