Míves Tojásmúzeum / Zengővárkony

Rádió: 
Tárlatról tárlatra
Adás dátuma: 
2012, April 2

Tárlatról tárlatra / KONTAKT Rádió (87,6 MHz)

2012 április 2.
 
A műsor felépítése:
I. Kaleidoszkóp / kiállítási hírek
II. Bemutatjuk / Míves Tojás Múzeum, Zengővárkony
 
A műsor vendége:
Dr. Nienhaus Rózsa, a Míves Tojás Múzeum igazgatója, biomatematikus  
 
 
I. Kaleidoszkóp
Budapest, Szépművészeti Múzeum (Dózsa Gy. ú. 41) 
Fotóművészet születése. A piktorializmustól a modern fotográfiáig (1889-1929) – 2012. március 29 - 2012. július 1.     
A tárlat a modern fényképészeti műfaj történetének első két korszakát mutatja be. Az 1890-es években a piktorializmus szinte egyszerre bontakozott ki Angliában, Ausztriában, Franciaországban és Németországban. A festészeti stílusával szerette volna a fényképészet művészeti jellegét biztosítani. Lágy rajzolatú objektívei és a nemes eljárásai az impresszionistákat követték. Ellentételezésére az 1920-as évek Európájában az Új Tárgyilagosság, Amerikában a Straight Photography tűnt fel, melyek tiszta, objektív képi nyelvre törekedtek. A nemzetközi alkotások között a kiemelkedő magyar fényképészek (André Kertész, Moholy-Nagy László, Pécsi József és Balogh Rudolf) művei is szerepelnek.

Tiszafüred, Kiss Pál Múzeum (Tariczky sétány 6) 
Kossuth Lajos tajtékpipája 1849-ből – 2012. március -
A bilkei Lipcsey Imre (1811-1872) tajtékpipájának a helye az egykori Lipcsey-kúria szalonjában vagy ebédlőjében volt. A családi hagyomány szerint 1849 februárjában, márciusában és áprilisában a kormánybiztos helyettes házigazda többször is vendégül látta Kossuth Lajost, és ezen alkalmakkor ezzel a pipával kínálta meg. A pipa kosarának közepét szárnyakkal ellátott koronás magyar királyi címer díszíti, a szájnyílás ezüstborításán "PAG" ötvösjegy és gótbetű látható. A szárba gravírozva pedig "Schreiber János Komáromban" felirat olvasható.
Habos isler és sarokház – 2012. február 24 -
Az egykori Kádár, későbbi Tünde cukrászda szecessziós épületében a sövénnyel elkerített teraszon a torták, a sütemények, fagylaltok és más édességek jól megférnek a tejeskávéval, a teával, a bambival vagy az üdítővel. A szolnoki polgárok számára "édes szigetről" szép látvány az egykori megyeszékhely.
 
Szombathelyi Képtár (Rákóczi F. utca 12.) 
Lajos Káldy: In Retrospect – 2012. március 29. - 2012. május 19.
A szombathelyen élő és alkotó Káldy Lajos kiállításán teljes életművét bemutatják. Főképp akvarellek, rajzok, grafikák, tanulmányok és kisebb számban olajfestmények találhatók a válogatásban. A művész realisztikus alkotásain már lassan feledésbe merülő emberi világokat és a táj szépségét örökíti meg. Megjelennek a népi építészet alkotásai, a cáki pincesor és a környezet további elemei. 
 
Zalaegerszeg, Göcseji Múzeum (Batthyány utca 2.) 
Ami a hegyek gyomrában rejtőzködik. Az ásványok világa – 2012. március 28. - 2012. május 27.
A tárlaton a szegedi Móra Ferenc Múzeum Természettudományi Osztályának gyűjteményéből közel száz ásvány és kőzet látható. A kollekciót Lászy Vilmos színigazgató ajándéka alapozta meg 130 évvel ezelőtt, de azóta megsokszorozódott. Az utóbbi húsz évben elsősorban a mai Magyarország és Erdély területén lévő lelőhelyek tematikus gyűjtésével gyarapodott. A perui Paracas-félszigetről származó gipsztől, a madagaszkári labradoriton át a Himalája rutíltűs kvarcáig sokféle anyag képviselteti magát, tematikailag szinte a teljes ásványtani rendszer osztályait, csoportjait magában foglalva. A bemutatott szűk keresztmetszet a kristályok mértani szabályossága, forma illetve színbeli változatossága révén nyújt emlékezetes élményt.
 
Győr, Városi Művészeti Múzeum / Esterházy-palota (Király utca 17.)
Francisco José de Goya, Rézkarc ciklusok – 2012. március 30. - 2012. június 30.
Francisco José de Goya y Lucientes (1746. március 30 - 1828. április 16.), királyi és udvari festő grafikái, rézkarcai és aquatintái is kiemelkedő alkotások.  1793-tól kis méretű, a rézkarc technikáját követő nyomatait széles körben kívánta népszerűsíteni – 4 ilyen sorozata ismert: Los Caprichos (Szeszélyek, Ötletek, 1799), Los Desastres de la guerra (A háború borzalmai, 1810-1812), La Tauromaquia (Bikaviadal, 1816) és a Los Disparates  (Balgaságok, 1816-1824). Ezeken szellemes és ironikus drámai képsorokban örökítette meg korának erkölcsét, babonáit és emberi gyarlóságait, mint a bemutatott két sorozat is jól szemlélteti.
 
Miskolc, Teátrum Pincehely Galéria / Színháztörténeti és Színészmúzeum (Déryné utca 3.) 
„A kocka el van vetve” – 2012. március 27. -
A negyedévente szervezett, meghívásos, tematikus képzőművészeti kiállításon elsősorban miskolci kötődésű alkotók mutatkoznak be. A téma a Múzeum 2010-es felújításához kötődik, ugyanis Urbán Gábor a bejáratnál felszedett, kiselejtezett fakockákból adott át egyet-egyet a felkért művészeknek (A. Tóth József, Éliás István, Borgó, Borsos István, Dobos Klára, Gyarmati Béla, Homonna György, Litwin József, Lőrinc Róbert, Filip Gabriella, Méhes László, Orosz Csaba, Urbán Tibor, Varga Éva, Vass Tibor, Veres Attila, Zombori József), hogy annak felhasználásával hozzák létre alkotásaikat.

Szeged, Kass Galéria (Vár u. 7.) 
Bízva a Tudományban – 2012. március 30. - 2012. május 20.
Szvet Tamás képzőművész fizikai kísérletekre alapozva különleges installációkat alkotott. Egy fekete dobozban konkáv tükröket helyezett el, és esek között helyezte el kisplasztikáit, melyek tükörképe aztán szinte 3D-s formában vetül a mennyezetre, valós tárgy hatását keltve. A művész 2008-ban Junior Príma díjjat kapott, és jelenleg doktori tanulmányait végzi a Képzőművészeti Egyetemen.
 
Békéscsaba, Csabacenter (Andrássy út 37/43.)  
Jankay Tibor etnológiai gyűjteménye – állandó kiállítás
A névadó képzőművész életművét és művészeti gyűjteményéből látható válogatás a modern festmények mellett különböző  ősi népek faragott maszkjait is bemutatja, mint például a madarakat ábrázoló szudáni maszkok és egy antilopos maszk is. Magát a gyűjteményt 2006-ban nyilvánították muzeális intézménnyé, és Jankay Tiborhoz barátai, művésztársai, illetve örökösei, a Kolozsváry és Tevan családok képviselői ekkor újabb műtárgyakat adományoztak. Állandó kiállításán a művész grafikáit, festményeit, kerámia szobrait és az általa gyűjtött törzsi művészeti tárgyak láthatók, rendszeresen cserélve az alkotásokat, mindig más és más korszakot bemutatva.
 
Budapest, Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (Szilágyi Dezső tér 6.)
Velünk élő Népművészet Mesterei II.: Nagy Mária és Vidák István textilművészek – 2012. március 30. - 2012. április 28.
A „nomád nemzedék” élcsapatához tartozó, a népművészetet forrásként felhasználó szecessziós művészetből kiinduló házaspár gyűjtőmunkája során felfedezett szőr és gyapjú megmunkálási ismereteiket felhasználva – a kosárkötés és játékkészítés mellett - elindították a hazai és nemzetközi nemezelés oktatását, és kreatív, művészi újraértelmezését. Kiállítási anyagukban ezen felül a növényi festés, szövés-fonás, batikolás, honfoglalás kori magyar minták egyéni stílusú felhasználásáról is tanúskodnak.  
 
Kerekegyháza, Katona József Művelődési Ház és Könyvtár (Fő. u. 45.)
"Állatok imája" – 2012. - 2012. április 13.
Forgó Marianna képeslap gyűjteményében a legkülönfélébb állatok láthatók, különböző pózokban és stílusokban, komolyan és tréfásan megrajzolva, festve, vagy éppen fényképen megörökítve akár természetes környezetükben. Az egyes fajokon belül a „fajtaazonosítás” azonban nem mindig lehetséges, hiszen a megörökített jelenetek jelentős része gyermekek számára készített rajz, mely hangulatot, érzést kíván az állatokon keresztül közvetíteni, a gyermekekhez legközelebbi formában.
 
Kiskunfélegyháza, Petőfi Sándor Városi Könyvtár és Művelődési Központ (Szent János tér 9.)
Mazalin Natália selyemkollázsai és festményei – 2012. március 23. - 2012. április 30.
A grafikusművésznő 1990-ben végezte el az Iparművészeti Főiskola kötő-, hurkolóipari modell- és anyag szakát. Foglalkozik grafikával és akvarellel, de a kollázst kedveli leginkább. Ihletője az utca és a házak falai, melyeket elhagyatott, titokzatos világként él meg. 2005 óta több egyéni és csoportos kiállításon is részt vett.
 
Kiskunfélegyháza, Petőfi Sándor Városi Könyvtár és Művelődési Központ (Szent János tér 9.)
Mazsorett történeti kiállítás – 2012. március 24.- 2012. április 23.  
A kiskunfélegyházi Mazsorett Együttes fennállásának 20 éves évfordulójára rendezett tárlaton serlegekkel, oklevelekkel bőségesen lehet találkozni, de emellett a mazsorett fellépéseken készült fotók és a mazsorett műfaj kialakulásáról, történelméről is képet lehet nyerni.
 
Sepsiszentgyörgy, Székely Nemzeti Múzeum / Gyárfás Jenő Képtár (Sfintu Gheorghe / Kós Károly utca 10.) 
A zabolai románok hagyományos kultúrája – 2012. március 6. - 2012. április 17.
A kiállítás elsősorban dokumentumértékű fényképek és tárgyak segítségével mutatja be a zabolai román közösség hagyományos kultúráját és jellegzetes havasi pásztorkodását. A Könczey Elemér és Várdai Éva által tervezett fényképes összeállítások bemutatják a születéshez, a házasságkötéshez, az elmúláshoz, valamint a havasi pásztorkodáshoz fűződő szokásokat. A kiállítás keretében megtekinthetőek a Condrea család enteriőrjei és a hagyományos juhászat tárgyi kellékei is.
 
Kiskunmajsa, Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény (Hősök tere 6.) 
Kiskunsági Nemzeti Park. Természeti kincseink – 2012. március 23. - 2012. április 29.
A Nemzeti Park által összeállított fotókiállítás az őshonos növényekről és állatokról nyújt színes képet, ez utóbbiaknál elsősorban a madarakról láthatók. A növények között kiemelt helyet tölt be a rózsaszín virágú, Pannón bennszülött tartós szegfű – mely itt őshonos, ám annyira kipusztulóban volt, hogy megmentésére újratelepítő programot kellett indítani. A tárlatot ismeretterjesztő film kíséri, múzeumpedagógiai foglalkozások és az egyéni látogatók számára interaktív játékok.
 
Szolnok, Damjanich János Múzeum (Kossuth tér 4.) 
A bűvös lámpa bűvöletében, Kolozsi Sándor diavetítőgép-kiállítása - 2012. február 17.  – 2012. április 7.
A kiállításon 30 év gyűjtőmunkája alapján, 15 országból 22 állókép-vetítési technika eszközei vonulnak fel. A kezdetektől napjainkig tartó folyamatban az optika, majd a finommechanika, végül az elektronika vívmányai épültek be. Figyelemmel kísérhető a felhasználás módosulásának és bővülésének a folyamata is, ahogy a szellemidézéstől a vetített képsorokig.
 
 
 
Előzetes:
Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Dóm tér 1-4.) 
Egy akadémikus orientalista életútja, 180 éve született Vámbéry Ármin. Kelet-kutató, dervisruhában – 2012. április 3. - 2012. április 12.
A szegény családból származó, kiváló nyelvérzékkel rendelkező orientalista az angol, orosz, szerb, további szláv majd skandináv nyelvek után a török nyelv és kultúra felé fordult, és Báró Eötvös József támogatásával Konstantinápolyba utazott. Ott Husszein Daim pasa házánál tanított, majd Fuad Pasa titkára lett. Publikációiban irt a magyarok keleti történelmi kapcsolatairól, és az őshazát kutatva, dervisnek öltözve egy zarándokcsoporttal átutazta Közép-Ázsia sivatagait…
Bod Péter és a Magyar Athenas – 2012. február 16. - 2012. március 17.
A Bod Péter (1712–1769) református lelkész, irodalomtörténész, az első magyar nyelvű írói lexikon szerzőjének életművét bemutató kamara-kiállítás kiemelkedő darabja a Magyar Athenas, amely a kor magyar íróinak és tudósainak életét és munkásságát ismerteti. Látható Bethlen Kata udvari papjaként írt, a Szent Írás értelmére vezérlő magyar lexikont, amelyben a bibliai fogalmak szimbolikus értelmét magyarázta, a tragikus sorsú, kiváló betűmetsző és nyomdász, Misztótfalusi Kis Miklós életét az Erdélyi Féniks című munka mutatja be. Részlet a Bod Péter és kortársai című virtuális kiállításból. 
 
 
II. Bemutatjuk
Míves Tojás Gyűjtemény
A Húsvéthoz kapcsolódó magyar népi hagyományok elmaradhatatlan része a hímes tojás, mely mára önálló népművészeti ággá fejlődött. A világ számos tájáról összegyűjtött festett, díszített tojások között sok kínai, indonéziai és izraeli tojás is található, túlnyomó többségük azonban Európában készült német, szlovák, cseh, moldvai, csángó, orosz, hucul, ukrán, lengyel, svájci, angol, holland tojás, de a gyűjtőkör leginkább a Kárpát-medence területére koncentrál. A hazai tojásfestők és díszítők tájegységenként vannak csoportosítva, és a hagyományos, régi tojások mellett népi iparművészeti és iparművészeti alkotások is láthatók több oldalról körbejárható tárlókban, esztétikailag is gondosan elrendezve. A tárlatot többnyelvű, fényképes katalógus kíséri.
 
 
A tárlat helyszíne:
Zengővárkony, Míves Tojás Múzeum (Kossuth Lajos u. 6.)
Dr. Nienhaus Rózsa ajándékozások és vásárlások útján közel 3000 darabos tojásgyűjteményt hozott létre. Ennek a kollekciónak helyet keresve talált rá egy baráti látogatás során Zengővárkonyra, ahol tervéhez az Önkormányzatot megnyerve 1999-ben kezdtek a múzeum építéséhez. Ezzel párhuzamosan folyt a kiállítási anyag válogatása és a gyűjtemény katalogizálása. Dr. Nienhaus Rózsa szervezőkészségének és lelkes gyűjtésének köszönhetően az ország első, állandóan nyitva tartó díszített tojásokat bemutató kiállítása 2000-ben, a falu millenniumi napján nyílt meg. Azóta határainkon túl is megismerték, és évente 10-15 ezer látogató fordul meg benne. A gyűjtemény folyamatos gyarapodása következtében idén már a 4. kollekciót mutatják be. 
A Múzeum fontos célkitűzése a tojásdíszítő népművészet reneszánszának elősegítése. Hagyománnyá vált, hogy Virágvasárnap Tojásfestőversenyt rendeznek 10-18 éves fiatalok részvételével, a Nagyhéten „Hímestojás Szeretteinknek“ címmel csoportos ajándékkészítő tojásfestő foglalkozásokat szerveznek, Húsvét időszakában hímes tojás kamara kiállításokon vesznek részt szerte az országban, sőt külföldön is. A Múzeum tevékenységi körébe tartozik az is, hogy Budapesten is évről-évre bemutatkoznak a Múzeumok Majálisán, ünnepi bemutatókat, tojásdíszítők szakmai tanácskozásait szervezik a Kulturális Örökség Napján, és más, múzeumi szakmai konferenciákon, kulturális és turisztikai rendezvényeken is tevékenyek. Nemzetközi téren a múzeum társrendezője volt az 5. tojásvilágnapi eseményeknek, ott volt a művészetterápiás világkongresszuson, az európai múzeumok fórumán Luxemburgban, kezdeményezte és szervezte a Tojás Díszítők Nemzetközi Társasága (TDNT) megalakulását …
Nemrég jelent meg több múzeumpedagógiai kiadványuk, amelyek segítségévek a gyermekek és felnőttek játszva megismerhetik a tojáshím világ motívumkincsének egy részét, ill. annak eredeti jelentését.
 
 
Ha kíváncsi vagy a részletekre hét végén meghallgathatod!
 
 
 
Zenei betétek:
Dsida Jenő, Húsvéti ének
Micimackó, Tojás
Szerkesztő-műsorvezető: dr. Győry Hedvig
Zenei szerkesztő: Király Hedvig
Technikai munkatárs: Tóth Dániel
 
 
A műsor a KKDSZ támogatásával készült.